Skocz do zawartości
Nerwica.com

ESCITALOPRAM(Aciprex, ApoExcitaxin ORO, Betesda, Depralin, Depralin ODT, Elicea, Elicea Q-Tab, Escipram, Escitalopram Actavis/ Aurovitas/ Bluefish/ Genoptim, Escitil, Lexapro, Mozarin, Mozarin Swift, Nexpram, Oroes, Pralex, Pramatis, Symescital)

Martka

Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

413 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      251
    • Nie
      122
    • Zaszkodził
      59

Rekomendowane odpowiedzi

To i ja skorzystam i się przywitam z wszystkimi :)

Nie będę się wdawać w szczegóły, bo to bardzo długa historia... Jak piszę pod niewłaściwym postem to przepraszam.

Od wczoraj zażywam Escitalopram, na razie w dawce 5 mg na dobę, po tygodniu mam przejść na 10 mg. Ze skutków ubocznych, których strasznie się obawiam: jestem minimalnie rozbita, mam mniejszy apetyt (to akurat na plus :P ), chwilami uczucie ciężkości w klatce piersiowej, trochę rozbiegane myśli, popołudniowa senność.. Jednym słowem myślałam, że będzie dużo gorzej, bo wcześniej w gorsze dni czułam się zdecydowanie bardziej pozamiatana :D Nigdy wcześniej nie zażywałam antydepresantów, jedynie zwykłe ziółka na uspokojenie.... I mam mnóstwo pytań....

Żeby nie wylewać wszystkiego od razu, zapytam na razie o współdziałanie z Escitalopramem z następującymi:

1. NLP?

Często miewam migreny, stosuję wtedy mix paracetamolu, kofeiny i kodeiny (Solfadeina) tylko to z leków bez recepty jako tako mi pomaga. Z kolei podczas okresu (przy okresie ZAWSZE jest migrena) zamiennie z powyższym plus hioscyny butylobromek i koniecznie ibuprofen. Są to raczej duże dawki czasem przekraczające maksymalne dobowe. Cóż mam teraz począć jak mnie znów okres bólowo sponiewiera? Bez jakikolwiek leków na pewno się nie obejdę... :/

2. Papierosy?

Czy palenie papierosów ma jakiś wpływ na Escitalopram? Palę niestety już kilkanaście lat... całkiem niedawno byłam niepaląca przez 4 miesiące, niestety wystarczył urlop(niewyjazdowy) i częstsze przebywanie w towarzystwie, jak się okazało mojego katalizatora nerwowości i bach znów wróciłam do palenia :( Nie muszę chyba podkreślać, że ta porażka bardzo mnie zdołowała...

3. Kawa?

Wprost uwielbiam! :D czy to "fusiara", czy tez rozpuszczalna zawsze z dużą ilością mleka. Tankuje takich przynajmniej jedną, najczęściej dwie lub nawet trzy dziennie.

Jakby ktoś się podzielił swoimi doświadczeniami w tych trzech kwestiach będę bardzo wdzięczna :)

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lu_80 Dziękuję :) orientuję się się, że NLP raczej miło w interakcję z esci nie wchodzą.

Ja z tych co ulotkę leku muszą przeczytać od deski deski tuż po wyjściu z apteki :P

Nie mam jednak pojęcia czym mogę zastąpić ibuprofen i paracetamol :/ Przy mega migrenach to ląduje na pogotowiu, wtedy przynajmniej 3 gramy Pyralginy w tyłek i żyję.. Jednak... Wolę tabletki bo te zastrzyki trochę bolą :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć Beruszka.

Osobiście zdarzało mi się zapalić papierosa "dla towarzystwa" i nie zauważyłem jakichś niepokojących zmian. Pokusa zapalenia w palącym towarzystwie, do piwa, jest duża, ale staram się jej opierać :)

Kawę piję od stosunkowo niedawna (odkąd poznałem swoją dziewczynę, która jest kawoszem), raz dziennie, sporadycznie dwa razy i odnoszę często wrażenie, że poprawia mi ona nastrój. Napiszę nawet więcej - wprawia mnie w stan lekkiej euforii. Generalnie nie powinienem pić dużo kawy, bo jestem nadciśnieniowcem, który nie bierze leków na nadciśnienie (zwykle 130/80, 140/80, ale nierzadko i wyższe). Jakie Ty masz ogólnie ciśnienie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć Rafi80, sorki, że tak się tak wstrzeliłam po Twoim poście ;)

Ciśnienie to ja mam zawsze książkowe, ale przy niższym mam jazdy migrenowe, muszę uważać na wszystko co obniża ciśnienie, szczególnie w przypadku jedzenia (np czosnek, a ja tak uwielbiam grzanki z duża ilością czocha :P ).

Zazdroszę Ci kawowej euforii :)) ja niestety mam już wielką tolerancję na kofeinę. Co do papierosów to bałam się, że nie wolno przy zażywaniu esci w ogóle palic, o tym zapomniałam powiedzieć na wizycie u psychiatry. A steres zwiazany z rzucaniem raczej by mi nie pomógł... Cóż najpierw muszę się naprawić, potem będę rzucać znów, bo bez fajek było mi o niebo lepiej. Niestety w umyśle długoletniego palacza trwale zapisuje się równanie papieros=no stres :/ Ale jestem dobrej myśli, że w końcu pozbieram się w całość :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć Beruszka

Ja też biorę esci i używki o których piszesz,migreny też mam, ale biorę tylko APAP extra, ponieważ nie mogę brać nic co ma w składzie kwas salicylowy ,palę nawet więcej przy esci ,kawy piję też sporo bo jestem niskociśnieniowcem to tyle co do używek,esci biorę już dwa lata i chyba szybko nie zrezygnuję bo tylko z esci mogę normalnie funkcjonować.

-- 22 sie 2015, 18:54 --

zapomniałam dodać ,że nie piję żadnego alkoholu bo wchodzi w reakcję z esci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, a ja odstawiam, chyba 2 tydz.na 5 mg. z jednej strony cieszę się, z drugiej ubolewam, ale tak samo było wcześniej, bo miałam też uboki. Generalnie nie jest źle, najważniejsze, że nie ma leków, zaczynam wracać do siebie, nastrój sie nieco pogorszyl, ale to w sumie dobrze, bo za dużo rzeczy sobie lekceważyłam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak w podpisie.

-- 25 sie 2015, 11:49 --

Myślicie, że zejście z Escitalopramu z 15 na 10mg mogło wywołać szybką zmianę faz? Mniej więcej odkąd zmniejszylam dawkę nie mam dnia, żebym nie miała i góry i dołu. Myślicie, że to może być to?

Jednocześnie zwiększono mi kwetiapinę z 50 na 100mg. Ktoś to kmini?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbuję odstawić benzo. Czuję się jakby mnie czołg przejechał. Esci nie ogarnia p/lękowo. :/

Lol, ja właśnie tez. Zszedłem z 3mg bromazepamu do 3/4 tabletki (jest podzielona na 4 części). Chyba rok codziennego zażywania benzodiazepin i teraz muszę w ciągu kilku dni to ogarnąć, bo zostało mi jedynie 5 tabletek bromazepamu a NIKT JUŻ NIE CHCE MI ZAPISAĆ! Jak nie dam rady, to nie wiem, co zrobię - pójdę pewnie na ostry dyżur. Mam mnóstwo innych lekarstw - phenibut, sulpiryd, escitalopram, trittico. hydroksyzynę, propranolol - wszystkie działają przeciwlękowo, ale jednak głód benzodiazepinowy jest czymś niesamowicie silnym i strasznym! Cały czas myśli krążą wokół tabletek, to jest CHORE!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja po esci robię się Mr. Nice Guy Przyjemniaczek ;)

tylko czy temu Przyjemniaczkowi zechce się iść do roboty albo na studia ...

co innego po sertralinie ... to może fluo będzie odpowiednie dla mnie ?

-- 26 sie 2015, 07:48 --

taki wredniaka jest po sertralinie jak Doktor Jekyll i pan Hyde

-- 26 sie 2015, 07:49 --

czy po fluo też jest taki "wkurw" czy działa delikatnej ?

-- 26 sie 2015, 08:06 --

Esci to ulubiony lek mojego psychiatry. Wszystkim go wciska.

Jak to dobrze ze ja już 8 miesięcy nie biore zadnych lekow. Uffff

a mojego to sertralina i amitryptylina i po mimo tego że na początku mówiłem mu że po ami czuję się jakgdybym się nie czuł i nic nie ogarniam on mi radośnie ze spokojem proponuje :To może Amitryptylina VT... i jest wielce zdziwiony że po serta jestem "wkurw" i lęki , a jak wspomniałem o działaniu pro-lękowym ssri to mnie wysmiał i zakazał czytać ulotki bo to mi szkodzi ...

-- 26 sie 2015, 08:10 --

hehehe ;) Dinozaur jeden tyrannosaurus rex :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

achino, dokładnie. To jest dramat. Mam Zomiren 0.5 mg SR. Wczoraj się przemęczyłem bez tabletki. Koszmar. Dziś od rana telepawka, drżenia, lęki, myśleniówki, somaty. Wziąłem tabletkę i co? Po 3 minutach (!!!!) było mi już lepiej. Cuda panie, cuda.... :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesuuu zejście z 15 na 10mg dla mnie to jest mordęga -

- widocznie 10 mg to dla Ciebie za mało .Ale męcz się ,męcz trud zostanie wynagrodzony ,,,wyższą dawką neurojebta Kwetapliny ;)

skutki uboczne zmniejszania dawki nie są jednoznaczne z tym że nowa dawka jest za mała, coś takiego się okaże dopiero jak miną, przy zejściu z 15 na 10 mg paroksetyny 10 dni ledwo żyłem, co nie oznaczało ze winą była za mała dawka

-- 26 sie 2015, 09:28 --

Próbuję odstawić benzo. Czuję się jakby mnie czołg przejechał. Esci nie ogarnia p/lękowo. :/

bo on nie zadziała na skutki odstawienne benzo, u mnie przy odstawianiu zomirenu sprawdzała się zamiana na relanium i stopniowe zmniejszanie dawki, objawy odstawienne były łagodniejsze, tak zalecali w szpitalu gdzie byłem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi