Skocz do zawartości
Nerwica.com

OLANZAPINA (Anzorin, Egolanza, Olanzapina Mylan/ STADA/ Apoex/ Bluefish/ Lekam/ +pharma, Olanzaran, Olanzin, Olazax, Olazax Disperzi, Olpinat, Olzapin, Ranofren, Zalasta, Zolafren, Zolafren-Swift, Zolaxa, Zolaxa Rapid, Zopridoxin)

Wera

Czy olanzapina pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?  

93 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy olanzapina pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      62
    • Nie
      14
    • Zaszkodziła
      26

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 7.01.2026 o 17:54, Manio napisał(a):

Dziękuję za odpowiedź i gratuluję córeczki.

Karmisz piersią? W ulotkach wspominają że lek może przedostawać się w mleku.

Kompatybilność leków w czasie karmienia lepiej sprwdzaj na elactancia, ewentualnie konsultacja z laktacetutą. 

Ulotki w 99% informują, że może się przedostawać w mleku. Psychiatrzy też z reguły od razu zakazują... A prawda jest tak, że wiele substancji nie przenika do mleka...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Illi napisał(a):

Kompatybilność leków w czasie karmienia lepiej sprwdzaj na elactancia, ewentualnie konsultacja z laktacetutą. 

Ulotki w 99% informują, że może się przedostawać w mleku. Psychiatrzy też z reguły od razu zakazują... A prawda jest tak, że wiele substancji nie przenika do mleka...

Dziękuję za informację. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biorę olanzapinę około miesiąca, przez dwa tygodnie 5 mg i teraz 2,5 mg. Myślałem czy jej nie odstawić z powodu zwiększonego apetytu ale zauważam pewną poprawę nastroju i będę kontynuował. Przez pewien czas czułem lekki niepokój w ciągu dnia ale to prawie minęło, zresztą był on na tyle mały że nie potrzebowałem nawet benzo. Trochę przytyłem ale to plus bo byłem za chudy z powodu używek, teraz nie zrobiłem się gruby tylko duży, przy 185 cm wzrostu osiemdziesiąt parę kilo to dobra waga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

24 minuty temu, brum.brum napisał(a):

Cześć. Czy biorąc Olanzapine wieczorem przed snem, rano wstając do pracy, macie tak że jesteście trochę jak podpici, trochę jak uderzeni czymś w głowę ? Musi minąć jakies 4 godziny zanim człowiek dojdzie do jako takiego ładu, w swojej głowie 

a jaką dawkę bierzesz? ja żeby móc wstać przed 6 rano, muszę brać olkę o 18.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

27 minut temu, brum.brum napisał(a):

Cześć. Czy biorąc Olanzapine wieczorem przed snem, rano wstając do pracy, macie tak że jesteście trochę jak podpici, trochę jak uderzeni czymś w głowę ? Musi minąć jakies 4 godziny zanim człowiek dojdzie do jako takiego ładu, w swojej głowie 

Bo olanzapiny nasennie nie bierze się godzinę przed pójściem spać tylko dużo więcej. Tak, wiem, psychiatrzy o tym nie informują. Mnie uświadomiono dopiero w poradni leczenia zab. snu i tam zalecono, żeby brać ją 5h przed pójściem spać (co jest logiczne bo tmax tego leku wynosi 5h), bo jak chce ją brać na godzinę przed to mogę jej równie dobrze w ogóle nie brać, a efekt będzie ten sam. Z tym, że ja ją brałam stricte nasennie, nie w innych celach. 
Jak bierzesz bezpośrednio przed pójściem spać, to tak, jesteś zmulony rano bo lek jeszcze jest w swoim szczycie działania co daje taki efekt.

Edytowane przez Catriona

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

33 minuty temu, Catriona napisał(a):

Bo olanzapiny nasennie nie bierze się godzinę przed pójściem spać tylko dużo więcej. Tak, wiem, psychiatrzy o tym nie informują. Mnie uświadomiono dopiero w poradni leczenia zab. snu i tam zalecono, żeby brać ją 5h przed pójściem spać (co jest logiczne bo tmax tego leku wynosi 5h), bo jak chce ją brać na godzinę przed to mogę jej równie dobrze w ogóle nie brać, a efekt będzie ten sam. Z tym, że ja ją brałam stricte nasennie, nie w innych celach. 
Jak bierzesz bezpośrednio przed pójściem spać, to tak, jesteś zmulony rano bo lek jeszcze jest w swoim szczycie działania co daje taki efekt.

Dzięki za wyjaśnienie. Od dziś będę olcie brał szybciej, tak jak poradziłaś. Te otępienie o 4 jak wstaje do pracy jest masakryczne 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi