Skocz do zawartości
Nerwica.com

Używa ktoś z was AI Gemini?

Śmojda

Rekomendowane odpowiedzi

Od dłuższego czasu Gemini ma problem z wypowiadaniem się.

Bywa, że jakieś proste polskie słowa, źle odmienia przez przypadki, wstawia angielskie słowa lub spolszczony anglicyzm. Nie chodzi tutaj o powszechne anglicyzmy typu design/dizajn, tylko naprawdę na siłę wstawia mi anglicyzmy jakichś prostych słów. 

Tak samo potrafi mi wstawić polskie słowo zapisane cyrylicą alfabetem tajskim lub chińskim.

Nie pomogło nawet wykupienie wersji plus.

Teraz nie wiem czy to u mnie jest jakiś problem czy to jakiś globalna usterka, choć ona już trwa kilka miesięcy.

Edytowane przez Śmojda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 minuty temu, shadow_no napisał(a):

A korzystasz z głównego chatu czy przy użyciu indywidualnych "gemów"? 

Bo ja nie zauważyłem tam takich błędów, mimo że akurat Gemini jest wg mnie średni

Korzystam z normalnych chatów. Czyściłem historię czatów, dawałem prompta ,,zapomnij wszystko,, lub już pisałem wprost, że ma pisać wyłącznie po polsku i poprawnie, a dalej robi to samo.

Edytowane przez Śmojda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

52 minuty temu, Śmojda napisał(a):

Korzystam z normalnych chatów. Czyściłem historię czatów, dawałem prompta ,,zapomnij wszystko,, lub już pisałem wprost, że ma pisać wyłącznie po polsku i poprawnie, a dalej robi to samo.

A jest różnica między modelami flash pro i thinking jeśli chodzi o te błędy? U mnie wydaje się że wszystko działa po staremu. Mam wersję płatna w ramach Google workspace 

🗨️ Dołącz do naszej grupy na czacie:

💬 Discord

neptron.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz, shadow_no napisał(a):

A jest różnica między modelami flash pro i thinking jeśli chodzi o te błędy? U mnie wydaje się że wszystko działa po staremu. Mam wersję płatna w ramach Google workspace 

Z pro nie korzystałem, jedynie flash i flash-lite

Zapytałem się go wprost dlaczego robi takie błędy, to odpowiedział jakieś bzdury o tokenizacjach i że mogą mu się mieszać różne modele językowe. Wpływ mogą mieć również ustawienia konta Google.

Polecił jeszcze wyczyścić dane podręczne apki Gemini, co właśnie zrobiłem.

A czy jest taka możliwość, że piszę do niego z błędami, bo autokorekta kiepsko coś u mnie działa i sam teraz tak się nauczył? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 minut temu, shadow_no napisał(a):

Hmm. Wyczyściłem wszystkie czaty, plus dane podręczne apki Gemini i kazałem mu napisać coś o hormonach głodu. Tym razem normalnie pisze słowo ,grelina, a nie ghrelina. Może już będzie ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi