Skocz do zawartości
Nerwica.com

Dzisiaj czuje się...

katrin123

Rekomendowane odpowiedzi

28 minut temu, Programista napisał(a):

Jednorazowe lub okazjonalne przyjmowanie leków z TiO2 (jak Ibuprom) nie jest uznawane za ryzykowne, więc spokojnie:)

Zabawny paradoks jest taki, że narkotyczny lek poltram combo bezpieczniejszy niż ibuprom:)

Nowe badania co do paracetamolu też są ciekawe

https://www.termedia.pl/neurologia/Naduzywanie-paracetamolu-u-osob-z-nadcisnieniem-moze-grozic-udarem-mozgu,45555.html

https://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/leki/uwazaj-na-paracetamol-moze-szkodzic-sercu-nawet-w-malych-dawkach-aa-Pe79-P9yg-FFUE.html

https://pulsmedycyny.pl/medycyna/nauka-i-badania/zazywanie-przez-ciezarne-paracetamolu-zwieksza-ryzyko-autyzmu-i-adhd-u/

Mnie się wydaje, że czysty paracetamol jest najlepszy. Nigdy mi nie zaszkodził. Niektórzy uważają, że apap, ale apap jest tak delikatny, że można pochłonąć na ból całe opakowanie i nic nie poczuć, a po 2 tabletkach paracetamolu już czuć działanie i podobnie smakuje. 

Edytowane przez You know nothing, Jon Snow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, You know nothing, Jon Snow napisał(a):

Mnie się wydaje, że czysty paracetamol jest najlepszy. Nigdy mi nie zaszkodził. Niektórzy uważają, że apap, ale apap jest tak delikatny, że można pochłonąć na ból całe opakowanie i nic nie poczuć, a po 2 tabletkach paracetamolu już czuć działanie i podobnie smakuje. 

Dla mnie za słaby jest paracetamol, ale już w połączeniu z tramadolem bardzo dobrze sobie radzi:) No i po nich nie ma problemów żołądkowych jak po nlpz.

Z tym też wycinaniem całego opakowania bym nie szalał ze względu na wątrobę https://www.pap.pl/aktualnosci/news%2C1557043%2Cprzeszczep-watroby-po-przedawkowaniu-paracetamolu-coraz-wiecej-swiadomych

Edytowane przez Programista

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 minut temu, Programista napisał(a):

Dla mnie za słaby jest paracetamol, ale już w połączeniu z tramadolem bardzo dobrze sobie radzi:) No i po nich nie ma problemów żołądkowych jak po nlpz.

Na mnie paracetamol w szpitalu nawet w kroplówce nie zadziałał. Spróbuje połączenia z tramadolem jednak. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 godzin temu, little angel napisał(a):

noo i tak jemy masę śmieci, nawet o tym nie wiedząc... lepiej sobie robić samemu przetwory, dobrze @Maat że masz swój własny ogródek, jak dobrze pamiętam, wiesz co jesz

ja niestety miastowa, więc muszę patrzeć dokładnie na składy

warzywa i owoce myję w sodzie oczyszczonej

a leków jak na najmniej... 

Dzięki.🙂

To prawda, wiem,co jem.

Nawet kurczaki z własnego chowu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 godzin temu, You know nothing, Jon Snow napisał(a):

ale apap jest tak delikatny, że można pochłonąć na ból całe opakowanie i nic nie poczuć, a po 2 tabletkach paracetamolu

Tylko że apap jest czystym paracetamolem 🙃 także mówisz o 2 dokładnie tych samych lekach 😆

dobrze.

10 godzin temu, Programista napisał(a):

Z tym też wycinaniem całego opakowania bym nie szalał ze względu na

W środowiskach medycznych coraz częściej słychać, że paracetamol powinien być na receptę - zawsze. Coraz więcej toksycznych uszkodzeń wątroby, bo ludzie bezmyślnie kupują 5 różnych leków np. w przypadku infekcji i nie patrzą że wszystkie te leki mimo różnych nazw handlowych mają paracetamol i kończy się oczekiwaniem na liście na przeszczep wątroby.

I każda osoba pracująca na toksykologii powie, że to, że paracetamol jest bez recepty, jest największym nieporozumieniem dzisiejszych czasów.

Ibuprom też nie jest idealny, bo np. mało kto wie, że u osób z nadciśnieniem i nie tylko ibuprofen może podwyższać ciśnienie. Nie mówię już o wrzodach żołądka i ryzyku krwawień z przewodu pokarmowego przy nadużywaniu. 
Także tak jak przy paracetamolu obrywa wątroba, tak przy ibuprofenie obrywa żołądek. A ludzie łykają jak cukierki bo przecież bez recepty, to bezpieczne. No nie.

Edytowane przez Catriona

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

44 minuty temu, Catriona napisał(a):

Tylko że apap jest czystym paracetamolem 🙃 także mówisz o 2 dokładnie tych samych lekach 😆

dobrze.

W środowiskach medycznych coraz częściej słychać, że paracetamol powinien być na receptę - zawsze. Coraz więcej toksycznych uszkodzeń wątroby, bo ludzie bezmyślnie kupują 5 różnych leków np. w przypadku infekcji i nie patrzą że wszystkie te leki mimo różnych nazw handlowych mają paracetamol i kończy się oczekiwaniem na liście na przeszczep wątroby.

I każda osoba pracująca na toksykologii powie, że to, że paracetamol jest bez recepty, jest największym nieporozumieniem dzisiejszych czasów.

Ibuprom też nie jest idealny, bo np. mało kto wie, że u osób z nadciśnieniem i nie tylko ibuprofen może podwyższać ciśnienie. Nie mówię już o wrzodach żołądka i ryzyku krwawień z przewodu pokarmowego przy nadużywaniu. 
Także tak jak przy paracetamolu obrywa wątroba, tak przy ibuprofenie obrywa żołądek. A ludzie łykają jak cukierki bo przecież bez recepty, to bezpieczne. No nie.

No właśnie nie, też tak myślałam a jest paracetamol czysty i jest apap, coś innego ma w składzie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 minut temu, You know nothing, Jon Snow napisał(a):

No właśnie nie, też tak myślałam a jest paracetamol czysty i jest apap, coś innego ma w składzie. 

No nie. Apap to paracetamol, nawet na opakowaniu jest napisane pod nazwą handlową Paracetamolum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 minut temu, Catriona napisał(a):

No nie. Apap to paracetamol, nawet na opakowaniu jest napisane pod nazwą handlową Paracetamolum.

Niektórzy uważają że odpowiednikiem paracetamolu jako paracetamolu jest ibuprom, a nie zawiera tyle samo paracetamolu czy podobnie, ja tego nie rozumiem. Co farmaceuta, lekarz, pielęgniarka inaczej twierdzą na temat tego leku. Ja po zastosowaniu tak uznałam, że apap jest w działaniu i smaku delikatniejszy nawet go rozpuściłam by sprawdzić a paracetamol czysty mocniejszy, ale lepiej działa i wydaje się mniej chemiczny jak dla mnie. Niby to samo niby, podobne a jednak nie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W internecie też różnie piszą.

Jak byłam w szpitalu to poprosiłam o paracetamol a pielęgniarka powiedziała, że ma Ibuprom i to jest to samo. Ja powiedziałam, że jak nie paracetamol to apap, a ona się upierała, że Ibuprom jest podobny jak paracetamol, apap słabszy. 

Tak czy inaczej jak mam coś brać na ból to wolę paracetamol czysty bez urozmaiceń w nazwach ; ) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi