Skocz do zawartości
Nerwica.com

Braki Medikinet

johnn

Rekomendowane odpowiedzi

@johnn o takie rzeczy należy pytać w aptece. Medikinet jest od dawna na liście leków zagrożonych brakiem dostępności, także nie jest to żadne zaskoczenie, że go nie ma bo nie ma wielu leków.

Musisz iść ponownie do lekarza i musi przepisać Tobie coś innego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, acherontia styx napisał(a):

@johnn o takie rzeczy należy pytać w aptece. 

Pytałem.

6 godzin temu, acherontia styx napisał(a):

Medikinet jest od dawna na liście leków zagrożonych brakiem dostępności, także nie jest to żadne zaskoczenie, że go nie ma bo nie ma wielu leków.

Przepisano go mi po raz pierwszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 godzin temu, acherontia styx napisał(a):

@johnn o takie rzeczy należy pytać w aptece. Medikinet jest od dawna na liście leków zagrożonych brakiem dostępności, także nie jest to żadne zaskoczenie, że go nie ma bo nie ma wielu leków.

Musisz iść ponownie do lekarza i musi przepisać Tobie coś innego.

No to dla mnie jest zaskoczeniem, że go lekarz przepisal, niepoważny czy co? Jeszcze tylko brakuje, żeby wizyta była prywatna i iść jeszcze raz po receptę  na inny i płacić, bo lek jest niedostępny. Dodatkowo wizyty mogą wiązać sie z koniecznością zwolnienia w pracy itd.  Wkurzyłabym się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@bei lekarz mógł sam nie wiedzieć, bo z tym lekiem akurat jest tak, że on się pojawia i znika okresowo. Są momenty, że kupisz bez problemów większych, a są tygodnie, że nigdzie nie ma.

Ja pamiętam jak rok temu próbowałam kupić antybiotyk na zapalenie zatok - praktycznie bez szans. W końcu jedna apteka mi wynalazła jakiś zamiennik, ostatnie opakowanie które miała na stanie.

Z Euthyroxem kilka lat temu było to samo. Przez kilka miesięcy był totalnie niedostępny. Ludzie musieli się zgłaszać do lekarza po zmianę leku na tarczycę.

Inny przykład? W lipcu/sierpniu szczepionki na krztusiec nie szło kupić. Pojawiła się dopiero pod koniec września, później znowu zniknęła.

Edytowane przez acherontia styx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z Euthyroxem pamiętam, ja mam często zapas, a wtedy udało mi sie jeszcze dorwać 50 km ode mnie. Nie wiedziałam, że przez kilka miesiecy go nie było. Internet pokazuje, że ten Medikinet jest tylko w kilku aptekach na całą Polskę i to ostatnie opakowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, że teraz to porobione są różne ograniczenia i w sumie mi sie już zdarzyło że  np. nie wykupilam całej recepty bo usłyszałam, że za późno. Ogólnie kiedyś się lekarzowi chyba coś źle kliknęło, bo mi przepisał niewiadomo ile opakowań witaminy D, tylko szkoda że ważność tej recepty była bardzo krótką i jak mi sie skończyło opakowanie to usłyszałam, że już kolejnego nie mogę wziąć. Nie wiedzialam, że nie moga wydac wiecej jak 100 tabletek.  Zawsze mi mówią,że muszą zamówić i że będą ma jutro, a mi sie nie chce iść kolejny raz. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@bei a to moja lekarka też mi kiedyś niechcący przepisała zapas leku na 5,5 roku na miesięcznej recepcie 🤣 nawet panie w aptece miały ubaw, moja lekarka sama z siebie też później jak o tym wspomniałam.

100 tabletek bo opakowania Euthyroxu są po 50 albo 100 tabletek. A mogą wydać zapas na 120 dni max.

Edytowane przez acherontia styx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi