Skocz do zawartości
Nerwica.com

Czat?

Programista

Rekomendowane odpowiedzi

Hejka,

jak dla mnie brakuje czatu takiego miejsca gdzie by była bardziej dynamiczna i w czasie rzeczywistym interakcja tylko musiałoby to być dobrze zrobione.

Czy jest to rozważanie w ogóle? Mógłbym coś takiego napisać lub stworzyć tylko do kogo z administracji z tym uderzyć?

I co myślicie o tym?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

44 minuty temu, którędy_do_lasu napisał(a):

Kiedyś był tu czat podobno (wiem od starszego użytkownika), ale sie nie sprawdził i zlikwidowano.. 

Też mi się zdawało, że był. Teraz można by było lepiej to zrobić bardziej zaawansowany i rozbudowany z podziałami na jakieś kategorie by nie było chaosu, sztuczną inteligencję można by było zaimplementować lub algorytm wychwytujy skrajne zachowania w tym toksyczne.

23 minuty temu, Erazma11 napisał(a):

Ja bym bardzo chciała czat. Trzeba być grzecznym to może nie będzie problemów. 

O i świetnie, nie wiem czy na takim forum bycie grzecznym się uda, ale można by było w jakiejś części technicznie to rozwiązać. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego nie? może warto spróbować jeszcze raz. To miejsce i tak od jakiegoś czasu jest mniej atrakcyjne dla trolii.
Poza tym, jakby był czat, może było by mniej offtopu w różnych tematach?
Były by to takie wrony i darki w czasie rzeczywistym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

55 minut temu, little angel napisał(a):

fajny pomysł

53 minuty temu, mrNobody07 napisał(a):

fajny, fajny 🤩

58 minut temu, Maat napisał(a):

Fajnie by było.

20 minut temu, Relfi napisał(a):

Dlaczego nie? może warto spróbować jeszcze raz. To miejsce i tak od jakiegoś czasu jest mniej atrakcyjne dla trolii.
Poza tym, jakby był czat, może było by mniej offtopu w różnych tematach?
Były by to takie wrony i darki w czasie rzeczywistym.

Dziękuję za głos ludziska:)

32 minuty temu, Dalila_ napisał(a):

Dzięki za pomoc:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Programista @Dalila_ Czat to trudny temat i do tej pory podchodzimy do niego z rezerwą. Nie wiem co pozostali członkowie ekipy. Kiedyś był (nie za moich czasów) i znam z opowieści, niestety z punktu widzenia ekipy niezbyt pochlebne dlatego został wycofany.

Trzeba przedyskutować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 minuty temu, Melodiaa napisał(a):

@Programista @Dalila_ Czat to trudny temat i do tej pory podchodzimy do niego z rezerwą. Nie wiem co pozostali członkowie ekipy. Kiedyś był (nie za moich czasów) i znam z opowieści, niestety z punktu widzenia ekipy niezbyt pochlebne dlatego został wycofany.

Trzeba przedyskutować.

Rozumiem jasne, że to może być problematyczne. Najwyżej jeśli nie będziecie mieć przeciwko to odpalimy jakiś swój kameralny czat ktoś może z was też w tym być by widzieć co się dzieje, a potem można zintegrować z forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 minut temu, Programista napisał(a):

Rozumiem jasne, że to może być problematyczne. Najwyżej jeśli nie będziecie mieć przeciwko to odpalimy jakiś swój kameralny czat ktoś może z was też w tym być by widzieć co się dzieje, a potem można zintegrować z forum.

Poczekajmy z deklaracjami. Mamy nad sobą wp.pl więc poczekajmy na innych z ekipy @Dryagan @Illi @shadow_no.

We wspominkach pojawił się kanał @Cień latającej wiewiórki https://bramka.pirc.pl/nerwica/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamiętam tamten czat z czasów, gdy dołączałem do Forum, i niestety – było z nim sporo problemów. Moderowanie rozmów na żywo jest trudne, a w pewnym momencie poleciały tam takie wiązanki i personalne wycieczki, że przestało to być dobrą wizytówką miejsca, które ma wspierać. Sam też doświadczyłem nieprzyjemności i widziałem, że niektórym użytkownikom to realnie szkodziło. Dlatego jestem przeciw przywracaniu czatu w ramach Forum. Zresztą nawet nie wiem jakie byłyby możliwości techniczne, czy to nie WP? @shadow_no powinien się przede wszystkim wypowiedzieć.

Niemniej to nie znaczy, że ludzie nie mogą rozmawiać „na żywo”. Jeśli społeczność chce stworzyć zewnętrzny czat (Discord, Telegram itd.), nie widzę przeszkód, by podać do niego namiary tutaj – z jasnym zastrzeżeniem, że to inicjatywa oddolna, poza odpowiedzialnością administracji Forum i poza naszym moderowaniem. Zresztą były już takie próby; chyba nie przetrwały próby czasu, co pokazuje, jak dużo energii i stałej moderacji wymaga taki kanał.

Moja propozycja: zostajemy przy formule forumowej – wolniejszej, ale bezpieczniejszej i bardziej merytorycznej – a ewentualne czaty funkcjonują poza serwisem, na odpowiedzialność ich organizatorów. Jeśli ktoś uruchomi taką przestrzeń, może tu zostawić link i krótkie zasady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi