Skocz do zawartości
Nerwica.com

Dzienne Wrony - Nocne Darki (czynne 24 h na dobę)

Dryagan

Rekomendowane odpowiedzi

30 minut temu, Catriona napisał(a):

To koło mnie byś nie mogła mieszkać bo u mnie nawet przed chwilą coś leciało 🤪 

Pewnie mogłabym. Poprostu jak coś leci nasłu/cenzura/e czy będzie wybuch i wracam do tego co robiłam. Mając bakteriofobie musiałam przywyknąć do życia w poczuciu dyskomfortu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 minut temu, bei napisał(a):

Pewnie mogłabym. Poprostu jak coś leci nasłu/cenzura/e czy będzie wybuch i wracam do tego co robiłam. Mając bakteriofobie musiałam przywyknąć do życia w poczuciu dyskomfortu.

Teraz już rzadziej, ale kiedyś jak przelatywal samolot pasażerski to pozostawiał po sobie huk w powietrzu, teraz nowsze silniki juz nie halasuja i coraz rzadziej to slychac. A zawsze mi sie to podobalo. U mnie za to lęk i niepokój wzbudzają sale gimnastyczne, szatnie itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 minuty temu, Raccoon napisał(a):

Ale wiesz że tam trzeba zdać testy sprawnościowe?

Hej @Fuji daj mi bana bo jestem niegrzeczny

A co tam taka sprawnościówka. Śmiech na sali.

Drążek jednak trochę daje w d.

Nie potrafię. Nie znam się na tym kompletnie. Nawet nie wiem o co chodzi i co tu niby z tą funkcją mam robić.

Nic się nie tykam bo jeszcze coś porobię. 

Przecież ja jestem ledwo piśmienny A co dopiero takie poważne rzeczy....

Tu trzeba ludzi po studiach a nie takiego prymitywnego ludzia....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Catriona napisał(a):

Znaczy się scenariusze są 3 i jeden z nich obejmuje udział Ukrainy, ALE nie że było to celowe działanie Ukrainy.

1. Rosja zrobiła to specjalnie, testując system obrony nasz i NATO, który mimo wszystko zadziałał, bo poderwały się samoloty nie tylko nasze, ale też holenderskie, włoskie i USA (które stacjonują u nas) i być może Litwy
2. Awaria sprzętu i był to rzeczywiście przypadek (chyba najmniej prawdopodobny)
3. Drony "zdurniały" i poleciały za daleko z powodu zagłuszania, które uskuteczniała Ukraina.

Który zadział się w rzeczywistości, możemy tylko podejrzewać 🤷‍♀️

I dziwnym trafem to się dzieje po tym jak prezydent podkreślił, że nasi żołnierze nie będą wysłani na Ukrainę.

Oraz dziwnym trafem zadeklarowano dalsze wsparcie finansowe na rzecz Ukrainy.

No przecież o kasę chodzi...

A taka akcja jest dobrym straszakiem. Zestresowani sąsiedzi będą kaskę pompować w ten konflikt. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, mała_mi123 napisał(a):

I dziwnym trafem to się dzieje po tym jak prezydent podkreślił, że nasi żołnierze nie będą wysłani na Ukrainę.

Oraz dziwnym trafem zadeklarowano dalsze wsparcie finansowe na rzecz Ukrainy.

No przecież o kasę chodzi...

A taka akcja jest dobrym straszakiem. Zestresowani sąsiedzi będą kaskę pompować w ten konflikt. 

Od kilku miesięcy mówiliśmy że nie wyślemy żołnierzy. Nie powielaj shit

24 minuty temu, Raccoon napisał(a):

Ale wiesz że tam trzeba zdać testy sprawnościowe?

Hej @Fuji daj mi bana bo jestem niegrzeczny

Kto mówi że jesteś niegrzeczny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, mała_mi123 napisał(a):

Rosja od kilku lat nie może sobie poradzić z Ukrainą i braliby się nagle za Polskę? No chyba jedynie tylko po to żebyśmy ew. nie mieszali się w ten konflikt.

Taa Polska sama ze sobą to kartonowe siły... Ukraina od 10 lat wojnę prowadziła wcześniej, nie jest łatwa do zgryzienia. Wojna trwa o wpływy, a nie o jakiś Donbas czy Ukrainę. Niestety Polske chcieliby słaba i zależna, czekamy jak 3 raz przypomną o tych zadaniach. Nie da się nie mieszać w ten konflikt jak on będzie nas kiedyś dotyczył lub będa nas dotyczyły rozstrzygnięcia ;/ Wlasciwie to ci nie odpowiedziałam ale chciałam to napisać  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 godzin temu, Dalja napisał(a):
12 godzin temu, mała_mi123 napisał(a):

ten konflikt. 

Od kilku miesięcy mówiliśmy że nie wyślemy żołnierzy. Nie powielaj shit

+1

11 godzin temu, mała_mi123 napisał(a):

Rosja od kilku lat nie może sobie poradzić z Ukrainą i braliby się nagle za Polskę? No chyba jedynie tylko po to żebyśmy ew. nie mieszali się w ten konflikt.

Ukraina jest aktualnie o wiele silniejsza militarnie niż Polska. 

Jedyne na co możemy liczyć to pomoc sojuszników w ramach NATO. 

Ale też jestem zdania, że w najbliższym czasie Rosja nie będzie ryzykować otwartej wojny z zachodem. Będą nadal siać dezinformację, dzielić nas, straszyć, atakować hybrydowo. Wpływać na wybory, zapewne bardzo by chcieli kogoś z Konfy lub od Brauna w rządzie. 

Braun wszak nie kryje się ze swoim podziwem dla Putina, a konfederaci zapewne w dużej mierze są już przez ruskich opłacani. Albo to po prostu pożyteczni idioci, którzy dla poparcia i stołków zrobią wszystko, nawet oddadzą kraj w ręce Rosjan. 

Przecież konfederatom w poglądach bliżej do ruskich niż do tego "zgniłego" zachodu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, Mic43 napisał(a):

+1

Ukraina jest aktualnie o wiele silniejsza militarnie niż Polska. 

Jedyne na co możemy liczyć to pomoc sojuszników w ramach NATO. 

Ale też jestem zdania, że w najbliższym czasie Rosja nie będzie ryzykować otwartej wojny z zachodem. Będą nadal siać dezinformację, dzielić nas, straszyć, atakować hybrydowo. Wpływać na wybory, zapewne bardzo by chcieli kogoś z Konfy lub od Brauna w rządzie. 

Braun wszak nie kryje się ze swoim podziwem dla Putina, a konfederaci zapewne w dużej mierze są już przez ruskich opłacani. Albo to po prostu pożyteczni idioci, którzy dla poparcia i stołków zrobią wszystko, nawet oddadzą kraj w ręce Rosjan. 

Przecież konfederatom w poglądach bliżej do ruskich niż do tego "zgniłego" zachodu. 

Gorzej, oni się z nim zgadzają. 

Tak będzie, chyba że wystąpi czynnik x, np chiny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, Mic43 napisał(a):

Ukraina jest aktualnie o wiele silniejsza militarnie niż Polska

🤣🤣🤣🤣 silniejsza. No pewnie, że jest.... jak chamburgery sponsorują i pół Europy. 

Przykład od nas z podwórka. 

Jak na zmechu było 200 bwp tak na Ukrainę za darmoszkę pojechało 180. Zostało 20 z czego 5 sprawne. No tak to ja mogę armię budować.  My się przez nich rozbrajamy. 

Rosja No jest w stanie wyprodukować w ciągu doby więcej ammo niż my w rok.

Nie każdy się daje robić w wała

Juz nie pamiętam skąd dostali ale było głośno jak dostali partie wyrzutni dla piechot do zwalczania pojazdów opancerzonych Javelin. 

Kto jokarzy to wie.

Miałem w łapie coś takiego. No kurła prawie 70 tys dolców trzymasz od tak sobie. Jeden przycisk i nie ma.

No i jak ktoś wie o co w tym chodzi to pojmie, że to działa na baterie (nie, nie idą tam paluszki). Do obsługi tego potrzeba dwóch żołnierzy piechoty i wystrzelenie takiej rakiety w ciemno raczej nie wchodzi w grę. No musi być pewny strzał.

Dał im to pięknie, sukces w mediach odtrąbili ale w pakiecie baterii nie było. 

Ale tego się już nie powiedziało w mediach. Z relacji ludzi spod Kijowa to wiem bo  wracają i opowiadają. 

My oddajemy co mamy i jeszcze dej dej dej jeczy, że mało. Po nas jadą jak po szmacie a wspaniałe kraje zachodu dają super drogie Javeliny które nie mają prawa zadziałać. System elektroniczny jest tak zaawansowany, że nie da się pominąć tej baterii. Wysłanie tego bez baterii to celowe działanie. To jak kupić w salonie samochód ale bez silnika... no panie..... a skąd mieliśmy wiedzieć, że go nie ma.

Gdyby nie pomoc a raczej interes zachody, chameryki itp to już byśmy zapomnieli, że taki kraj istniał.

Tam idą takie przewały jakich mało. 

Raz do firmy zajechał tir. Miałem mieć ileś tam miejsca na towar. Gościu mówi, że ma mniej bo wiezie pomoc humanitarną z Anglii na Ukrainę. Patrzę na pakę a tam prawie nówka dwie sztunie. Range rover i toyota hybryda i elektryk w wersji premium. Zero cła, bez kolejki, gość to targa po to bo jak widzą kwit to nawet nie sprawdzają tylko jedzie.

Ludzie tam naprawdę robią co mogą a bokiem oligarchia się pięknie ustawia.

Armia u nich to taka korupcja, że zanim coś dojdzie to 90% po drodze znika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Fuji

Mówili w mediach, jakoś ja o tym wiem też o tych bateriach. Może trochę więcej info se poszukaj. Samochody cywilne, dostawczaki, busy, jeepy, fundacje kupują takie rzeczy z datków, i to tam idzie. Bardzo dobrze że im wszystko wysłaliśmy, tanki 50 letnie, w nowoczesnej armii to jest złom wiesz? My jesteśmy w sojuszu, nasze tanki i złom z zachodu pojechał na Ukrainę. Do nas idzie lepszy sprzęt od sojuszników jak nas najdą. Tak powinno być i to powinno być bardzo mocno domagane, to jest ogromnej skali wojna, tam zginęło już kilkaset tysięcy żołnierzy z 1 strony, i nie jest to wojna o metale ziem rzadkich, bo z tego już 2/3 jest pod Rosja prawie. A @Mic43mówił o armii silniejszej, to nie miał na myśli wyposażenia. Miał na myśli 1. Doświadczenie w dużym konflikcie 2. Weterani, uzupełnianie odwodów 3. Tempo produkcji i rozwijania myśli technologicznej tzn amunicja, drony itp 4. Świadomość braków, no wiele by można mówić, armia bez rezerw i sprawdzenia w boju A armia w wojnie od 11 lat to Ty serio mówisz o naszych tankach co tam pojechały w 22

I w nosie mam że jakiś procent amunicji i sprzętu wylądował w Afryce a żołnierze mają podłe rację żywnościowe niekiedy. Jeśli to ma być za to że nasi nie muszą ginąć to i niech 99 proc idzie na śmieci. Napisałeś 90 proc tak o sobie o, o, bo ja nie jestem za upadlina. A to czytaja ludzie, to idzie w sieć, idzie w algorytm, idzie w odnośniki

5 godzin temu, Raccoon napisał(a):

Ale jest fajnie 😄

Jaki piesio słodki. Wracasz do zwierzątka w avku Jak fajnie

Ja bym jenota też chciała zobaczyć kiedyś;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

16 minut temu, Dalja napisał(a):

@Fuji

Mówili w mediach, jakoś ja o tym wiem też o tych bateriach. Może trochę więcej info se poszukaj. Samochody cywilne, dostawczaki, busy, jeepy, fundacje kupują takie rzeczy z datków, i to tam idzie. Bardzo dobrze że im wszystko wysłaliśmy, tanki 50 letnie, w nowoczesnej armii to jest złom wiesz? My jesteśmy w sojuszu, nasze tanki i złom z zachodu pojechał na Ukrainę. Do nas idzie lepszy sprzęt od sojuszników jak nas najdą. Tak powinno być i to powinno być bardzo mocno domagane, to jest ogromnej skali wojna, tam zginęło już kilkaset tysięcy żołnierzy z 1 strony, i nie jest to wojna o metale ziem rzadkich, bo z tego już 2/3 jest pod Rosja prawie. A @Mic43mówił o armii silniejszej, to nie miał na myśli wyposażenia. Miał na myśli 1. Doświadczenie w dużym konflikcie 2. Weterani, uzupełnianie odwodów 3. Tempo produkcji i rozwijania myśli technologicznej tzn amunicja, drony itp 4. Świadomość braków, no wiele by można mówić, armia bez rezerw i sprawdzenia w boju A armia w wojnie od 11 lat to Ty serio mówisz o naszych tankach co tam pojechały w 22

I w nosie mam że jakiś procent amunicji i sprzętu wylądował w Afryce a żołnierze mają podłe rację żywnościowe niekiedy. Jeśli to ma być za to że nasi nie muszą ginąć to i niech 99 proc idzie na śmieci. Napisałeś 90 proc tak o sobie o, o, bo ja nie jestem za upadlina. A to czytaja ludzie, to idzie w sieć, idzie w algorytm, idzie w odnośniki

Jaki piesio słodki. Wracasz do zwierzątka w avku Jak fajnie

Ja bym jenota też chciała zobaczyć kiedyś;) 

Dobrze pomyślane. Gorzej napisane co prawda, ale i tak mądrze prawisz. 

Po co ten sprzęt na tu leżeć i rdzewieć (i kosztować, utrzymanie to też pieniądze), wroga trzeba odpierać jak najdalej od własnych granic. W tym czasie można sobie nowy sprzęt naprodukować. 

No i właśnie, doświadczenie to jest coś o czym nasi mogą pomarzyć. Jak Hitler w 41 wleciał do ZSRR, to im ani przewaga liczebna, ani nawet techniczna, (tak, tak, ruskie w 41 miały lepsze tanki niż Niemcy, zmieniło się to dopiero pod koniec 42) nie pomogła. Ale nazistowskie wojsko było doświadczone (jak i dowództwo) po kampaniach w Polsce, Francji i Norwegii, a Luftwaffe w (co prawda przegranej, ale jednak) bitwie o Anglię. Niemcy nie wiedzieli co z jeńcami zrobić, których liczba szła w miliony. 

Oczywiście porównanie jest trochę na wyrost, bo z niemiecka armia z tamtego okresu nie miało szans żadne europejskie państwo, ale chodzi o zasadę. 

A czy plecaki ewakuacyjne macie już spakowane na wszelki wypadek? 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

16 minut temu, Mic43 napisał(a):

Dobrze pomyślane. Gorzej napisane co prawda, ale i tak mądrze prawisz. 

Po co ten sprzęt na tu leżeć i rdzewieć (i kosztować, utrzymanie to też pieniądze), wroga trzeba odpierać jak najdalej od własnych granic. W tym czasie można sobie nowy sprzęt naprodukować. 

No i właśnie, doświadczenie to jest coś o czym nasi mogą pomarzyć. Jak Hitler w 41 wleciał do ZSRR, to im ani przewaga liczebna, ani nawet techniczna, (tak, tak, ruskie w 41 miały lepsze tanki niż Niemcy, zmieniło się to dopiero pod koniec 42) nie pomogła. Ale nazistowskie wojsko było doświadczone (jak i dowództwo) po kampaniach w Polsce, Francji i Norwegii, a Luftwaffe w (co prawda przegranej, ale jednak) bitwie o Anglię. Niemcy nie wiedzieli co z jeńcami zrobić, których liczba szła w miliony. 

Oczywiście porównanie jest trochę na wyrost, bo z niemiecka armia z tamtego okresu nie miało szans żadne europejskie państwo, ale chodzi o zasadę. 

A czy plecaki ewakuacyjne macie już spakowane na wszelki wypadek? 🙂

Istotne jest też że mamy do czynienia z konfliktem symetrycznym, a nie tylko dużej skali co nie powiedziałam. 

Spadaj nikt mi na privie nie narzeka że nie może mnie zrozumieć, choć tu mmi kilka osób zarzuciło

Nie mam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi