Skocz do zawartości
Nerwica.com

PAROKSETYNA (Arketis, ParoGen, Paroxetine Aurovitas, Paroxinor, Paxtin, Rexetin, Seroxat, Xetanor)

Ania

Ankieta  

14 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy paroksetyna pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      10
    • Nie
      1
    • Zaszkodziła
      3

Rekomendowane odpowiedzi

15 godzin temu, serotoninowiec napisał(a):

Dulo jest o wiele lepsza niż paro. Na paro nic się nie chce robić i anhedonia wchodzi. Prolaktyna jets wysoka ale ja tego nie czuję tylko libido mniejsze ale mi to odpowiada.

A dla mnie duloksetyna była gorsza jak Paro:zwiększyła mi tylko lęk do tego stopnia że wylądowałem w szpitalu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 godzin temu, shadow_no napisał(a):

Jeszcze mniejsze niż na paroksetynie? To już musi naprawdę kastrowac :D

Jemu chodziło chyba o to że przez wysoka prolaktynę po sulpirydzie libido jest niskie. Duloksetyna mniej obniża libido niż paroksetyna.

Edytowane przez NoMoreDepression

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, NoMoreDepression napisał(a):

Jemu chodziło chyba o to że przez wysoka prolaktynę po sulpirydzie libido jest niskie. Duloksetyna mniej obniża libido niż paroksetyna.

Możliwe, w sumie dwuznacznie to zabrzmiało. Wiadomo że ludzie różnie reagują ale na podstawie moich obserwacji dulo jest słabsza i na mocne lęki radzi sobie zwykle gorzej. Natomiast na nieco lżejsze przypadki wydaje się być lepsza (mniej uboków)

🗨️ Dołącz do naszej grupy na czacie:

💬 Discord

neptron.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć wszystkim,

Chciałam zappytać o Wasze doświadczenia z odstawianiem Paroxinoru (paroksetyny).  zeszłam do dawki 1/4 tabletki (biorę ją już z 2 miesiące), ale ostatnie tygodnie to dla mnie spory koszmar – miałam okropny nastrój, brak chęci do czegokolwiek i ogromną nerwowość.

Do tego doszły u mnie silne objawy fizyczne:

Uczucie ciągłego roztrzęsienia, niepokoju w środku i "siedzenia jak na szpilkach",

Przerażające uczucie "dziwności" w głowie i ciele,

Szybkie męczenie się (np. przy wchodzeniu po schodach),

Reakcje ze strony żołądka i jelit przy silniejszym stresie.

Zauważyłam też, że na tej minimalnej dawce mój układ nerwowy reaguje 10 razy mocniej na zwykłe rzeczy – gorszą noc, małą ilość kofeiny czy upał.

Czy ktoś z Was miał podobnie na samej końcówce schodzenia z tego leku lub na tak małej dawce? Jak długo utrzymywały się u Was takie objawy i co Wam najbardziej pomagało to przetrwać?

Edytowane przez Ju467

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

39 minut temu, Ju467 napisał(a):

masakra muszę normalnie funkcjonować a ciezko 

mam CIĄGŁY niepokój, ataki paniki. dramat. każdy objaw to dla mnie rak albo inna choroba. i tak powstaje właśnie błędne koło 

A czemu schodzisz? Chcesz do 0 zupełnie? No niestety objawy odstawienne są czymś "normalnym" chociaż u mnie akurat odstawianie przebiega względnie łagodnie. Gorzej mi się wchodzi ponownie. Natomiast ja bez paroksetyny na dłuższą metę nie umiem funkcjonować więc prędzej czy później zawsze muszę wracać.

Ale te objawy które opisujesz są "znajome"

🗨️ Dołącz do naszej grupy na czacie:

💬 Discord

neptron.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 minut temu, shadow_no napisał(a):

A czemu schodzisz? Chcesz do 0 zupełnie? No niestety objawy odstawienne są czymś "normalnym" chociaż u mnie akurat odstawianie przebiega względnie łagodnie. Gorzej mi się wchodzi ponownie. Natomiast ja bez paroksetyny na dłuższą metę nie umiem funkcjonować więc prędzej czy później zawsze muszę wracać.

Ale te objawy które opisujesz są "znajome"

a bo brałam już paroxinor około 5 lat i dowidziałam się też po czasie że na nim nie mogę zajść w ciążę więc chciałam odstawić. i też jestem zmęczona tym braniem leków, nie chcę już. jeszcze trittico na noc będę musiała odstawić. chciałabym całkiem do 0. no ale jest ciężko. najlepiej się czuję rano i wieczorami. po południa najgorsze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi