Skocz do zawartości
Nerwica.com

Uzależnienie od papierosów

Grogu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, czy ktoś z was jest uzależniony od nikotyny? 

Próbuje rzucić to świństwo ale mi to słabo wychodzi, palę od 14 roku życia, mam 28

przez ten czas miałem kilka prób rzucenia, jedna trwała okrągły rok a druga 4 miesiące, pozostałych nie liczę bo trawy tydzień może dwa, kupiłem desmoxan, tabex i nicorette mimo łykania zawsze odczuwam silny głód nikotyny, zdążało się że po tabex potrafiłem wytrzymać 2 dni ale tak mnie telepało ze musiałem zajarać 😀macie jakieś skuteczne metody na rzucenie tego syfu? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie palę już kilkanaście lat, rzucałam wiele razy aż pewnego razu postanowiłam rzucić na serio. Mi pomogło chyba to że przebywałam wtedy wśród palaczy więc nie miałam takiego nagłego odstawienia od nikotyny. Znam też panią której sam lekarz powiedział że nie może rzucić papierosów z dnia na dzień mimo że musi korzystać z tlenu już, bo jej organizm nie wytrzymał by takiego szoku odstawiennego. Więc być może dobrym sposobem jest po prostu rzucać stopniowo, codziennie np zmniejszać ilość palonych fajek. Znaleźć sobie jakieś zajęcie, hobby czy coś aby odciągnąć myśli, piłkę antystresowe sobie kup😅 wiem jak to brzmi ale serio pomaga. 

Powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z piłką antystresową jeszcze nie praktykowałem, ale chyba ją kupię może pomoże 😅 z fidget spinnerem kiedyś próbowałem zająć myśli i zapomnieć o nałogu, i od tego kręcenia tym spinnerem prawie bym wybił okno w salonie 😂 taki byłem rozdrażniony, jeszcze był metalowy, dobrze że nikogo nie było w domu 😀

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, paliłem kilkanaście lat, żuciłem jednego dnia (zalecenie od lekarz, staraliśmy się o dziecko), najgorszy był pierwszy miesiąc a po 2,3 już mi przeszkadzało jak w pracy siedziałem obok palacza bo zapach dymu na ubraniach był dla mnie wstrętny. Nie stosowałem żadnych wspomagaczy oprócz silnej woli. Nie paliłem 13 lat, 2 lata temu przyszła choroba i w ciągu godziny wypaliłem paczkę, która jeździła że mną w samochodzie jako symbol, że można żucić.. Palenie w chorobie było chwilą/rytuałem/namiastką normalności więc nawet lekarka stwierdziła żebym na razie paliłem. Zacząłem cuchnąć dymem więc przeżuciłem się na elektronika z płynami. Obecnie rytuałem jest komponowanie smaków, najbardziej lubię deserowe z dodatkiem limonki. Sam kręcę grzałki, nauczyłem się też zejścia do minimalnej dawki nikotyny (sam ją dodaję do bazy). Papierosy można żucić siłą woli, ale w chorobie dają wytchnienie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od mojego ostatniego wpisu postanowiłem zerwać z nałogiem, bez żadnych wspomagaczy, i przez cały dzień wiadomo czułem się średnio bo ciągle myślałem o papierosie, ale nie zapaliłem do momentu kiedy kładłem się spać, wtedy zaczęła boleć mnie lewa strona w okolicy ramienia, czułem taki ucisk, wstałem z łóżka i usiadłem, ból nie przechodził, wyszedłem na dwór i zapaliłem papierosa i jak ręką odjął, zero bólu ani nic, myślę że to na tle nerwowym, albo jakiś skutek uboczny odstawienia, ale nie jestem pewny, na początku myślałem że to jakiś stan przed zawałowy, ale pod mostkiem nic mnie bolało i nie miałem żadnych potów, chyba jednak desmoxan będę brał, słyszałem od ludzi że to im pomogło rzucić palenie 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie tak te e-papierosy nie za bardzo odpowiadają, chociaż to jest raczej kwestia przyzwyczajenia, można by się w to wdrążyć i tak sobie palić. Ja nie potrafię, wciąż myślę o paczce papierosów normalnych i wypalam ich bardzo dużo. 

To uzależnienie nigdy mi nie minie, pewnie dopiero, gdy zostanę matką palenie ograniczę, ale i tak palić będę przez całą wieczność. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 13.05.2025 o 02:12, You know nothing, Jon Snow napisał(a):

gdy zostanę matką palenie ograniczę,

Napisałaś, że jesteś w ciąży. Przecież kobietom w ciąży nie wolno palić. Ani jednego papierosa. Tak samo jak nie wolno im pić etanolu. Jedno i drugie ma fatalny wpływ na płód, na przyszłe dziecko. Powoduje wady wrodzone.

W ogóle to nałogowi palacze powinni być poddawani przymusowej sterylizacji. Albo w ogóle karani śmiercią. To samo z alkoholikami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też uważam, że kobiety w ciąży powinny nie palić o ile nie są palące, ale jeśli ktoś jest silnie uzależniony od tytoniu to wyrządzi tym krzywdę sobie i dziecku, nawet lekarze o tym wiedzą. 

To, że alkohol szkodzi, papierosy szkodzą jest skierowane do tych, którym dzieje się z tego powodu krzywda, czyli pada im na umysł lub narządy wewnętrzne, lub puchną, brzydną zewnętrznie. Ja paliła wiele lat marihuanę i byłam w świetnej formie psycho-fizycznej.

Poza tym nikt nie bierze pod uwagę, że organizmy są zmieniane i papierosy, alkohol też. Alkohol można zamienić w zwykły napój a papierosy w nieszkodliwe dym. 

W Holandii kobietom w ciąży zdarza się palić i rodzą zdrowe dzieci. 

Nasi przodkowie, matki, babcie im też się zdarzyło i zapalić i wypić. Nie rodziło się nagle nie wiadomo ile chorych dzieci, czasem tak się zdarzyło. 

Kobiety rodziły na polach w oborach, zdrowych, silnych chłopców, piękne dziewczynki. 

Teraz kobiety na punkcie ciąży oszalały że nie wiadomo co im się stanie, rozstępów dostaną, chore dzieci urodzą, a tak naprawdę są i tak trollowane, rodzić im się nie chce, wymyślają powody, że pieniądze to tamto sramto, to jest wszystko żałosne.

Edytowane przez You know nothing, Jon Snow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

19 godzin temu, You know nothing, Jon Snow napisał(a):

Też uważam, że kobiety w ciąży powinny nie palić o ile nie są palące

To stwierdzenie jest wewnętrznie sprzeczne. Skoro „niepalenie” jest dobre, to tym bardziej dotyczy palących, bo właśnie one narażają swoje dzieci na toksyny. Uzależnienie nie jest usprawiedliwieniem trwania w szkodliwym nawyku – to sygnał, że trzeba szukać pomocy, a nie machać ręką. Poza tym - to dopiero byłby nonsens - gdyby osoba niepaląca zaczęła nagle palić w ciąży! Tak więc zakaz palenia dotyczy tych palących i nie można tu się doszukiwać jakiejś ry słów, że palące mogą dalej palić, a niepalące nie palić.

jeśli ktoś jest silnie uzależniony od tytoniu to wyrządzi tym krzywdę sobie i dziecku, nawet lekarze o tym wiedzą. 

Szkodliwa bzdura. Odstawienie nikotyny w ciąży jest bezdyskusyjnie korzystne – istnieją skuteczne metody wsparcia dla kobiet w ciąży (psychoterapia, farmakoterapia pod nadzorem lekarza). Nie ma żadnych dowodów na to, że próba rzucenia palenia bardziej szkodzi niż palenie. Mówienie czegoś takiego zniechęca kobiety do walki z nałogiem i jest skrajnie nieodpowiedzialne.

Alkohol można zamienić w zwykły napój a papierosy w nieszkodliwe dym. 

Absurd, pseudonauka i magia rodem z bajek. To twierdzenie nie ma żadnych podstaw naukowych. Alkohol etylowy jest toksyczny dla płodu nawet w małych dawkach. Nie da się „odczarować” chemicznego składu alkoholu czy dymu tytoniowego. Takie pomysły to ucieczka w myślenie magiczne, niebezpieczne, szczególnie dla ludzi szukających usprawiedliwień.

W Holandii kobietom w ciąży zdarza się palić i rodzą zdrowe dzieci. 

Zdarza się – ale to nie znaczy, że palenie nie szkodzi. To myślenie anegdotyczne. Paląca kobieta może urodzić zdrowe dziecko, ale ryzyko poronienia, wcześniactwa, wad rozwojowych czy niskiej masy urodzeniowej rośnie. To jak powiedzieć: „dziadek pił całe życie i dożył 90” – nie znaczy, że alkohol przedłuża życie.

Nasi przodkowie, matki, babcie im też się zdarzyło i zapalić i wypić. Nie rodziło się nagle nie wiadomo ile chorych dzieci, czasem tak się zdarzyło. Kobiety rodziły na polach w oborach, zdrowych, silnych chłopców, piękne dziewczynki. 

Nasze babcie rodziły na polach, bo nie miały innego wyboru. Dzieci umierały przy porodzie i w niemowlęctwie masowo, zresztą kobiety rodzące również, tylko się o tym nie mówi. Wysoka śmiertelność noworodków i powikłania po porodzie były normą – czasem z 14 urodzonych dzieci zostawało na przykład dwoje (robiłem genealogię, sprawdzone). Dzisiejsza medycyna ratuje dzieci, które dawniej nie miałyby szans. Używanie „kiedyś było jakoś i było dobrze” to klasyczny błąd myślenia ahistorycznego.

Teraz kobiety na punkcie ciąży oszalały że nie wiadomo co im się stanie, rozstępów dostaną, chore dzieci urodzą, a tak naprawdę są i tak trollowane, rodzić im się nie chce, wymyślają powody, że pieniądze to tamto sramto, to jest wszystko żałosne.

Ten fragment to już czysta pogarda wobec kobiet. Oskarżanie ich o lenistwo, wymówki i „trollowanie” jest nie tylko nieempatyczne, ale też oderwane od rzeczywistości, w której ciąża to fizyczne i psychiczne wyzwanie – a odpowiedzialność za nowe życie powinna być powodem do dumy, nie do kpin.

Najważniejsze w całym tekście jest to, co zupełnie pominięte: dziecko. Ono nie ma wyboru – a każda decyzja matki wpływa na jego rozwój. Mówienie „ja paliłam i było dobrze” nie uwzględnia faktu, że wiele dzieci nie miało tego szczęścia. To nie jest kwestia wolności osobistej, tylko odpowiedzialności za życie drugiego człowieka.

To co tu zostało napisane mieszanka niebezpiecznych mitów, usprawiedliwień i pseudonaukowych absurdów. Alkohol i tytoń w ciąży to nie „sprawa indywidualna” – to kwestia zdrowia i życia dziecka. Nie ma bezpiecznej dawki alkoholu w ciąży. Nie ma nieszkodliwego papierosa. I nie, nie da się tego „odczarować”.

Każda przyszła matka powinna mieć wsparcie – ale również rzetelną wiedzę. A jeśli ktoś publicznie głosi podobne poglądy, trzeba jasno powiedzieć: to nie jest kontrowersyjna opinia. To zwyczajna ignorancja i szkodliwe brednie. I mówię to jasno - jako ojciec. Dla kobiety w ciąży dziecko i jego zdrowie powinno być najważniejsze. Dużo ważniejsze niż chwilowa przyjemność z zapalenia papierosa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

46 minut temu, mienta napisał(a):

Też nie byłam święta w ciąży. Raz wypiłam energetyka, no i biegałam (raczej truchtałam) do 7 i pół miesiąca.

Ale co ma piernik do wiatraka? Kofeina nie jest p/wskazana w ciąży w niewielkich dawkach, tak samo jak aktywność fizyczna.
Mowa o rzeczach, które realnie szkodzą dziecku. Samo palenie w ciąży sprawia że płód rozwija w łożysku wyglądającym jak smoła (łożysko jest koloru czarnego bo zbiera cały syf z papierosów i położnik od razu taką matkę o/cenzura/i po porodzie, bo łożysko u kobiety niepalącej jest brązowawe lub ciemnobordowe, tylko palaczki w ciąży rodzą czarne łożyska). Nie mówiąc że zwiększa ryzyko śmierci łóżeczkowej dziecka, problemów z oddychaniem po urodzeniu czy chociażby zbyt niskiej masy urodzeniowej.
O alkoholu nawet nie będę wspominać, bo to jest raczej oczywiste.

Edytowane przez Catriona

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, Dryagan napisał(a):

Alkohol i tytoń w ciąży to nie „sprawa indywidualna” – to kwestia zdrowia i życia dziecka. Nie ma bezpiecznej dawki alkoholu w ciąży. Nie ma nieszkodliwego papierosa.

Jest dokładnie jak mówisz.

Czytałem kiedyś taką książkę, Ghosts from the Nursery. Jak ktoś nie ma problemu z angielskim to warto przeczytać, jeśli nie całą to chociażby rozdział 3, który mówi o skutkach prenatalnej ekspozycji na szkodliwe środki (w tym na nikotynę). Mam ebooka, przekleję fragment bezpośrednio o nikotynie:

Among women of childbearing age, cigarette use occurs as frequently as alcohol use. But women are less likely to decrease tobacco use than the use of other drugs while pregnant. Women who smoke are most likely to be Caucasian, married, less educated, and users of alcohol and illicit drugs. Tobacco exposure correlates with low birth weight, prematurity, lung disorders, and sudden infant death syndrome.39 Nicotine-exposed children may experience delays and difficulties in performing the basic tasks of infancy such as eye contact, sucking, and head turning. Dr. David Olds and his colleagues found that by ages four and eight, children born to mothers who smoked had IQs that were four to five points lower than the comparison group of children born to nonsmoking mothers. At school age, children of mothers who smoke may be at risk of poor reading skills, attention deficits, and hyperactivity.40

Prenatal exposure to nicotine may also directly affect the developing brain.41 Data from the Ottawa Prenatal Prospective Study done in Canada in 1992 show that prenatal exposure to nicotine, as to alcohol, is related to impulsiveness and attention deficits in six-year-olds.42 Another report, using a national sample in the United States, found that prenatal exposure to tobacco predicted an increased rate of behavior problems in children ages four through eleven.43 Numerous studies have found small deficits in intellectual development and higher rates of hyperactivity attributable to smoking during pregnancy.44

Smoking seems to do the most damage during the last four months of pregnancy. Birth weight does not appear to be affected by smoking before the end of the fifth month. The implication of these findings is that reduction in smoking even as late as mid-gestation may be enough to effectively protect the developing fetal brain. By supplying the fetus with greater nutrients and oxygen and by reducing the cerebral cortex’s exposure to nicotine, many potential problems can be averted.45 In 1995 Brigham and Women’s Hospital in Boston reported that smoking by pregnant women was linked to the deaths of 5,600 babies, 115,000 miscarriages, 53,000 low-birth-weight babies, and 22,000 babies who needed intensive care at birth each year in the United States. The study stated that 18 percent to 19 percent of all pregnant women smoke. Another 3,700 children die each year by the age of one month from complications caused by tobacco smoke during the mother’s pregnancy, many because they were too tiny to survive. Also attributed to smoking by pregnant women are 1,900 cases of SIDS (sudden infant death syndrome) annually. Tobacco has been implicated as an exacerbating factor in increased impairments to the fetuses of women who drink alcohol. Yet in 2008, approximately 13 percent of women reported smoking during the last three months of pregnancy. Of women who smoked three months before pregnancy, 45 percent quit during pregnancy, with 50 percent of those relapsing within six months after delivery.46

Edytowane przez Cień latającej wiewiórki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi