Skocz do zawartości
Nerwica.com

ESCITALOPRAM(Aciprex, ApoExcitaxin ORO, Betesda, Depralin, Depralin ODT, Elicea, Elicea Q-Tab, Escipram, Escitalopram Actavis/ Aurovitas/ Bluefish/ Genoptim, Escitil, Lexapro, Mozarin, Mozarin Swift, Nexpram, Oroes, Pralex, Pramatis, Symescital)

Martka

Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

413 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      251
    • Nie
      122
    • Zaszkodził
      59

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, KotJaroslawa napisał:

u mnie libido wróciło do normy po sertralinie, ale też nie od razu, wiesz 10mg to chyba takie minimum do brania 🙂 a czy poprawi humor ? nie wiem, kwestia osobnicza 🙂 

Wiesz co akurat ja czułem uboki nawet na tych 5 mg ale chyba podniosę dawkę do 10 mg już teraz. Czyli po Esci wskoczyłem od razu na sertraline i podczas jej brania libido wróciło? Czy wróciło jak przestałeś brać serte? Możesz też przybliżyć jak na Ciebie serta działała i jak ją porównujesz z esci? 🙂 z góry dzięki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, dzięki bardzo za informacje! Na pierwszej wizycie u psychiatry (innego do którego teraz chodzę) również pojawiła się sugestia sertraliny a że czuję się zamulony i ospały na esci, więc może zasugeruję zmianę. A po jakim czasie rzuciłeś esci i ile zajęło sercie sprawienie że czujesz się zdrowy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 minut temu, darusz95 napisał:

A po jakim czasie rzuciłeś esci i ile zajęło sercie sprawienie że czujesz się zdrowy?

esci dałem 5 miesięcy 🙂 a sertra od razu dała mi kopa i czułem momentami że jest dobrze 🙂 ale rozkręcała się bardzo długo, ale ja też miałem dość zaawansowane objawy wszelakich zaburzeń

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też zastanawiam się czy nie zasugerować mojemu lekarzowi wypróbowania na mnie Serty. Ponoć lepiej działa na natręctwa? A jak sobie radzi na lęki i na depresję? Kiedyś brałem Fluo, ale po jakimś czasie nastrój mi się pogorszył a Serta chyba działa na te same receptory tylko, że mocnej?

Edytowane przez cinmar940

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@cinmar940 mocniejszy czy słabszy to chyba nie ma znaczenia 🙂 a jak coś działało i przestało, to czekasz na tej samej dawce albo zwiększasz wiem po sobie 🙂 

7 godzin temu, Mleczny napisał:

Bole brzucha... czy to tez objaw standardowy? 

dobrze że tylko bóle brzucha a nie jeszcze jakieś dodatkowe niespodzianki ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 godzin temu, Mleczny napisał:

czy to tez objaw standardowy? 

standardowy to raczej nie , ale zdarza się czasem u nielicznych .

Dużo zależy czy przyjmujesz lek na czczo , czy po jedzeniu i tego typu .

U mnie wszystkie leki ( oprócz Pregi , bo tej nie mogę złamać ) , które powodują u mnie podrażnienie żołądka pakuję w kapsułki dojelitowe , a te rozpuszczaja się i wchłaniają dopiero w jelitach przechodząc przez żołądek nietknięte . Zawsze jest to jakiś sposób ,,,

Inne leki można przyjmować podjęzykowo , inne jeszcze per rectum , a nawet co niektóre zwijać nosem jak odkurzacz (-:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 17.11.2018 o 17:47, Mleczny napisał:
13 minut temu, tizziano napisał:

Jestem od dwóch tygodni na 20 mg Lexapro (wczoraj było 8 tygodni jak biorę w ogóle lek) i uwaga: miałem już całkiem niezłe 3 dni..ale od wczoraj znowu jest gorzej... co myślicie?

U mnie też od wczoraj spadek. Może to ta beznadziejna pogoda? 

Jestem na 10mg Escitilu od 26.10. Było już naprawdę nieźle. 

Wczoraj nawet pojechałam na shopping i prowadzilam samochód w obie strony (120 km), a wieczorny romantyczny wieczór z facetem szlag trafił bo się telepałam :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A u mnie lek działa na to na co go biorę czyli na lęki. Myśli w miarę pozytywne. Jedynie co to czekać na zmniejszenie się ubocznych skutków wejścia na esci oraz zejścia z paroksetyny. Do świąt się zagoi...

Te leki to kapryśne przyjaciółki i trzeba się z nimi obchodzic bardzo ostrożnie. Na mnie nawet minimalna zmiana dawki sprawia, ze czuję różnicę. 

Ma znaczenie esci czy na czczo czy z posilkiem? Jesli tak to jakie? Faktycznie biorę na czczo bo z rana nic nie przełknę w zasadzie. A nudności są po tym.

Edytowane przez Mleczny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Mleczny napisał:

Te leki to kapryśne przyjaciółki i trzeba się z nimi obchodzic bardzo ostrożnie. Na mnie nawet minimalna zmiana dawki sprawia, ze czuję różnicę. 

---mam tak samo , nawet zmiana 2,5 ( + / - )mg robi u mnie dużą ( odczuwalną ) różnice w samopoczuciu . Latem mogę jechać na niższych dawkach niż w jesienno -zimowe zadupie . SSRI od zawsze brałem na czczoz rana  , według mnie najszybsza, pełna  wchanialność , żółądek daje jeszcze radę , wątroba również . Jednak w tej kwestii każdy musi znależć rozwiązanie najlepsze dla siebie samego .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja średnio na tym esci. Biorę Eliceę. Ale mam przeboje z żołądkiem, bywają dni, że się głodzę, bo strach coś zjeść. Teraz miałem jakiś wirus żołądkowy i wszystkie strachy i lęki wróciły. Zero radości z życia i wieczny lęk. Na parogenie kilka lat temu było jednak lepiej. Z tym że wtedy nie miałem w ogóle libido, a elicea na to nie wpływa u mnie. Chyba jednak wolę żyć bez seksu niż w takim marazmie jak teraz. Chyba że to się jeszcze ustabilizuje, ale to już dwa i pół miesiąca i parogen po takim okresie już jednak działał.

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja? Ja na Parogenie byłem 20 mg przez 2 miesiace, potem juz kilka lat na 10 mg i potem kilka lat na 5 mg. 

Byłem u rodzinnego lekarza dziś po zwolnienie, poweidzialem o objawach i ubokach,  wiec głownie chyba na nudności przepisał mi lek : Hydroxyzinum.
Dziwne...  w ulotce jest napisane :  Przeciwwskazane jest stosowanie hydroksyzyny (...) i wymienione jest:  niektóre leki przeciwdepresyjne (np. citalopram, escitalopram),

Nie kumam jak to rozumiec. Poza tym zapisuje się go także na lęki... Czy ktos zna tę substancję?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20 godzin temu, tizziano napisał:

A na mnie nic nie działa :(A na jakiej dawce parogenu byłeś?

Na standardowej 20 mg przez prawie dwa lata. Myślicie, że te przeboje z żołądkiem mogą być przez ten lek. Dziś rano zjadłem śniadanie w pracy, po nim łyknąłem tabletkę i boli mnie żołądek. Nie jakiś koszmarny ból, ale jest. Taki jakbym zrobił za dużo brzuszków i mięśnie były przeciążone.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja już prawie 3 tygodnie na Esci (Lexapro) i na lęki jest bardzo ok - czuć poprawę, ale anhedonia dalej się utrzymuje. Co więcej skutki uboczne natury seksualnej są bardzo uciążliwe więc psychiatra zalecił odstawienie Amisulprydu, który miał stymulować poczucie szczęścia, ale najwyraźniej to on najbardziej kastruje. Co byście polecili na przełamanie anhedonii i poprawę samopoczucia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 godzin temu, darusz95 napisał:

Co byście polecili na przełamanie anhedonii i poprawę samopoczucia?

najlepiej jakbyś dorzucił do Esci  nawet pól tabletki ( 12-25 mg )Pirybedylu + L -dopa ( ta druga to supla - wybieraj z conajmniej 15% stężeniem dopy ) .

Ostatnio testuję Gotu kola ekstrakt i zauważyłem  ,że działa bardzo intensywnie na wzrost seksualnej chuci .

Z tym ,że to musi być ekstrakt ( nie samo ziele ) .

Tu jest dobra supla w pieknej cenie , tę kupiłem , w sumie jeden z lepszych adaptogenów jakie dotąd brałem .

https://www.apteka-melissa.pl/produkt/basic-line-gotu-kola-2-x-60-kaps,31421.html

Można jeszcze brać ekstrakt z różeńca górskiego , ale zauważyłem ,że ten wchodzi w uboki ( na bank ) z wszelkimi lekami wchodzącymi na układ dopaminowy ( dlatego nie polecam ) . Jednak jak ktoś nie bierze dopaminergików ,mozna spróbować i tego .

Szczerze , to coraz mocniejsze wychodza na rynek  ów co niektóre  Suple dobrych i mniej dobrych  firm . Zupełnie tak samo ( poważnie ) jak z mocą dzisiejszej marihuany , a tej sprzed 20 lat .Taki trend .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 4.12.2018 o 08:59, Kalebx3 Gorliwy napisał:

najlepiej jakbyś dorzucił do Esci  nawet pól tabletki ( 12-25 mg )Pirybedylu + L -dopa ( ta druga to supla - wybieraj z conajmniej 15% stężeniem dopy ) .

Ostatnio testuję Gotu kola ekstrakt i zauważyłem  ,że działa bardzo intensywnie na wzrost seksualnej chuci .

Z tym ,że to musi być ekstrakt ( nie samo ziele ) .

Tu jest dobra supla w pieknej cenie , tę kupiłem , w sumie jeden z lepszych adaptogenów jakie dotąd brałem .

https://www.apteka-melissa.pl/produkt/basic-line-gotu-kola-2-x-60-kaps,31421.html

Można jeszcze brać ekstrakt z różeńca górskiego , ale zauważyłem ,że ten wchodzi w uboki ( na bank ) z wszelkimi lekami wchodzącymi na układ dopaminowy ( dlatego nie polecam ) . Jednak jak ktoś nie bierze dopaminergików ,mozna spróbować i tego .

Szczerze , to coraz mocniejsze wychodza na rynek  ów co niektóre  Suple dobrych i mniej dobrych  firm . Zupełnie tak samo ( poważnie ) jak z mocą dzisiejszej marihuany , a tej sprzed 20 lat .Taki trend .

Dzieki za odpowiedz. Jeszcze cos polecacie na przelamanie anhedonii i poprawe humoru do esci? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

22 godziny temu, nika7779 napisał:

Boję się trochę o serce, w ostatnim badaniu EKG wyszły mi jakieś tachykardie i częstoskurcze

fakt , przy escitalopramie trzeba szczególnie dbać/ uważać o serce . U mnie dawki około 15 mg już wyrażnie negatywnie wpływają na serce . A serce ogólnie mam w miarę zdrowe .

Jednak mistrzem "rycia" i rozdupcania " serca najbardziej ze wszystkich SSRI jest Brintelix ( warioxetyna ) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi