Skocz do zawartości
Nerwica.com

DULOKSETYNA (AuroDulox, Depratal, Dulofor, Duloxetine Mylan/ +pharm/ Sandoz/ Zentiva, Dulsevia, Duloxetenon, Dutilox)

suzak29

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 2.07.2024 o 21:27, Iwonka87 napisał(a):

Hej, od 4 miesięcy brałam escitalopram ale działał w kratkę, ogólnie mam zaburzenia lękowe. Moje objawy to natłok myśli, ciągły niepokój, lęki, nie potrafię się zrelaksować. Brak aptetytu, odruch wymiotny, pieczenie skory ramion, górnej częsci pleców i klatki. Brak siły i motywacji. Nie mam ochoty na nic. Jakby energia ze mnie uszła. Od miesiąca jestem na 20mg. Ale niestety lipa. Lekarz mi zmienił na dulofor- czyli duloksetynę. Mam zejść przez 5 dni na 10mg escitalopram a potem wejsc na 30mg dulofor i po paru dniach na 60mg. Czy to prawdłowe schodzenie i wchodzenie? Nie lepiej dłużej być na 30mg? Bo jak będzie działać to po co zwiększać? Boję się jakis efektów odstawiennych po escitalopramie i zarazem uboków przy wchodzeniu. Czy to nie będzie jakieś kombo objawów. Pocieszcie trochę 🙂

Identycznie miałem po esci jak ty teraz jestem 6 mc na dulo 60mg i  jest całkiem nieźle. Że skutków ubocznych po dulo mam szumy uszne ale zauważyłem że częstotliwość i głośność zmniejsza się. Pieczenie skóry to jest typowy objaw nadmiaru serotoniny, dulo jest o tyle lepsza że działa też na dopamine i noradrenalinę co lepiej balansuje neuroprzekaźniki. A esci możesz spokojnie szybko zejść, nawet powinieneś poczuć ulgę w niektórych aspektach, szczególnie somatycznych co powinno cię podnieść na duchu.

Edytowane przez blade83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 lat na duloksetynie 120 mg i parogenie 20 mg , ale zaczęły się pojawiać natrętne myśli, boję się zmieniać lek, ale chyba będę musiała... 🫠 Mam mrowienia lękowe i spięty brzuch, poza tym głupie lękowe myśli. Mam wrażenie, że kiedyś na escitalopramie lepiej było. Nie wiem jak lekarka to wykona ale boję się masakrycznie tej zmiany. W ciągu dnia mam myśli, że dam radę, racjonalizuję myśli, a za chwilę daję się tak wkręcić...nie czuję stabilności. Boję się, że mi już nic nie pomoże 🤦 Olanzapina zażyta na wieczór pomaga ale zaraz po niej śpię (5 mg). Myślałam, że może kurde za duża dawka tej dulo, ale z drugiej strony czułam się dobrze, ale pewnie ja sobie radziłam sama, a teraz wpadłam jak śliwka w kompot. 

Muszę dać radę do wizyty 9.09... trzymajcie kciuki i dajcie znać jak widzicie taką zmianę, nie wiem na co, może samo ssri działałoby lepiej. Chciałabym nie odczuwać objawów, nie wiem czy to możliwe, przecież ta moja dawka już jest końska, ale też możliwe, że przestała działać... serio jestem zesrana generalnie przed tą zmianą. Chciałabym być tu i teraz a nie w myślach gdzieś. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, lorana napisał(a):

Jestem 1,5 tyg. na dulce 60 mg i złapał mnie ogromny lęk, nawet lorafen 3,5 nic nie pomaga, cała się trzęsę. Kiedyś z tego powodu już miałam odstawianąm dulkę, ale teraz to dla mnie ostatnia deska ratunku.😪

Tez tak mialam,trzeba wytrzymac,przejdzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze odkąd biorę duloksetyne2 tyg codziennie boli mnie głowa i pomaga tylko Lorafen brany 2 razy w tyg.

Że 2 razy wzięłam tramal przepisany przez psychiatrę, zero ulgi.

Ja już miewałam takie bóle na innych lekach, raczej przechodziły. Byłam na wiosnę z tego powodu na sorze i miałam rezonans i punkcję lędzwiową - bez odchyleń.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, lorana napisał(a):

Jeszcze odkąd biorę duloksetyne2 tyg codziennie boli mnie głowa i pomaga tylko Lorafen brany 2 razy w tyg.

Ja już miewałam takie bóle na innych lekach, raczej przechodziły. Byłam na wiosnę z tego powodu na sorze i miałam rezonans i punkcję lędzwiową - bez odchyleń.

Ale dwa tyg to przeciez poczatek,moze bolec glowa ,brzuszek itp.To minie wkrotce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 2.09.2024 o 17:31, lorana napisał(a):

Mnie też całe dwa tygodnie bolała głowę na 30 mg dorzuciłem na noc 10 mianseryny i dzisiaj pierwszy dzień dzisiaj dopiero po ponad dwóch tygodniach jak czuję mniejszy ból i lepszą koncentrację 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po 2,5 tyg na 60 Dulko dalej mam silny lęk uogólniony, który momentami przeradza się w panikę. Boję się, że jak dulka jedzie po noradrenalinie to to nie przejdzie.

Raz ją mi odstawiono w szpitalu na 30 mg, bo dostałam masakrycznego lęku, którego niczym nie dało się opanować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 9.09.2024 o 14:14, lorana napisał(a):

Po 2,5 tyg na 60 Dulko dalej mam silny lęk uogólniony, który momentami przeradza się w panikę. Boję się, że jak dulka jedzie po noradrenalinie to to nie przejdzie.

Raz ją mi odstawiono w szpitalu na 30 mg, bo dostałam masakrycznego lęku, którego niczym nie dało się opanować.

Na depresję czy lęki masz? Może to lek nie dla Ciebie, bardziej coś na serotoninę 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

40 minut temu, daammk1 napisał(a):

Na depresję czy lęki masz? Może to lek nie dla Ciebie, bardziej coś na serotoninę 

Mam na depresje z lękami. SSri i wenlafaksyne juz brałam, zreszta brałam niemal wszystkie leki psychiatryczne i nic nie pomogło. Miałam też serię elektrowstrząsów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 9.09.2024 o 14:14, lorana napisał(a):

jak masz lęki to lek może nawet je zwiększac, u mnie wszystko co ma nordrenaline zwiększało mi lęki wiec snri kompletnie odpuścilem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biorę duloksetyne 60 mg i od tyg. mam zwiększoną do 90 mg. Nadal czuję silny lęk uogólniony, choć na natręctwa i depresję działa dobrze.

Wszystkie SSRI prZerabiałam i nie ma do nich powrotu. Brałam ok 40 leków psychiatrych, wenlafaksyne, moklobemid, stabilizatory i to wszystko inne.

Czy po miesiącu brania dulki lęk może minąć?

Miał to być dla mnie lęk ostatniej szansy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 17.09.2024 o 12:41, lorana napisał(a):

Biorę duloksetyne 60 mg i od tyg. mam zwiększoną do 90 mg. Nadal czuję silny lęk uogólniony, choć na natręctwa i depresję działa dobrze.

Wszystkie SSRI prZerabiałam i nie ma do nich powrotu. Brałam ok 40 leków psychiatrych, wenlafaksyne, moklobemid, stabilizatory i to wszystko inne.

każde zwiększenie dawki może na jakiś czas zwiększyć skutki uboczne czyli np wzmożony lek, powinno to czasem minąć. Inna sprawa jak tolerujesz noradrenalinę, u mnie jej nadmiar zwiększał lęki zamiast je zmniejszac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aktualnie mam 1.5 miesiąca przerwy w zażywaniu duloksetyny. Nie jest rewelacyjnie i jutro mam wizytę u lekarza. Zobaczę, czy dalej się trzymać przy odstawieniu czy wrócić do zażywania.

To jest moje trzecie podejście do odstawienia. Jeżeli teraz mi się nie uda, to nie chcę już więcej próbować.

Piotrek 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 18.09.2024 o 14:52, AnnoDomino34 napisał(a):

każde zwiększenie dawki może na jakiś czas zwiększyć skutki uboczne czyli np wzmożony lek, powinno to czasem minąć. Inna sprawa jak tolerujesz noradrenalinę, u mnie jej nadmiar zwiększał lęki zamiast je zmniejszac.

u mnie też tak jest, że noradrenalina zwiększa lęk, ale kurcze już nie ma czym mnie leczyć poza nią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 20.09.2024 o 21:14, lorana napisał(a):

No i lekarz zdecydował, żeby zdjąć duloksetyne. Tego lęku nie dało się wytrzymać. Tylko nie wiem co będzie dalej.

widze, iz tak jak ja nie tolerujesz noradrenaliny, czyli wzmaga ona lęki, u mnie też nie przeszło to a bardzo długo czekałem w nadziei ,ze to minie.. nie minęło

Żaden SSRI nie pomagał już, więc szukam czegoś kompetnie innego, np amisylpiryd, Lamotrygina itp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brałem w tym roku dulo trzy miesiące po 60 mg nie pomogło mi na ataki paniki skaczące mięśnie puls wysoki potem niski duże ciśnienie potem niskie ciśnienie umieranie w głowie jak lekarz przepiszę to samo może za dawkę dulo łykałem piszę do 120 mg bierze się pregabalin nie pomaga mi czy rispolept działa na ataki paniki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 4.09.2024 o 19:47, Oncki napisał(a):

Mnie też całe dwa tygodnie bolała głowę na 30 mg dorzuciłem na noc 10 mianseryny i dzisiaj pierwszy dzień dzisiaj dopiero po ponad dwóch tygodniach jak czuję mniejszy ból i lepszą koncentrację 

Miansa lub Mirta niweluja uboki 

W dniu 17.09.2024 o 12:41, lorana napisał(a):

Mi po trzech miesiącach  na Dulce dopiero wszystko minęło, lęki,depresja . Cierpliwość się opłaciła 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie mi kolega lekarz zaproponował Duloxetyne w małej dawce. Jak dotąd od lipca brałem Asentre, ale w dawce 25mg lub 50mg ale chyba tylko 2 dni były takie w miare. Generalnie mocno jestem odcięty. Doddam, że biore 0,5mg clonazepamu, z ktorego zszedlem w ostatnim czasie z 0,75mg. Chce zaczac brac Duloxetyne od weekendu jak ma wolne od pracy żebyczuć sie troche "bezpieczniej" 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi