Skocz do zawartości
Nerwica.com

ESCITALOPRAM(Aciprex, ApoExcitaxin ORO, Betesda, Depralin, Depralin ODT, Elicea, Elicea Q-Tab, Escipram, Escitalopram Actavis/ Aurovitas/ Bluefish/ Genoptim, Escitil, Lexapro, Mozarin, Mozarin Swift, Nexpram, Oroes, Pralex, Pramatis, Symescital)

Martka

Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

413 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      251
    • Nie
      122
    • Zaszkodził
      59

Rekomendowane odpowiedzi

Próbowałem kiedyś zrobić taką chałupniczą metaanalizę wszystkich SSRI i wyszło mi co następuje-

Escitalopram

- zawiera stereoizomer(enancjomer) pochodzący z wcześniejszego leku(citalopramu)- S-citalopram(stąd nazwa)

- jest najbardziej selektywnym z wszystkich SSRI(co może być zarówno wadą jak i zaletą -w teorii powinno dawać najmniej skutków ubocznych)- selektywność oznacza siłę blokowania transportera serotoniny w odniesieniu do transportera noradrenaliny i pobudzania przezeń innych receptorów-adrenergicznych, cholinergicznych itp.

- silnie blokuje wychwyt zwrotny serotoniny

- half-life 27-32h

- może nieznacznie wydłużać interwały QT(to się tyczy ogólnie SSRI)

- jest substratem glikoproteiny P(co ma znaczenie przy penetracji przez barierę krew-mózg i ogólnym działaniu przeciwdepresyjnym)

- metabolizowany przez CYP3A4 i CYP2C19(jest słabym inhibitorem tego drugiego- może zwiększać stężenie/nasilać działanie leków, które są metabolizowane przez ten enzym), ogólnie ryzyko interakcji bardzo nikłe

- interakcje i skutki uboczne typowe dla SSRI

- podobno najszybciej działający i najbardziej anksjolityczny(przeciwlękowy) SSRI

Citalopram

- racemat R-citalopramu i S-citalopramu w stosunku 50/50

- podobnie jak escitalopram silny i bardzo selektywny SSRI

- słabe działanie antyhistaminowe(blokada rec. H1) co może się objawiać w sedacji(senności)

- half-life 35h

- metabolizowany przez CYP3A4 i CYP2C19, ale także przez CYP 2D6- substancje będące inhibitorami dwóch pierwszych enzymów mogą zmniejszać stężenie citalopramu. Citalopram jest słabym inhibitorem CYP2D6 i CYP1A2. Ogólne ryzyko interakcji bardzo nikłe.

- podobnie może powodować wydłużenie odstępów QT, interakcje i skutki uboczne typowe dla SSRI

- stężenie stacjonarne osiąga w 7 dni

Paroksetyna

- najsilniejszy inhibitor wychwytu zwrotnego serotoniny

- nieco gorzej z selektywnością- siłą blokowania transportera serotoniny w odniesieniu do transportera noradrenaliny

- half-life 21h

- posiada umiarkowane powinowactwo(ale najsilniejsze z wszystkich SSRI) do cholinergicznych receptorów muskarynowych co jest odpowiedzialne za antycholinergiczne działania niepożądane

- w nieznaczącym klinicznie stopniu wpływa na rec. H1

- stężenie stacjonarne osiąga w 10-14 dni

- jeden z bardziej sedatywnych, przeciwlękowych SSRI

- według badań paroksetyna wstrzymuje syntezę tlenku azotu(co może zbytnio nie przypaść do gustu panom)

- metabolizowana głównie przez CYP2D6- jest silnym inhibitorem tego enzymu oraz CYP2B6, i słabym inhibitorem wielu innych enzymów wątrobowych co może rodzić interakcje z różnymi lekami metabolizowanymi przez te enzymy.

- paroksetyna jako jedyny SSRI należy do kategorii D w klasyfikacji leków stosowanych w ciąży(inne SSRI do kategorii C)- czyli wykazano ryzyko uszkodzenia płodu

- z powodu bardzo zmiennego half-life'u i braku aktywnych metabolitów+inne czynniki- paroksetyna jest powiązana pośród SSRI z największym ryzykiem uciążliwych objawów abstynencyjnych po odstawieniu

Fluoksetyna

- najsłabszy inhibitor wychwytu zwrotnego serotoniny w stawce

- najmniej selektywny inhibitor wychwytu zwrotnego serotoniny(patrz: transporter noradrenaliny)

- atypowy SSRI, ponieważ jest słabym antagonistą rec. 5-HT2c

- w przeciwieństwie do paroksetyny i citalopramu nie jest substratem glikoproteiny P(białka, które "wymiata" leki z mózgu na zewnątrz) przez co fluoksetyna może być skuteczna u osób, które nie zareagowały na paroksetynę czy citalopram z powodu genetycznych zmian w obrębie transportera glikoproteiny P

- blokuje aktywność wielu izoenzymów cytochromu P450- przez co może wchodzić w interakcje z różnymi lekami

- fluoksetyna w początkowym okresie leczenia jest najbardziej prolękowym spośród SSRI(nasila lęki)

- fluoksetyna ze względu na długi half-life 4-6 dni i aktywny metabolit norfluoksetynę(4-16 dni) jest powiązana z najmniejszym ryzykiem objawów abstynencyjnych przy odstawianiu

- SSRI o profilu aktywizującym

- potrzebuje 30-60 dni na osiągnięcie stężenia stacjonarnego, jest najwolniej "rozkręcającym się" SSRI

Sertralina

- drugi najsilniejszy po paroksetynie inhibitor wychwytu zwrotnego serotoniny

- drugi najbardziej selektywny po escitalopramie/citalopramie bloker transportera serotoniny

- jest słabym inhibitorem wychwytu zwrotnego dopaminy

- ze względu na wpływ prodopaminergiczny małe ryzyko wzrostu prolaktyny

- half-life 26h, aktywny metabolit norsertralina nawet 66h(ale jego aktywność jest słaba)

- posiada zrównoważony profil przeciwlękowy

- jest aktywizującym SSRI jak fluoksetyna

- metabolizowana głównie przez CYP2B6, w słabym stopniu blokuje inne izoenzymy mogąc zwiększać stężenie niektorych leków, ale w ogólnym rozrachunku zaraz obok citalopramu stwarza najmniejsze ryzyko interakcji z innymi lekami.

- stężenie stacjonarne osiąga w 7-14 dni

Fluwoksamina

- umiarkowanie silny inhbitor wychwytu zwrotnego serotoniny

- umiarkowana selektywność

- ponoć jest dość silnym agonistą rec. sigma-1(ale nie wiadomo jak się to przekłada na efekt terapeutyczny)

- obok paroksetyny SSRI o profilu raczej sedatywnym

- half-life 22h

- silnie blokuje CYP1A2 i CYP2C19, umiarkowanie CYP2C9 i słabo parę innych.

- w porównaniu z innymi SSRI stwarza mniejsze ryzyko wystapienia seksualnych dysfunkcji(to wymaga potwierdzenia)

-- 22 gru 2013, 12:11 --

Reasumując- nie można jednoznacznie stwierdzić który SSRI jest najlepszy ponieważ ludzie się różnią między sobą. Ponadto to że antydepresant jest dobry dla jednej osoby, nie znaczy że będzie dobry dla drugiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dark Passenger,

Świetna analiza:) dziękuję:)

Doktorek mi mówił, że esci - tak jak napisałeś - działa dość szybko i ma bardzo mało skutów ubocznych (efectin jednak szybciej), dlatego po 3 tygodniach powinno się widzieć sporą poprawę...

Ja takowej nie widzę, tzn. poprawa jest, ale taka średnia, dlatego dam jeszcze tydzień esci..

Ta selektywność esci może być faktycznie jego zaletą, ale też i wadą...

-- 22 gru 2013, 11:20 --

Mam wrażenie, że esci działając przeciwlękowo dość mocno... znieczula i zobojętnia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dark Passenger,

Świetna analiza:) dziękuję:)

Doktorek mi mówił, że esci - tak jak napisałeś - działa dość szybko i ma bardzo mało skutów ubocznych (efectin jednak szybciej), dlatego po 3 tygodniach powinno się widzieć sporą poprawę...

Ja takowej nie widzę, tzn. poprawa jest, ale taka średnia, dlatego dam jeszcze tydzień esci..

Ta selektywność esci może być faktycznie jego zaletą, ale też i wadą...

-- 22 gru 2013, 11:20 --

Mam wrażenie, że esci działając przeciwlękowo dość mocno... znieczula i zobojętnia...

Ale moze to znieczulenie i zobojetnienie mina w miarę uplywu brania esci...

Czemu pierwszy lekarz nie chcial ni przepisać asentry,a przepisal cital,skoro asentra jest lepsza na lęki...

Katarzynka,a jeśli esci nie zadziala tak jakbys chciala-twu,twu,twu....to od razu masz wejść na efektin?czy musisz obniżyć dawke esci?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już nie będę pisał tyle o wenlafaksynie(Efectin)- jest zaliczana do SNRI(inhibitorów wychwytu zwrotnego serotoniny i noradrenaliny), równie dobrze można ją nazwać nieselektywnym SRI albo przez niektórych określana jest jako SNDRI. W dawkach do 150mg wpływa tylko na wychwyt zwrotny serotoniny, w dawkach 150-300mg na wychwyt zwrotny serotoniny i noradrenaliny, a w dawkach powyżej 300mg dodatkowo na wychwyt zwrotny dopaminy. Profil podobny do paroksetyny- i tak samo jak ona trudna do odstawienia. Skutki uboczne typowe dla SSRI+charakterystyczne dla blokowania wychwytu zwrotnego noradrenaliny(w wyższych dawkach).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KOchani, mam pytanko,

Jakoś tak teraz nagle średnio się poczułam, więc nie wiem dlaczego ale pomyślałam, że może nie wzięłam rano tabletki esci.

Biorę koło 10.00-11.00 5 mg i koło 18.00 drugie 5 mg...

Za cholerkę nie mogę sobie przypomnieć... i co teraz zrobić wziąć lepiej 5 mg, czy przeczekać do popołudnia i po południu wziąć 5 mg? Co lepsze, jak jestem na 10 mg - wziąć lepiej dodatkową - najwyżej wyjątkowo wezmę 15 mg, czy lepiej nie brać i najwyżej będę na 5 mg dziś...

czy możliwe jest, że organizm mógł niepokojem zareagować na brak tabletki? skoro biorę o 10-11.00 to o 12.00 już by czuł, że nie dostał swojej porcji - to możliwe?

Będę wdzięczna za sugestie co robić...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydłużają QT w stopniu nieznaczącym klinicznie. Już pisałem, że szansa incydentu sercowo-naczyniowego w przypadku zażywania SSRI wynosi 0.0003%. W stopniu istotnym tyczy się to tylko citalopramu w dawkach powyżej 60mg i escitalopramu w dawkach powyżej 30mg(dlatego obniżono ich referencyjne dawki maksymalne). Ale jeżeli osoba, która ma chore serce zacznie sobie brać 3 leki, które wpływają na odstęp QT to pomyśl sobie co się stanie. W żaden inny sposób na mięsień sercowy nie wpływają(na siłe skurczów, jego napięcie, pobudliwość, częstotliwość itp.)

-- 22 gru 2013, 13:17 --

Mój post z 13 grudnia-

Sercowo-naczyniowe skutki uboczne są bardzo rzadkie przy stosowaniu SSRI i występują z częstością mniejszą niż 0,0003 proc. SSRI hamują sercowe i naczyniowe kanały sodowe, wapniowe i potasowe i mogą nieznacznie wydłużać interwały QT. Duża ilość badań pacjentów którzy nie mieli wcześniej stwierdzonych chorób serca wykazała brak jakichkolwiek zmian w EKG podczas używania SSRI.

W żaden inny sposób nie wpływają na mięsień sercowy, tropizmy serca, czy na wyrzut katecholamin. Jak ktoś po SSRI ma podwyższony/zwolniony puls, nadciśnienie itp. to niech szuka przyczyny gdzie indziej.

Więc jak coś mi zarzucasz to cytuj dokładnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy uważacie, że generyk generykowi nie równy ?

Pytam, bo ostatnio biorę Aciprex i w dawce 5 mg ciężko go dostać, nieźle się trzeba nalatać po aptekach. A wolę właśnie nie brać zamienników, bo nie mam pojęcia czy to jednak tak do końca nie ma różnicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kiedyś się naciąłem jak brałem dwa leki, które mogą wydłużać QT- amisulpryd(brat sulpirydu) i klomipraminę(TCA też wydłużają QT)- to nie był zdecydowanie dobry pomysł, myślałem że serce to mi wyskoczy z klatki. Jak na tych neuroleptykach pisze, że mogą wywołać torsade de pointes to już trzeba uważać, szczególnie chorzy na serce, ale zdrowi też.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tachyarytmię, w pewnych sytuacjach mogącą zagrażać życiu. Wiesz na logikę amisulpryd w niskich dawkach stosowanych w depresji blokuje presynaptyczne rec. dopaminowe(i powoduje wzmożone uwalnianie dopaminy), więc nie powinien w teorii podnosić prolaktyny. A jednak wywalił ją w kosmos. Teoria nie zawsze odzwierciedla się w praktyce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są różne działania niepożądane- http://pl.wikipedia.org/wiki/Niepo%C5%BC%C4%85dane_dzia%C5%82anie_leku

Są takie, ktore wynikają stricte z mechanizmu działania farmakologicznego, a są takie które biorą się za przeproszeniem z du.py, nie sposób je przewidziec, u jednego pacjenta są(bo być może jest hipochndrykiem), u innego nie. Koncern farmaceutyczny wypisując je na ulotce zabezpiecza się przed pozwami cywilnymi. W przypadku sertraliny może to wynikać z jej wpływu aktywizującego i dodatkowego blokowania wychwytu zwrt. dopaminy -zgaduję.

Tu masz o wpływie bupropionu(a konkretnie jego przedawkowania) na QT-

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12841807

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21623902

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to w takim razie chyba lek wydaje sie bezpieczny skoro w takich duzych dawkach nie spowodowal u nich jakichs groznych powiklan sercowych, bo z tego co zrozumiałem mimo wyzdluzenia QT nie zaobserwowano zadnych groznych arytmii

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja pod tym względem mam przewalone bo nie potrafie brac leku o ktorym gdzies wyczytam ze moze powodowac cos z sercem, potem jak wezme to tylko czekam czy bedzie sie cos dzialo czy nie, kiedys chyba pol roku bralem wenlafaksyne jak jeszcze nie studiowalem tak tych informacji o lekach, a potem wyczytalem ze byly zglaszane przypadki groznych arytmii po niej i juz jej drugi raz nie wzialem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi