Skocz do zawartości
Nerwica.com

Oberża pod złamanym paragrafem

Gość iiwaa

Rekomendowane odpowiedzi

Czytam obecnie o manipulacji...swoją drogą ciągle na takich trafiam...jedni są mniej a drudzy bardziej wyrafinowani...

Klasyczny agresor był zwykle także czyjąś ofiarą. — Tom Hiddleston

Niektórzy ludzie starają się być wysocy ścinając głowy innych. — Paramhansa Yogananda

atic wiesz, że to niezbyt dobry pomysł...zabójstwo chomika nie wchodzi w grę :time:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiejskifilozof,

Ale co ja zrobię :D jak lubię iwaa

najlepiej zrobisz jak nie będziesz tego tyle powtarzał, bo będzie to na pewno niemiła niespodzianka jak ci się od niej oberwie za te wpisy, a wcale bym się nie zdziwił :pirate:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są ludzie, których największym talentem jest kręcić kołami manipulacji. To ich druga natura i bez nich zwyczajnie nie wiedzą, jak funkcjonować. ― C. JoyBell C.

atic chomik może mieć fascynujące życie...mój lubi tak jak na zdjęciu ;)

I kto powiedział, że to akwarium...może mieć całkiem fajne mieszkanko ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są ludzie, których największym talentem jest kręcić kołami manipulacji. To ich druga natura i bez nich zwyczajnie nie wiedzą, jak funkcjonować. ― C. JoyBell C.

Przez ostatnich 50 lat szybki postęp w nauce wygenerował rosnącą przepaść pomiędzy wiedzą dostępną szerokim masom a tą zarezerwowaną dla wąskich elit. Dzięki biologii, neurobiologii i psychologii stosowanej „system" osiągnął zaawansowaną wiedzę na temat istnień ludzkich, zarówno fizyczną jak i psychologiczną. Obecnie system zna lepiej jednostkę niż ona sama siebie. Oznacza to, że w większości przypadków ma on większą kontrolę nad jednostkami, niż jednostki nad sobą.

Les 10 Stratégies de Manipulation de Noam Chomsky.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro zwierzęta też mogą mieć depresję, to tak się zastanawiam, czy taki chomik zamknięty w klatce jest szczęśliwy. Niby ma jedzenie i kołowrotki, czy inne rzeczy do zabawy, ale tak dzień w dzień, monotonia. No ale chomik ma pewnie mniejsze wymagania w tym względzie niż człowiek. I jeszcze żyje krócej, więc może nie zdąży się znudzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro zwierzęta też mogą mieć depresję, to tak się zastanawiam, czy taki chomik zamknięty w klatce jest szczęśliwy. Niby ma jedzenie i kołowrotki, czy inne rzeczy do zabawy, ale tak dzień w dzień, monotonia. No ale chomik ma pewnie mniejsze wymagania w tym względzie niż człowiek. I jeszcze żyje krócej, więc może nie zdąży się znudzić.

Natomiast kot/kotka gnana popędem rozmnażania, żyjąc w zamknięciu - niekoniecznie.

Alternatywa zewnętrzna mało atrakcyjna - przeciętna długość życia kota wolnożyjącego <3 lata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ło matko, jak zimno.

Spałam 3 godziny. Do 3 czytałam, do 4 rzucałam się po łóżku, bo nie mogłam zasnąć (w dodatku kot chciał mnie zamordować, normalnie skoczył na mnie, zasłoniłam się ręką). I to nie ten nowy grzeczny, tylko mój nastoletni prawie 9-kilogramowy kot. Za karę zwyzywałam go od idiotów, ale nie wygląda na przejętego :mrgreen:

Miałam pospać dłużej, ale punkt 7 (w sobotę! w sobotę!) nawiedził nas były promotor męża (staruszek, nie może spać, sam jest), no to wypadało go przyjąć.

Specjalnie zaglądałam tutaj co jakiś czas, żeby moja stalkerka, największa fanka, osoba prowadząca dochodzenie w mojej sprawie - zwał jak zwał - miała co robić. Odezwij się, śmiało, wiem, że jesteś wielce zainteresowana!

Otóż - dla Twego wielkiego bólu, że zapewne za dużo się lenię - byłam dzisiaj na zakupach - między innymi takie cudo ustrzeliłam:

https://zapodaj.net/images/79ccd2f2e700f.jpg

Czekam na elaborat na temat tego, jak to nic w życiu nie robię, tylko żyję za pieniądze starego męża (bo przecież to, co teraz sama zarobię, to i tak jego zasługa, sama bym się nie wykształciła - tak, wiem, że to prawda, nie wiem natomiast, dlaczego Ciebie tak to dotyka do żywego, że miałam szczęście i że to dobry człowiek). Dawaj, dawaj, zawołaj jeszcze koleżanki. Z chęcią posłucham.

A tak na temat:

Wydaje mi się, że zwierzęta nie myślą w takich kategoriach, w jakich my myślimy. Zwierzęta lubią rutynę, nie potrzebują zmian, wręcz ich nie lubią.

`A co do chomika - on też zasługuje na godne życie, atic. I spokojne.

Co do sterylizacji/kastracji - ja myślę, że również nie myślą tak, jak my. Nie odczuwają wówczas po prostu potrzeby, więc ona dla nich nie istnieje.

Nasze koty nie wychodzą - tylko czasem do ogrodu.

Salir - a co się stanie z kotkiem, jak się nie zdecydujecie? Cudny jest :)

Filozofowi wybaczę :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chomik europejski jest zwierzęciem bardzo bojowym. Walczy zajadle o swoje terytorium, nie tylko ze swoimi krewniakami, ale także z większymi od siebie drapieżnikami, jak koty psy czy lisy. Aby odstraszyć intruza nadyma torby policzkowe (wydaje się przez to większy), staje na dwóch łapach, przybiera groźne pozy, syczy, skacze na wysokość nawet do jednego metra i ostrzegawczo szczeka. Długimi i silnymi siekaczami może także zaatakować przeciwnika. Większości młodych chomików umiera w boju, a te, które przeżyją, dożywają nawet 10 lat.

Źródło: http://e-chomik.pl/chomik-europejski/

Skubane. Idę popisać, będę wieczorem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak poważnie...gdybym miała wziąć kota do domu to na pewno nie uniknąłby kastracji. Biorąc pod uwagę, że mamy już inne zwierzaki w tym przypadku kot nie jest dobrym rozwiązaniem. Choć rzeczywiście jest słodki i z żalem odmówię synowi i trochę sobie :) Muszę porozmawiać z mamą dziewczynki aby szukała dla niego innego domu.

Michellea Chomiki żyją średnio 3 lata...to nasz trzeci. Po drugim już mieliśmy nie mieć następnego bo zwyczajnie syn przezywał straty. Trzeciego dostał w spadku od sąsiadów którzy wyjechali za granicę. Jest z nami już ponad rok...u sąsiadów też trochę był, najprawdopodobniej wiele życia mu nie pozostało już.

Wydaje mi się, że jest mu o wiele lepiej u nas niż w sklepie zoologicznym.

Zwierzęta też czują...mogą chorować na raka itp to czemu nie na depresję itp. Moja papuga ta jak napisałam ma pewnie PTSD bo była w paszczy kota...może mieć otwarta klatkę i nie wyjdzie...co niektórych bardzo dziwi jak do nas przychodzą.

iiwaa udany zakup, kolor fantastyczny. Moje ostatnie zakupy były w podobnych barwach :)

I na koniec manipulacja działa najlepiej gdy nie masz o niej pojęcia :-|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

iiwaa,

mi chodziło o to aby salir dała martwego chomika do zabawy swojemu kotu a nie żywego.

A co do chomika - on też zasługuje na godne życie, atic. I spokojne.

to dlaczego w przyrodzie takiego nie mają?

salir, co ty tak z tą manipulacją.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ło matko, jak zimno.

Spałam 3 godziny. Do 3 czytałam, do 4 rzucałam się po łóżku, bo nie mogłam zasnąć (w dodatku kot chciał mnie zamordować, normalnie skoczył na mnie, zasłoniłam się ręką). I to nie ten nowy grzeczny, tylko mój nastoletni prawie 9-kilogramowy kot. Za karę zwyzywałam go od idiotów, ale nie wygląda na przejętego :mrgreen:

...

Wpędzisz zwierzaka w depresję. Nie wolno tak mówić do kotka. :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja się pochwalę, że wystartowałem w zawodach w wyciskaniu sztangi. Zająłem miejsce w pierwszej połowie stawki, ale bliżej jej końca niż góry. Ale bawiłem się świetnie :D W przyszłym roku mam cel być w pierwszej dyszce :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

thaur, ja bym wycisnął połowę swoje ciężaru z jakieś 20 razy może, czyli pewnie słabo, ale ja sobie wole pompki porobić niż wyciskać.

Prakseda

wydaje mi się, że chomiki kiedyś były bardzo modne, teraz już mniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

atic jaki martwy chomik mój całkiem żywy jest jeszcze :roll: Dzieci nadal lubią chomiki tak jak kotki, pieski, rybki, króliki, myszoskoczki...wszystkie zwierzęta tak więc nie wiem czy wyszły z mody.

Co do manipulacji: niektórzy ludzie próbują mieszać innym w umyśle, w ich mniemaniu to potrafią, tylko w ich mniemaniu, drobne szczegóły mówią prawdę.

thaur :great: też mam sztangę ;)

Prakseda chomiki dziennie powinien sobie pobiegać po mieszkaniu z pół godziny...gorzej jak schowa za meblami i nie będzie chciał wyjść ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi