Skocz do zawartości
Nerwica.com

ESCITALOPRAM(Aciprex, ApoExcitaxin ORO, Betesda, Depralin, Depralin ODT, Elicea, Elicea Q-Tab, Escipram, Escitalopram Actavis/ Aurovitas/ Bluefish/ Genoptim, Escitil, Lexapro, Mozarin, Mozarin Swift, Nexpram, Oroes, Pralex, Pramatis, Symescital)

Martka

Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

413 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      251
    • Nie
      122
    • Zaszkodził
      59

Rekomendowane odpowiedzi

@AnonimowyWI jestem od ponad 2 tygodni na 30 mg esci. Citalopramu nie ma co porownywac do esci. Może te 30 mg zaskoczy jak nie to zwiększenie do 40 mg. 

Mam jeszcze rezerwę w wortioksetyne, bo jestem na 10 mg. Mogę zwiększyć do 20 mg. 

Dlaczego stawiam na esci i wortioksetyne ? Bo to jedyne leki, które jako tako toleruje. Próbowałem od tego 1,5 roku kiedy pojawił się nawrót wszystko oprócz właśnie sertraliny. Najgorzej tolerowalem paroksetyne, było gorzej niż przed braniem i to całe 3 miesiące. Najgorzej jest rano z pieczeniem rąk, ciezko dojsc do siebie i to roztrzęsienie przez cały dzień. 

Generalnie nie mam już wielkiej nadziei w farmakoterapii. Jestem też od 1,5 roku ponownie na psychoterapii. Wszystko jak krew w piach. Zaliczyłem też oddział dzienny, naprawdę na dobrym poziomie. Nie wiem co jeszcze mam napisać. Miałem nadzieję, że wenla zadziała i znowu mnie wyciągnie z totalnego dołka depresyjno lękowego, ale nic z tego. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@GłupiaSowa a ile dajesz czasu lekom? Paroksetyna potrafi zaskoczyć po 3miesiacach dopiero,nie raz się spotykałem z wpisami chociazby na hyperrealku gdzie zaczęła działać dopiero po 3.5msc. Byc może jest to spowodowane głębokością depresji i potrzeba więcej czasu aby wysycic organizm. Nie wiem. 

Ile jesteś już czasu na esci od początku? Daj jednej dawce się pokrecic  minimum ten miesiąc, powinna zaskoczyć. Próbowałeś duloksetyny? Fluwoksaminy? Anafranilu? Amitryptyliny? Na co się leczysz? może stabilizatory? Co o tym myślisz?

A medycyna naturalna? Kup sobie ashwagandhe  TREC MAX. Może wydać Ci się to śmieszne, ale pomaga!!! Trzymam kciuki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@AnonimowyWI każdemu leków i, na każdej dawce min 8 tygodni. 

Brałem lamotrygine, list, kwas w, anafranil, duloksetyne, wenlafaksyne, paroksetyne, fluoksetyne,  neuroleptyki, mianseryne. Mogłem o czymś zapomnieć.

Na esci jestem 3,5 miesiąca. Po 2 miesiącach na 20mg zwiększyłem do 30mg i po miesiącu mam zwiększyć do 40mg. Mirtazapinie biorę od 1,5 roku i spełnia swoją rolę, śpię. Do tego od  tygodnia wortioksetyne. Wróciłem do niej po tygodniowej przerwie, brałem 6 tygodni bez efektów i odstawiłem przez ból głowy. Wróciłem bo skutki odstawienne były masakryczne. 

od dwóch psychiatrów usłyszałem, że w moim przypadku terapia a nie farmakologia. Zdiagnozowali mi zaburzenia osobowosci mieszane. Trzeci nie może uwierzyć, że nic nie działa jak przy pierwszym ataku choroby, wenlafaksyna po niespełna 3 miesiącach załatwił w sprawę. 

zamówię ashwaragande, co mi szkodzi. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@GłupiaSowa Zamawiaj ale tylko TREC i tylko MAX. Słuchaj, Nie chcesz dać szansy lekom trochę dłużej?? Gdybym ja miał po 8 tygodniach oceniać sertraline to już bym dawno ją wyrzucił do kosza!

Jak esci nie zaskoczy tak jak tego pragniesz, to spróbuj sertraliny przez 12-16 tygodni 

Umowa stoi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@AnonimowyWI właśnie teraz daje szansę dłużej esci i wortioksetyne, bo relatywnie czuje się najlepiej, nadal źle ale mimo wszystko najlepiej. 

Już zamówione z treca.

Poszperałem w swoich notatkach i widzę, że w 2017 roku gdy pojawiła się chorobą brałem 2 tygodnie i odstawiłem bo było gorzej niż przed braniem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@GłupiaSowa Wariacie, ale przecież właśnie to mają do siebie te leki że na początku pogarszają nasz stan. Pewnie dlatego uważasz że esci jest dla Ciebie, bo ma najmniejsze i najsłabsze uboki które najszybciej mijaja oczywiscie tylko w teorii ale moze u Ciebue sue yo sprawdza, mysle ze tak

Słuchaj, ja na początku brania sertraliny chciałem się zajebac ale wiedziałem że to przejściowy stan... byłem odrealniony a gość na wykładach się mnie pytał o wyniki obliczeń z wzoru jakiegoś tam. to są uboki i musisz je przetrwać. Napadów Paniki też sporo zaliczyłem na początku leczenia. Pewnie dlatego odpusciles paro....albo sertre....A mogłaby Ci tak pomóc gdybyś tylko poczekal !!!!!

Edytowane przez AnonimowyWI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@AnonimowyWI najlepiej toleruje esci, stąd plan podniesienia do 40 mg, maksymalnej dawki np. w USA. 

Wortio zostaje, nie wiem czy będę podnosił do 20 mg, zadecyduje lekarz. 

Paro brałem 3 miesiące, więc chyba wystarczający czas, lekarz zdecydował o odstawieniu. Faktycznie z sertralina zawaliłem, nie mogę nic powiedzieć o tym leku po 2 tygodniach. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@@GłupiaSowa  Nie brałam Esci, jedynie citalopram i na nim - zwłaszcza po długim przyjmowaniu - lekko przytyłam. Brintellix zaś biorę jeszcze zbyt krótko, aby wiarygodnie ocenić wpływ na wagę. Mirty unikam jak ognia ze względu na znany wpływ na wagę ciała. 

Na lęki citalopram dobrze działał, zwłaszcza w większych dawkach, więc Twój plan z bardzo dużą dawką wydaje się dobry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@AnonimowyWI a skąd wiedziałeś, że należy zostać na danej dawce i czekać? Jak dawkę teraz bierzesz ? 

@warning dopóki śpisz, to unikaj. Jedyny lek, który po powrocie działa jak trzeba. Nie wiem czy dobry, to bardziej plan mojego lekarza. Zobaczymy czy coś z tego będzie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@warning pomaga ten valdoxan na sen???

@GłupiaSowa w max dawce 200mg. Brałem pół roku temu citalopram i w dawce 10mg zapewnił mi remisje w kwestii depresji, natomiast lęków nie uleczyl.... może powinienem był wtedy zwiększyć dawkę??? co ty na to @warning? Sertralina usunęła moje lęki ale jest słaba na depresję no i pozostały somaty. Dawka 100mg działała prze z miesiąc i się wypstrykala, być może była za mała a być może sertralina nie dla mnie- co właśnie chce sprawdzić. Za to kompletnie nie wykastrowala mnie z żadnych emocji, a citalopram w dawce 10mg usunął wszelkie uczucia. Zapewne podobnie zadzialalby esci którego mam na celowniku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@AnonimowyWI Tak, Valdoxan pomaga i co ciekawe dość szybko  objawia swój potencjał w tym zakresie (w ciągu kilku dni). W moim odczuciu większe dawki citalopramu lepiej działają na lęki. Ale słuchajcie - to są moje jednostkowe doświadczenia. Naprawdę nie sposób przewidzieć, jak u danej osoby zadziała konkretny lek. W zależności od uwarunkowań genetycznych, poprzednio przyjmowanych leków, stylu życia w danym momencie możemy mieć zupełnie inne „obszary” popuste w głowie. Komu potrzeba w danej chwili podziałać na konkretny receptor, kto jak metabolizuje konkretny związek - to zagadka (w Stanach można przynajmniej zrobić analizę genetyczną, u nas na razie cisza). Trzeba sprawdzać empirycznie i nie poddawać się, szukać do skutku odpowiedniego leku. Na lęki moim zdaniem koniecznie trzeba uzupełnić farmakologię dobrą terapią - same antydepresanty raczej nie skasują ich do zera. Trzeba mieć narzędzia psychologiczne, żeby „zarządzać” swoimi myślami i lękiem.

Edytowane przez warning

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja bym jak najszybciej weszła na 40. I pogadałabym szczerze z terapeutą, co jeszcze możecie zrobić na terapii, aby wyposażyć Cię w narzędzia, żebyś mógł opanowywać ten rezydualny lęk, który mimo wysokich dawek wciąż w jakimś stopniu zakłóca Ci funkcjonowanie.

Edytowane przez warning

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@warning Żałuję że nie dałem tego citalopramu wyżej ehh. Ale już po czasie! Działał lepiej i to o wiele lepiej niż sertralina;-) w kwestii depresji. Za to na lęki właśnie kompletnie nie podzialal. Zobaczymy jak z sertra i najwyżej zmienię na citalopram z powrotem:) Mam jeszcze kilka opakowań w szafie 😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja pani doktór się chyba pomyliła i mi przepisała za dużo tej pastylki... escitalopram Elicea a ja w dodatku przestałam ją brać zaraz potem, nie wiem trzymać to w domu, oddać do hospicjum? Mam tego ponad 10 opakowań.

Edytowane przez polakita

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi