Skocz do zawartości
Nerwica.com

LAMOTRYGINA(Epitrigine, Lamilept, Lamitrin, Lamitrin S, Lamotrix, Symla)

turkawka

Czy lamotrygina pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?  

103 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy lamotrygina pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      75
    • Nie
      24
    • Zaszkodziła
      13

Rekomendowane odpowiedzi

Dlaczego lamilept się bierze rano i wieczorem a nie w dawce pojedynczej skoro ona ma długi okres półtrwania?? Średnio około 29 h.

I czy jak się zażywa inne leki psychotropowe to o ile zmniejsza/zwiększa się ten okres półtrwania?? W sensie czy może spaść do np. 5 h albo wzrosnąć 4 razy więcej czyli np. ponad 100 h ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej,

Czytam trochę o tym leku i zaniepokoiły mnie opinie o pogorszeniu pamięci i koncentracji po dłuższym czasie stosowania. Ale .. na Reddit znalazłam info, że to wynik zwiększonego zapotrzebowania na witaminy z grupy B. Niektórzy twierdzą, że po wprowadzeniu suplementacji zobaczyli poprawę. Czy ktoś z Was, kto bierze lek długo, nie czuje pogorszenia w kwestiach poznawczo/ kognitywnych? 
Zastanawiam się, czy może nie jest tak też w przypadku innych leków i czy to np. nie powód wypadania włosów. Biotyna to B7 i jej deficyt powoduje utratę włosów. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, Griselda4 napisał(a):

Hej,

Czytam trochę o tym leku i zaniepokoiły mnie opinie o pogorszeniu pamięci i koncentracji po dłuższym czasie stosowania. Ale .. na Reddit znalazłam info, że to wynik zwiększonego zapotrzebowania na witaminy z grupy B. Niektórzy twierdzą, że po wprowadzeniu suplementacji zobaczyli poprawę. Czy ktoś z Was, kto bierze lek długo, nie czuje pogorszenia w kwestiach poznawczo/ kognitywnych? 
Zastanawiam się, czy może nie jest tak też w przypadku innych leków i czy to np. nie powód wypadania włosów. Biotyna to B7 i jej deficyt powoduje utratę włosów. 

Ja brałem lamotryginę przez kilka lat i okazało się po wynikach badań laboratoryjnych, że miałem przy niej obniżony kwas foliowy, bo lamotrygina podobno może go zmniejszać w organizmie. Teraz nie biorę lamotryginy, bo mam inny zestaw leków, no i też uzupełniam kwas foliowy po leczeniu nią. Ten kwas foliowy mam w postaci leku przepisanego przez lekarza. Ale i tak uważam, że lamotrygina to dobry lek, tylko myślę, że dobrze jest przy niej suplementować kwas foliowy w formie leku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

29 minut temu, MiśMały napisał(a):

Jako stabilizator nastroju, przeciwdepresyjnie jest lepsza lamo czy kweta?

Lamo mam zalecone od neurologa 200mg.

Oba leki mają dobrze udowodnioną skuteczność w leczeniu i zapobieganiu epizodom depresji. Kwetiapina ma dodatkowo pewne działanie uspokajające.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 minut temu, MiśMały napisał(a):

Orientuje się ktoś czy lamotrygina ma jakiś pozytywny wpływ na schizo?

Nie. To stabilizator nastroju w chaD i lek przeciwpadaczkowy.

Ja natomiast mam pytanie czy po zwiekszeniu dawki chęć na wymioty i bóle brzucha to częsty efekt uboczny?. Po jakim czasie u Was to zeszło? Zwiekszyłem z zalecenia lekarza z 200 na 225, docelowo 250 mg. I przy 225 wlasnie takie efekty uboczne sie zaczely, ale nie na tyle  by wymiotowac czy mocarnie krecilo w żołądku.

Edytowane przez Hooded Spirit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Hooded Spiritbrałam lamotryginę 8 lat i potrafiłam z dnia na dzień skakać z 200mg na 300mg - zero skutków ubocznych. To jest ogólnie lek, który nie daje za bardzo skutków ubocznych, a przynajmniej bardzo rzadko. Stawiałabym, że to mimo wszystko nie d tego bo różnica 25mg to żadna różnica.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 8.02.2025 o 06:41, MiśMały napisał(a):

Dlaczego w psychiatrii stosuje się zwykle 200mg lamo, a nie 300 lub 400? Czy wyższe dawki nie działają mocniej stabilizująco?

ja brałem 400 ale nie widziałem kompletnie różnicy między 200 a 400, może dlatego dawka max 200 bo potem nie ma róznic juz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 27.01.2025 o 13:33, acherontia styx napisał(a):

To jest ogólnie lek, który nie daje za bardzo skutków ubocznych, a przynajmniej bardzo rzadko.

Ja wziąłem to dwa razy, razem z Dulsevią.

Efekty: ponad cztery doby całkowitego braku snu, ciągły niepokój, wysypka, bolesne oddawanie moczu, na przemian biegunki i zaparcia (wcześniej nie było żadnych tego typu problemów), ogólnie samopoczucie fatalne, gorsze niż kiedykolwiek przedtem i potem.

Nie mam pewności, które efekty zostały spowodowane przez który farmaceutyk, ale na mnie to zadziałało ekstremalnie źle. Żadnych korzyści, same złe efekty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co prawda nie brałam na CHAD, tylko z innego powodu, ale kilku różnych lekarzy mi mówiło, że najlepiej brać w dawkach podzielonych. Ja zresztą od początku miałam rozpisane na rano i wieczór, jak w pewnym momencie zwiększyli mi do 300mg/doba to nawet w szpitalu dzielili to na 3 dawki, przy wypisie tylko na moją prośbę zmienili na 2x 150mg.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej , 

Chciałam dopytać , czy ktoś z osób zwiększających lamotrygine miał podobne problemy. 
choruje na CHAD od dawna . Byłam leczona lamotrygina 100-0-100. 
Parę tygodni temu zaczęłam mieć zjazd , Pani doktor zwiększyła lamotrygine zgodnie ze schematem 25 mg do 400 na dobę , czyli 200-0-200. 
I sią zaczęła gehenna dla mnie . Przy każdym zwiększeniu lamo miałam coraz większe napięcie , niepokój. Napięcie w rodzaju - opasania pasem w klatce piersiowej , momentami nie jestem w stanie wydobyć z siebie słowa.typowo fizyczne odczucia , ścisk w klatce piersiowej . 
Oczywiście  wszystko zgłoszę lekarzowi , ale bardzo mi zależy na info , czy ktoś też tak miał…. Jestem w większej depresji niż byłam - fizycznie , czuję jakbym była napompowanym balonem, bez wentyla . 
wiem , że może to być śmieszny opis , ale tak jest. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi