Skocz do zawartości
Nerwica.com

Co dla osoby, której terapia CBT nie pomaga?

Czujka

Rekomendowane odpowiedzi

6 minut temu, Kris0x0000 napisał(a):

Również dwukrotnie podchodzilem do cbt. Również bez efektów. Za trzecim razem wybrałem terapię psychodynamiczną i ta mi bardzo pomogła ale wiadomo każdy jest inny, trzeba samemu spróbować.

Dziękuję, a po jakimś czasie były widoczne nawet małe efekty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam zdiagnozowane ASD, ADHD, OCD, osobowość mieszana (narcstczna i zależna)

cbt pomogło na pojedyncze schematy myślenia (najbardziej narcystyczne mechanizmy obronne), ale całościowo niezbyt.

tez poszedłem potem na psychodynamiczną, w moim przypadku efekty bardzo szybkie po kilku spotkaniach

pierwsze to była eksplozja emocji walenie w lustro bicie się w twarz, agresja na zewnątrz, atakowanie rodziny wyzwiskami - to był moment schodzenia emocji (uświadomienie sobie krzywd niektórych z przeszłości)

potem układanie sobie w głowie pewnych rzeczy, wzmacnianie poczucia wlasnej wartości 

w sumie w 3 miechy to się stało, bo potem poszedłem na oddział dzienny.

Teraz wróciłem po oddziale, ale mam kryzys poważny w związku z npd, ale to juz osobna sprawa. W każdym razie dla mnie lepsza okazała się psyychodynamiczna całościowo. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam OCD. Nie potrafię powiedzieć czy u mnie terapia cbt przyniosła efekty. Na pewno pozwoliła mi troche poznac z czym się zmagam. Ta terapia kojarzy mi się jednak głównie z tym, że "powinnam się przełamywać", a ja przełamywać się nie chciałam ... . Terapia psychodynamiczna pozwalała mi wcześniej i teraz uporządkować trochę życie. Objawy nie ustąpiły, ale jednak mój komfort życia się poprawiał. U mnie leki też swoje wniosły w lepszym radzeniu sobie z objawami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

47 minut temu, Czujka napisał(a):

Podobno tam szeroko omawia sie dziecinstwo, a ja jakos nie lubie wracac do pewnych sytuacji i miejsc

Na pierwszej terapi też tak uważałam i sama zmuszałam sie do mówienia o rzeczach o których nie miałam ochoty mówić. Teraz bardziej skupiłam się na tym, że mowie o tym o czym chce mówić. Jeśli na jakis temat nie czułam się gotowa to odpuszczałam i wracałam do niego gdy już tą gotowość czułam. Zdarzyło mi się też mówić "nie chce o tym rozmawiać" i odpowiedź terapeuty brzmiała "ok".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi