Skocz do zawartości
Nerwica.com

KLOMIPRAMINA (Anafranil, Anafranil SR)

mikolaj

Czy klomipramina pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?  

139 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy klomipramina pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      87
    • Nie
      35
    • Zaszkodziła
      29

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, zburzony napisał(a):

Z nią trzeba chyba sporo cierpliwości, pamiętam post gościa który pisał że brał ją dwa miesiące zanim pojawiły się efekty ale ostatecznie był z niej bardzo zadowolony.

Ona nie daje uboków, ale no trzeba wątrobę sprawdzać 🙄 z tym, że wg producenta wskazaniem bezwzględnym do odstawienia jest dopiero sytuacja gdzie próby wątrobowe są przekroczone 3-krotnie, przy mniejszych przekroczeniach moja lekarka z doświadczenia mówiła, że można dalej pociągnąć, bo czasem same spadają do normalnych wartości, mimo dalszego przyjmowania ago.

W porównaniu do klomipraminy, ago jest u mnie na pewno bezpieczniejsza, bo nie działa kardiotoksycznie, a z tym u mnie trzeba uważać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chodzi o kardiotoksyczność klomipraminy to lekko się tym stresowałem bo mam pewne zaburzenia z tej strony, ale chyba ta niska dawka którą biorę nie szkodzi mi bo nic się nie zmieniło, przy wysiłku fizycznym w pracy jest ok, a przy wchodzeniu po schodach jak miałem grubą zadyszkę tak dalej mam.

Myślę że przy agomelatynie wystarczy raz, dwa razy zbadać wątrobę dla pewności i to wystarczy bo chyba tylko nieliczni mają pecha i ryje im ten organ.

Ja na dłużej brałem ją dwa razy, w tym raz 50 mg przez dwa miesiące i wprawdzie nie badałem się ale nic mi nie dolegało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

26 minut temu, zburzony napisał(a):

Jak chodzi o kardiotoksyczność klomipraminy to lekko się tym stresowałem bo mam pewne zaburzenia z tej strony, ale chyba ta niska dawka którą biorę nie szkodzi mi bo nic się nie zmieniło, przy wysiłku fizycznym w pracy jest ok, a przy wchodzeniu po schodach jak miałem grubą zadyszkę tak dalej mam.

No mi zegarek już zaczął sypać alertami o nietypowo wysokim tętnie, w sytuacjach gdzie nie było powodu do wzrostu tętna, bo siedziałam od dłuższego czasu bez większego ruchu, a ja brałam max 75mg wersji SR.

Edytowane przez acherontia styx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po Anafranilu strasznie mi waliło serce, no ale jaam niedomykalność zastawki trójdzielnej i mitralnej. Lekarzowi o tym nie powiedziałam bo strasznie liczyłam na ten lek. Ale nie pomógł. Teraz idę na TMS, od 11 listopada. Zobaczymy czy coś pomoże

Bo już jestem zdesperowana bardzo.

W dniu 3.05.2024 o 12:24, reebok91 napisał(a):

@marcinzen czyli już depresja mineła ? 

W dniu 23.10.2024 o 20:32, acherontia styx napisał(a):

@Futility ależ oczywiście, że alkohol jest tu pierwszym problemem. Alkohol to depresant, i owszem daje Tobie "chwilową ulgę" ale jak przestaje działać to już po "zabawie".

Dopóki tego nie zrozumiesz będzie tak jak do tej pory.

W dniu 3.11.2024 o 14:07, acherontia styx napisał(a):

No nadal jestem na nie. Jutro mam wizytę i lekarki i raczej już nie uda się jej mnie przekonać do przeczekania jeszcze, bo ja szybko reaguje na leki, a ten powoduje u mnie tylko zwiększoną drażliwość, lęki, których nie miałam już od dawna i zmiana ze "zwykłej" klomipraminy na wersję SR jeszcze to nasiliła. Minusy w moim przypadku zdecydowanie przeważają plusy.

U mnie też. Zero poprawy, skutki uboczne nie do zaakceptowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 6.11.2024 o 21:18, acherontia styx napisał(a):

Nie stać mnie na ketaminę, jeśli już to tylko jako booster, nie cały cykl. A na program lekowy ze Spravato się nie kwalifikuje.

Chodzi Ci o badanie kliniczne? Szybko się sama zdyskwalifikowałam z dalszego udziału, a aktualnie nawet poszła skarga w związku z badaniem klinicznym do Rzecznika Praw Pacjenta 🙃  ale nie na moją lekarkę stricte tylko bardziej o zachowanie sponsora badania i koordynatorki z ośrodka chodzi.

Na razie próbujemy z agomelatyną zamiast klomipraminy.

Sorki za Offtop z góry:)

Tak dokładnie pamiętam Twoje wpisy w dziale ketamina na temat Spravato, szkoda, że się nie udało, byłem ciekaw tej historii, mnie tez nie stać na ketamine to ceny z kosmosu a jeszcze trzeba wziąć pod uwagę koszty za powtórki co jakiś czas

Jest jeszcze  przezczaszkowa stymulacja mózgu TMS, TPS, ale jak zobaczysz cene to z kapci wyrywa, 19000zł za serię , a na NFZ nie ma nic ani ketamina ani TMS,

Czytam na reddit w innych krajach oba sa na ichniejszy NFZ za darmo, kiedy u nas taki postęp będzie? NFZ wyraźnie lekcewazy takich pacjentów jak my niestety.

Edytowane przez AnnoDomino34

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, AnnoDomino34 napisał(a):

a na NFZ nie ma nic ani ketamina ani TMS,

Ale Spravato jest na NFZ w Polsce w ramach programu lekowego. Ja się nie kwalifikuje, bo mam w historii diagnozy dyskwalifikujące z udziału w programie, bo gadałyśmy o tym z moją lekarką kiedyś i za dużo machlojek musiałoby pójść, żeby je wymazać.

Na razie zresztą nie ma potrzeby żeby wytaczać takie działa xD

Edytowane przez acherontia styx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, lucynk4 napisał(a):

Po Anafranilu strasznie mi waliło serce, no ale jaam niedomykalność zastawki trójdzielnej i mitralnej. Lekarzowi o tym nie powiedziałam bo strasznie liczyłam na ten lek. Ale nie pomógł. 

Jaką dawkę brałaś i jak długo? U mnie póki co serce zachowuje się normalnie, to znaczy są pewne problemy ale nie większe niż wcześniej. Moje serce naprawdę dostawało po dupie przez wiele lat ale klomipraminę toleruje, a przynajmniej w niewielkiej dawce 2x35 mg.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 9.11.2024 o 14:44, zburzony napisał(a):

U mnie póki co serce zachowuje się normalnie, to znaczy są pewne problemy ale nie większe niż wcześniej. Moje serce naprawdę dostawało po dupie przez wiele lat ale klomipraminę toleruje, a przynajmniej w niewielkiej dawce 2x35 mg.

To ja już odstawiłam tydzień temu klomipraminę do 0 a nadal mi tachykardia w sytuacjach z dupy wyskakuje. Plus chyba inne rzeczy też rozwaliła. Konsultuje się właśnie z psychiatrą co robić, bo wychodzi, że przez miesiąc, z czego 2 czy 3 tygodnie na dawce 30mg ona narobiła więcej szkód niż pierwotnie na to wyglądało 😭

Podsumowując: to jestem właśnie ja i moje reakcje na leki. SSRI można we mnie pakować nawet 3 równocześnie i nic mi nie będzie. Zacznę brać jakiś staroć lub neuroleptyk: minie chwila a ja mam rozwalone pół organizmu i wszystko z innej parafii 🙄

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ciekawe że po odstawieniu leku nadal są problemy, wydawałoby się że powinny minąć natychmiast, no może w ciągu paru dni. Tak było u mnie w przypadku leków które ewidentnie mi szkodziły, jak bupropion na przykład.

Co do klomipraminy to wprawdzie dobrze ją toleruję ale jednak miałbym obawy przed braniem większych dawek typu 150 mg, myślę że wtedy już mogłaby siąść konkretnie na serce, zwłaszcza że biorę jeszcze wenlafaksynę. Kilka dni temu mierzyłem puls i wyszło 110 w spoczynku, to zdecydowanie za dużo, nigdy takiego nie miałem. Na szczęście na tą chwilę jest całkiem nieźle i nie ma co myśleć o zwiększaniu dawki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

18 godzin temu, acherontia styx napisał(a):

To ja już odstawiłam tydzień temu klomipraminę do 0 a nadal mi tachykardia w sytuacjach z dupy wyskakuje. Plus chyba inne rzeczy też rozwaliła. Konsultuje się właśnie z psychiatrą co robić, bo wychodzi, że przez miesiąc, z czego 2 czy 3 tygodnie na dawce 30mg ona narobiła więcej szkód niż pierwotnie na to wyglądało 😭

Podsumowując: to jestem właśnie ja i moje reakcje na leki. SSRI można we mnie pakować nawet 3 równocześnie i nic mi nie będzie. Zacznę brać jakiś staroć lub neuroleptyk: minie chwila a ja mam rozwalone pół organizmu i wszystko z innej parafii 🙄

pamiętam chyba  jak pisałaś że klomi kiedyś brałaś i nigdy więcej ? były problemy z kardio, i to g.. niany stary lek najbardziej kardiotoksyczny z wszystkich;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 13.11.2024 o 13:01, acherontia styx napisał(a):

@AnnoDomino34 klomipraminę brałam pierwszy raz. Moja lekarka unikała od zawsze takich leków u mnie. Wcześniejsze problemy kardiologiczne miałam po pregabalinie 🙃

Czyli widzisz, lekarka miała nosa, żeby tych staroci nie podawac 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba będzie potrzebne zwiększenie dawki, minęło to zdrowe pobudzenie które czułem od początku brania klomipraminy i wraca apatia cholerna, dobrze że niedługo wizyta u dr'a. Będę chciał też od niego ponownie wortioksetynę, nie pamiętam już dlaczego ją ostatnio odstawiłem, ale interesuje mnie jej działanie na pamięć, kojarzenie, ogólnie kognicję.

Klomipraminę jeśli dr nie będzie protestował chciałbym podnieść do 100 mg.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i to by było chyba na tyle jeśli chodzi o Anafranil. Po ponad 4 latach brania chyba przestał działać. Wypalił się. Bardzo mi pomógł no ale mózg się już chyba do niego przyzwyczaił. Trzeba będzie wymyślić coś innego. Smutno mi bo niestety mój łeb nie pracuje tak jak powninen. Chyba już do końca zostanie ze mną deprecha.. Ech.. Trzymajcie sie Misiaczki w Nowym Roku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie.

Czy ktoś obecnie zażywa klomipraminę?

Solo lub w miksach?

Ja zaczynam teraz wejściena dawkę 225 mg klomi plus 100 mg fluwoksaminy.

Interesuje mnie czy ktoś brał w takim miksie i jak to wyglądało?

Interesuje mnie też czy ktoś brał połączenie klomi z wenlafaksyną? Ponoć to też bardzo dobre połączenie.

Edytowane przez osiemosiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 13.11.2024 o 06:49, zburzony napisał(a):

Co do klomipraminy to wprawdzie dobrze ją toleruję ale jednak miałbym obawy przed braniem większych dawek typu 150 mg, myślę że wtedy już mogłaby siąść konkretnie na serce, zwłaszcza że biorę jeszcze wenlafaksynę. Kilka dni temu mierzyłem puls i wyszło 110 w spoczynku, to zdecydowanie za dużo, nigdy takiego nie miałem. Na szczęście na tą chwilę jest całkiem nieźle i nie ma co myśleć o zwiększaniu dawki.

Można ze sobą łączyć klomipramie  i wenlafaksyne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Jurecki szukałem i znalazłem informacje w necie że bywa to stosowane, chyba na angielskiej wikipedii było napisane że to połączenie jest nadspodziewanie dobrze tolerowane. Ale to raczej ryzykowne jednak i wątpię żeby lekarze w PL na to poszli. Ja już tego nie biorę, po mega ruchu w robocie serce mi zwariowało i za bardzo się bałem żeby czekać aż to minie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stosuje się takie połączenie klomipraminy z wenlafaksyną, również w Polsce. Moja lekarka osobiście zastosowała to połączenie u kobiety, która przez ciężką depresję była hospitalizowana 4 razy. I dopiero połączenie klomi z wenlą ją ruszyło. Kobita ponoć wychodzi na prostą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi