Skocz do zawartości
Nerwica.com

FLUOKSETYNA(Andepin, Bioxetin, Fluoksetyna EGIS, Fluoxetin Polpharma, Fluoxetine Aurovitas/ Vitabalans, Fluxemed, Seronil)

shadow_no

Czy fluoksetyna pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?  

250 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy fluoksetyna pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      160
    • Nie
      70
    • Zaszkodziła
      40

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Piyerekpiyerek napisał(a):

Ja biorąc sertraline miałem cały czas biegunkę. Nie taka typową że latałem co chwilę do łazienki  ale po prostu stolec zawsze był luzny. Na pierdy trzeba było uważać.  Wiem że i ciebie może być inaczej ale dużo osób na reddit o tym pisało. A jeśli chodzi o escitalopram miałem problem przez pierwsze dwa tygodnie a potem mój ins się znacznie poprawił. Gdyby nie to zmeczenie znacznie większe nawet niż na paro i ogromna potliwość gorsza niż na innych ssri to nie zrezygnowałbym z esci. Świetny na ibs i na zawroty głowy. Nie wiem jak przeciwlękowo bo nie wytrzymałem dłużej niż 7 tygodni bo zmęczenie mnie pokonało. Wstawałem rano i nie mogłem znaleźć motywacji żeby co kolwiek robic

Znów cytując Reddita oraz patrząc po popularności subreditów, to tam Escitalopram jest na pierwszym miejscu jeśli chodzi o zaburzenia lękowe. Ponad 100k ludzi na subredicie Lexapro. Mnóstwo pozytywnych opinii. U nas przeciwlękowo najbardziej paro i wenla. Esci ma średnie opinie. Mam mieszane uczucia, bo z doświadczenia wiem, że to co piszą na reddicie czasami średnio się sprawdza u nas. Amerykanie są specyficzni 😀

Z drugiej strony wolałabym zacząć od esci czy setry bo może akurat się sprawdzą i nie trzeba od razu włączać mocnych 'kos' z wieloma ubokami oraz problemami z odstawieniem. Moje zaburzenia lękowe są generalnie dość mocne, ale żyję normalnie już sporo lat, nie świruję, mam rodzinę, gromadkę dzieci i dobry biznes. Po prostu je akceptuje, mimo, że męczę się już ok. 20 lat. Ale ile to można. Skoro coś może pomóc, to czemu nie. To są choroby cywilizacyjne, liczba osób odwiedzających psychiatrów zwiększa się diametralnie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, krzysztof6 napisał(a):

to tam Escitalopram jest na pierwszym miejscu jeśli chodzi o zaburzenia lękowe. Ponad 100k ludzi na subredicie Lexapro. Mnóstwo pozytywnych opinii. U nas przeciwlękowo najbardziej paro i wenla. Esci ma średnie opinie. Mam mieszane uczucia, bo z doświadczenia wiem, że to co piszą na reddicie czasami średnio się sprawdza u nas. Amerykanie są specyficzni 😀

Mi w szpitalu lekarz odstawił escitalopram od razu, z pytaniem kto mi w ogóle włączył skoro nie mam stwierdzonej depresji, tylko zab. o podłożu lękowym. Co do działania na lęki lub depresję akurat się nie wypowiem, bo brałam go tylko tydzień, wiem tyle, że nie miałam totalnie żadnych uboków. Jakbym cukierki łykała 🤷‍♀️ żaden inny lekarz nie chciał nawet do niego wracać. No raz później może coś lekarka przebąknęła ale i tak się nie zdecydowała na niego. Są osoby, które go chwalą. Ja jednak ze wszystkich SSRI jestem zdecydowanie team sertralina - najlepiej na mnie działała i najdłużej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi