Skocz do zawartości
Nerwica.com

BUSPIRON (Spamilan)

Tomasz81

Czy buspiron pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

48 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy buspiron pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      28
    • Nie
      18
    • Zaszkodził
      5

Rekomendowane odpowiedzi

@hopefully.00 ja brałam przez +/- 1,5 roku. Odstawiłam rok temu z powodu braku dostępności leku w aptekach, jak lek wrócił do sprzedaży, to lekarz już nie chciał do niego wracać, bo nie było potrzeby. Z tym, że u mnie on nie był włączony stricte na lęki, tylko moja lekarka potraktowała go jako stabilizator, także o działaniu p/lękowym się nie wypowiem. Dla mnie spoko, zero skutków ubocznych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 28.02.2025 o 19:59, acherontia styx napisał(a):

@hopefully.00 ja brałam przez +/- 1,5 roku. Odstawiłam rok temu z powodu braku dostępności leku w aptekach, jak lek wrócił do sprzedaży, to lekarz już nie chciał do niego wracać, bo nie było potrzeby. Z tym, że u mnie on nie był włączony stricte na lęki, tylko moja lekarka potraktowała go jako stabilizator, także o działaniu p/lękowym się nie wypowiem. Dla mnie spoko, zero skutków ubocznych.

Ja czekam jeszcze cierpliwie bo podwyższyliśmy brintka do 20 mg , jak nie zadziała p.lękowo to albo coś dorzucimy albo zmiana na sertralinę , brintelix to dla mnie taka słabsza wersja sertrwliny 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

Prosiłbym o opinię na temat Spamilanu. Dostałem ten lek na odwrócenie skutków PSSD / Dysautonomii od prof. Starowicza.

Po 4 miesiącach brania Brintellixu na „nerwicę” wprowadził on w moim autonomicznym układzie nerwowym takie zmiany, że doszedłem do tego, że moja nerwica była maską dysautonomii. Moje objawy, które zostały spotęgowane przez Brintellix:

- nie mam normalnego parcia na pęcherz i ogólnie pójście do toalety, potrzeba jest przytłumiona. 

- problemy z erekcją i libido.

- ciągłe uczucie spięcia całego ciała, przede wszystkim klatki piersiowej, brak wzięcia pełnego oddechu, niemożność uczucia głębokiego relaksu, zniknęły dreszcze po ASMR, przyjemne prądy w mózgu np. od drapania pleców.

- przestałem się pocić, śladowo pod pachami, pot ma kwaśny zapach, na wzrost temperatury reaguję bólem głowy, nudnościami.

- w ogóle problemy z wydzielinami: suchość nosa, gardła, nie mam kaszlu jako takiego, wydawało mi się, że w zimie byłem przeziębiony, ale organizm zamiast oczyszczać drogi oddechowe kaszlem to wszystko stało we mnie, dusiło mnie. W płucach, krtani i nosie. Nie mam gorączki po tym leku.

- nie umiem się upić alkoholem tzn. fizycznie potrafię (senność), ale nie mam żadnej euforii i humoru.

- uczucie ciągłego zmęczenia, braku energii.

- zdarzają się skoki ciśnienia bez stresu i konkretnej przyczyny np. gdy nagle wstaje z łóżka.

- kołatania serca.

Ogólnie są to objawy, które kontroluje autonomiczny układ nerwowy, niezależnie od mojej woli. 

Mam w szafce ten Buspiron, psychiatria kazał brać 3x 5 mg. Nie proszę Was tu o porady medyczne tylko wyjaśnijcie jak to działa. Mój układ nerwowy widać jest bardzo delikatny przy tej dysautonomii, chciałbym czuć się normalnie, czuć potrzebę pójścia do toalety, mieć normalne libido, móc się przeziębić, spocić jak człowiek. Wszystko jest rozregulowane, chyba przez downregulację receptorów serotoniny (5 HT1a z tego co zrozumiałem). Starowicz zapewnia, że Spamilan to nie SSRI, on moduluje chyba dopaminę i jest przeciwlękowy, może przywrócić do równowagi AUN, ale widzę że on też wpływa na te receptory 5 HT1a. Boję się pogorszenia i gorszych trwałych zmian.

Jakie macie doświadczenia z tym lekiem i co sądzicie o moim przypadku? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi