Skocz do zawartości
Nerwica.com

Miłosierdzie Boże

drań

Rekomendowane odpowiedzi

I żeby nie było - mi się nie podoba zaostrzenie ustawy antyaborcyjnej. Własnie dlatego przytoczyłam wywiad z ta chrześcijanką, która tłumaczy świetnie dlaczego nie ma to sensu. Ja osobiście też uważam to za przegięcie. Nie z powodu, że popieram aborcję, ale własnie dlatego, że nie można pod takim rygorem zmuszać ludzi do poświęceń. Nie ma to żadnego sensu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziecko nawet poczęte z powodu gwałtu nie zasługuje na szansę?

Czy zgwałcona kobieta może mieć prawo wyboru, czy zgadza się żyć według konsekwencji zapłodnienia w tym akcie przemocy?

@Rosa26

W fazie, w której można wykryć, że kobieta jest w ciąży płód nie ma wykształconego w praktycznie żadnym stopniu układu nerwowego, więc po prostu faktycznie to dziecko jeszcze nie istnieje, więc jeśli zostanie usunięte nie stanie mu się żadna krzywda, dlatego że nie ma żadnej świadomości i niczego nie czuje. To tylko potencjalnie dziecko, tak jak nasiono nie jest drzewem.

Moim zdaniem w takiej sytuacji kobieta powinna być na pierwszym miejcu, tu występuje tylko jej krzywda. Wszyscy, którzy walczą o prawa dziecka w przypadku zgwałconej kobiety są irracjonalni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coraz postępowiej w postępowym świecie. Ciekawe ilu forumowych ateistów chce być na żywca dostawcą narządów dla pacjenta z bogatą rodziną.

Holenderscy medycy przyznali, że serce do przeszczepu trzeba pobierać od żywych pacjentów

Read more: http://www.pch24.pl/holenderscy-medycy- ... z44xrkZKwg

Tekst zupełnie nie koresponduje z tytułem artykułu. W tytule napisano, że TRZEBA pobierać, natomiast w treści mowa jest o MOŻLIWOŚCI pobierania narządów od żywych dawców.

Rzetelność dziennikarska level pro.

Polecam poczytać jeszcze komentarze pod tymi wypocinami. Ten bije wszystkie na głowę:

h@nys.pl

Kiedy czytam o takich draństwach, toprzestaję sie dziwić terrorystom muzułmańskim ... Ludzie z takimi patologicznymi pomysłami nie mają prawa do życia.

Relatywizujesz niczym muzułmanie zamachy robione przez ich braci w wierze. Allah nie chce przemocy, ale to wy zaczęliście na waszym zgniłym zachodzie wojnę religijną przeciwko nam. Muzułmanin nie musi się posługiwać przemocą, ale czasem może.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro płód to nie człowiek...

Klinika aborcyjna handluje organami płodów? Skandal w USA

http://www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/1482880,Klinika-aborcyjna-handluje-organami-plodow-Skandal-w-USA

W Kanadzie ciała dzieci poddanych aborcji wykorzystuje się jako opał do wytwarzania energii.

http://www.prisonplanet.pl/kultura/w_kanadzie_ciala_dzieci,p1155146303

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 tys. lat temu żył sobie koleś. Kiedyś się wnerwił, wiec ukręcił sobie bacik i lejąc nim handlarzy, wypędził ich ze świątyni.

Rzekł im na pożegnanie: "Nie róbcie targowiska z domu Ojca mego!".

Dziś katolski beton w świątyniach swych agituje i w politykę się miesza, głuchym bedąc na wszelkie argumenty.

W końcu znajdzie się majster, co im wytłumaczy tak:

[videoyoutube=2h9zNR2NA4U][/videoyoutube]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety klasyczny teizm o czym już kiedyś wspominałem najeżony jest sprzecznościami, trudnościami, a to dlatego, że jest zlepkiem niekompatybilnych idei. Np. bardzo mocno platońskich, które wg nie pasują a jednak zostały sztucznie doklejone.

stąd właśnie twierdzenie, że Bóg jest niezmienny, wszechmocny, wszechwiedzący.

takie twierdzenia już w tym zestawieniu są bardzo problematyczne, a w zestawieniu jeszcze z wolną wolą, ideą piekła i nieba (też doklejona idea) to już wgl powstają absurdy.

neoklasyczny teizm to już jest inna bajka, niestety rozpowszechniony jest ten pierwszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bakus: Żałośni są ci wielcy przeciwnicy aborcji. Prawda jest taka, że tym ludziom w najmniejszym stopniu nie chodzi o dobro dziecka, o życie tego dziecka. Im chodzi tylko i wyłącznie o dogmatyczną zasadę narzuconą przez kościół. Żadna argumentacja "dziecko ma prawo do życia" itp... jest tylko mydleniem oczu.

kanawkin: To znaczy, że tym co przeprowadzają aborcję chodzi o życie tego dziecka? A tym co są przeciwko aborcji tego dziecka w najmniejszym stopniu nie chodzi o życie tego dziecka?

jetodik: tam wcześniej na stronie 473 napisałem "coś nie poszło z wyciągnięciem prawidłowych wniosków z wypowiedzi".

do było do kanakwina skierowane a nie do cozicozicozi.

kanawkin: Po prostu odniosłem się do tego, że można dla wywołania efektu napisać że w najmniejszym stopniu wierzącym nie chodzi o dobro dziecka. Wiem też, o co chodziło dalej bakusowi tylko że tego dokładnie nie napisał. Po prostu jego wypowiedź jest niedokładna i nienawistna. Ale przepraszam go, mogłem to w końcu normalnie napisać a nie na siłę.

niestety klasyczny teizm o czym już kiedyś wspominałem najeżony jest sprzecznościami, trudnościami, a to dlatego, że jest zlepkiem niekompatybilnych idei. Np. bardzo mocno platońskich, które wg nie pasują a jednak zostały sztucznie doklejone.

stąd właśnie twierdzenie, że Bóg jest niezmienny, wszechmocny, wszechwiedzący.

takie twierdzenia już w tym zestawieniu są bardzo problematyczne, a w zestawieniu jeszcze z wolną wolą, ideą piekła i nieba (też doklejona idea) to już wgl powstają absurdy.

neoklasyczny teizm to już jest inna bajka, niestety rozpowszechniony jest ten pierwszy.

Może się mylę, bo co mnie robaczkowi wyrokować o wszechmocy, ale wydaje mi się, że Pan Bóg nie może być wszechmocny w tym sensie, że zrobi jakąś sprzeczność bo wtedy przestałby być Doskonały. Czyli nie może w swojej wszechmocy wyjść "poza siebie" bo czynienie sprzeczności jest złem. To odpowiada na niektóre pytania ateistów, na przykład: czy Pan Bóg może podnieść kamień którego sam nie uniesie? (znaczy się powinno odpowiadać bo oni dyskutują o Bogu nie wierząc w Boga więc ostatecznie wszelkie tłumaczenia i tak zbywają szyderstwem). Także tłumaczy dlaczego wydaje się czasem, że Pan Bóg nie powstrzymuje ludzi przed złymi wyborami, bo przecież skoro raz dał człowiekowi wolną wolę, to nie może zrobić sprzeczności i jej odebrać. Tak wydaje mi się, że powinno się o tym myśleć.

Co do "sztucznego" doklejenia chrześcijaństwa i argumentów, że wiele rzeczy chrześcijaństwo "przejeło", to co z tego? Też się kiedyś dziwiłem, ale w książce jednego ze współczesnych papieży przeczytałem o drzewie sykomory, które rośnie ale nie wyda owoców póki się go odpowiednio nie natnie. Chrześcijaństwo jest często takim nacięciem w Chrystusie, zmienia to co było puste i bezpłodne i daje nowe, lepsze.

Co to znaczy klasyczny teizm a neoklasyczny teizm? To znaczy, że neoklasycy doszli do wniosku. że klasycy się mylą? Brzmi jakby znajomo, takie ustalanie prawdy w zależności od epoki. A Prawda jest jedna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Refren, dobrze że wklejasz te artykuły, żeby ludzie widzieli co się dzieje.

Są jednakże procesy pozornie dobre, w których większość nawet nie zauważy zła, aż będzie za późno.

Na przykład:

http://www.emito.net/rodzina/wiadomosci______/in_vitro_dzieci_urodzone_z_zamrozonych_zarodkow_sa_zdrowsze_donosza_najnowsze_badania_1237440.html

In vitro; dzieci urodzone z zamrożonych zarodków są zdrowsze – donoszą najnowsze badania

Kobiety, które poddały się metodzie in vitro mają większe szanse na ciążę bez komplikacji, jeśli zarodki wykorzystane podczas zabiegu były zamrożone. Niemal o jedną trzecią spada ryzyko krwawienia podczas porodu, jak również przedwczesnego rozwiązania, czy niedowagi dziecka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kanawkin,

Platon był pusty i bezpłodny? przecież on do dziś inspiruje kolejne pokolenia badaczy.

Platon stwierdził np. że Bóg jest niezmienny całkowicie ponieważ jest perfekcyjny, a jedno z drugim nie musi się wykluczać.

Natomiast niezmienność jako statyczność jest sprzeczne w wielu miejscach z chrześcijaństwem, b. wielu, a jednak klasyczny teizm to wchłonął, nie jak jakieś drzewo tylko po prostu nie były inne filozofie dostępne, czerpano z takiej metafizyki jaka była i pasowało to niezbyt.

W dodatku wiele rzeczy doklejono w średniowieczu. To tak jakbyś miał dresy i nie znalazł do tego bluzy z kapturem i założył zamiast tego marynarke, albo do fizyki kwantowej podstawił metafizykę arystotelesa, no takich rzeczy się nie robi.

nie chodzi mi o te łamigłówki z kamieniem, później sie rozpisze bo ide spać.

neoklasyczny teizm czerpie dużo z filozofii procesu, później tez o tym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kanawkin,

Platon był pusty i bezpłodny? przecież on do dziś inspiruje kolejne pokolenia badaczy.

Platon stwierdził np. że Bóg jest niezmienny całkowicie ponieważ jest perfekcyjny, a jedno z drugim nie musi się wykluczać.

Natomiast niezmienność jako statyczność jest sprzeczne w wielu miejscach z chrześcijaństwem, b. wielu, a jednak klasyczny teizm to wchłonął, nie jak jakieś drzewo tylko po prostu nie były inne filozofie dostępne, czerpano z takiej metafizyki jaka była i pasowało to niezbyt.

W dodatku wiele rzeczy doklejono w średniowieczu. To tak jakbyś miał dresy i nie znalazł do tego bluzy z kapturem i założył zamiast tego marynarke, albo do fizyki kwantowej podstawił metafizykę arystotelesa, no takich rzeczy się nie robi.

Dlatego napisałem że chrześcijaństwo jest często takim nacięciem a nie że zawsze zmienia tylko bezpłodne. No i co z tego, że Platon miał być może więcej Prawdy niż jakiś inny filozof a jeszcze inny miał więcej Prawdy niż oni razem wzięci? Czy Bóg nie działa od początku w ludziach, wedle ich wolnej woli?

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Natomiast niezmienność jako statyczność jest sprzeczne w wielu miejscach z chrześcijaństwem

Pozornie sprzeczne, trochę pokory. Po prostu wierzę, mi wystarczy to co napisałem, że Bóg jest Niesprzeczny bo taka jest jego istota. Wierzę też że jest niezmienny, ale sens jego słów może być być przez człowieka coraz to inaczej rozumiany i rozbudowywany, bo Bóg jest Nieskończony i coraz to "jakby nowe" rzeczy o Bogu mogą być przez człowieka odkrywane. Ostatecznie jednak Bóg jest niezmienny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jetodik,

a co powiesz na to mędrcze ? ;) :

___ Człowiek nie może sam siebie stworzyć ,

tak jak nie może sam siebie uszczęśliwić ---

Nie ja zostałam wywołana, ale ja odpowiem ;)

To jest coś podobnego z czym miałam kiedyś problem jak słyszałam "Bez Boga nic nie możesz". MYślałam, że ale też przesłanie dla samooceny - oznacza, że człowiek jest bez użyteczny i tylko dzięki komuś, tutaj Bogu, jest coś wart. Tak mi to zgrzytało z psychologią.

Ale chodzi tak na prawdę o to, że człowiek ma bardzo wiele mozliwości i m.in te aby sie uszczęśliwić, tylko nie wie sam, w która stronę iść aby tak było, bo zwodzi nas grzech właśnie, bo nie mamy tak jak Bóg, możliwości zobaczyć cyzm na prawdę jest szczęście. I to nie jest wcale osiągnięcie go poprzez ludzkie próby wpływania na rózne rzeczy, jak np. aborcja. Zakłamujemy podświadomie coś, co miłością nie jest, nazywając do w ładny sposób aby wyprzeć niewygodę i wysiłek związany z odwróceniem się od tego, co nam staje na drodze do tego szczęścia.

Z jakiegoś powodu Bóg mówi to co mówi. A my mamy ograniczona mozliwość poznania z powodu grzechu i ludzkiej ułomnosci.

Tak samo jak ktoś tu jakiś czas temu napisał, że nie wyznaje żadnej religii, ale po propstu kieruje się w zyciu miłością i dobrem. Wiele osób tak mówi, ale my nie wiemy czym jest miłość taka czysta i prawdziwa, bo my zawsze to uczucie czymś warunkujemy, mniej lub bardziej świadomie. Miłosć to nie tylko przecież uczucie do drugiej osoby czy rodziny. I pomimo, że jakieś przykazania nam się wydają bez sensu, to one właśnie prowadzą do czystej miłości i szczęścia. Prowadzą do ściągania z siebie powłok ludzkiej ułomności i niedoskonałości. Do zobaczenia tej miłości i szczęścia w pełnym wymiarze (oczywiście taki nieskazitelny wymiar nie będzie nam dany tu na ziemi).

Ogólnie - człowiek ma zasoby niesamowite, ale sam, bez Boga mamiony przez grzech i ludzką ułomność, nie będzie potrafił ich wykorzystać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zarodek,to tylko namiastka człowieka.Bo,nie ma wykształconych cech nerwowych.To tylko,ciemnota uważa.Że to człowiek.

A dziś Brudziński,powiedział.Że jest przeciwko całkowity zakazowi aborcji.To taka uwaga,to fundamentalistów z Katotalibanu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zarodek,to tylko namiastka człowieka.Bo,nie ma wykształconych cech nerwowych.To tylko,ciemnota uważa.Że to człowiek.

A czy program komputerowy, który ma wszystko co trzeba żeby spełnić swój cel jest niewykształcony? Zarówno skompresowany, gotowy żeby zmienić się w obraz jak i już rozwinięty na ekranie tak że wszyscy widzą jaki jest, jest doskonały. A czy zarodek nie ma w sobie całej pełni możliwości, wszystkich informacji których potrzebuje, żeby stać się dorosłym?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy program komputerowy, który ma wszystko co trzeba żeby spełnić swój cel jest niewykształcony? Zarówno skompresowany, gotowy żeby zmienić się w obraz jak i już rozwinięty na ekranie tak że wszyscy widzą jaki jest, jest doskonały. A czy "zarodek" nie ma w sobie całej pełni możliwości, wszystkich informacji których potrzebuje, żeby stać się dorosłym?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

my nie wiemy czym jest miłość taka czysta i prawdziwa,

Taką miłość czystą i prawdziwą pokazał nam P. Jezus umierając w męczarniach na krzyżu za nas wszystkich na tej ziemi, za nasze grzechy żeby P. Bóg nam te grzechy mógł odpuścić i byśmy mogli z czystym sercem wejść do Królestwa Niebieskiego. Kto z nas zwykłych śmiertelników jest wstanie oddać życie za innego człowieka, napewno zdecydowana większość powie a z jakiej racji ja mam umierać za kogoś, niech każdy żyje własnym życiem.

Takim czynem z miłości do drugiego człowieka wykazał się J. M. Kolbe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dziś Brudziński,powiedział.Że jest przeciwko całkowity zakazowi aborcji.To taka uwaga,to fundamentalistów z Katotalibanu.

Bredzisz, mówisz że zarodek ludzki to tylko namiastka człowieka, a więc człowieka, z zarodka wykształci się człowiek a nie królik.

Co z tego że jakiś Brudziński jest przeciwko zakazowi aborcji, czy to on będzie abortował albo będzie abortowany?

Ci co nie rozumieją że człowiek to stworzenie Boże stworzone na wzór i podobieństwo Jego, a nie pochodzące od małpy zawsze będą traktować drugiego człowieka jak rzecz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co ma Brudziński do dyskusji i do "Katolibanu"? Kolejny Twój, niestety bełkot.

Nie wiem co to "cechy nerwowe".

Co do zarodka - rozwija się od poczęcia w błyskawicznym tempie.

Siódmego dnia ciąży zarodek ma już sto komórek. Od 8 dnia rozwijają się zawiązki tkanek. Od 12 dnia zaczyna się rozwój cewki nerwowej. W 3 tygodniu powstaje zaczątek kręgosłupa. Do 8 tygodnia powstają najważniejsze narządy (w tym serce, które zaczyna bić), pojawiają się zawiązki nerek, tchawicy i płuc, wątroby i trzustki, oczu i uszu, pojawiają się pierwsze ruchy odechowe. Między 4 a 7 tygodniem rozwija się mózg. Pojawiają się zarysy twarzy (5-ty tydzień)

Pod koniec 12 tygodnia płód zaczyna przypominać małego człowieka, ma już oczy, uszy, mruga, pojawia się odruch ssania. W 12. tygodniu można się już dowiedzieć, czy będzie to chłopiec czy dziewczynka.

Między 10 a 14 tygodniem ciąży robi się pierwsze badania: USG i test PAPP-A, który wykrywa zespół Downa . Czyli z powodu wady wrodzonej usuwa się płód co najmniej na tym poziomie rozwoju.

12 tydzień:

igorek.jpg

PS. Ktoś, kto masakruje język pisany niczym dzik poletko, mógłby się wstrzymać od nazywania innych ciemnotą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na całym świecie w każdym kraju ludzie wierzą w Boga, a tu grupka ateistów chce nażucać milionom ludzi swój światopogląd, przy tym wzywając i obrażając ich. Niech Bóg się nad nimi zlituje i da im trochę rozumu bo nie wiedzą co czynią.
Nie wiedziałem że forum ma miliony czytaczy :mrgreen: A to że większość ludzi wierzy w jakiś bogów nie oznacza że on i istnieją, miliony dzieci wierzą że święty mikołaj rozdaje prezenty ale wiemy że tak nie jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Między 10 a 14 tygodniem ciąży robi się pierwsze badania: USG i test PAPP-A, który wykrywa zespół Downa . Czyli z powodu wady wrodzonej usuwa się płód co najmniej na tym poziomie rozwoju.

Płód cały czas żyjący :( Bo to nie jest tak, ze jest martwy (nawet w momencie podziałów komórkowych). Jak coś jest martwe, to już nie ożyje. Komórki, które tworzą embrion też żyją przecież, bo inaczej nie powstałby człowiek itd.... Nawet we wcześniejszych etapach rozwoju zwyczajnie zabija się życie, nawet jeśli jest dopiero zagnieżdżonym zarodkiem. To już jest życiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiedziałem że forum ma miliony czytaczy A to że większość ludzi wierzy w jakiś bogów nie oznacza że on i istnieją, miliony dzieci wierzą że święty mikołaj rozdaje prezenty ale wiemy że tak nie jest.

Wypowiedź typowa dla ateisty. Jakiś bogów? A wiadomo że nie istnieje? A z mikołajem przesadziłeś, kto tę wiarę w św. mikołaja tym dzieciom wpaja?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi