Skocz do zawartości
Nerwica.com

ESCITALOPRAM(Aciprex, ApoExcitaxin ORO, Betesda, Depralin, Depralin ODT, Elicea, Elicea Q-Tab, Escipram, Escitalopram Actavis/ Aurovitas/ Bluefish/ Genoptim, Escitil, Lexapro, Mozarin, Mozarin Swift, Nexpram, Oroes, Pralex, Pramatis, Symescital)

Martka

Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

413 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      251
    • Nie
      122
    • Zaszkodził
      59

Rekomendowane odpowiedzi

Nie, no mam tabletki 10mg, ale biorę 1 i drugą połówkę. Lekarze to tam od razu walą z grubej rury według standardowego schematu - tydzień 10mg i od razu na 20mg.

To zalezy od lekarza. Mi powiedział ze jak chce to moge robić stopnie po 5mg co kilka dni. I tak robiłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro już to zażywaliście to moglibyście przynajmniej napisać jak u Was było z procesem myślenia na tym leku, ja nie rozmawiam z ludźmi bo nie mam tematu do rozmów co przeczytam to nie pamiętam nic, nie ma o czym, jeszcze unikam wypowiadania się bo jak ktoś mnie przyłapie że nic nie wiem to mnie wyśmieje. Biorę 10 mg escitalopramum 35 dzień.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro już to zażywaliście to moglibyście przynajmniej napisać jak u Was było z procesem myślenia na tym leku, ja nie rozmawiam z ludźmi bo nie mam tematu do rozmów co przeczytam to nie pamiętam nic, nie ma o czym, jeszcze unikam wypowiadania się bo jak ktoś mnie przyłapie że nic nie wiem to mnie wyśmieje. Biorę 10 mg escitalopramum 35 dzień.

Problemy z pamięcią i skupieniem się to nerwica albo depresja a nie uboki citalu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problemy z pamięcią i skupieniem się to nerwica albo depresja a nie uboki citalu.

Dasz sobie za to rękę odciąć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25462418

A large proportion of depressed and anxious patients treated successfully with SSRIs for over six months reported cognitive, affective, motivational symptoms.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19128810

Both treatments improved importantly the episodic memory and to a lesser extent, working memory, mental processing speed and motor performance. Our results suggest that cognition is partially independent from improvement in clinical symptoms. Both groups achieved remission rates in the HAM-D-17 after 24 weeks of treatment, but SNRI was superior to SSRI at improving episodic and working memory. Our work indicates that the superiority of SNRI over the SSRI at episodic memory improvement is clinically relevant.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19896719

Cognitive functions improve over time in patients with MDD beyond the remission phase, and the antidepressant treatment class used in acute depressive phase could influence his/her memory improvement.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bo z lekami nigdy nic nie wiadomo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie .Po prawie 4-latach brania Escitalopramu w róznych dawkach w zależności od nasilenia objawów depresji i natręctw ( głównie chyba natręctw ) (ostatnio 40 mg ) lek przestał działać .Myślę o mix z sertraliną 20 mg Esci i 100 mg Asentry lub 20 mg esci i 40 mg Fluoksetyny .Brał ktoś taki mix. ? Brakuje mi napędu , motywacji do działania !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj pingwin75 , na m,nie escitalopram jeszcze dziwniej działa, rano 5 mg lek się rozpuszcza i źle się czuję, po 7 godzinach całkowicie spuszcza i znowu 5 mg po południu i o 23 godzinie znowu całkowicie spuszcza. Jeszcze takiego dziwa nie widziałam. Spróbuj coś mocniejszego pingwin. Asentry nie polecam na nerwicę natręctw, u mnie zwiększyła natręctwa zwłaszcza po południu do granic możliwości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pingwin1975, ja mam podobnie z Paroksetyną( po 4 latach jakby przestała działać lub działanie jej znacznie osłabło ) , dlatego dołozyłem do niej dodatkowo Esci .

Z Esci zaczynałem od 2,5 mg , potem było długo 5 mg , 7,5 , obecnie idealna dawka po 14 miesiącach jest 10 mg .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolebx3 napisz jak stosujesz escitalopramum, czy dawka raz na dzień, czy podzielona? Ja po południu dostawałam dziwnych lęków i bicia serca i samo minęło a spociłam się jak szczur i myślałam że to koniec ze mną, co za dziwny lek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam już nie wiem, czy jestem tak zamulony, że escitalopram nie działa, czy właśnie dlatego, że działa.
No a przed lekiem jak było?, to że ssri zamulają to nie ma w tym nic dziwnego w sumie, stary ja nie biorę ssri już ze 3 tygodnie i nadal odczuwam zamulenie, masakra, te leki są kurewsko silne i wcale nie są takie bezpieczne, jak to wszędzie je kur.. reklamują.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vengence, wydaje mi się, że to po escitalopramie jestem bardziej zamulony. Poobserwuję siebie jeszcze do czasu następnej wizyty u lekarza. Esci fajnie działa na mnie przeciwlękowo, lepiej niż sertralina, więc choćby z tego powodu chciałbym trwać przy tym leku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vengence, wydaje mi się, że to po escitalopramie jestem bardziej zamulony. Poobserwuję siebie jeszcze do czasu następnej wizyty u lekarza. Esci fajnie działa na mnie przeciwlękowo, lepiej niż sertralina, więc choćby z tego powodu chciałbym trwać przy tym leku.
No ale co ci z braku lęku, jak będziesz zamulony, a im dalej tym gorzej, ja im dłużej brałem ssri tym było coraz gorzej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vengence, jednak n.lękowa dała mi wcześniej popalić, ale zamulenie na dłuższą metę też niedobre. Znalazłeś sobie coś alternatywnego względem SSRI czy zrezygnowałeś całkowicie z prochów?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vengence, jednak n.lękowa dała mi wcześniej popalić, ale zamulenie na dłuższą metę też niedobre. Znalazłeś sobie coś alternatywnego względem SSRI czy zrezygnowałeś całkowicie z prochów?
Testuje afobazol i różaniec górki, jest trochę opcji, ale kurwa trzeba kasy sporo, dużo wiedzy trzeba zdobyć no i cierpliwości, ale nie wiem co to będzie za długo siedziałem na ssri, trzeba było pobrać max 2 lata i odstawić, te leki zmieniają wrażliwość receptorów, chuj wie co jeszcze robią, ja czuje się otępiony po rzuceniu ssri, boje się, że mi tak zostanie, nie mam już kurwa siły do tego wszystkiego, leczyłem depresje prawie 4 lata i tak naprawdę nie dość, że jej nie wyleczyłem to jeszcze ssri rozjebały mi głowę, nie chce do nich wracać, ale jeżeli mi to nie minie to będę musiał je zacząć brać, bo czuje się jak by mi wyjebało połowę IQ, mam problemy z pamięcią potężne i koncentracja też leży, masakra, ja odradzam te leki, chyba, że krótko max rok czasu i odstawka, mozg ma problemy bo nie ma wspomagacza w postaci ssri, dochodzenie do siebie może zając wiele miesięcy, w skrajnych przypadkach, to lata nawet. :pirate:

-- 04 lip 2016, 15:13 --

Też jestyem zamulony ale nie biorę tego escitalopram jak wy.
Ja nie biorę Esci, brałem kiedyś!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi