Skocz do zawartości
Nerwica.com

ESCITALOPRAM(Aciprex, ApoExcitaxin ORO, Betesda, Depralin, Depralin ODT, Elicea, Elicea Q-Tab, Escipram, Escitalopram Actavis/ Aurovitas/ Bluefish/ Genoptim, Escitil, Lexapro, Mozarin, Mozarin Swift, Nexpram, Oroes, Pralex, Pramatis, Symescital)

Martka

Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

413 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      251
    • Nie
      122
    • Zaszkodził
      59

Rekomendowane odpowiedzi

nova_2013, Ja już od dłuższego czasu sypiałem dość dobrze. Jednak całkiem niedawno naciąłem się na problem, że tak powiem natury "pozapsychiatrycznej", przez który miałem duże problemy z zaśnięciem. W domu zostało mi po poprzedniej kuracji kilka opakowań kwetiapiny, no to zacząłem sobie podbierać małe dawki nasennie(tak jak kiedyś mi zalecił lekarz). Ale ten specyfik niestety z nieznanych mi powodów przestał mi służyć, więc postanowiłem się z nim rozstać. Brałem go ostatnio regularnie, więc trochę obawiałem się "bezsenności z odbicia"(mimo, że to nie benzo ani zolpidem) i postanowiłem, że trochę podratuję się hydroksyzyną. Niestety po dzisiejszej nocy stwierdzam, że z nie do końca zadowalającym rezultatem. :/

No, od 8 lat się zmagam z

http://en.wikipedia.org/wiki/Obsessive-compulsive_disorder

i

http://en.wikipedia.org/wiki/Atypical_depression

. Na przestrzeni tych lat "psychocukierków" przejadłem od groma. Dopiero ostatni lek- moklobemid- bardzo mi pomógł i nie mam zamiaru się z nim rozstawać. Żałuję tylko, że tak późno na niego natrafiłem, niestety wynika to poniekąd z niewiedzy lekarzy. Ten lek należy do pierwszej generacji leków antydepresyjnych na świecie, którą odkryto w latach 50' ubiegłego wieku- tzw. inhibitorów MAO. Były bardzo skuteczne, ale niestety miały poważną wadę- interakcje praktycznie chyba z wszystkimi lekami, nawet z jedzeniem(trzeba było unikać produktów o wysokiej zawartości tyraminy= ryby, banany, czerwone wino, sery żółte, pleśniowe, dziczyzna, jogurty, pomidory itp.)= istniało poważne ryzyko zejścia śmiertelnego ze względu na działania kardiotoksyczne, w mniejszym stopniu hepatotoksyczne. Szybko ograniczono ich zastosowanie na rzecz II generacji- trójcyklicznych/trójpierścieniowych antydepresantów. Ten lek, który ja biorę zsyntetyzowano wiele lat później i ze względu na swoją selektywność i odwracalność w blokowaniu enzymu MAO jest pozbawiony powyższych "atrakcji"(np. nie trzeba trzymać diety), ale ze względu na swój mechanizm działania jest zaliczany do grupy inhibitorów MAO. Niestety niektórzy lekarze(szczególnie starej daty) nie wiedzą o właściwościach moklobemidu i nadal robią w portki jak tylko usłyszą o "inhibitorach MAO". Z kolei inni z niewiadomych przyczyn lekceważą ten lek, mimo że randomizowane badania dowiodły, że skutecznością dorównuje SSRI i jest dobrze tolerowany przez pacjentów. Być może gdybym natrafił na bardziej liberalnego lekarza i dostał ten lek na samym początku to oszczędziłoby mi to wielu bezowocnych kuracji na zasadzie "chybił-trafił". Ale staram się ne winić lekarzy, bo moklobemid w "oficjalnych" zaleceniach nie jest lekiem pierwszego rzutu i "oficjalnie" jest nieprzydatny w OCD(po moim przykładzie widać, że chyba nie do końca jest to zgodne z prawdą).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcialbym nawiazac do interakcji lekow z jedzeniem. Co prawda, nie bedzie to bezposrednie nawiazanie do "cukierkow" z jedzeniem, tylko do jedzenia z lękami.

Mianowicie, moj psychiatra zrobil mi wywod na temat nabialu, ktory wplywa niekorzystnie na leki (tj potrafi je potegowac). Jak Ty bys sie do tego odniosl? Czy posiadasz jakas wiedze na ten temat?

Moj prywatny czarodziej twierdzi, ze nabial potrafi potegowac lęki. Jak sie do tego jestes w stanie ustosunkowac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej mam pytanie odnosci escitalopramu, biore teraz 10 mg z innymi antydep. wczoraj bylam u psychiatry i schodze z jednego psychotropu a za to mam zwiekszyc dawke esci do 20mg, najpierw przez 8 dni 15 mg potem 20 mg, czy wyciszy mnie w pewien sposob to esci ?? i jak z tyciem po tym ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym tyciem po tym jest tak, ze albo przytyjesz, albo nie.

Z jakiego psychotropu schodzisz tez moglabys powiedziec.

A co do esci - czy Cie wyciszy, czy nie, tego tez nikt nie wie. Co czlowiek, to reakcja. Albo Cie wyciszy, albo nie. Smutna prawda :P Oczywiscie trzymam "kciuk" u nogi za Ciebie, bo niestety obydwa moje kciuki u reki sa zarezerowane dla innej forumowiczki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gradrec, Być może coś w tym jest- https://www.google.pl/#q=dairy+anxiety

Ale nie walnę Ci wykładu dlaczego, bo to dla mnie nowość. ;)

Ja tylko spotkałem się z info, że tłuszcze, cukry, nabiał(szczególnie zawarty w nim wapń) upośledzają wchłanianie/działanie niektórych leków, tzn. obniża ich biodostępność. Dlatego niektóre leki trzeba brać przed, inne w trakcie, a jeszcze inno na długo po posiłku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witajcie!!!! :) trochę mnie nie było aale szusuje po stokach i pływam w basenach i nawet nie mam czasu myśleć o lekach itp. troche jestem senny po tej 20 mg ale do zniesienia - jeszcze trzy dniy górskiegi szaleństaw :) - pozdrawiam Was!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć w sobotę:)

U mnie w Poznaniu piękne słońce świeci, aż chce się żyć - jak wiosna! :mrgreen::mrgreen:

na dodatek ptaszki się pojawiły i zaczęły jakby wiosenne trele choć luty dzisiaj się zaczął:) zrobiło się tak całkiem sympatycznie:) mam nadzieję, że zapowiedzi, że spadnie na nas lodowy deszcze, wywołujący gołoledź nie sprawdzą się...

Nova - kurczę niedobrze, że masz jeszcze te ataki paniki, wiem co to znaczy, bo nic innego tylko one właśnie mnie nękały i z nimi pobiegłam do dr... Wczoraj właśnie przed wyjazdem na uroczystość troszkę się bałam jak to będzie, bo dotychczas - od czasu esci na tak dużym spotkaniu z takim tłumem nie byłam i bałam się, że coś się stanie... ale tylko przed wyjazdem jak już dojechała i zobaczyłam znajome twarze, to jakoś zapomniałam, żeby się bać, że może mi się coś stać :mrgreen: Tak więc esci chyba jednak działa:)

A ten klon bierzesz często? bo moja ciocia się od niego nieźle - nieświadomie uzależniła:( "Inteligentny" dr przepisał jej clonazepam po śmierci syna i tak go już łyka z 10 lat.. co prawda na początku łykała chyba 2-3 tabletki dziennie, potem udało jej się ograniczyć, ale nie może zejść z połowy tabletki właśnie najmniejszej dawki 0,5 mg... męczy się łyka coś zamiennego a potem i tak wraca do tej połówki... także jest to świństwo i za często lepiej nie brać, ja tak brałam od czasu do czasu, ale wląsnie ćwiartkę tej najmniejszej dawki...

-- 01 lut 2014, 12:26 --

Radol,

Rewelacja!!! czyli jest lepiej:):)

Radol, ja po 10 mg esci tez bywam senna, szczególnie miedzy 14.00 a 16.00.

Pozdrów od nas góry, przyjemności!!! :papa:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gradrec, Być może coś w tym jest- https://www.google.pl/#q=dairy+anxiety

Ale nie walnę Ci wykładu dlaczego, bo to dla mnie nowość. ;)

Ja tylko spotkałem się z info, że tłuszcze, cukry, nabiał(szczególnie zawarty w nim wapń) upośledzają wchłanianie/działanie niektórych leków, tzn. obniża ich biodostępność. Dlatego niektóre leki trzeba brać przed, inne w trakcie, a jeszcze inno na długo po posiłku.

Google to moj bliski przyjaciel i bardzo go sobie cenie. Bardziej mi chodzilo o Twoje wlasna opinie na ten temat, aczkolwiek nie sprecyzowalem tego w poprzednim poscie. Szkoda, ze nie masz na ten temat zadnego zdania, bo w sumie wolalbym wywod kogos "poszkodowanego", anizeli "szkodnika" ;-)

-- 01 lut 2014, 12:48 --

witajcie!!!! :) trochę mnie nie było aale szusuje po stokach i pływam w basenach i nawet nie mam czasu myśleć o lekach itp. troche jestem senny po tej 20 mg ale do zniesienia - jeszcze trzy dniy górskiegi szaleństaw :) - pozdrawiam Was!

No to ogien :o Zazdroszcze, gratuluje i w ogole -uje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cżesc, ja dziś całkiem całkiem pomimo przedostatniego dnia wolnego i powrotem do pracy. Trochę podniesliscie mnie na duchu, szczególnie luki nerwusik i Nova, dzięki ogromne jeszcze raz :uklon: co ma byc to będzie, trzeba myśleć pozytywnie, przynajmniej próbować. W końcu kiedyś te czarne chmury muszą odejść i zaswieci słońce, po najdluzszej burzy musi wyjść słońce. Zawsze moze byc gorzej, trzeba próbować cieszyć sie tym co sie ma. A ja muszę przestać wkrecic sie i widzieć same czarne scenariusze. No, dziś jestem taka mądra, bo nie czuje sie najgorzej, zobaczymy czy jutro tez taka będę. Pewnie jutro będę od rana robić w gacie ze strachu... :hide:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Wszystkich:)

Jak samopoczucie dzisiaj....?Ja biegam,ganiam od rana....i juz widzę po sobie,ze jak mam zajecie,to i samopoczucie jest inne...Nie powiem,ze jest fantastycznie,ale porównując choćby nawet ostatnie dni,to dzisiaj napewno jest lepiej....Ale od kąd biore większą dawke leku,zauwazylam,ze pogorszyl mi sie wzrok...czy ktoś moze tez mial cos podobnego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem , czy wszędzie dziś w Polsce taka ładna pogoda jak na Pomorzu, ale aż chce się żyć.

Słoneczko świeci, jest dość ciepło. Zaliczony spacer z rodzinką, gdzie grałem konia pociągowego ciągnącego sanki z synkiem.

Zaraz ruszamy na basen, rozluźnić ciało i umysł. Myślę, że nie ma lepszego sportu dla znerwicowanych jak basen. Woda wyciąga wszystkie stresy i oczyszcza umysł. Mały minus to zapach chloru i czające się grzybki ;-)

Dziś kolejny dzień, gdy mogę powiedzieć - kurcze jestem zdrowy. Kurwiczka zepchnięta gdzieś do szufladki w umyśle. Pewnie siedzi tam zapłakana, że do niej nie zaglądam.

Tojaaa

Fajno, że moja amatorska psychoterapia coś zdziałała. Ale za drajwera się nie daj. Pokaż ulotkę leku, że upośledza zdolność psychoruchową i prowadzenie pojazdów mechanicznych :)

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tojaaa,

Bardzo się cieszę, że u Ciebie lepiej, może to jednak esci zaczęło działać:) W końcu już czas:) pozdrawiam ciepło:)

-- 01 lut 2014, 16:19 --

elmopl79,

Elmoplku:)

Ty wiesz, że trzymam mocno kciuki i nie tylko by Ci się udało:) Jak czytam takie dobre, optymistyczne posty to bardzo, bardzo się cieszę :mrgreen::mrgreen::mrgreen: Moim zdaniem wychodzicie z Tojaa na prostą, z dnia na dzień będzie lepiej:)!!!!

-- 01 lut 2014, 16:21 --

Luki_Nerwusik,

Ha! Pisałam powyżej, że w Poznaniu też przepiękne słońce z trelami ptaszków - jak wiosna!!!! :mrgreen:

Masz rację ja też stwierdziłam - budząc się przez wchodzące mi do pokoju przez okno promyczki słońca - chce się żyć! :yeah::yeah:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

elmopl79, cżesc, fajnie, ze coraz lepiej sie czujesz, zauwazylas ze na nas esci bardzo podobnie działa? Długo czekaliśmy aż coś sie ruszy i moze nareszcie :great::great: ja na początku miałam problemy z akomodacja, z bliska wszystko mi sie mazalo, nie mogłam oka pomalowac :mrgreen: , ale przeszlo

Katarzynka40, cżesc Kochana, u mnie na północy pogoda taka sobie, Ale mi to nie przeszkadza. Naprawde mam nadzieje, ze powoli będę wracać do żywych.

Luki_Nerwusik, w Ciebie to wpratruje sie jak w obrazek :105: udanego wieczorku wszystkim życzę, odezwę sie jak wrócę z popijawy :mrgreen::mrgreen: moj chłop przeszczesliwy, ze za odwioze i przywióze go do domku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kasiu,dziekuje bardzo...Az lezka zakrecila sie w oku...:)Dziekuje za wsparcie,to naprawdę bardzo dużo....

Tojaaa

Baw sie dobrze na imprezie:)

-- 01 lut 2014, 18:20 --

A gdzież to wszystkich wywialo znowu....,he?

Pewnie wszyscy pojechali z tojaaa na impreze....:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam u mnie w lubelskim tez dzis słoneczko :smile: u mnie wczoraj była znajoma pośmialiśmy się było naprawdę fajnie czuję że nie mogę się, zamykać..dziś pojechałam na miasto i złapało mnie..trochę mi humor oklapł ale może za dużo oczekuję to dopiero 11 dzień na elicei..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam troche problem z podniesiem tylka rano z łóżka ale potem jest ok.troszeczke zmuszam sie do pewnych rzeczy ale tłumacze sobie że nie mogęsię zamykać.oczywiście nie byłam sama.Ale widzę różnicę mam chęć się uśmiechac i planowac wyjście.Zaczyna zmieniać mi się podejście nie wiem na ile to sprawka elica a na ile mej silnej woli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czemu cię to tak dziwi? Naprawdę staram się pozbierać bo ja tydzień kończy mi się zwolnienie i muszę wrócić do pracy..pierwszy tydzień na lekach był tragedią zero humoru nie miałam ochoty jeść i prawie nie wstawałam z łóżka..

-- 01 lut 2014, 19:23 --

Co porabiacie?Ja po intensywnych porządkach w domu i wypadzie na miasto plaszczę dupsko przed tv i zastanawiam się co by tu przekąsić..Jakieś pomysły?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

marlena1987,

Marlenko, jeśli po 11 dniach brania esci czujesz poprawę to jest super wynik! My tutaj czekamy na poprawę w zdecydowanej większości o wiele dłużej, o poprawie w tak krótkim czasie rzadko słychać...więc jesteś w gronie szczęśliwców, którym ten lek chyba szybciej działa:):):)

-- 01 lut 2014, 19:36 --

a tak w ramach podsumowania, czy moglibyście napisać, jak się czujecie po leku po 2 miesiącach brania?

U mnie wybiły dwa miesiące więc czuje się wywołana do tablicy, ale... ma być wersja skrócona czy dłuższa, bo ja lubię pisać :mrgreen: , ale nie chce Was zanudzać ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi