Skocz do zawartości
Nerwica.com

Renta

sebastian86

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, sebastian86 napisał:

Czy jest tu na forum ktos kto dostał rentę na zaburzenia depresyjno-lękowe mieszane? Mnie psychiatra namawia na rentę i zastanawiam sie jakie szanse mialbym.

Nie wiem z jakiego jesteś miasta, ale pierwsze co musisz zrobić to wejść na stronę Miejskiego Zespołu Orzekania o Niepełnosprawności w twoim mieście i wydrukować z jego strony internetowej druki zaświadczenia lekarskiego i wniosku o wydanie orzeczenia o stopniu niepełnosprawności. Najpierw idziesz do psychiatry z wydrukowanym zaświadczeniem lekarskim, by ci je wypełnił. Pamiętaj, że zaświadczenie lekarskie jest ważne do 30 dni od czasu jego wypełnienia. Potem sam wypełniasz druk wniosku o wydanie orzeczenia o stopniu niepełnosprawności. Idziesz z wypełnionymi dokumentami do Miejskiego Zespołu Orzekania o Niepełnosprawności, składasz dokumenty i czekasz do 1 miesiąca na rozpatrzenie od czasu jego złożenia. Choć wyjątkowo okres ten może być wydłużony do 2 miesięcy, jeśli twój przypadek okaże się bardziej skomplikowany. Po tym czasie czekasz na informację o terminie stawienia się na komisji zespołu orzekającego, na której zostaniesz zbadany pod kątem niepełnosprawności. Potem czekasz jakiś czas (nie pamiętam ile, ale też pewnie koło 1-2 miesięcy) na wydanie orzeczenia, które mogą ci też przysłać pocztą. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 minut temu, MarekWawka01 napisał:

Nie wiem z jakiego jesteś miasta, ale pierwsze co musisz zrobić to wejść na stronę Miejskiego Zespołu Orzekania o Niepełnosprawności w twoim mieście i wydrukować z jego strony internetowej druki zaświadczenia lekarskiego i wniosku o wydanie orzeczenia o stopniu niepełnosprawności. Najpierw idziesz do psychiatry z wydrukowanym zaświadczeniem lekarskim, by ci je wypełnił. Pamiętaj, że zaświadczenie lekarskie jest ważne do 30 dni od czasu jego wypełnienia. Potem sam wypełniasz druk wniosku o wydanie orzeczenia o stopniu niepełnosprawności. Idziesz z wypełnionymi dokumentami do Miejskiego Zespołu Orzekania o Niepełnosprawności, składasz dokumenty i czekasz do 1 miesiąca na rozpatrzenie od czasu jego złożenia. Choć wyjątkowo okres ten może być wydłużony do 2 miesięcy, jeśli twój przypadek okaże się bardziej skomplikowany. Po tym czasie czekasz na informację o terminie stawienia się na komisji zespołu orzekającego, na której zostaniesz zbadany pod kątem niepełnosprawności. Potem czekasz jakiś czas (nie pamiętam ile, ale też pewnie koło 1-2 miesięcy) na wydanie orzeczenia, które mogą ci też przysłać pocztą. 

dzieki za info

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, sebastian86 napisał:

dzieki za info

Zrób tak jak napisał Marek. Na orzeczenie przeważnie czeka się dwa tyg, wszystko zależy od miejsca zamieszkania i ilości wniosków jakie tam mają. Później w zależności jaki stopień otrzymasz możesz się starać o świadczenie, nie pamiętam teraz ile ono wynosi, ale coś przeszło 200 zł chyba. Co do ZUS złóż to zobaczysz. Jeśli psychiatra ci mówi żeby to zrobić to zrób to.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja z powodu zaburzeń lękowych (w sumie choruję 25 lat) miałam przyznany umiarkowany stopień niepełnosprawności. Po kilku latach dokonano zmiany na lekki, bo wiadomo - oszczędności, cięcia itd. Starałam się o rentę, ale byłam nieco młodsza i mi nie przyznano. Ale mam zamiar stawić się na komisji ponownie bo zdrowsza nie jestem. Próbuj, niczego nie tracisz. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 minuty temu, acherontia styx napisał:

Tylko co Ty chcesz uzyskać? Rentę czy orzeczenie o niepełnosprawności? Bo to są 2 zupełnie różne rzeczy, wydawane przez dwie niezależne od siebie instytucje. To co podał @MarekWawka01 to jest wniosek o orzeczenie o niepełnosprawności. O rentę się składa do ZUS.

W tej chwili waham się właśnie co wybrać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się akurat zamierzam starać o orzeczenie o niepełnosprawności. O rentę myślę, że nie mam po co się starać, bo pracować mogę, tylko wymagam podawania leków. Zdaniem mojego lekarza, przy mojej dużej wewnętrznej wrażliwości i skłonności do popadania w ciężkie stany lękowe (nawet nieraz quasi-psychotyczne) będę wymagał leczenia farmakologicznego na pewno przez jakieś 10-15 lat, czy do końca życia to jeszcze nie wiem, ale mam nadzieję, że nie.

Mi się wydaje, że o rentę starają się ci, którzy nie mogą w ogóle pracować z jakichś tam powodów. Zaś orzeczenie o niepełnosprawności to orzeczenie, które daje choćby zasiłek pielęgnacyjny czy zdobycie odpowiedniego zatrudnienia. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 minut temu, sebastian86 napisał:

na rente moje szanse sa pewnie niewielkie. sam juz nie wiem co robic.

Moim zdaniem trzecią grupę powinnieneś dostać z palcem w dvpie. Niech ci lekarz wypełni wniosek na rentę i złóż go w ZUSie. Najpierw musisz pobrać druk na rentę w ZUSie i dać go lekarzowi do wypełnienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

31 minut temu, Jurecki napisał:

Moim zdaniem trzecią grupę powinnieneś dostać z palcem w dvpie. Niech ci lekarz wypełni wniosek na rentę i złóż go w ZUSie. Najpierw musisz pobrać druk na rentę w ZUSie i dać go lekarzowi do wypełnienia.

skad pewnosc ze z palcem w dupie? slyszalem ze komisje zusowskie sa bardzo surowe w ocenie zdolnosci do pracy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, acherontia styx napisał:

A no bo to na odwrót szło, mea culpa. Lekki ma zab. lękowe owszem, ale wyżej to już trzeba się na komisji mocno postarać ;) No bo na tym to polega, dofinansowanie jest dla pracodawcy, nie dla pracownika. 

W czasach dużego bezrobocia ubieganie się o taką grupę miało sens właśnie z powodu tych dofinansowań, bo janusze dużo chętniej zatrudniali osoby z grupą. Teraz to chyba gra niewarta świeczki, bo ma się w papierach, że jest się "uszkodzonym", a ze znalezieniem gównianej pracy nie ma większego problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, sebastian86 napisał:

skad pewnosc ze z palcem w dupie? slyszalem ze komisje zusowskie sa bardzo surowe w ocenie zdolnosci do pracy.

Słuchaj nic się nie stanie jeśli złożysz🤷 próbuj. Mi też mówili że syn nie dostanie renty, a dostał. Fakt że on choruje od dziecka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi