Skocz do zawartości
Nerwica.com

SERTRALINA (ApoSerta, Asentra, Asertin, Miravil, Sastium, Sertagen, Sertralina Krka, Sertranorm, Seraloft, Stimuloton, Zoloft, Zotral)

shadow_no

Czy sertralina pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?  

124 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy sertralina pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      74
    • Nie
      30
    • Zaszkodziła
      20

Rekomendowane odpowiedzi

Dark Passenger, wszystko dokładnie opisał.

Fluo blokuję delikatnie 5ht2c , ale nie wiem czy to z tym wiązać działanie aktywizujące i czy siła tego bloku nie jest za mała , dziś jestem zdecydowanie pobudzony,jedyny SSRI który nie zamula.

wychwyt zwrotny dopa w sertalinie nie ma żadnego znaczenia klinicznego . Podobno nie zwiększa się przez to prolaktyna, ale w to też śmiem wątpić (nie wiem skąd u kobiet po tym, mlekotok)

Ogólnie sertalina to dla mnie największy zamulacz ,paro daleko za nią, spałem na niej na stojąco , teraz 3 tydzień na fluo i coś się zaczyna dziać , a dawka tylko 20 mg.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no spoko, rozumiem. Faktycznie, wzrost stężenie następuje od razu, a adaptacja receptorów trwa 2-3 tygodnie. Gdzieś kiedyś czytałem, że to właśnie przez blokowanie 5ht2c są najbardziej uporczywe skutki uboczne. No ale jak sami widzicie to indywidualna sprawa, jedni mają zamulenie i senność, a inni nadmierne pobudzenie, tak że w miejscu nie mogą usiedzieć :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no spoko, rozumiem. Faktycznie, wzrost stężenie następuje od razu, a adaptacja receptorów trwa 2-3 tygodnie. Gdzieś kiedyś czytałem, że to właśnie przez blokowanie 5ht2c są najbardziej uporczywe skutki uboczne......

To zależy dla kogo i kto czego oczekuję , dla fobika,lękowca blok5ht2c nie wskazany raczej , i może mieć skutki uboczne w postaci lęku , chyba dlatego mówi się że fluo jest na etapie wkręcania pro lękowa . dla mnie blok 5ht2c to same pozytywy , uwalnianie noradrenaliny i dopaminy. dołożył bym agomelatyne by zwiększyć jeszcze ten antagonizm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla fobika, lękowca, a raczej dystymika. Dlatego u mnie duże dawki się nie sprawdzają przy średnio nasilonych objawach depresyjnych bo różnicy żadnej nie robią a zwiększają tylko napięcie i pobudzenie.

Wcześniej sertralina mi pomagała dlatego postanowiłem spróbować ponownie.

Natomiast masz może pomysł dlaczego mianseryna może osłabiać działanie sertraliny? Wszyscy niby piszą, że takie połączenia mogą tylko wzmacniać efekt. u mnie jest inaczej i zauważyłem już to kiedyś jak mi doktor przepisał ją na sen. owszem wysypiam się, ale na drugi dzień to dopiero jestem przymulony i czuje się jakoś tak nieswojo i bardziej lękowo. pamiętam, ze jak brałem samą sertralinę i jak uboki minęły to było o niebo lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodam tylko od siebie, że początkowe nasilenie lęku powodowane przez SSRI bierze się właśnie z agonizmu 5-HT2c, bo antagoniści tych receptorów je blokowali.

Luxor mianseryna blokuje ważne dla pozytywnego działania SSRI receptory 5-HT2a (agonizm tych receptorów zwiększa uwalnianie dopaminy) i 5-HT3 (tutaj tak samo, ich agonizm zwiększa dopaminę). Do tego mianseryna jest też antagonistą rec. alfa-2 przez co zwiększa uwalnianie noradrenaliny, co może być pro-lękowe. Na koniec blokuje H1 co zmniejsza pobudzenie kory mózgu i powoduje sedację i senność. Stąd blokowanie pewnych pozytywnych działań SSRI przez ten lek jest normalne. Sam po sobie zauważyłem, że mianseryna/mirtazapina blokuje pewne pozytywne działania SSRI i te leki działają całkowicie inaczej same a inaczej w połączeniu. Natomiast inna sprawa, że blokada 5-HT2c mianseryny może działać pozytywnie na pewne uboki SSRI. Tak więc na jedno pomaga na inne szkodzi. Brakuje leku takiego jak mirtazapina ale bez blokady 5-HT2a, H1 i 5-HT3 (żeby była sama blokada alfa-2 i 5-HT2c, byłby idealny).

-- 03 lut 2015, 09:02 --

Co jeszcze ciekawego zauważyłem to to, że mirtazapina dodana do SSRI, mimo wysokiej dawki paro, blokuje działanie na ZOK. Tzn. jest ono, ale nie takie mocne jak na samej paroksetynie (nawet w niższej dawce 40 mg).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój psychiatra kiedys powiedzial po roku brania parox, ze jest przelom w leczeniu, a ja mialem wrazenie ze w zasadzie przez rok nic sie nie zmienilo, malo tego czulem sie przymulony bardziej niz w ostrej fazie depresji, taka nienaturalnosc jesli wiecie o czym mówie :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dream*, Poszukaj w swoim mieście czegoś takiego jak Nocna i Świąteczna Opieka Zdrowotna/Pomoc Medyczna. Pójdź tam poza godzinami pracy swojego POZ'u(i lekarza rodzinnego). Opisz sytuację, jest duża szansa, że dostaniesz receptę na 1 opakowanie na 100% mimo braku podkładki. U mnie 2x w sytuacjach awaryjnych się udało.

-- 03 lut 2015, 16:04 --

Ja od przyszłego miesiąca według szamanki mam odstawiać sertralinę, a zwiększyć lamo do 200mg +arypiprazol 15mg- i pozostać na tym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

benzowiec84, ja tez nie wierze w ten brak wplywu na prolaktyne, biore Sertraline 17 dzien i rosna mi piersi :shock::lol:

jak po tabletkach anty... wiec chyba jednak ma to jakis wplyw na hormony...

mija 17ty dzien i nie widze poprawy- moze dlatego, ze rozlozylo mnie przeziebienie i ogolnie czuje sie do kitu... :cry:

puls mam bardzo wysoki, ale podobno norma przy chorobie :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dark, dzięki. Mój rodzinny jest jakiś niechetny do wypisywania recept, mam np astmę i zamiast wypisać mi.receptę na inhalator dal mi skierowanie do alergologa mimo, że mam ten lek w karcie pacjenta normalnie wpisany ze go brałam, do psychiatry chodzę prywatnie ale wizytę mam za tydzień i nie mogę poprosić o zostawienie recepty w recepcji bo wyjechał :/ ja też odstawiam sertre od marca, już i tak lykam tylko taka mini dawkę w.porównaniu z tym co było kiedyś. :) i powoli lamo, zobaczymy co.to Będzie. Ciesze się bo po lamo nie mogę w ogóle się skupić na dłużej i mam problemy z pamięcią...no i wagą...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grupa 15 kobiet z "dużą" depresją, które na przestrzeni 4-24 tygodni zażywały różne dawki sertraliny=nie odnotowano wzrostu prolaktyny.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11979064

Opracowanie według, którego wszystkie SSRI-z wyjątkiem sertraliny- mogą nieznacznie podnosić poziom prolaktyny.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16675366

Zażywanie sertraliny nie zwiększało stężenia prolaktyny u zdrowych osobników.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9630007

Zresztą nawet jeśli by się zdarzyło to na ile ta prolaktyna może podskoczyć. Normy prolaktyny w zależności od źródła to 5 - 25 w ng/ml i koło 40-530 w mlU/l. W tych drugich ludzie na neuroleptykach mają wyniki czasami koło tysiąca, a z guzami przysadki mózgowej po kilka tysięcy mlU/l. Biorąc 100 czy 150mg sertraliny +1mg risperidonu(który dość ostro rypie prolaktynę) miałem oznaczaną prl -w normie. Za to po sulpirydzie czy amisulprydzie- to już zupełnie inna bajka...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jak ja wspominasz?na lek napadowy i uogolniony chyba to dobry lek,nie?skuteczniejszy od tianeptyny?chcialem ja brac ze wzgledu na lagodne skutki uboczne ale napady leku przybieraja na sile,nawet juz amisan tego nie wycisza,musze chyba do niej wrocic bo jest coraz gorzej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miko84,

Nie jest prawdą co piszesz. Podkreślę to: NIE PISZESZ PRAWDY miko84.

Opierasz sie na wikipedii i takiej bardzo ogólnej wiedzy, nie jestes specjalistą. Lęk w początkowym działaniu SSRI bierze sie z róznych czynników. Głównie odpowiada za to regulacja przy 5HT1a, który to w schemacie-modelu SSRI reguluje wydzielanie serotoniny. Potem ta serotonina ma isc dopiero na receptory 5HT2. Tak wiec punktem wyjścia nie jest 2C. Jestes upartym anakastą to będziesz to w kółko " mielił". Ale to nie jest prawda.

Np. u mnie po antagoniscie 5HT2c w pierwszych dniach nasilał się lęk- głównie paniczny, takze trzeba być konsekwentnym w tym co się pisze, był to zapewne efekt uwalniania noradrenaliny bez równoczesnego podniesienia serotoniny.

Co więcej nie piszesz prawdy jeśli chodzi o receptor 5HT2a, antagonisci tego receptora łagodzą początkowe lęki po SSRI. Więc 5HT2a zdecydowanie bardziej w lękach, bezsennosći. Nie masz tez racji z tymi swoimi " wywodzikami" , ze agonisci 5HT2a są tacy korzystni bo zwiekszają dopaminę, probem w tym gdzie się zwiększa tą dopaminę. Też tego nie wiesz, nie doczytałeś po prostu. Antagonisci 5HT2a tez zwiększają dopaminę inaczej nie byliby środkami do wspierania choroby Parkinsona, a mają działanie zmniejszające dyskinezy. Dopiero bardzo wysokie dawki blokerów 5HT2a moga osłabiać dopaminę. To wszystko oczywiscie teoryjki bo psychiatria to jedna z najgłupszych dziedzin z jaką można się spotkać w medycynie.

Poczytaj sobie taka zieloną gruba ksiażkę " Psychofarmakologia kliniczna" to jest praca zbiorowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

psychiatria to jedna z najgłupszych dziedzin z jaką można się spotkać w medycynie.

Z tym, niestety, muszę się zgodzić. No ale nie powinno się tego mówić pacjentowi na wizycie. ;) A ja już to słyszałem ze dwa razy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dream*, dream*, nie będziesz brała żadnych leków,czy zmieniasz na inne?

planowo mam nie brać już nic, ale nie wiem co z tego wyjdzie...

być może to co zwykle, czyli, że pieprznę swoim poukładanym światem w ścianę by rozpieprzyć go w drobny mak i wrócę i na terapię i do psychiatry... oby nie... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi