Skocz do zawartości
Nerwica.com

Perseidy, ale były dzisiaj super! I tyle gwiazd! Oglądaliście?

KochamElciee

Rekomendowane odpowiedzi

Postanowiłem wybrać się wieczorem na taras i tak całą noc spędziłem pod gwiazdami. :D

Około 23 widziałem pierwsze perseidy i fajne były. Niektóre taką białą i długą poświate zostawiały po sobie.

Zasnąłem i obudziłem się przed 4, i co 5 minut jakąś widziałem. Do tego tyle gwiazd!

A Wy oglądaliście? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaćmienie na mnie wrażenia nie zrobiło, ale spadające gwiazdy w nocy super sprawa. 

Dzisiaj biorę śpiwór na taras i kolejna noc pod gwiazdami. :P W końcu się dotleniłem. Ciekawe czy dzisiaj też będą. 

Edytowane przez KochamElciee

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 godzin temu, Dalila_ napisał(a):

Ale zawsze wtedy czuje taki smutek i zadume jakby tez tak macie? Podobnie w sylwestra o 00 jak wyje syrena i fajerwerki z petardami to podobnie mam, tylko do tego jeszcze tak dumnie wtedy 

Gdy widzę gwiazdy to nie, bo są ładne i to przyjemna chwila tak patrzeć w niebo.

W Sylwestra coś się kończy i jest to oznaka przemijania czasu więc pojawia się może refleksja z tym związana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 minut temu, KochamElciee napisał(a):

Też latają jakieś małe kropki na niebie, co wyglądają jak gwiazdy, ale się przemieszczają. Nie wiem czy to satelity?

Co nam lata nad głowami nocą fajnie się sprawdza w apce Heavens-Above. Apka darmowa. 

Pokazuje kierunek skąd nadlatuje, minutę i sekundę i co to dokładnie jest. 

xGyZEEG5oY2Beh0nqba0cIGivbIdhaHfMSNFgJUn

vhePDsh1Q6EXJz1aunPt2c9pc-Fv55ruAOYAx-1f

Q-Q2sGuqV4XqFPyT-C_RF-l6SRYcNtsGBIDMs7Vc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, Żaba Monika napisał(a):

Gdy widzę gwiazdy to nie, bo są ładne i to przyjemna chwila tak patrzeć w niebo.

W Sylwestra coś się kończy i jest to oznaka przemijania czasu więc pojawia się może refleksja z tym związana.

Tak a gwiazdy są stale takie same. Ale jednocześnie to też mi przypomina przemijanie chyba na zasadzie kontrastu

2 godziny temu, KochamElciee napisał(a):

Dzisiaj w nocy też kilka widziałem. :P

Teraz, gdy jest taka pogoda, to sypiam na tarasie. :D Jeden śpiwór, koc i poduszka. Też latają jakieś małe kropki na niebie, co wyglądają jak gwiazdy, ale się przemieszczają. Nie wiem czy to satelity?

Tak znaczy tak mi się wydaje 

Odkryłam je już za dzieciaka :D i było wow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, digital extasy napisał(a):

Co nam lata nad głowami nocą fajnie się sprawdza w apce Heavens-Above. Apka darmowa. 

Pokazuje kierunek skąd nadlatuje, minutę i sekundę i co to dokładnie jest. 

xGyZEEG5oY2Beh0nqba0cIGivbIdhaHfMSNFgJUn

vhePDsh1Q6EXJz1aunPt2c9pc-Fv55ruAOYAx-1f

Q-Q2sGuqV4XqFPyT-C_RF-l6SRYcNtsGBIDMs7Vc

A używałes aplikacji z mapami nieba to znaczy o konstelacje mi chodzi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 minut temu, Dalila_ napisał(a):

A używałes aplikacji z mapami nieba to znaczy o konstelacje mi chodzi?

Tak, apka pokazuje konstelacje, a także aktualny układ planet z naszego ukladu slonecznego w danej chwili, czyli masz dokladnie to samo na niebie, co na mapce. Jest to mega intuicyjne i proste. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

25 minut temu, Dalila_ napisał(a):

Odkryłam je już za dzieciaka :D i było wow

Pamiętam, że te perseidy były już, gdy byłem nastolatkiem, bo już wtedy to było. 

No ja teraz śpiwór, koc i śpię na tarasie, pod gołym niebem. Fajnie się śpi. Potem taki dotleniony jestem, i kompletnie inaczej pod gwiazdami niż w domu, w 4 ścianach. :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

28 minut temu, digital extasy napisał(a):

Tak, apka pokazuje konstelacje, a także aktualny układ planet z naszego ukladu slonecznego w danej chwili, czyli masz dokladnie to samo na niebie, co na mapce. Jest to mega intuicyjne i proste. 

Fajne, ale nie wiem czemu nie mogę tego zainstalować na telefonie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, Żaba Monika napisał(a):

Fajne, ale nie wiem czemu nie mogę tego zainstalować na telefonie. 

Trudno powiedzieć dlaczego, apka wymaga Androida 4.4+, czyli nie wcale nowego. 

A wyświetla Ci się jakiś komunikat? Albo napisz jaki masz model telefonu - to by więcej powiedzialo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

47 minut temu, digital extasy napisał(a):

Trudno powiedzieć dlaczego, apka wymaga Androida 4.4+, czyli nie wcale nowego. 

A wyświetla Ci się jakiś komunikat? Albo napisz jaki masz model telefonu - to by więcej powiedzialo.

Mam Google Pixel 7, mam komunikat, żeby na starym telefonie zainstalować, ale już go nie używam i mam tam zapchaną pamięć. Pewnie nie aktualizują tej apki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, digital extasy napisał(a):

A Haha ja nawet nie spojrzałam na te zdjęcia. Sorry ale siara. Kiedyś tam ale to było bardzo dawno temu nie wiem czy to była apka nic nie rozumiałam jak tam klikać i usunęłam. Ale to było no pewnie ledwo smartfon ogarnialam. I co masz łatwość znaleźć gwiazdozbiór na niebie jak sobie w apce wyszukasz?

1 godzinę temu, KochamElciee napisał(a):

Pamiętam, że te perseidy były już, gdy byłem nastolatkiem, bo już wtedy to było. 

No ja teraz śpiwór, koc i śpię na tarasie, pod gołym niebem. Fajnie się śpi. Potem taki dotleniony jestem, i kompletnie inaczej pod gwiazdami niż w domu, w 4 ścianach. :D 

Ja mówię o tych satelitach perseidy to pewnie z parę milionów lat latają ale strzelam Xd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 minuty temu, KochamElciee napisał(a):

Aa dobra, roger that.

Wczoraj widziałam też taka zajebista długo aż dymila i taka jasna. Ale największego meteora widziałam jak jeszcze był dzień bo nawet nie zmrok słońce zachodziły. Parę lat temu było ale pamiętam do dziś ogromne i warkocz normalnie miało taki aż skrecony 

I leciało z 2 sekundy. Wcale dzieciństwo mi obiecali lunetę albo teleskop i się nie doczekałam😂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

34 minuty temu, Dalila_ napisał(a):

Wczoraj widziałam też taka zajebista długo aż dymila i taka jasna. Ale największego meteora widziałam jak jeszcze był dzień bo nawet nie zmrok słońce zachodziły. Parę lat temu było ale pamiętam do dziś ogromne i warkocz normalnie miało taki aż skrecony 

I leciało z 2 sekundy. Wcale dzieciństwo mi obiecali lunetę albo teleskop i się nie doczekałam😂

No ja właśnie dzisiaj juz uderzam na zachód słońca i do rana będzie relax na taras. :D

Ja lunetę mam, po dziadku. Nie jest zła. 😛

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

52 minuty temu, Dalila_ napisał(a):

I co masz łatwość znaleźć gwiazdozbiór na niebie jak sobie w apce wyszukasz?

Nie do końca 🙂  Heavens-Above jest głównie do satelitów, czyli idea aplikacji nie na tym polega :D Apka służy do śledzenia satelitów w czasie rzeczywistym. Gwiazdozbiory, planety, księżyc i słońce są widoczne, ale głównie po to, by pomóc, gdzie dokładnie patrzeć podczas przelotu metalowego złomu, który leci nad nami i miga światełkami :D 

Jeśli chodzi o rozpoznawanie i identyfikowanie gwiazdozbiorów to są inne apki (Stellarium/Sky Map), ale nie testowałem i nie znam się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi