Skocz do zawartości
Nerwica.com

KWETIAPINA(ApoTiapina, Bonogren, Etiagen, Kefrenex, Ketilept, Ketilept Retard, Ketipinor, Ketrel, Kvelux SR, Kventiax, Kventiax SR, Kwetaplex, Kwetaplex SR, Pinexet, Questax, Setinin, Symquel XR)

weronika

Czy kwetiapina pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?  

167 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy kwetiapina pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      119
    • Nie
      34
    • Zaszkodziła
      27

Rekomendowane odpowiedzi

11 godzin temu, acherontia styx napisał:

A ja po 1,5 miesiąca brania kwetiapiny o przedłużonym działaniu w końcu się z nią żegnam :yeah: 

lekarz stwierdził, że nie jest mi już potrzebna bo "pożar ugaszony" a mam w zestawie inne leki które mają podtrzymać ten stan :D 

co to był za pożar? ja biorę kweta 150mg XR  jako dodatek antydepresyjny do wenli 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak Seroquel 150mg spisuje sie jako dodatek do ssri , chodzi mi o poprawe w kwest lęków i samopoczucia? Dziala troche jak stabilizator ? Mam zalecone na start 150 ale lekarz mowil ze nawet 600mg moge bo wyzej to juz pod scizofrenie podchodzi . 

Jakies doswiadczenia?

Dziekowkq 👍🏻🖐🏻

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie,

Lekarka przepisała mi Kwetaplex XR 50mg jednak na początek zaleciła przyjmować tylko po pół tabletki. Problem w tym że nie ma na nich przedziałki i napisano w ulotce żeby ich nie dzielić. No i nie wiem za bardzo co teraz z tym zrobić 😕

plus pytanie czy ten lek u kogoś z was nasilił myśli samobójcze? Ostatnio się przewijają gdzieś w tle i pojawiła się nerwowość i okropna drażliwość i boje się czy ten lek pomoże. 
Glownie biorę escitalopram i pregabaline.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 minut temu, Bilshon napisał:

Witajcie,

Lekarka przepisała mi Kwetaplex XR 50mg jednak na początek zaleciła przyjmować tylko po pół tabletki. Problem w tym że nie ma na nich przedziałki i napisano w ulotce żeby ich nie dzielić. No i nie wiem za bardzo co teraz z tym zrobić 😕

plus pytanie czy ten lek u kogoś z was nasilił myśli samobójcze? Ostatnio się przewijają gdzieś w tle i pojawiła się nerwowość i okropna drażliwość i boje się czy ten lek pomoże. 
Glownie biorę escitalopram i pregabaline.

Tabletek o przedłużonym uwalnianiu nie powinno się dzielić na pół, bo jak się rozwali otoczkę, to lek nie będzie się odpowiednio uwalniał. Są tabletki po 25mg ale tylko tej zwykłej kwetiapiny. Tej o przedłużonym uwalnianiu XR najmniejsze są po 50mg. Wiesz, nie wiem czy powinienem ci tak proponować, bo przecież lekarzem nie jestem, ale na Twoim miejscu to wziąłbym od razu całe 50mg. Bo rozumiem, że masz tylko tą kwetiapinę XR, zwykłej nie masz?

U mnie kwetiapina jedynie powoduje, że te myśli pojawiają się troszkę rzadziej, ale niestety nie zwalcza ich całkowicie, ja biorę 400mg zwykłej kwetiapiny (Ketrelu). 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15 minut temu, acherontia styx napisał:

Znowu 50mg to nie jest duża dawka także możesz wziąć od razu całą.

Potwierdzam 🙂 Kwetiapina ma szerokie spektrum dawkowania. Bierze się ją w dawkach 25-800mg, w zależności od wskazania. Więc tutaj te 50mg nie robi wielkiej różnicy przy tych 25mg.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 godzin temu, MarekWawka01 napisał:

Bo rozumiem, że masz tylko tą kwetiapinę XR, zwykłej nie masz?

U mnie kwetiapina jedynie powoduje, że te myśli pojawiają się troszkę rzadziej, ale niestety nie zwalcza ich całkowicie, ja biorę 400mg zwykłej kwetiapiny (Ketrelu). 

Tak, tylko tą mam. 
Czytałam że sporo osób ma problemy z tyciem przy tym leku, zmienia się poziom glukozy, metabolizm i ciśnienie. To prawda? Choruje na tarczycę i bardzo ciężko trzymac dobrą wagę więc się trochę obawiam ale z drugiej strony taka mała dawka nawet tych 50mg chyba nie powinna aż tak zadziałać ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

25 minut temu, Bilshon napisał:

Czytałam że sporo osób ma problemy z tyciem przy tym leku, zmienia się poziom glukozy, metabolizm i ciśnienie. To prawda? Choruje na tarczycę i bardzo ciężko trzymac dobrą wagę więc się trochę obawiam ale z drugiej strony taka mała dawka nawet tych 50mg chyba nie powinna aż tak zadziałać ?

Chodzi ci o zespół metaboliczny? Przy braniu leków przeciwpsychotycznych II generacji jest rzeczywiście pewne ryzyko przyrostu masy ciała, podwyższenia cholesterolu, glukozy itd. ale kwetiapina jest i tak jednym z bezpieczniejszych leków pod tym względem. Najgorsze są olanzapina i klozapina. Czy przytyjesz, to tego nie wiadomo. Kojarzę osoby biorące nawet wysokie dawki, co prawie w ogóle nie tyją po kwetiapinie, ale też takie, które przytyły nawet 10-20kg w ciągu kilku lat jej brania. Nie wiadomo nawet za bardzo, od czego to zależy. 

Co do tej tarczycy, skoro tyjesz to masz niedoczynność pewnie. Nie wiem jak z kwetiapiną jest przy tej chorobie. O to powinnaś pytać już lekarza, skoro masz jakieś obawy. Jednak tak jak koleżanka wyżej pisała - te 50mg to nic 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 20.11.2021 o 22:54, MarekWawka01 napisał:

Potwierdzam 🙂 Kwetiapina ma szerokie spektrum dawkowania. Bierze się ją w dawkach 25-800mg, w zależności od wskazania. Więc tutaj te 50mg nie robi wielkiej różnicy przy tych 25mg.

A po jakim czasie stosowania można mniej więcej poczuć jakieś efekty działania ? Bo w sumie nie orientuję się czy to działa tak jak SSRI czy natychmiastowo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Bilshon napisał:

A po jakim czasie stosowania można mniej więcej poczuć jakieś efekty działania ? Bo w sumie nie orientuję się czy to działa tak jak SSRI czy natychmiastowo?

Kwetiapina potrafi działać bardzo szybko, od pierwszego dnia stosowania. Na początku najbardziej jest wyraźne jej działanie wyciszająco-nasenne. Potem ujawnia się działanie przeciwlękowe, przeciwdepresyjne czy przeciwpsychotyczne, zależy od dawki. Akurat ta dawka 50mg będzie działała tylko nasennie. Przeciwlękowo kweta działa gdzieś od 100-150mg, a przeciwdepresyjnie od 150mg wzwyż, przeciwpsychotycznie od 600mg wzwyż. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz, acherontia styx napisał:

XR nie działa nasennie tak jak zwykły Ketrel. 

A tak właśnie. Kwetiapina XR nie usypia i nie działa tak mocno jak kwetiapina o zwykłym uwalnianiu. Ta dawka 50mg XR rzeczywiście może co najwyżej troszeczkę wyciszać, ale kto wie dlaczego masz ją tak wypisaną...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

23 godziny temu, acherontia styx napisał:

Przy takiej małej dawce XR nie odczujesz jakoś super działania. Możesz być senna trochę na początku. Inna sprawa, że nie wiem z jakiego powodu Ci lekarka w ogóle zapisała ten lek, także nie wiem na co miałby zadziałać.

Głównie przeciwdepresyjnie natomiast jest również problem z lękami. Nie mam natomiast żadnych objawów psychotycznych.

Na początek taka mała dawka żeby zobaczyć w ogóle jak na ten lek zareaguję bo ogólnie dosyć źle znoszę psychotropy i cieszę się że nowy lekarz wpadł na pomysł żeby dać coś o przedłużonym uwalnianiu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

23 godziny temu, MarekWawka01 napisał:

A tak właśnie. Kwetiapina XR nie usypia i nie działa tak mocno jak kwetiapina o zwykłym uwalnianiu. Ta dawka 50mg XR rzeczywiście może co najwyżej troszeczkę wyciszać, ale kto wie dlaczego masz ją tak wypisaną...

Wyciszenie jak najbardziej pożądane bo natłok i gonitwa myśli dokuczają nieziemsko. Nastrój typowo depresyjny plus lękowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi