Skocz do zawartości
Nerwica.com

WENLAFAKSYNA (Alventa, Exyven, Efectin ER, Efevelon SR, Faxigen XL, Faxolet ER, Lafactin, Oriven, Prefaxine, Symfaxin ER, Velaxin ER, Venlafaxine Aurovitas/ Bluefish XL, Venlectine)

Miss Worldwide

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 9.10.2024 o 21:02, tomek0700 napisał(a):

Zastanawiam się czy nie zacząć brać 150 mg venl zamiast 120 dulo, jeśli lekarz pozwoli.

Po duloxetynie strasznie chce mi się spać. Nie mogę tego już kontrolować. Jak u Was na venl? Głównie na lęki bym bral. 75 mg nie działało.

mi po jednym i drugim strasznie chciało się spać, a przeciez oba powinny pobudzac.. (noradrenalina)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siemka, cierpię na natręctwa myślowe i lęk uogólniony... mój poprzedni zestaw to duloksetyna 120 mg + parogen 20 mg. 

Dzisiaj decyzja: zmiana leków 7 dni wenla 75 mg + 60 mg duloksetyna 

po 7 dniach 150 mg wenli do tego pregabalina, którą mogę podwyższać do 600 mg nawet jak będę chciała. I arypriprazol po 7 dniach 10 mg. 

Jestem trochę zesrana...bo chciałam zejść z tej dulo na rzecz czegoś o potencjale typowo na serotoninę...

Ale lekarka twierdzi, że wenla lepiej wali po serotoninie niż dulo... 

Jak Wasze doświadczenia jeśli chodzi o wenlę i natręctwa? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 17.10.2024 o 11:47, anona napisał(a):

Siemka, cierpię na natręctwa myślowe i lęk uogólniony... mój poprzedni zestaw to duloksetyna 120 mg + parogen 20 mg. 

Dzisiaj decyzja: zmiana leków 7 dni wenla 75 mg + 60 mg duloksetyna 

po 7 dniach 150 mg wenli do tego pregabalina, którą mogę podwyższać do 600 mg nawet jak będę chciała. I arypriprazol po 7 dniach 10 mg. 

Jestem trochę zesrana...bo chciałam zejść z tej dulo na rzecz czegoś o potencjale typowo na serotoninę...

Ale lekarka twierdzi, że wenla lepiej wali po serotoninie niż dulo... 

Jak Wasze doświadczenia jeśli chodzi o wenlę i natręctwa? 

Jak wenli działa lepiej na sero niż dulo to chyba jakiś absurd , na mnie działanie duloksetyny pod względem serotoniny w porównaniu do wenli to niebo a ziemia 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

59 minut temu, hopefully.00 napisał(a):

Jak wenli działa lepiej na sero niż dulo to chyba jakiś absurd , na mnie działanie duloksetyny pod względem serotoniny w porównaniu do wenli to niebo a ziemia 

wiesz co czytałam artykuły naukowe i tam faktycznie piszą że dulo ma wieksze działanie na noradrenalinę niż wenla. Mi zależy na działaniu serotoninowym, myślałam o tej paroksetynie, ale lekarka się uparła na tą wenlę. Miałam taką znajomą z trudnymi natręctwami i faktycznie wenla ją z tego wyciągnęła. 

Póki co jem dulo 60 mg i wenle 75 mg, odstawiłam parogen... cały czas w takiej niepewności co do tych leków no ale trudno. Po tygodniu mam wejść na wenlę 150 mg. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, hopefully.00 napisał(a):

Screenshot_2024-10-21-09-01-37-805_org.readera.jpg

2 minuty temu, Jurecki napisał(a):

@anona da się przejść na dietę dieta low carb? Trudno to jest z przygotowaniem posiłków? Pasowało by mi trochę schudnąć.

ja już jestem 4 lata. Wykluczyłam głównie mąkę i ryże,warzywa skrobiowe, owoce o wysokim ig. Moim zdaniem pierwszym krokiem jest wykluczenie pieczywa. 

Posiłki opierają się głównie o mięso i warzywa. No i ważny IF czyli 8h jedzenia 16h niejedzenia. Znam takich co swój dzień opierają tylko o jeden posiłek, raczej jeden tyczy się mężczyzn, ja staram sie jadać tylko dwa posiłki dziennie - późne śniadanie i obiadokolację. 

Chociaż teraz przez nerwicę trochę podjadam niestety. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potrzebuje coś na lęki ataki paniki ale też chciałbym żeby aktywacja była.

mam do wyboru wenle lub dulo 

co lepiej się sprawdzi 

W dniu 1.09.2024 o 05:18, zburzony napisał(a):

Nadal czuję ten pieprzony lęk i muszę brać alprazolam, nie wiem co będzie jeśli okaże się że po tylu latach brania wszystkich możliwych leków one nie będą już na mnie działać, nawet wenlafaksyna. Nie jestem w stanie funkcjonować z lękiem, niedawno ledwo udało mi się pójść do pracy a potem chciałem z niej spieprzać, wstyd i porażka.

Kiedyś na lęk świetnie działała duloksetyna ale za kolejnym podejściem gówno mi dała. Wenlafaksyna jeszcze nigdy mnie pod tym względem nie zawiodła ale jak mówią wszystko co dobre kiedyś się kończy.

Siema kolego co lepsze będzie na lęki ataki paniki dulo czy wenla .nie chce brac ssri bo będę musiał dokładać coś aktywizującego np mianseryne 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 21.10.2024 o 08:47, anona napisał(a):

wiesz co czytałam artykuły naukowe i tam faktycznie piszą że dulo ma wieksze działanie na noradrenalinę niż wenla. Mi zależy na działaniu serotoninowym, myślałam o tej paroksetynie, ale lekarka się uparła na tą wenlę. Miałam taką znajomą z trudnymi natręctwami i faktycznie wenla ją z tego wyciągnęła. 

Póki co jem dulo 60 mg i wenle 75 mg, odstawiłam parogen... cały czas w takiej niepewności co do tych leków no ale trudno. Po tygodniu mam wejść na wenlę 150 mg. 

Wenla to również mocny lek i przynajmniej nie zwarzywia tak jak paroksetyna mając dużo mniej  skutków ubocznych ,wenlafaksyna napewno trochę bardziej pobudza przez wpływ na noradrenalinę , jak masz połączone dulo z wenlą to już jest mocne połączenie z 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej. Zaczęłam brać efectin ponad tydzień temu i prawie od razu dopadła mnie taka senność, że wstawałam i kładłam się ponownie, bo nie dawałam rady.

Teraz jest trochę lepiej, ale za to nie jestem w ogóle śpiąca przed 2/3, śpię do 11/12 i

dopiero późnym popołudniem nie czuje się jak zombie. 

Przeszły wam takie objawy po zwiększeniu dawki? Czy może coś kombinowaliscie z porami przyjmowania? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@lukasz82 na mnie silniej przeciwlękowo działała duloksetyna, do tego bardzo mocno stymulowała, czułem się jak na speedzie, prawie wcale nie spałem ale bardzo dobrze funkcjonowałem przez cały dzień, zero zmęczenia. Efekty działania duloksetyny poczułem prawie że od pierwszej tabletki co mnie bardzo zaskoczyło.

Wenlafaksyna w dawce 225 mg za pierwszym razem też konkretnie mnie nakręciła, nie tak jak duloksetyna ale było grubo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

29 minut temu, zburzony napisał(a):

@lukasz82 na mnie silniej przeciwlękowo działała duloksetyna, do tego bardzo mocno stymulowała, czułem się jak na speedzie, prawie wcale nie spałem ale bardzo dobrze funkcjonowałem przez cały dzień, zero zmęczenia. Efekty działania duloksetyny poczułem prawie że od pierwszej tabletki co mnie bardzo zaskoczyło.

Wenlafaksyna w dawce 225 mg za pierwszym razem też konkretnie mnie nakręciła, nie tak jak duloksetyna ale było grubo.

Ja brałem duloksetyne dwa dni i mnie żołądek bolał lub wątroba nie wiem i mega styrany byłem,nic nie jadłem i było mi zimno okrutnie,przestałem ją brać.moze powinienem jeszcze raz spróbować,mam ataki paniki dwa razy dziennie i jakieś dziwne inne objawy ,nie wiem czy to nerwica czy coś mi dolega,wszędzie mi wkręcają że to zaburzenia lękowe ale nie wiem,żeby mieć problemy ze staniem jakieś schylanie mi paraliż powoduje całego ciała.chodzic nie mogę a jak stanę to jakieś jazdy mi się wkręcają .po duloksetynir też są takie duże oczy ? Pozdro 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@lukasz82 z tego co piszesz to chyba duloksetyna nie jest dla ciebie więc może lepiej spróbować wenlafaksyny, ona nadaje się do leczenia wszystkich zaburzeń lękowych, jest podobna do duloksetyny ale słabiej działa na noradrenalinę więc aż tak nie pobudza, mi kiedyś 150 mg bardzo pomogło a 225 jak pisałem dodatkowo też pobudziło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, zburzony napisał(a):

@lukasz82 z tego co piszesz to chyba duloksetyna nie jest dla ciebie więc może lepiej spróbować wenlafaksyny, ona nadaje się do leczenia wszystkich zaburzeń lękowych, jest podobna do duloksetyny ale słabiej działa na noradrenalinę więc aż tak nie pobudza, mi kiedyś 150 mg bardzo pomogło a 225 jak pisałem dodatkowo też pobudziło.

4 minuty temu, zburzony napisał(a):

kiedyś brałem miks paroksetyna i mianseryna dawki 20 i 60 i było elegancko ale później osłabło działanie mianseryny i był muł po paroksetynie która w ogóle nie działała na moją depresję,mam wrażenie że ją pogarszała,tylko na lęki działała i miałem wszystko w dupie.siedzialem odizolowany w domu.

57 minut temu, zburzony napisał(a):

Ja brałem duloksetyne dwa dni i mnie żołądek bolał lub wątroba nie wiem i mega styrany byłem,nic nie jadłem i było mi zimno okrutnie,przestałem ją brać.moze powinienem jeszcze raz spróbować,mam ataki paniki dwa razy dziennie i jakieś dziwne inne objawy ,nie wiem czy to nerwica czy coś mi dolega,wszędzie mi wkręcają że to zaburzenia lękowe ale nie wiem,żeby mieć problemy ze staniem jakieś schylanie mi paraliż powoduje całego ciała.chodzic nie mogę a jak stanę to jakieś jazdy mi się wkręcają .po duloksetynir też są takie duże oczy ? Pozdro 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 minut temu, zburzony napisał(a):

Dali mi opipramol to to jakaś lipa biorę go i nie działa w ogóle na mnie przeciwlękowo bo wezmę rano i tak muszę brać xanax lub lorazepam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No opipramol jest raczej delikatny, jeśli ma się doświadczenie z alprazolamem czy lorazepamem. U mnie niedawno mimo dawki wenlafaksyny 300 mg lęk był tak silny że bez 2 mg alprazolamu nie dałbym rady pójść do pracy. Ale i tak uważam że na lęki wenla jest bardzo dobra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, zburzony napisał(a):

Dla mnie wenlafaksyna była dużo lepsza niż paroksetyna, chociaż mnie ona nigdy nie muliła, nawet 60 mg.

Na co była lepsza? Ja biorę paro od 9 lat. Od lutego działa...słabo mimo dawki zwiększonej z 20 stopniowo do 40mg. 40 od czerwca i nie rusza na przód. Niepokoj, anhedonia itp... 

Proponują mi przejscie na wenle na zakladke z paro ale boje się że paro plus wenla to będzie zs... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 godzin temu, Mili89 napisał(a):

Na co była lepsza? Ja biorę paro od 9 lat. Od lutego działa...słabo mimo dawki zwiększonej z 20 stopniowo do 40mg. 40 od czerwca i nie rusza na przód. Niepokoj, anhedonia itp... 

Proponują mi przejscie na wenle na zakladke z paro ale boje się że paro plus wenla to będzie zs... 

trzeba zejść do 20 lub 10 i wtedy na zakładkę nic nie będzie ale też trzeba wrzucić wenle w minimalnej dawce na kilka dni i będzie git ;) 

13 godzin temu, zburzony napisał(a):

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, zburzony napisał(a):

@Mili89 wenlafaksyna na mnie lepiej działała przeciwlękowo niż paroksetyna. Acha i nie bój się przejścia z jednego leku na drugi, żadnego ZS nie dostaniesz.

Dziękuję. Mi paro wykasowała lęki na 8 lat. I nagle przestała działać. Mimo zwiększenia dawki parę miesięcy temu dalej jest jak było. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi