Skocz do zawartości
Nerwica.com

Samotność

ixi

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam nerwice lękową, spowodowaną wieloma chorobami, że tak powiem wiodącymi...ale ja młodość mam już za sobą.

"Cierpliwość jest podporą słabości, niecierpliwość - ruiną silnych"

"Nie możesz dokonać wyboru, jak umrzeć. Ani kiedy.

Możesz tylko zdecydować, jak żyć. Teraz"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic mi się nie chce, niech mnie ktoś w dupę kopnie.

też by mi się przydało, od zawsze byłem zmuszany, nakazy i zakazy.

też byłem uzależniony tak jak i ty, tyle że ja wracam i powracam do nałogów.

podobne mamy przejścia.

"Gdybym polegał tylko na opinii psychiatrów, dawno bym nie żył"

Zaburzenia lękowo-depresyjne, Urojenia depresyjne, Dystymia, Osobowość unikająca i zależna.

Escitalopram 15mg

Amisulpryd 25-100mg

Alprazolam 1mg

Mianseryna 5mg (na sen)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja byłam już na psychoterapii, a teraz już muszę sama sobie radzić. Sądzę, że ze względu na wiek nie było sensu tego ciągnąć, zresztą, są chyba jakieś grance w udzielaniu pomocy psychoterapeutycznej, na NFZ oczywiście, a na prywatne wizyty nie stać mnie-jestem rencistką.

Psychoterapia wskazała mi kierunki zmian, a ja nadal walczę, nie poddaję się. Wspomagam się sporadycznie Hydroxyziną i relaksacjami z netu, które stosują również psychoterapeuci. Im człowiek starszy, tym trudniej zmieniać schematy myślowe, utrwalone przez lata...

-- 13 lip 2014, 00:53 --

Piszemy w niewłaściwym wątku :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na szczescie kazdy zasluguje,tylko trzeba o nie powalczyc warto bo zycie sie ma tylko jedno,a czasu szkoda mimo ze jest ciezko to my panujemy nad slabosciami ,nie pozwolmy im sie zdominowac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jasaw, dlaczego? nie przysługuje ci już terapia? Ja nie do końca jestem przekonany do terapii tzn. mam wrażenie że ci najlepsi są po za moim zasięgiem, w moich wyobrażeniach ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

advanced, white Lily, właśnie o to chodzi, by zapanować nad słabościami-chorobą, która niszczy nas nie mniej niż inne, poważne dolegliwości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

advanced, wiele zależy od psychoterapauty, na pewno. Trzeba znaleźć kogoś, kto ma dobrą opinię-to pewne. Jednak trzeba też otworzyć się przed nim, jeśli chcemy autentycznej pomocy. Ja nie miałam z tym problemu.

Może z tym wiekiem przesadziłam, choć do końca nie jestem pewna. Ale co do mojej psychoterapii, to Pani stwierdziła, że teorię mam w jednym palcu, więc już sama muszę wprowadzić ją w zycie, a to trudna, długa praca, nad sobą, ze sobą, Ja nie poddaję sie, mimo wszystko...

-- 13 lip 2014, 01:12 --

Gdyby teraz wojna wybuchła szybko bym wyzdrowiał, człowiek się rozczula nad sobą za bardzo.

Ja, gdyby wybuchła wojna, popadłbym chyba w dużo większe zaburzenia.

Ja też, albo zmarłabym na zawał ;) Ale nie ze strachu o siebie, a moich Bliskich...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

devnull, teraz coś bierzesz?

Aktualnie znowu przed snem palę kanna.

No i jestem uzależniony od terapeutycznych dawek benzo.

Zaburzenia lękowo-depresyjne, Urojenia depresyjne, Dystymia, Osobowość unikająca i zależna.

Escitalopram 15mg

Amisulpryd 25-100mg

Alprazolam 1mg

Mianseryna 5mg (na sen)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jasaw, no teoria to podstawa (powiedział ten co się goowno zna) ale wsparcie jest ważne. Masz jakieś?

-- 13 lip 2014, 02:19 --

Byłem raz terapii może z tydzień czasu, skończyło się tak że terapeuta się zdenerwował, no i oczywiście ja i moja rodzina. Kiedyś może więcej opowiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

advanced, tak, mam naprawdę mądrego Męża, to przede wszystkim, kochane, dorosłe już, Dzieci/2 Synów/.

Wiem , że dzięki nim daję radę, a poza tym, tak bardzo Ich kocham, że chcę sprawiać Im, jak najmniej problemów i smutków :D

-- 13 lip 2014, 01:21 --

advanced, możesz pisać na pw, jeśli masz taką potrzebę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też, albo zmarłabym na zawał ;) Ale nie ze strachu o siebie, a moich Bliskich...

Ja bałbym się głównie albo tylko o siebie, (zawał też możliwy). Ale może długo by strach nie potrwał, bo jakby mnie wzięli do wojska, to dowódca być może od razu kazałby mnie zastrzelić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

devnull, nie dajesz rady bez benzo? jakieś zamienniki brałeś?

biorę alprazolam (zomiren/xanax/alprox).

aktualnie łącznie średnio 0,75mg/24h (głównie po godz. 21).

po sertralinie zaśnięcie graniczy z cudem.

za dnia jestem tak rozjebany, że śpię do conajmniej 13.

no i koło się kręci.

Escitalopram 15mg

Amisulpryd 25-100mg

Alprazolam 1mg

Mianseryna 5mg (na sen)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mark123, lepiej byłoby gdybyśmy nie musieli przekonać się o tym kiedykolwiek...jestem pacyfistką od urodzenia :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

devnull, to w sumie nie duża ta dawka benzo u ciebie, ten lek byłby cudowny żeby nie ten wzrost tolerancji. U mnie to się kończy tak że postanawiam brać max 2mg a po kilkunastu miechach kończy się na 10ciu.

Też mam rozregulowany tryb snu i jawy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nigdy nie miałem normalnej, takiej w porządku dla mnie koleżanki. Moje uczucia się nie liczą dla żadnej dziewczyny, i jakoś nigdy nie liczyły.

Spójrzmy prawdzie w oczy, jest mało takich ludzi, dla których liczą się czyjeś uczucia, czyjeś serce. Takich ludzi, uczuciowych, dobrych, przeważnie się nie traktuje poważnie, a nawet ich się wykorzystuje.

Więc czy warto być dla innych dobrym? Uczuciowym?

Moja odpowiedź brzmi, nie warto...Nie zawsze warto. I ja się tego uczę, już prawie nauczyłem. Trzeba się nauczyć dystansu do takich spraw i wyczucia. Czyli wyznawać taką zasadę, że "skoro ktoś jest wobec mnie w porządku, dobrze mnie traktuje, szanuje, to ja się tym samym odwdzęczam, to nawet podwójnie.

Ale w innym przypadku, nie będę z siebie robił głupka, i dawał się poniżać. Dzięki takim zasadom, szanujemy siebie. Tylko niektórzy nie mają takich zasad. Wielu nie ma takich zasad, bo nie szanują tego w sobie, a to jest bardzo duży błąd.

-- 13 lip 2014, 12:52 --

Ja w ogóle jestem zasadniczy w życiu, co nie jest często przez innych doceniane.

Ja już taki jestem, mam taki charakter, że nie mogę inaczej. Dla mnie "zasadniczość" to bardzo istotna cecha, z której nigdy nie zrezygnuje. A łamanie swoich zasad, to postępowanie, nie tylko niegodne, ale i nie honorowe, więc ja tego nie zrobię.

Dla własnych zasad, lepiej jest coś poświęcić, ale nie złamać zasad. Dla mnie jest to bardzo ważne, ale nie dla każdego jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi