Skocz do zawartości
Nerwica.com

Dzienne Wrony - Nocne Darki (czynne 24 h na dobę)

Dryagan

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Dalja napisał(a):

Myślę że co najmniej 30 procent Polaków to idioci, patrząc na reakcje "ha ha" na fejsie na info o dronach, zwykle konfiarze :D

Co najmniej

Nie zakładałbym, że 30% polaków. Najwyżej 30% polaków, którzy mają FB i dają na nim reakcje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

58 minut temu, bei napisał(a):

Trochę dziwni mnie ta wypowiedź biorąc pod uwagę, że sam pisałeś coś w stylu, że ciebie stresuje czy wzbudza lęk, że masz wstawać na określoną godzinę i inne codzienne sytuacje. 

Ja się wojny boję. Trudno mi też zrozumieć lekceważące podejście do tego tematu.

No ale czemu mam się bać wojny? Póki co nic się nie dzieje, czemu mam się bać? Mam się bać bo się inni boją? 

6 minut temu, Mic43 napisał(a):

Konfiarze to wszak największy rak. Jebac ich 

Dzięki, to zaszczyt czuć się jebany! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, Mic43 napisał(a):

Teoria że to Ukraińcy to IMO rosyjska propaganda. Za duże ryzyko dla Ukrainy, gdyby to zostalo wykryte to byłby totalny blamaż i porażka. Ewentualne straty wizerunkowe i każde inne nie przeważają zysków. 

Znaczy się scenariusze są 3 i jeden z nich obejmuje udział Ukrainy, ALE nie że było to celowe działanie Ukrainy.

1. Rosja zrobiła to specjalnie, testując system obrony nasz i NATO, który mimo wszystko zadziałał, bo poderwały się samoloty nie tylko nasze, ale też holenderskie, włoskie i USA (które stacjonują u nas) i być może Litwy
2. Awaria sprzętu i był to rzeczywiście przypadek (chyba najmniej prawdopodobny)
3. Drony "zdurniały" i poleciały za daleko z powodu zagłuszania, które uskuteczniała Ukraina.

Który zadział się w rzeczywistości, możemy tylko podejrzewać 🤷‍♀️

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

19 minut temu, Raccoon napisał(a):

No ale czemu mam się bać wojny? Póki co nic się nie dzieje, czemu mam się bać? Mam się bać bo się inni boją? 

Ja się boje dlatego, że wojna jest zła. Jak ogląda się film o drugiej wojnie światowej to jest to przerażające. Nie przemawia do mnie  podejście w stylu co tam wojna, najwyżej można wyjechać. Ja wojny się bałam od zawsze, gdy byłam dzieckiem i babcia opowiadała jak żołnierz zastrzelił jej sąsiadkę, jak byłam w Oświęcimiu i zobaczyłam do czego ludzie są zdolni. I nie chodzi mi tutaj o sianie paniki, tylko o ogólne pojęcie. Coś w stylu, że można powiedzieć "nie boje sie lwów", tylko że jakby sie faktycznie spotkało tego lwa na swojej drodze to możnaby się posikać ze strachu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, bei napisał(a):

Ja się boje dlatego, że wojna jest zła. Jak ogląda się film o drugiej wojnie światowej to jest to przerażające. Nie przemawia do mnie  podejście w stylu co tam wojna, najwyżej można wyjechać. Ja wojny się bałam od zawsze, gdy byłam dzieckiem i babcia opowiadała jak żołnierz zastrzelił jej sąsiadkę, jak byłam w Oświęcimiu i zobaczyłam do czego ludzie są zdolni. I nie chodzi mi tutaj o sianie paniki, tylko o ogólne pojęcie. Coś w stylu, że można powiedzieć "nie boje sie lwów", tylko że jakby sie faktycznie spotkało tego lwa na swojej drodze to możnaby się posikać ze strachu.

No ja się nie boję bo póki co nic się nie dzieje a ludzie sieją panikę. Jak będzie wojna to wtedy się będę bać. Poza tym gdyby kiedyś w przyszłości doszło do wojny, to ty jako kobieta byś mogła legalnie uciekać za granicę, więc spokojnie.

Ja się nigdy nie bałem, mimo że mój pradziadek zginął na wojnie i mój dziadek dużo mi o nim od dziecka opowiadał. Jeżeli kiedyś dostanę wezwanie i przyjdzie mi walczyć na wojnie w obronie Polski, to oczywiście że pójdę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też być może trochę inaczej na to patrze przez to, że ja do latających dziwadeł wojskowych jestem przyzwyczajona i do przewijającego się wojska, bo mieszkam 30 min. od lotniczej bazy wojskowej, w której stacjonują też żołnierze z USA między innymi i są dni że mi nad blokiem latają po kilka razy dziennie🤷‍♀️ i tak było już zanim w ogóle zaczęła się ta wojna cała. U mnie to jest częściowo wpisane w codzienny krajobraz i nie rusza mnie:P dzisiaj też latały 3 wojskowe samoloty przez godzinę, czy miało to związek z dronami? Absolutnie żadnego, bo to było "pożegnanie" maszyn i ich ostatni przelot.

3 minuty temu, bei napisał(a):

Ja się boje dlatego, że wojna jest zła. Jak ogląda się film o drugiej wojnie światowej to jest to przerażające. Nie przemawia do mnie  podejście w stylu co tam wojna, najwyżej można wyjechać. Ja wojny się bałam od zawsze, gdy byłam dzieckiem i babcia opowiadała jak żołnierz zastrzelił jej sąsiadkę, jak byłam w Oświęcimiu i zobaczyłam do czego ludzie są zdolni. I nie chodzi mi tutaj o sianie paniki, tylko o ogólne pojęcie.

Tylko, że wojny były, są i będą. Teraz część ludzi dostała jakiegoś /cenzura/ca, bo do tej pory wojny były, ale gdzieś tam daleko i nikt nie szalał za specjalnie z tego powodu. Jak wybuchła po sąsiedzku i to nie te 2-3 lata temu tylko to jest konflikt trwający od ponad 10 lat i od wtedy giną ludzie w tej wojnie, który 2 lata temu mocno eskalował.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

53 minuty temu, Fuji napisał(a):

Proszę bardzo. Osobiście robione zdjęcia z miejsca. Tak żeby nie było... działam dynamicznie i szybko... jeden telefon i wiedziałem gdzie jest. Skąd? Nie pytać. Zdążyłem już wrócić. Ot dron. 

IMG-20250910-WA0011.jpg

IMG-20250910-WA0013.jpg

IMG-20250910-WA0012.jpg

Whoa, strażnik czuwa. Ale to by było super mega, gdyby to byli kosmici. A to tylko ruskie barachło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 minut temu, Catriona napisał(a):

Tylko, że wojny były, są i będą. Teraz część ludzi dostała jakiegoś /cenzura/ca, bo do tej pory wojny były, ale gdzieś tam daleko i nikt nie szalał za specjalnie z tego powodu. Jak wybuchła po sąsiedzku i to nie te 2-3 lata temu tylko to jest konflikt trwający od ponad 10 lat i od wtedy giną ludzie w tej wojnie, który 2 lata temu mocno eskalował.

Tylko jest trochę różnicy gdy wojna jest w innym rejonie świata i ludzie faktycznie na codzień o tym nie myślą, a gdy jakieś działania z nią związane zagrażają krajowi w którym sie żyje. 

Ja przyznaję, że boje się dźwięku samolotów teraz. Przez to co sie dzieje za naszą wschodnią granicą czuje lęk słysząc dźwięk samolotu, czy helikoptera. Może nie jest to paraliżujące, ale w dzieciństwie jak słyszałam samolot to wybiegałam z domu żeby popatrzeć, a teraz często wywołuje to u mnie niepokój. Nawet zastanawiałam się nad tym,  czy nie poruszyć tego na terapii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20 minut temu, Raccoon napisał(a):

No ja się nie boję bo póki co nic się nie dzieje a ludzie sieją panikę. Jak będzie wojna to wtedy się będę bać. Poza tym gdyby kiedyś w przyszłości doszło do wojny, to ty jako kobieta byś mogła legalnie uciekać za granicę, więc spokojnie.

Ja się nigdy nie bałem, mimo że mój pradziadek zginął na wojnie i mój dziadek dużo mi o nim od dziecka opowiadał. Jeżeli kiedyś dostanę wezwanie i przyjdzie mi walczyć na wojnie w obronie Polski, to oczywiście że pójdę. 

A po co masz czekać na wezwanie? Na ochotnika się zgłoś. U mnie w razie W są dwie opcje: logout albo zgłoszenie się na ochotnika. Z racji mojej pewnej niepełnosprawności na front do walki i tak mnie nie wyślą. Mogę być droniarzem albo kierowcą 

2 minuty temu, Fuji napisał(a):

To ruskie nie jest. Znaczy jest ale ruskim ukradli... 

Czuwam bardziej niż się komuś wydaje. 

Zostałeś właśnie junior moderatorem, czy ja dopiero teraz się skapłem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 minut temu, bei napisał(a):

Ja przyznaję, że boje się dźwięku samolotów teraz

Przywykniesz. 

Na początku to strzał z karabinu zawsze mnie wzdrygał... a teraz to nawet nie reaguję, przechodzę jakby nigdy nic. 

36 minut temu, bei napisał(a):

Ja się boje dlatego, że wojna jest zła

Nie bój się bo nic nie będzie. 

9 minut temu, Grouchy napisał(a):

Zostałeś właśnie junior moderatorem, czy ja dopiero teraz się skapłem?

Nie rób przypału... cicho.

13 minut temu, bei napisał(a):

czuje lęk słysząc dźwięk samolotu, czy helikoptera

Kwestia podejścia. Ja uwielbiam ten dźwięk, szczególnie helikoptera. 

Raz miałem taką sytuację. W sumie ktoś tam na górze czuwa.

Miałem obiecany przelot śmigłowcem po znajomości. Miałem już cynk, że wtedy i wtedy lecimy. Ale coś tam mi wypadło więc nie mogłem.

I wiesz co? Śmigłowiec się rozbił na drugi dzień. Wszyscy zginęli w górach. Gdybym tam wsiadł.... ile człowiek ma tych żyć?  

Nie licząc tego z opowieści to ja uciekłem realnie 4 razy. Mam skutecznych aniołów jak widać. Tylko żaden mi nie mówi po co ja tu jestem. Fajnie by było wiedzieć 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi