Skocz do zawartości
Nerwica.com

ESCITALOPRAM(Aciprex, ApoExcitaxin ORO, Betesda, Depralin, Depralin ODT, Elicea, Elicea Q-Tab, Escipram, Escitalopram Actavis/ Aurovitas/ Bluefish/ Genoptim, Escitil, Lexapro, Mozarin, Mozarin Swift, Nexpram, Oroes, Pralex, Pramatis, Symescital)

Martka

Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

413 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      251
    • Nie
      122
    • Zaszkodził
      59

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, kamilcia85 napisał(a):

Ogólnie po kilku latach weszłam na wyższą dawkę na 15 mg bo objawy wracały, po 3 tygodniach lekarz zalecił powrót znów do 10 mg, myślicie że to rozsądne?

A skąd mamy to wiedzieć skoro nie napisałaś niczego na temat tego co się działo po zwiększeniu dawki, ani nic 🤷‍♀️ 
Po samym Twoim wpisie powiem, że durnota, ale pewnie jakiś powód był i ma to swój sens. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, acherontia styx napisał(a):

A skąd mamy to wiedzieć skoro nie napisałaś niczego na temat tego co się działo po zwiększeniu dawki, ani nic 🤷‍♀️ 
Po samym Twoim wpisie powiem, że durnota, ale pewnie jakiś powód był i ma to swój sens. 

Zwiększenie dawki nastąpiło po tym jak wróciły objawy z początku choroby. Po zwiększeniu dawki było niby ok, lekko się to uspokoiło chociaż i tak nie było ogromne. A potem po ok 2 tyg lekkie lęki wróciły. No i teraz byłam u lekarza innego niż prowadzący i ten lekarz zalecił powrót do niższej dawki. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam po latach 😕 wracamy jak bumerang... 8 lat temu po wycieczce do Grecji (sam wyjazd na plus, duzy atak w samolocie ktory stlumilem w srodku potem bylo okej) dostalem mocnego zalamania (z nerwica od najmlodszych lat teraz 33,5) przerobilem juz chyba wszystko odnosnie nerwicy... Ktora skutecznie odbiera wszystko co piekne, od mojej przygody z tym zaburzeniem epizody farmakologiczne po ktorych czulem sie jak mlody Bog i zapominalem o nerwicy. Jak wspomnialem 8 lat temu mocne załamanie dostalem aciprex po ktorym meczylem sie niemilosiernie, przetrwalem na pewno pomogl bo po 3 miesiacach wyciagna mnie z naprawde oplakanego stanu na szczescie wiedzialem ze musze pracowac i nie poddalem sie nie moglem siedziec w domu... Srednio u funkcjonuje ale ja nie chce funkcjonowac tylko zyc... Zapisalem sie do lekarza przepisal mi Elicee na poczatek 6 dni 2,5 potem do konca miesiaca 5 mg (w razie mocnego slabego samopoczucia benzo) niestety wracaja wspomnienia z poprzedniej meczarni 8 lat temu a musze pracowac, jestem przedstawicielem handlowym... Do tego mam na tydzien 4,5 letnia corke na ferie... Czy radzicie zaczac po feriach z drugiej strony nie chce czekac i tak rodzi sie bledne kolo... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

39 minut temu, Wasyl napisał(a):

Czy radzicie zaczac po feriach z drugiej strony nie chce czekac i tak rodzi sie bledne kolo... 

Witaj po przerwie. Jeżeli pytasz o zmiany w dawkach leków zgodnie z regulaminem użytkownicy nie mogą radzić w takich kwestiach gdyż związane jest to z odpowiedzialnością za czyjeś zdrowie i tylko lekarz je może podejmować. Wszelkie rady na forum skutkuje wyciąganiem konsekwencji przez administrację. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

21 minut temu, Wasyl napisał(a):

Absolutnie nie konsultuje dawek, dawki sa dobrane przez lekarza prowadzacego, bardziej rada i pytanie o uboki na ktorych bylem 8 lat temu... Zastanawiam sie czy jezeli mialem stycznosc z ta grupa lekow uboki moga byc troche mniejsze 

Może będą mniejsze, może nie. Kwestia indywidualna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

38 minut temu, Wasyl napisał(a):

Co za pocieszajace posty

No innej odpowiedzi na to nie ma. Nie wiemy jak zareagujesz. Ja brałam ten lek, krótko co prawda, ale uboków nie miałam totalnie żadnych, ale ja na niewielu lekach miałam jakieś uciążliwe skutki uboczne. A nie napiszę Ci, że Ty nie będziesz miał, bo tego nie wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

47 minut temu, Wasyl napisał(a):

Nadal strach przed ubokami wiekszy, a mecze sie jeszcze gorzej.... Boje sie ze nie bd mogl pracowac, widywac corki.... 

Jeśli córka jest na ferie u Ciebie na tydzień to może będzie chciała pójśc na pizzę czy spacer  a nie patrzeć jak się męczysz na ubokach które przewidujesz więc może weź to po feriach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak to juz postanowione, ze po feriach tylko wtedy za tydzien tez mam ja pod opieka na week ale wtedy musze jakos dac rade... Decyzja podjeta chce w miare normalnie zyc a nie sie meczyc najwyzej nie zobacze przez miesiac dziecka co dodatkowo mnie dobija... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, Wasyl napisał(a):

Tak to juz postanowione, ze po feriach tylko wtedy za tydzien tez mam ja pod opieka na week ale wtedy musze jakos dac rade... Decyzja podjeta chce w miare normalnie zyc a nie sie meczyc najwyzej nie zobacze przez miesiac dziecka co dodatkowo mnie dobija... 

A jak Twój sen wygląda i trawienie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze nie jestem na lekach, sen przerywany wiec raczej slabo (wybudzanie sie) a wiem ze bedzie tylko gorzej w razie czego zjem benzo na noc przy lekach ogolnie sie zastanawiam czy nie brac benzo razem z lekiem odrazu jak juz zaczne aby jak najmniej czuc uboki... jedzenie okej 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

31 minut temu, Wasyl napisał(a):

Jeszcze nie jestem na lekach, sen przerywany wiec raczej slabo (wybudzanie sie) a wiem ze bedzie tylko gorzej w razie czego zjem benzo na noc przy lekach ogolnie sie zastanawiam czy nie brac benzo razem z lekiem odrazu jak juz zaczne aby jak najmniej czuc uboki... jedzenie okej 

Nieźle  że trawienie masz ok a tyle już leków brałeś, czyli  nie musisz odwiedzać gastrologa. Ten sen przerywany ale mam nadzieję że bez tych ciągłych kolorowych koszmarków które mogą być kiedy jesteś w długim odstawieniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Wasyl napisał(a):

Ratuj sie benzo co za problem pobrać trochę benzo zanim się lek wkręci ? Przecież to nie heroina ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie akurat leki brane 3,4 razy w zyciu po 1 rok lub mniej  potem spokoj, wiadomo nie bylo zawsze pieknie ale jednak potrafilo dokuczyc... Teraz jest troche gorzej wiec chce to zniwelowac i sie wspomoc aczkolwiek wiem jak ciezko wejac na leki szczerze powiem, ze jak kiedys nie czytalem forum to nie mialem zadntch skutkow ubocznych brałem  i juz byly mniejsze w 80 %wiec te 80%ubokow to sami sobie tworzymy 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Wasyl napisał(a):

Jezdze jezeli bede zmuszony... 

To Twoje sumienie i Twój problem jeśli złapie Cię chociażby zwykła drogówka. To jest lek wpływający na sprawność psychomotoryczną i jazda na takich lekach jest niewskazana. Ale nie chciałabym chodzić po ulicy w godzinach kiedy jeździsz po benzo.

Edytowane przez acherontia styx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie martw sie, ja nie mam zamiaru zrec ssri i lezec 3 tygodnie w lozku az zaskoczy i mordować c sie, mam prace w ktorej musze jezdzic narazie nie planuje brac benzo jezeli bd zmuszony to go uzyje, narazie to ja sie boje zazyc 2,5 mg elicea... Ze wzgledu na obawy o pogorszenie bledne chore kolo 

Juz mam dosc... Cale zycie z tym scierwem z przerwami... Ani pojechac na wakacje ani nic... W sumie praca nie jest najwazniejsza... Tylko moje zdrowie ale nie wezme l4 od psychiatry bo bylbym w pracy skonczony.... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć ! Przychodzę z pytaniem do bardziej doświadczonych 🙂 wiosna i latem brałam cital, który okazał się za słaby zimą . Doktor przepisał Escitalopram (bo po citalu nie miałam skutków ubocznych a ten podobno jest mocniejszy mimo iż podobny). 
Więc biorę 4 tygodnie, żadnych uboków bajka, ale.. po tych 4 tyg nastąpiło okropne pogorszenie - brak lęków ale okropna depresja jeszcze silniejsza niż przed :( biorę 10 mg 

czy to jest do konsultacji ? Czy możliwe, że lek jeszcze się nie rozkręcił?

dziwne bo działał a nagle przestał 

Edytowane przez Annanowaknike
Uciekło jedno słowo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie to jest to o czym mowie uboki to sami sobie wmawiamy w 70%.... Trzeba dobrego podejscia mi go brakuje... Odpowiadajac na Twoje pytanie to na pewno Ci przejdzie musisz przeczekac jeszcze:) bralem esci 8 lat jak teraz wejde na leki to juz nie scjodze z nich lata... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, czy ktoś po esci (biorę aciprex) miał podwyższone ciśnienie? Biorę 2,5mg od 10 dni i mam podwyższone ciśnienie. Schodzę jednocześnie z asentry, 2,5 mg esci zaczęłam brać gdy zeszłam do 50 mg asentry( ze 100mg) Może to połączenie podwyższa ciśnienie, bo sama asentra też mi trochę podwyższała

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi