Skocz do zawartości
Nerwica.com

ESCITALOPRAM(Aciprex, ApoExcitaxin ORO, Betesda, Depralin, Depralin ODT, Elicea, Elicea Q-Tab, Escipram, Escitalopram Actavis/ Aurovitas/ Bluefish/ Genoptim, Escitil, Lexapro, Mozarin, Mozarin Swift, Nexpram, Oroes, Pralex, Pramatis, Symescital)

Martka

Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

413 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      251
    • Nie
      122
    • Zaszkodził
      59

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 4.04.2022 o 17:27, Venencja napisał:

Pewnie tak jest. Ja natomiast wychodziłam od początku na siłę nawet po jeden chleb, a duże zakupy robiłam z dostawą, żeby nie dźwigać 😂😂 

Mailas takie doly przy wchodzeniu na esci? Ja dzis wziełam 13 tabletkę 10 mg. Poczułam ogromny lęk,ktorwgo nie miałam już z miesiac i smutek ogromny. Musiałam łykać xanax. Czy to możliwe że jeszcze skutki uboczne w postaci nasilenia lęków?  Ostatnio czulam sie już w miarę a dziś takie coś....zaczynam wątpić w to esci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, Marcelina 28 napisał:

Mailas takie doly przy wchodzeniu na esci? Ja dzis wziełam 13 tabletkę 10 mg. Poczułam ogromny lęk,ktorwgo nie miałam już z miesiac i smutek ogromny. Musiałam łykać xanax. Czy to możliwe że jeszcze skutki uboczne w postaci nasilenia lęków?  Ostatnio czulam sie już w miarę a dziś takie coś....zaczynam wątpić w to esci.

A ile już bierzesz? 

Nie wątp, u mnie na początku brania miałam takie wahania że też myślałam że leki nie działają albo nie wiadomo co. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 godzin temu, kamilcia85 napisał:

A ile już bierzesz? 

Nie wątp, u mnie na początku brania miałam takie wahania że też myślałam że leki nie działają albo nie wiadomo co. 

Biore 13 dni 10 mg. Było już dobrze po 2 tygodniach na 5 mg,odkad weszłam na 10 mg zaczeły sie jazdy,lęki wróciły mi 11 dnia na 10 mg.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, Marcelina 28 napisał:

Biore 13 dni 10 mg. Było już dobrze po 2 tygodniach na 5 mg,odkad weszłam na 10 mg zaczeły sie jazdy,lęki wróciły mi 11 dnia na 10 mg.

Cierpliwości. Mi po około miesiącu wszystko sie unormowało a tak to też miałam dnia bardzo dobre a za chwilę zjazd. Teraz też tak mam, bo lekkomyślnie opuściłam kilka tabletek i pojawiły się takie objawy jak na początku leczenia. Od ponad 2 tygodni biorę 10m regularnie i mam mega wahania. Np w poniedziałek było bardzo w porządku, we wtorek wieczorem mnie dopadło, trzymało do środy wieczorem, dzisiaj znowu jest lepiej. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

19 godzin temu, Marcelina 28 napisał:

Tu jakaś dziewczyna na forum pisała, że jest weteranką i żeby Esci działało dobrze trzeba brać 2 miechy pełną dawkę. U mnie też różnie, mam dni ok, a mam takie, że odechciewa mi się wszystkiego. Ale idealnie nie jest nigdy, jeszcze nie miałam takiego dnia,  żeby czuć się jak przed nerwicą. Często jestem zmęczona, jak mam większy wysiłek to mi lęki się włączają. Często walę drzemki w ciągu dnia, a do tego jeszcze mi dokuczają bóle brzucha i kręgosłupa…czekam aż to wszystko minie…u mnie już 34 dni na dawce 10mg. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

36 minut temu, kamilcia85 napisał:

Co bierzecie na ból głowy? Bolała mnie przez kilka dni ale lekko a dzisiaj jest katastrofa. Wzięłam apap extra ale żadnej ulgi. 

Ja biorę Ibuprom, a na ból kręgosłupa brałam Diclovit. Nie pitolę się w tańcu 😜 bo Apap na mnie nie działa…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

17 minut temu, Venencja napisał:

Ja biorę Ibuprom, a na ból kręgosłupa brałam Diclovit. Nie pitolę się w tańcu 😜 bo Apap na mnie nie działa…

Wcześniej też normalnie brałam czy Ibuprom czy Nurofen ale boję się że mogą jakoś zaburzyć działanie leków i znów zacznę się gorzej czuć 🤯

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 7.04.2022 o 19:34, Venencja napisał:

I jak sie czujesz? Jakoś działa ten escitalopram u Ciebie po takim czasie? Ja juz po 15 tabletkach 10 mg i dalej mam lęki😢

Edytowane przez Marcelina 28

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, Marcelina 28 napisał:

I jak sie czujesz? Jakoś działa ten escitalopram u Ciebie po takim czasie? Ja juz po 15 tabletkach 10 mg i dalej mam lęki😢

Tak, czuję się coraz lepiej. Zaskoczył w końcu. Po tym jak ostatnio narzekałam, że nie miałam żadnego w 100% dobrego dnia od kiedy biorę Esci, od 2 dni czuję się świetnie. Praktycznie normalnie 😱😱😱 jestem w mega szoku! Płakać mi się chce z radości! Pewnie będą jeszcze słabe dni, ale jest serio z dnia na dzień coraz lepiej. Zostaję już na 10mg, już 5 tyg biorę tę dawkę…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 7.04.2022 o 17:15, Marcelina 28 napisał:

A czy esci zadzialalo u Ciebie na wszystkie objawy nerwicy? Ataki paniki itp?

Za pierwszym razem po około miesiącu wszystko minęło czułam się jak przed tym wszystkim. Teraz jeszcze miewam nie do końca dobre dni ale jest o niebo lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 minut temu, kamilcia85 napisał:

Za pierwszym razem po około miesiącu wszystko minęło czułam się jak przed tym wszystkim. Teraz jeszcze miewam nie do końca dobre dni ale jest o niebo lepiej.

Polecam Ci psychoterapię. Tylko ona potrafi pomóc w 100% przy naszych zaburzeniach. Ja wracam po świętach…w ogóle ja jestem po jednej długiej psychoterapii (6 lat temu chodziłam) i teraz mam wrażenie korzystam z wiedzy, którą wtedy nabyłam…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, Venencja napisał:

Polecam Ci psychoterapię. Tylko ona potrafi pomóc w 100% przy naszych zaburzeniach. Ja wracam po świętach…w ogóle ja jestem po jednej długiej psychoterapii (6 lat temu chodziłam) i teraz mam wrażenie korzystam z wiedzy, którą wtedy nabyłam…

Mam w planach. 

4 lata temu tabletki pomogły mi na 100%. Teraz ze swojej winy miałam nawrót, bo nie brałam regularnie leków. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 9.04.2022 o 17:50, Marcelina 28 napisał:

A silną miałas nerwicę przed? I bierzesz esci 4 lata?

Nie wiem czy była silna, nie umiem tego określić. Po prostu zaczęło się od zawrotów głowy i dziwnego samopoczucia. Tak biorę 4 lata.

Eh u mnie już było dobrze, 3 dni po gorszym dniu były bardzo dobre a dzisiaj znów gorzej. Wiem że lek musi się rozkręcić ale kurcze nienawidzę się tak czuć. Tym bardziej że nie mam komu się wygadać. A co najważniejsze muszę być jutro w pracy a boję się że nie podołam. 

Wpadłam też na pomysł że można byłoby założyć jakąś grupę na np telegramie i tam sobie gadać o tych naszych chorobach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, kamilcia85 napisał:

Nie wiem czy była silna, nie umiem tego określić. Po prostu zaczęło się od zawrotów głowy i dziwnego samopoczucia. Tak biorę 4 lata.

Chodziło mi głównie o to czy miałaś lęk i ataki paniki. Czy normalnie przed lwkami mogłaś funkcjonować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

26 minut temu, Marcelina 28 napisał:

Chodziło mi głównie o to czy miałaś lęk i ataki paniki. Czy normalnie przed lwkami mogłaś funkcjonować?

Ataki paniki miałam kilkukrotnie, większość chyba już jak brałam leki. A zanim zaczęłam brać to siedziałam w domu, w pracy nie dałabym rady. I ogólnie od kiedy zaczęło się wszystko siedziałam w domu nie pracowałam ale raz na jakiś czas wychodziłam z domu. U mnie raczej nie jest to silne ale to dziwne uczucie roztrzesienia, gorąca i osłabienie mnie totalnie rozstraja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 godzin temu, kamilcia85 napisał:

Lekarz nie próbował z tobą odejścia od leków? 4 lata leczenia farmakologicznego to dość długo 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, Potejto napisał:

Lekarz nie próbował z tobą odejścia od leków? 4 lata leczenia farmakologicznego to dość długo 

Próbowałam. Objawy wracały. Lekarza ogólnie mówił że jeśli będzie więcej niż jedna próba odstawienia a objawy będą wracać to leki trzeba brać bezterminowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drodzy, mam taki problem w może będziecie umieli mi pomóc. Biorę Elicea od trochę ponad roku, pod koniec marca miałem mieć ostatnią wizytę u psychiatry i planowane zejście z dawki 10mg do 5mg i koniec farmakoterapii. Problem polega na tym że mój lekarz przepadł, nie można się z nim skontaktować od kilku tygodni. Jako że zawsze zapisuje się na wizyty z wyprzedzeniem to miałem jeszcze 21 x 10mg Eli. Pomyślałem że chyba nie ma sensu szukać nowego lekarza tylko po to żeby powiedział mi to co już wiem czyli że trzeba zejść z dawki i zakończyć leczenie. 

Od tygodnia biorę już 5mg i jak na razie jest ok tylko właśnie nie wiem jak długo powinienem zażywać tę dawkę zanim zupełnie odstawię. W ulotce jest napisane że kilka tygodni... Ale ile dokładnie 2, 5? Zapas leków mam jeszcze na 5 tygodni jeżeli trzeba będzie brać dłużej to muszę szukać innego lekarza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, Kris0x0000 napisał:

Drodzy, mam taki problem w może będziecie umieli mi pomóc. Biorę Elicea od trochę ponad roku, pod koniec marca miałem mieć ostatnią wizytę u psychiatry i planowane zejście z dawki 10mg do 5mg i koniec farmakoterapii. Problem polega na tym że mój lekarz przepadł, nie można się z nim skontaktować od kilku tygodni. Jako że zawsze zapisuje się na wizyty z wyprzedzeniem to miałem jeszcze 21 x 10mg Eli. Pomyślałem że chyba nie ma sensu szukać nowego lekarza tylko po to żeby powiedział mi to co już wiem czyli że trzeba zejść z dawki i zakończyć leczenie. 

Od tygodnia biorę już 5mg i jak na razie jest ok tylko właśnie nie wiem jak długo powinienem zażywać tę dawkę zanim zupełnie odstawię. W ulotce jest napisane że kilka tygodni... Ale ile dokładnie 2, 5? Zapas leków mam jeszcze na 5 tygodni jeżeli trzeba będzie brać dłużej to muszę szukać innego lekarza.

Lekarz przepadł? Może idź tam gdzie przyjmował. Niby schodzi sie z dawek co 2 tygodnie,ale ja bym poczekała dłużej. Nie doradze Ci w tej kwestii.

A tak na marginesie esci Ci pomogło? Miałeś nerwicę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 11.04.2022 o 10:22, kamilcia85 napisał:

Próbowałam. Objawy wracały. Lekarza ogólnie mówił że jeśli będzie więcej niż jedna próba odstawienia a objawy będą wracać to leki trzeba brać bezterminowo.

Też tak słyszałam, mam znajomego, który tak bierze i nie zamierza odstawiać. Pytanie tylko czy powrót objawów nie jest od odstawienia i czy się nie wyciszy za jakiś czas. Spróbuj jeszcze psychoterapii, to działa. Sama tego doświadczyłam, tylko potem popełniłam kilka błędów, będę już mądrzejsza. Teraz znowu idę do mojej psycholog.

Marcelina, jak tam u Ciebie? Ile już czasu jesteś na 10mg?

U mnie już spoko, wczoraj miałam słabszy dzień, ale łapie mnie przeziębienie- może to od tego. Generalnie lżej mi się żyje. Mam wielką nadzieję, że teraz już będzie coraz lepiej…Czasami mam jeszcze słabsze poranki, ale w porównaniu do tego co było, to nie mam co narzekać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi