Skocz do zawartości
Nerwica.com

Miłosierdzie Boże

drań

Rekomendowane odpowiedzi

Papież Grzegorz Wielki skomentował to wydarzenie: „Więcej pomaga naszej wierze niewiara Tomasza, niż wiara apostołów”

czemu to niby dowodzi? Że zwierzchnik jakiegoś tam odłamu rzucił jakiś tekst świadczący o jego poglądzie, a reszta to łyknęła? A co z czasami przed Grzegorzem Wielkim? Zresztą jeszcze trochę i Judasz również zostanie wybielony (o ile już się tak nie stało, w końcu ponoć Benedykt miał się tym zająć) Już od jakiegoś czasu istnieją odłamy wychwalające Judasza.

Po tym jak Tomasz w końcu zobaczył Jezusa i uwierzył w cud, wtedy Jezus powiedział coś w tym stylu "błogosławieni ci, którzy uwierzyli bez ujrzenia dowodów" co oczywiście oznaczało, że Tomasz nie był błogosławiony.

Był jeszcze jakiś tekst, który potępiał Tomasza, ale niestety nie mogę sobie tego przypomnieć...

To, że jakiś tam papieżyk (czyli reprezentant odłamu katolickiego) stwierdził, że nie ma tego złego co na dobre by nie wyszło, nie oznacza od razu, że postępowanie Tomasza było chwalebne

Tak samo można powiedzieć, że dzięki szatanowi i złu, które sprowadza, ludzie bardziej doceniają dobro. Czy w takim razie czcicie również szatana? :lol:

W końcu to również by mnie nie zdziwiło, bo wasza monoteistyczna wiara polega na czczeniu większości biblijnych postaci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problemem wielu ateistow jest przekonanie, ze jezeli ktos wyznaje jakas religie, to ma zaburzenia psychiczne
Ja nie mam problemu z cudzymi zaburzeniami, dopóki różnych fantaści i nawiedzeni religijnie nie próbują ustawiać reguł społecznych i prawa pod swoje wierzenia, bo jak słyszałam wielokrotnie "przecież demokracja to rzady większości, a mamy w PL wiekszosc katolików".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

konwalia23, masz racje, potrzeba tu otwartych normalnych dyskusji z różnych perspektyw, jednak atmosfera temu nie sprzyja ;)

no coż wydaje mi się, że zostałaś zastraszona przez tą odpustową wersję wiary, w której bardzo często karzące superego odgrywa postać Boga.

współcześnie teolodzy zdecydowanie odchodzą od piekła jako miejsca gdzie trafia się po śmierci, mowa jest raczej ze to stan ducha kiedy ktoś odwrócił się od Boga.

Ostateczne odwrócenie się od Boga - twierdzą myśliciele - oznacza śmierć, bo Bóg jest jedynym samodzielnym Bytem, nic w oderwaniu od Niego nie może istnieć, wszystko w Nim istnieje.

Mozna kontemplowac swiat i nature, polaczyc sie z kosmosem i byc poza czasem. Ja sie raz polaczylam, ale tylko na chwile. Czasem takie rzeczy wychodza bez wysilku nawet. Swiat jest dosc nietypowy. Jesli wlaczycie sobie odpowiednia muzyke, to mozecie sie dostroic do pulsu Ziemi.

no to już są doświadczenia medytacyjne, różnie można do nich podchodzić, ale też miałem tego typu przeżycia więc wiem o czym mowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trudno dyskutowac o slusznosci pogladow religijnych, one zawsze beda sie opierac na wierze. Np. to ze Biblia sklada sie z takich, a nie innych ksiag jest kwestia, kto wybral te ksiegi. Istnieja apokryfy, np. Ewangelia Tomasza, ktore nie sa wlaczone do Biblii. Prawoslawni maja wiecej ksiag Biblii niz katolicy. Mniej ksiag niz katolicy maja protestanci. Jest to dluga polemika z historia i teologia.

Doswiadczenia medytacyjne moga pomoc sie zrelaksowac, spojrzec na rzeczywistosc inaczej, dostrzec cos nowego, otworzyc umysl. Ale w duzej mierze od intencji medytujacego zalezy ich rezultat. Warto wspomniec, ze wg chrzescijan wiara to łaska Boża, czyli zostaje nadana z gory. Religie Wschodu mowia o oswieceniu, przebudzeniu itp.

Swoja droga, duzo jadu i zlosci jest w tym watku. Nie rozumiem, dlaczego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swoja droga, duzo jadu i zlosci jest w tym watku. Nie rozumiem, dlaczego
Ano widzisz, pewnie jako upierdliwy ateista bys rozumiała. Ja się np. czuje zirytowana czytając takie artykuły jak ten z linku poniżej :

http://www.polityka.pl/tygodnikpolityka/kraj/1502545,2,na-co-sie-skarzymy-w-strasburgu.read

albo raport o łamaniu praw człowieka w Polsce. Wgl jestem nerwowa od lat, czułam się tez niekomfortowo, kiedy odmówiono mi leków antykoncepcyjnych z komentarzem -jak się ma chłopa, to trzeba dzieci rodzić. Albo kiedy jako uczennice LO zapędzono przed ołtarz, kazano kleknąc i się modlić. Albo jak biore do reki broszurke wydaną przez mój samorząd, z jebutnym kosciołem na pierwszej stronie i info "tylko pod tym krzyżem, tylko pod tym znakiem Polska jest Polska, a Polak Polakiem" O-o

Wyliczac mogłabym jeszcze długo, ale to wszystko to pewnie tylko moje halucynacje, przecież to ja jako ateistka dyskryminuje katolików :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niszczył ten katoland z całych sił mych witalnych

nie strasz, nie strasz, bo się zestraszysz....

Odruch wymiotny wzbudzają we mnie tego typu wypociny.

Cała tu dyskusja sprowadza się do ataku na wierzących przez wypranych 25 latami "wolności" pseudopostępowych chojraków klawiaturowych.

Ataków w tchórzliwym stylu.

Niczym małych kundli szarpiących nogawkę i spieprzających na bezpieczną odległość, żeby poujadać.

Chcesz koleżko zwalczać katolików i ich wartości, to dopisz się do palikociarni i zbieraj milion podpisów na referendum, bo póki co takimi tekstami tylko ujadasz jak tchórzliwy kundel, przy okazji personalnie obrażając. Jestem łagodny, lecz ciekawe czy miałbyś odwagę obrażać mnie oko w oko. Jestem przekonany, że stchórzył byś jak mała dziewczynka.

Mam prośbę do wierzących użytkowników forum, aby nie zniżali się do polemiki z gostkiem tego pokroju, bo zwyczajnie nie warto.

Nie warto nawet splunąć.

Niech sobie obraża.

Psy szczekają, karawana idzie dalej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Księża w Polsce to jakaś grupa uprzywilejowana? Wczoraj wieczorem spaceruje z kolegą deptakiem i tu nagle na naszej drodze pojawia się sukienkowy w Audi i ludzie muszą się przed nim rozchodzi niczym wody morza czerwonego, bo mu się nie chciało jechać dłuższą drogą do kościoła(o jakieś 1 kilometr). Ja się pytam gdzie była policja, która tak zawzięcie wypisuje mandaty za picie piwa na ławce w parku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

marwilku kochany, jak ja się cieszę, że trochę lepiej sobie radzisz. :) Patrz, udało się, napisałeś kilka zdań z rzędu, przy minimalnej liczbie błędów (wow - wyczuwam tu pomoc żony, to musi być złota kobieta).

Legitymację członka Twojego Ruchu zawsze mam przy sobie, żeby móc identyfikować się ze społeczeństwem. <3

Bardzo lubię się spotykać i miło mi, że mnie zapraszasz do siebie. Cóż, pewnie najpierw spojrzałbym w dół, następne kucnął, napotkał Twój smutny i przerażony wzrok, z niecierpliwością szukający resztek umysłu (a tu zonk, to przecież jak poszukiwanie św. Graala w tym przypadku :() i wówczas otworzył swoje serce. Zawsze tak podchodzę do bliźnich borykających się z jakąś formą niepełnosprawności. Myślę, że to mógłby być początek długiej przyjaźni. :uklon:

A katoland zniszczy się sam, na szczęście. Ja będę się temu tylko przyglądał z uśmiechem na twarzy, mój mały kolego. :) Wszak laicyzacja postępuje, więc może i do nas dotrze w końcu normalność. :yeah:

Śmiercionauta, w Audi? To pewnie jest jeszcze nisko w hierarchii. To przykre, że człowiek uduchowiony, pełen miłości i oddania dla swoich owieczek, musi poruszać jakimś tam Audi. :( Policja nie interweniuje w takich przypadkach, po co im kłopoty. Jedna msza i ksiądz ma stado wiernych, wyposażonych w święte kamienie, kastety, parasolki. :D I kto potem obroni policjantów? Ech.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo lubię się spotykać i miło mi, że mnie zapraszasz do siebie.

Popatrz, popatrz... umiem pisać bez błendów, a ty niestety nie potrafisz poprawnego tekstu przeczytać ze zrozumieniem.

Ktoś cię zapraszał?

Spotykaj się z podobnymi sobie, to będziesz miał pewność, że się jeszcze z kimś w życiu spotkasz.

Jesteś dla mnie zwykłym festem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

marwilku, założyłem, że jako katolik i prawy obywatel z otwartymi ramiona przyjmujesz gości. :( Tym bardziej, że sam przecież napisałeś, że "ciekawe czy miałbyś odwagę". No więc miałbym, zdążyłem już nawet zamówić modlitewnik z dużymi literami, żebyś mógł spokojnie sobie czytać literka po literce, a teraz wszystko odwołujesz. Nieładnie tak. Pomodlę się w duchu byś przyjmowane leki dobrze metabolizował i mniejszą agresją pałał ku swym braciom-patriotom-prawdziwym Polakom. :uklon:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś cię zapraszał?

Spotykaj się z podobnymi sobie, to będziesz miał pewność, że się jeszcze z kimś w życiu spotkasz.

Jesteś dla mnie zwykłym festem.

proszę jaki przykładny katolik, a jak bliźniego swego szanuje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego dostojnicy duchowi, czy to kościelni czy to buddyjscy czy to jacyś inni, zazwyczaj są na podwyższeniach, ubrani w jakieś ozdoby szaty, insygnia duchowości? zastanawialiście się czasami?

znalazłem ciekawy artykuł na ten temat, jest krótki i bardzo surowy wobec takich nauczycieli, zachęcam do przeczytania :P

http://dharmaiokolice.blogspot.com/2015/06/co-oni-maja-takiego-w-sobie.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, a ja mam takie pytania do osób niewierzących ateistów i agnostyków:

1. czy odczuwacie jakieś potrzeby nazwijmy to duchowe?

2. jeśli tak to w jaki sposób je realizujecie, czy rozwijacie się duchowo?

3. jak podchodzicie do problemu przemijania, cierpienia, zła, śmierci?

4. czym uzasadniacie etykę?

5. czym dla Was jest jaźń czy tylko procesem mózgowym?

6. czy wierzycie w wolną wolę?

7. czy zastanawiacie się nad tym jak z materii czegoś niementalnego, wyłoniły się zjawiska umysłowe, mentalne, tzn. skąd taki przeskok jakościowy?

pytania zupełnie na poważnie, bez żadnego sarkazmu, jestem po prostu ciekawy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, to ja Ci odpowiem. ;>

1. Tak.

2. Czujemy emocje, realizujemy się np. w miłości do drugiego człowieka.

3. Normalnie. Urodziłem się, więc umrę. Cierpienie i zło są częścią życia, a śmierć naturalną konsekwencją poczęcia.

4. Sumieniem, wychowaniem, wpojonymi wartościami.

5. Tak, tylko. Reszty należy doszukiwać się w klasyfikacji DSM-IV.

6. Nie wierzymy, po prostu mamy ją. Każdy ma wolną wolę.

7. Poproszę o jakiś przykład, bo ten filozoficzny przekaz jest mało zrozumiały.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli jest to taka duchowość oparta na emocjach, uczuciach i akceptacji rzeczywistości?

ad. 4. czyli etyka opiera się na nawyku?

ad. 6. no wiesz, kwestia wolnej woli to sprawa bardzo dyskusyjna

ad. 7. no bo jak się nad tym zastanowić to świat składa się z materii, powiedzmy, że jest fizyczny, więc jak z czegoś fizycznego, bezmyślnej materii powstaje np. świadomość? masz tu dwie zasadniczo różne jakości: fizyczne i mentalne. tak to wygląda w ujęciu dualistów, bo jest też monizm przykładowo panpsychizm wg którego jakości mentalne są budulcem rzeczywistości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

neon, nie bardzo wiem gdzie jest miejsce na wolną wolę, jeśli założymy determinizm - wszystko ma swoją przyczynę, to każdy wybór jest zdeterminowany i to w całości bo przecież przyczyny wyboru sięgają wstecz aż zanim dany człowiek, który tego wyboru dokonuje, był na świecie.

jeśli nawet ktoś stwierdzi że nie wszystko podlega prawie przyczyny, że są jakieś wyizolowane akty działania, to skoro nic je nie determinuje, są totalnie spontaniczne to znaczy, że są przypadkowe, więc wybory są dziełem przypadku a nie wolnej woli :bezradny:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi