Skocz do zawartości
Nerwica.com

PAROKSETYNA (Arketis, ParoGen, Paroxetine Aurovitas, Paroxinor, Paxtin, Rexetin, Seroxat, Xetanor)

Ania

Rekomendowane odpowiedzi

zawsze jest ta nadzieja która nigdy nie gaśnie , na prawdę , ja już jestem w takim stanie że też raz wisiałem na pasku od spodni ale nigdy tego nie zrobie , za mało pożyłem w tym życiu za mało pozytywnych chwil i wspaniałych którę są w tym życiu tylko my ich na razie nie mamy , ale nie warto się poddawać tylko walczyć wbrew przeciwnościom losu , uwierzcie moje życie jest na prawdę strasznę ale mimo to nie poddaje się , mam 31 lat i wiem że nie mogę umrzeć bo po prostu chcę poczuć pozytywne aspekty życia jakim jest miłość,szczęscie,przyjaźń , piękne chwilę .mówie wam to ja który na prawdę jest w takiej dupie że szkoda gadać. głowa do góry a jak nie to na dół ale nigdy samobojstwo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dumps bierzesz 20 mg? Czemu lekarz nie chce zwiększyć dawki? Czy on wie, że propranolol może nasilać depresję?

cala w trawie często im wyższa dawka tym większa zmuła, bo mocniejsze działanie antycholinergiczne (prawdopodobnie główne źródło zmuły na paro - paro to jedyny lek z grupy SSRI który blokuje rec. muskarynowe). Ale tak czy owak ja bym sprawdził wyższą dawkę (jak już jesteś na tej paro od dłuższego czasu to nie masz za bardzo wiele do stracenia - czy wyższa dawka zadziała przekonasz się stosunkowo szybko), bo często działanie leków wymyka się schematom.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy on wie, że propranolol może nasilać depresję?

Miko , chyba trochę z tą tezą przesadziłeś ;)

Biorę obecnie Nebiwolol 1, 25 mg + Vivace 1,25 mg + ( czasem ) Captopril - najniższą możliwą dawkę .

Specjalnie podałem obok leków dawki ,żeby kto sobie nie pomyślał ,że ja sie tymi lekami odurzam ;) .

W tym wieku i przy tylu lekach psychotropicznych beta - adrenolityki sa juz koniecznośćią . Inna sprawa to nerwica, depresja i ADHD też swoją drogą rozpie-rdala serce lepiej niż te wszystkie leki razem wziętę .

A Ty mi Miko mówisz ,że to powoduje ( nasila ) deperesję ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dumps bierzesz 20 mg? Czemu lekarz nie chce zwiększyć dawki? Czy on wie, że propranolol może nasilać depresję?

Miko ma rację może powodować depresje, to jeden ze skutków ubocznych tego leku ale raczej to żadkość. lek blokuję Noradrenaline i adrenalina więc może dlatego , nie wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kalebx3,

Działania niepożądane

Nebiwolol jest zwykle dobrze tolerowany. Bradykardia, zaburzenia przewodnictwa przedsionkowo-komorowego, pojawienie się lub nasilenie już istniejących zaburzeń krążenia obwodowego (skrócenie dystansu chromania przestankowego), nasilenie dolegliwości związanych z zespołem Raynauda, niedociśnienie tętnicze, nasilenie objawów zastoinowej niewydolności krążenia, ból w klatce piersiowej, skurcz oskrzeli. Zawroty i bóle głowy, uczucie zmęczenia, osłabienie, omdlenia, zaburzenia snu, parestezje. Biegunka, zaparcia, nudności, wymioty, niestrawność, wzdęcia. Zaburzenia widzenia, depresja, koszmarne sny, reakcje skórne, nasilenie łuszczycy, nadwrażliwość, obrzęk naczynioruchowy. Lek może maskować objawy hipoglikemii. β-adrenolityki mogą powodować zmniejszenie wydzielania łez. W przypadku przedawkowania β-adrenolityków może dojść do wystąpienia bradykardii, niedociśnienia, bloku AV, niewydolności serca, skurczu oskrzeli i hipoglikemii. Należy zastosować leczenie objawowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od 16 roku życia przez 2 lata brałam przepisany przez kardiologa propranolol ze względu na moją tachykardię i depresji się nie nabawiłam. Dla nerwusów/lękowców to dobry preparat, tylko nie można go łączyć z alko. Myślę, że nikt nie przepisuje tego leku ludziom, którzy mają obniżony nastrój, a pewnie depresyjne działanie może zacząć powodować przy wyższych dawkach. Zresztą firmy farmaceutyczne wyszczególniają wszystkie uboki, nawet te bardzo rzadkie.

W sumie, to nawet teraz mam receptę na propranolol, bo moje serducho wali jak u noworodka albo i lepiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi