Skocz do zawartości
Nerwica.com

BÓG - czy istnieje,jaki jest,nasze wyobrażenie

sbb88

Czy wierzysz w Boga?  

54 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy wierzysz w Boga?

• Tak, jestem wyznawcą kościoła latającego potwora spaghetti
      0
    • Tak, wierzę w Boga (hinduista)
      0
    • Tak, wierzę w Boga osobowego (judaista)
      0
    • Tak, wierzę w Boga osobowego (muzułmanin)
      0
    • Tak, wierzę w Boga osobowego (chrześcijanin-inny odłam)
      0
    • Tak, wierzę w Boga osobowego (protestant)
      1
    • Tak, wierzę w Boga osobowego (prawosławny)
      0
    • Tak, wierzę w Boga osobowego (katolik)
      20
    • Tak, jestem rycerzem Jedi
      2
    • Tak, ale go nie lubię (satanista, nihilista)
      1
    • Tak, wierzę w Boga osobowego (wyznaję inną religię)
      0
    • Tak, wierzę w Boga osobowego (ale nie wyznaję religii)
      2
    • Przykładam marginalne znaczenie do koncepcji Boga (buddysta)
      1
    • Tak, wierzę w Boga bezosobowego (deista/panteista itp.)
      6
    • Nie mam zdania/Niezdecydowany (agnostyk)
      10
    • Nie, Bóg nie istnieje (ateista)
      19

Rekomendowane odpowiedzi

Chrześcijański śmieciarz też jest pewnie powołany do tego przez Boga tak jak lekarz czy psycholog realizują powołanie zawodowe.

Skoro Bóg jest najinteligentniejszą istotą we wszechświecie, której zrozumienie wykracza poza ludzki rozum, to musi dostrzegać, że wiara w zapiski bliskowschodnich pasterzy, nauki żydowskiego zombie i panów w kieckach to jakaś niesmaczna farsa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wypowiadam się jako ateusz, a nie jako moderator. A o szacunku i tolerancji najmniej mają do powiedzenia ludzie, którzy dyskryminują innych ludzi tylko z powodu ich pociągu seksualnego. Może zarzucimy badaniem statystycznym? Wśród osób wierzących panuje przyzwolenie na stosowanie tortur i kary śmierci, wierzący częściej niż niewierzący propagują rasizm, antysemityzm, homofobię, ksenofobię i nienawiść na tle etnicznym, częściej biorą rozwody. To jest Wasza dwulicowa moralność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mad_Scientist, daj spokój, chcą to niech sobie wierzą, chodzą do uzurpatorów-psychologów, co nas to obchodzi? Nie chcą zrozumieć, to ich nie przekonasz. Widzą to co chcą widzieć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z księdzem czy z psychologiem rozmawiasz w taki sam sposób jak z panią w urzędzie albo ze swoją koleżanką ze szkoły? Podpowiem: w psychologii to się tak ładnie nazywa "wchodzeniem w role społeczne" i umiejętnością ich oddzielania. To że jestem modem oznacza ni mniej ni więcej, że mam sprzątać spam, nieuprawnione reklamy, zdublowane tematy, flame itd. Jestem modem, a nie ministrem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mad_Scientist, daj spokój, chcą to niech sobie wierzą, chodzą do uzurpatorów-psychologów, co nas to obchodzi? Nie chcą zrozumieć, to ich nie przekonasz. Widzą to co chcą widzieć.

To raczej Ty sobie uzurpujesz prawo, żeby podważać czyjeś kompetencje (w imię swoich resentymentów na tle wiary).

-- 29 maja 2012, 22:21 --

Na tym koncie nie wypowiadam się jak moderator, tylko jako użytkownik. Może to zakończy ciągłe biadolenie "moderator to", "moderator tamto".

8) mój Mężczyzna.

Slow motion, Twój mężczyzna jako "ateusz" teoretycznie mógłby ciekawiej spędzać czas niż siedzieć ciągle przed kompem i walczyć z religią. Przekaż mu. Dzięki.

Albo najlepiej już go zabierz.

-- 29 maja 2012, 23:32 --

O, przynajmniej sprzątnął. Dobre i to.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z resztą w Biblii jest napisane na temat homoseksualizmu.

Trzecia Księga Mojżeszowa 20.13-23 "Ktokolwiek obcuje cieleśnie z mężczyzną, tak jak się obcuje z kobietą, popełnia obrzydliwość. Obaj będą ukarani śmiercią, sami tę śmierć na siebie ściągnęli. ... Nie będziecie postępować według obyczajów narodu, który wypędzam przed wami. Ponieważ wszystkie te rzeczy czynili, napełnili Mnie obrzydzeniem."

W biblii jest gdzieś napisane że należy karać śmiercią za pracę czy też rozpalanie pieca w szabat czyli na nasze w niedzielę, może zacznijmy to wprowadzać w życie. :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm...

a przez te wieczne pytania typu kiedy się ożenie, czy mam dziewczynę itp zaczęłem unikac dalszej rodziny, niektórych znajomych. Częśc osób myśli że jestem gejem, od niektórych słyszałem nawet teksty typu no przyznaj się w końcu do swojej orientacji. W dodatku moja mama ciągle gada ostatnio że chce miec wnuki bo najwysza już pora i mi szuka potencjalnych dziewczyn, żon wśród jakiś tam znajomych.

Dlaczego tak się boisz przecież jesteś normalny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm...

a przez te wieczne pytania typu kiedy się ożenie, czy mam dziewczynę itp zaczęłem unikac dalszej rodziny, niektórych znajomych. Częśc osób myśli że jestem gejem, od niektórych słyszałem nawet teksty typu no przyznaj się w końcu do swojej orientacji. W dodatku moja mama ciągle gada ostatnio że chce miec wnuki bo najwysza już pora i mi szuka potencjalnych dziewczyn, żon wśród jakiś tam znajomych.

Dlaczego tak się boisz przecież jesteś normalny.

No do normalności to mi daleko ale orientacje mam jak najbardziej hetero, zresztą homo też są normalni ale nie miło jest być podejrzewanym o bycie homoseksualistą gdy się nim nie jest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym osobiście nie poszedl do psychologa który mialby w szyldzie chrześcijański. Najlepiej jak psycholog potrafi dobrze zrozumieć pacjenta, a tu już z góry nakreślaloby się jakieś pole do konfliktu.

Natomiast do wierzących to może nie jest zly pomysl, przy czym nie wiem czy osobom które wierzą zbyt mocno trafienie na nawiedzonego psychologa nie zaszkodziloby, bo móglby on wziąć część ich zaburzeń za pożądaną postawę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi