Skocz do zawartości
Nerwica.com

Yerba mate jako "euforyk"

Rekomendowane odpowiedzi

Yerba mate przewyższa kawę pod wieloma względami. Jest doskonała jeśli chcecie zwiększyć swoją koncentrację bez wzbudzania w sobie drażliwości. Polecam ją osobom, które nie boją się specyficznych smaków. Mi podchodzi, choć w smaku wolę kawę. Kawa działa mocniej i szybciej, ale potem jest tzw "crash", robimy się senni i dopijamy więce filiżanek. Kawa sprzyja szybkiemu wzrostowi kortyzolu, co ma istotnie wpływ na nasze samopoczucie i zdrowie. Yerba ma wiele cennych właściwości i składników,  (teofilina i teobromina, które pozwalają nam oprócz umiarkowanego pobudzenia poczuć również działanie odprężające i poprawiające nastrój.

Oczywiście teofilina i teobromina także występują w kawie, ale w bardzo małych ilościach. W yerba mate jest tego znacznie więcej przez co nasze samopoczucie jest bardziej stonowane. Jeżeli chcecie poczuć zastrzyk energii, lekką euforię i wysotrzone zmysły oraz wzrost koncentracji, to ją wypróbujcie. Ja właśnie do niej wracam, choć tak jak napisałam, w smaku wolę kawę, ale myślę że się przyzwyczaję i zacznę jej więcej pić. No i przygotowanie jej trochę więcej zajmuje, ale można to potraktować jako rytuał. 

🍒🫠

Ktoś pije?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taaa, pod warunkiem, że pijesz prawdziwą yerbę, a nie jakieś najtańsze g*wno, które z prawdziwą yerbą ma tylko wspólną nazwę. I tak, na przykładzie matchy wiem, że niestety różnica w samym smaku potrafi być kolosalna. Najzwyklejsza matcha jest dla mnie nie do przełknięcia, a próbowałam prawdziwej japońskiej matchy, bo koleżanka przywiozła z Japonii i była zajebiaszcza.

Ja yerby nie piję, bo dla mnie ten smak jest nie do zaakceptowania (próbowałam różnych bo wśród moich znajomych już parę lat temu była duża faza na yerbę i wszyscy to pili poza mną), ale ja ogólnie za żadnymi herbatami nie przepadam i pijam je tylko jak jestem chora 😆 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

55 minut temu, Grouchy Smurf napisał(a):

Przetestuj na mężu :P

Ależ proszę cię bardzo: 

Po pierwsze mąż stwierdził, że Yerba ma działanie podobne do kawy (w sensie, że dodaje energii).

Ale- po drugie - jego zdaniem picie tegoż specyfiku ma też działanie odchudzające ( powtarzam tylko słowa męża),co w jego wypadku nie jest dobrym wyjściem,bo ten człowiek wygląda już jak śmierć na chorągwi.

@Liber8, mąż zamawia w necie.

Ja bym to może piła zamiast kawy,ale jak dla mnie smak okropny.

Edytowane przez Maat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lubię yerbę ale nie pasuje mi tradycyjny sposób parzenia tj. wielokrotne zalewanie dużej ilości suszu w naczyniu. Moim zdaniem tylko yerba z pierwszego parzenia dobrze smakuje. Później smakuje jak popiół z papierosów rozcieńczony z błotem 😕

Edytowane przez Kris0x0000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi Yerba smakuje fajkami 😂 Niestety nie do przyjęcia. Popłuczyny po popielniczce. 🤢

(Mąż jest fanem, zamawia jakieś wymyślne na internetach. Namawiał mnie nieraz, ale po kilku razach już przestał).

Z takich dziwadeł zdecydowanie wolę Matchę, ale faktycznie źródło ma znaczenie, bo byle jaka zielona herbata to smakuje po prostu rybami... 😂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 15.01.2025 o 11:52, Grouchy Smurf napisał(a):

To chyba coś dla mnie bo piję zbyt dużo kawy.

Yerba jako euforyk? To ja używam chyba nie tych euforyków, co powinienem. Kawy też dużo piję, ale żeby czuć euforię, choćby minimalną z kofeiny? Trzeba być nienagannie zdrowym i czystym od wszelakich toksyn. Nieskalanym lekami i używkami. Można poczuć namiastkę euforii, jeśli nie piło się jakiejkolwiek formy kofeiny przez dłuższy czas i nie posiada wyrobionej tolerancji, ale o czymś takim pierwsze słyszę.

Marcin Banot, polski wspinacz builderingowy (wspiął się na Mariotta bez asekuracji) z kanałem BNT na YouTube ma własną yerbę - yerbanot.com

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi