Skocz do zawartości
Nerwica.com

ESCITALOPRAM(Aciprex, ApoExcitaxin ORO, Betesda, Depralin, Depralin ODT, Elicea, Elicea Q-Tab, Escipram, Escitalopram Actavis/ Aurovitas/ Bluefish/ Genoptim, Escitil, Lexapro, Mozarin, Mozarin Swift, Nexpram, Oroes, Pralex, Pramatis, Symescital)

Martka

Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

415 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      252
    • Nie
      123
    • Zaszkodził
      59

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 21.08.2025 o 17:07, PaulinaMaja napisał(a):

Hey, jaki Waszym zdaniem i z Waszymi doświadczeniami lek z Escitalopramem jest najlepszy ? Wiem , że to potrafi mieć znaczenie w działaniu leku. Escitil, Aciprex, Depralin, Escitalopram actavis, Lexapro... Itp ?

Najgorszy był Actavis bo miałam dziwne drżenia po nim. Aciprex, Nexpram, Elicea, Pramatis ok. Ciekawy był też Genoptim ale zniechęciła mnie używana w nim w otoczce tabletki substancja z E, która jest na liście szkodliwych. Oryginałów nigdy nie używałam i Depralin też jest mega drogi chociaż zamiennik. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 godzin temu, Thaly napisał(a):

Najgorszy był Actavis bo miałam dziwne drżenia po nim. Aciprex, Nexpram, Elicea, Pramatis ok. Ciekawy był też Genoptim ale zniechęciła mnie używana w nim w otoczce tabletki substancja z E, która jest na liście szkodliwych. Oryginałów nigdy nie używałam i Depralin też jest mega drogi chociaż zamiennik. 

Przecież to jedno i to samo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy jest sens próbować Citalopramu, jeśli escitalopram się kiedyś nie sprawdził? Niby jest podobny, ale jakoś nie widać, żeby ludzie zamieniali jeden na drugi. W ogóle Citalopramu był kiedyś bardzo popularny, a w Polsce tylko escitalopram jest używany. Co sądzicie? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 godzin temu, mio85 napisał(a):

Czy jest sens próbować Citalopramu, jeśli escitalopram się kiedyś nie sprawdził? Niby jest podobny, ale jakoś nie widać, żeby ludzie zamieniali jeden na drugi. W ogóle Citalopramu był kiedyś bardzo popularny, a w Polsce tylko escitalopram jest używany. Co sądzicie? 

Zawsze warto spróbować chociaż nie liczył bym na fajerwerki , escitalopram to ulepszona wersja citalopramu. Jest używany bo psychiatrzy wolą dać odrazu lepszy i skuteczniejszy escitalopram

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 godzin temu, hopefully.00 napisał(a):

Zawsze warto spróbować chociaż nie liczył bym na fajerwerki , escitalopram to ulepszona wersja citalopramu. Jest używany bo psychiatrzy wolą dać odrazu lepszy i skuteczniejszy escitalopram

Co do ulepszona to bym polemizował. Esci jest w teorii bardziej selektywne, ale przez to u mnie nie zrobił nic, a skutków ubocznych miałem więcej niż na innych Ssri. Zdecydowanie Mniej selektywna fluoksetyna zrobiła dla mnie więcej. Mniejsza selektywnosc daje większe szanse na to, że któryś z receptorów da odpowiedź na lek. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć. Czego mogę się spodziewać po escitalopramie? Aktualnie mam fobię społeczną, nerwice somatyczną i jakiś rodzaj depresji. Zależy mi na efekcie takim żeby nie stresować się niczym, mieć więcej energii, motywacji, działać na wyższych obrotach, czuć euforię, tak jakbym się zakochała. Czy po tym leku to osiągnę? Czy raczej niemożliwe? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

26 minut temu, Emi13 napisał(a):

Cześć. Czego mogę się spodziewać po escitalopramie? Aktualnie mam fobię społeczną, nerwice somatyczną i jakiś rodzaj depresji. Zależy mi na efekcie takim żeby nie stresować się niczym, mieć więcej energii, motywacji, działać na wyższych obrotach, czuć euforię, tak jakbym się zakochała. Czy po tym leku to osiągnę? Czy raczej niemożliwe? 

Nie jest to niemożliwe. Żaden antydepresant nie zadziała euforycznie , a co do motywacji to escitalopram raczej ci w tym aspekcie niewiele da chyba że brak motywacji u Ciebie wynika z lęków bo tak przytłaczają. Escitalopram wyciszy twoje emocje i stłumi objawy lęku.Jesli depresja jest spowodowana przez lęki to pewnie pomoże. 
Ale na typowe objawy depresji jak brak energii , motywacji , apatia to bardziej snri , bupropion , edronax etc 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, hopefully.00 napisał(a):

"Nie jest to niemożliwe. Żaden antydepresant nie zadziała euforycznie....."

O, to po co ktoś to w ogóle bierze? Ja pamiętam siebie przed lat (nie na żadnych lekach) , że mój "stan naturalny" to było dużo energii, działanie na wysokich obrotach i euforia, a im jestem starsza tym odkładam wszystko na później, totalnie nic mi się nie chce. Jak miałam 18 lat to chciało mi się uczyć trzech języków na raz, chodzić do dwóch szkół na raz, a teraz jak mam 25 to mi się nie chce nawet śmieci wynieść...... No i czy escitalopram na to pomoże? Teraz to w takim razie jestem zła na tego lekarza że mi taki badziew przepisał. Chciałam na lęki ale jednocześnie na motywację, a się okazuje że chyba nietrafiony? No i teraz pytanie czy jest jakikolwiek sens brać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi