Skocz do zawartości
Nerwica.com

Miłosierdzie Boże

drań

Rekomendowane odpowiedzi

To niewiara Europejczyków w niebo sprawiła, że wpuścili islamistów do Europy więc jak szczera wiara katolików w niebo może być szkodliwa?
Powiedz to Franciszkowi :mrgreen: Dla dobra ludzkości realne życie na ziemi powinno być ważniejsze od niewiadomego życia po śmierci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To niewiara Europejczyków w niebo sprawiła, że wpuścili islamistów do Europy więc jak szczera wiara katolików w niebo może być szkodliwa?

Zasadniczo byłam przeciw przyjmowaniu uchodźców, ponieważ ewidentnie nie zapanujemy nad tym, jak z resztą się dzieje, co oni wyprawiają będąc przekonani, że robią to w imię dobra.

Z punktu widzenie chrześcijaństwa oczywiście powinniśmy im pomóc, co mi się gryzło... ale przeczytałam coś, co idealnie mi ten konflikt wewnętrzny rozwikłało - że gdybyśmy my chrześcijanie nie byli nimi tylko z nazwy, nie balibyśmy się uchodźców. A "my" przepraszam za wyrażenie, ale sramy do własnej dziupli. Wystarczy spojrzeć na ten wątek...

Każdy ma prawo błądzić, mieć wątpliwości... to ludzkie, normalne... ale niszczyć coś, czego się nawet nie zna? Zwłaszcza chociażby z tej nazwy jest się tym katolikiem... W taki sposób ułatwiamy sprawę uchodźcom... Proszę bardzo, mozna obrzucić mnie teraz błotem. Wisi mi to. Taka jest prawda. Bo gdyby tylu ilu katolików ilu jest z nazwy rzeczywiscie nimi było, to wiele rzeczy wyglądałoby zupełnie inaczej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy ma prawo błądzić, mieć wątpliwości... to ludzkie, normalne... ale niszczyć coś, czego się nawet nie zna? Zwłaszcza chociażby z tej nazwy jest się tym katolikiem...

czego się nie zna?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Bóg wezwał ją do siebie w stanie łaski uświęcającej" - to jest piękne zdanie. Ta dziewczyna i cała jej rodzina otrzymali najwspanialszy dar, z czego tu szydzić ? Co z tego że jej bliscy tego daru jeszcze być może nie rozumieją? A czy nie będą się cieszyć, jeżeli się w końcu dowiedzą, że teraz zginęła, ale jest zbawiona? A czy by się bardzo nie smucili gdyby się dowiedzieli, że dłużej była z nimi na ziemi ale ostatecznie została potępiona?

Ta wypowiedź jest tak cyniczna, że aż mnie obraża.

Ciekawe, czy gdyby córka kanawkina umierała w męczarniach, to też by stwierdził, że lepiej iż zdechła w stanie łaski uświęcającej niż gdyby miał ją wyciągać z krzaków xD

Reynevan, twierdzisz, że wypowiedź kanawkina jest cyniczna, a jak określić użycie przez Ciebie słowa "zdechła "? Ile w tym pogardy i agresji?

Twierdzenie, że rodzina otrzymała wspaniały dar jest sprzeczne z ludzkimi odruchami, bo wiadomo że rodzina odczuwa stratę. Śmierć nie jest dobra i na początku (w raju) jej nie było, jak też cierpienia, choroby. Ale Jezus zwyciężył śmierć i nie jest ona końcem, ale początkiem. Nie jest cynizmem wiara w życie wieczne. Śmierć jest zawsze bólem dla rodziny zmarłego, ale jest to też chwila kiedy ludzie częściej niż kiedykolwiek szukają pociechy ze strony Boga, potrzebują wiary, że bliska osoba czeka na nich w wieczności. To bardzo ludzka potrzeba, choć wychodzi poza myślenie doczesne - i to jest w jakiś sposób uwalniające, choć przez ból. Być człowiekiem to nie znaczy uciec przed bólem, bo takie życie nie jest prawdziwe. Nie można negować tego, że każdy umiera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Katolik to czasem puste słowo.Dziś stało się modne,jestem katolikiem.Więc jestem lepszy,ty jesteś ateistą.Więc jesteś zły.

W moim mieście,wielu mówi mi.Jesteś dobrym człowiekiem.Ciekawe,co by powiedzieli.Gdyby wiedzieli,że jestem niewierzący.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

detektywmonk, tak zwana Rodzima Wiara nie jest powrotem do korzeni, bo wszystko co przetrwało z czasów Słowian przetrwało dlatego, że zostało wchłonięte przez chrześcijaństwo. Poza tym nic. Odkąd istnieje państwo Polskie było ono w obrębie cywilizacji łacińskiej, chrześcijańskiej. Rodzima Wiara to fascynacje folklorystyczne, jak też szukanie na siłę alternatywy dla katolicyzmu. Tylko że nie sądzę, aby ktoś wierzył w boskość Światowida.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reynevan, twierdzisz, że wypowiedź kanawkina jest cyniczna, a jak określić użycie przez Ciebie słowa "zdechła "? Ile w tym pogardy i agresji?

Ja się zwyżam do poziomu kanawkina :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może nie do końca nic, bo mówimy językiem z grupy słowiańskiej, ale zapisujemy go już alfabetem łacińskim. Słowianie nie znali w ogóle pisma, dopóki nie pojawili się misjonarze z Bizancjum.
A kto zna dziś hebrajski czy aramejski, Nowy testament był pierwotnie spisany w Grece a później całą biblię rozpowszechniano w Łacinie gdy stała się religią państwową cesarstwa rzymskiego. Do tego dzisiejsza wiara Chrześcijańska ma gro zapożyczeń z religii, zwyczajów, starożytnego Rzymu, Grecji nawet Egiptu i Sumeru. Tzw pogaństwo też mocno wpłynęło na obchodzenie świąt bożego narodzenia, wielkanocnych czy św. zmarłych, wręcz dziś właśnie te pogańskie obyczaje typu choinka, prezenty, jajko, święconka itd są dla gawiedzi dużo ważniejsze niż śmierć i narodziny Chrystusa. Gdyby Jezus i jego uczniowie o ile oni w ogóle istnieli zobaczyli jak dzisiaj świętuje się najważniejsze święta i w ogóle jak wygląda "ich religia"to by złapali się za głowy i powiedzieli co to k..... jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

detektywmonk, tak zwana Rodzima Wiara nie jest powrotem do korzeni, bo wszystko co przetrwało z czasów Słowian przetrwało dlatego, że zostało wchłonięte przez chrześcijaństwo. Poza tym nic. Odkąd istnieje państwo Polskie było ono w obrębie cywilizacji łacińskiej, chrześcijańskiej. Rodzima Wiara to fascynacje folklorystyczne, jak też szukanie na siłę alternatywy dla katolicyzmu. Tylko że nie sądzę, aby ktoś wierzył w boskość Światowida.

Nie pisałem,że jestem wyznawcą Peruna czy Mokosz.Tylko lubię,o tym czytać.Po za tym,dlaczego się,nie mówi o Żydowskich korzeniach chrześcijaństwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdyby Jezus i jego uczniowie o ile oni w ogóle istnieli zobaczyli jak dzisiaj świętuje się najważniejsze święta i w ogóle jak wygląda "ich religia"to by złapali się za głowy i powiedzieli co to k..... jest.

Jedno jest pewne, Jezus sie teraz w grobie przewraca, a ludzkosc jego nauką gra w "głuchy telefon"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie pisałem,że jestem wyznawcą Peruna czy Mokosz.Tylko lubię,o tym czytać.Po za tym,dlaczego się,nie mówi o Żydowskich korzeniach chrześcijaństwa.

Nie wiem czy nie mówi, każdy w miarę oczytany człowiek wie że Chrześcijaństwo jest po części kontynuacją Judaizmu, zresztą islam też. Dla większości religioznawców Chrześcijaństwo było sektą żydowską, święty Piotr uważał że każdy wyznawca Chrystusa musi przestrzegać prawa żydowskiego i być obrzezany czyli de facto być Żydem jednak ostatecznie zwyciężyła opcja Pawła który odciął się od Judaizmu i chciał to wyznanie szerzyć wśród ludzi na całym świecie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdyby Jezus i jego uczniowie o ile oni w ogóle istnieli zobaczyli jak dzisiaj świętuje się najważniejsze święta i w ogóle jak wygląda "ich religia"to by złapali się za głowy i powiedzieli co to k..... jest.

Jedno jest pewne, Jezus sie teraz w grobie przewraca, a ludzkosc jego nauką gra w "głuchy telefon"

Wielkanoc Ci umknela ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkanoc Ci umknela ;)

hahaa1.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi