Skocz do zawartości
Nerwica.com

Filmy i seriale

Magnolia

Rekomendowane odpowiedzi

Midori, pewnie to nie jest jakieś arcydzieło filmowe, fabuła nie jest skomplikowana i zawiła, a sam temat również dość banalny, ale jednak mimo wszystko jest w tym filmie coś, co sprawia, że jak go widzę, to chcę obejrzeć. Mam ogólnie słabość do Jakuba Gierszała. Fajny chłopak, skromny, inteligentny i baaardzo przystojny. Lubię też w sumie Romę Gąsiorowską. Więc to pewnie dlatego zaliczam ten film do względnie udanych:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Meg1985, osobiście nie oglądałem ale podobno Infernal Affairs jest bardzo dobre.

Z azjatyckiego kina mogę spokojnie polecić Raid, Raid 2 i Oldboy. A jeśli ktoś lubi poryte filmy to Ichi the Killer. Seria Police Story to lekkie komedie akcji z Jackie Chanem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zebrec, pamiętam go, grał rolę kucharza, taki grubasek. Wiem, że nie żyje, to był chyba wypadek samochodowy. Szkoda wielka...

-- 03 paź 2014, 23:28 --

Nie oglądam seriali, ale był taki jeden, w dodatku komediowy i w dodatku mnie śmieszył (to chyba jedyny serial, który był śmieszny) brytyjski serial "Co ludzie powiedzą" :D I ten obleśny Powolniak, w tym zmiętolonym, brudnym podkoszulku...:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Alternatywy 4, to dla mnie klasyka. Nie pamiętam ile już razy oglądałam powtórki.

"-Ja pana pociągnę do odpowiedzialności.

-To ja pana pociągnę."

"-...i jak to wygląda? Jak gówno w lesie"

"...połóż się z dziadkiem do kołyski i mów mu na ty; ty cieciu jeden"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio widziałem "Melancholię". Może jestem za głupi na takie filmy, ale nie wiem, co autor miał na myśli. Depresja jakoś mętnie przestawiona, jedynie muzyka Wagnera świetna.

Widział ktoś może "Niebezpieczną metodę" Cronenberga?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Malarz cieni, nie, nie widziałam, ale kiedyś oglądałam "Melancholię" i na pewno był to film ciekawy, ale jakoś mnie nie porwał. Trzeba docenić muzykę oraz fenomenalne zdjęcia i choreografię, ale sama fabuła jakoś mnie szczególnie nie zaciekawiła. Dostrzegam też podobieństwo do wcześniejszych filmów Von Tierra (sory, jeśli źle napisałam to nazwisko) choćby "Antychrysta". Ale to pewnie nic dziwnego, przeważnie artysta inspiruje się jakimś tematem, który potem wizualizuje w swoich filmach w specyficzny dla siebie sposób.

Ale wróciłam dziś do korzeni, tzn. do filmu, który od wielu lat mi towarzyszy i wracam do niego w chwilach słabości. Od momentu, gdy zobaczyłam ten film mam ogromny szacunek dla inności. Wiem, że wszędzie można spotkać dobre, życzliwe dusze, zarówno wśród narkomanów, ludzi słabych; księży, katolików czy ateistów. Wiem też, że każdy z nas ma tu na ziemi do wykonania jakiś plan, swój własny scenariusz i choćbyśmy nie wiem co robili, nie unikniemy tego, co jest nam pisane. Film ten pokazuje również, że w naszym życiu nie możemy stawiać sobie granic, murów oddzielających nas od ludzi innej klasy, narodowości, innej subkultury czy innego wyznania. Bo takie granice prowadzą do niemożności pogodzenia ze sobą tych różnych światów i to może prowadzić niestety do zniszczenia jednostki.

Film nosi tytuł "Kto nigdy nie żył" i jest to najlepszy film polski, jaki widziałam. Opowiada o katolickim księdzu, który pewnego dnia dowiaduje się, że jest nieuleczalnie chory. Nie będę więcej zdradzać, bo może ktoś nie widział i jest ciekaw tego filmu. Film wyreżyserował Andrzej Seweryn. Główną rolę gra Michał Żebrowski. Z całego serca polecam.

Film ten jest dostępny na youtube w częściach, niestety jakość jest dość słaba. Można go też ściągnąć choćby z chomika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a to se nie wierz ty podwarszawski lalkarzu, kurde szkoda mi tych 16 zł, nawet jakiś taki chłam nowy pseudo reportaż o opętaniu kolesia miał ze 3 niezłe sceny a tu po prostu nie dość, że wyświechtane schematyczne do bólu to jeszcze nudne okropnie, całość można by streścić do 30 min odcinka dreszczowca dla młodzieży w tv, jakiejś Gęsiej Skórki czy co tam kiedyś leciało

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chce się żyć - bardzo polecam!

To ja dołączam do grona miłośników tego filmu. Tak dużo osób go zachwalało, że właśnie jestem na świeżo po obejrzeniu filmu. A tak w ogóle, to dałam się nabrać. Nie wiedziałam, że główny bohater to zdrowy człowiek. Genialnie zagrał rolę upośledzonego chłopca.

Również ten film polecam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reiben, oddam ci te 16 zl i koniec tematu 8) a i masz zakaz na chodzenie do kina i krytykowanie :great:

To płacisz 16 zł od filmu, inaczej będę chodził i mocno krytykował tutaj, tak, że nawet nie będziesz miał ochoty w 360p ściągać, twoje życie straci sens a pączek nigdy nie będzie już smaczny.

Teraz planuję przejść się na Bez litości, Krocząc wśród cieni, Więźnia labiryntu i jeszcze Pszczółkę Maję!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi