Skocz do zawartości
Nerwica.com

Wytłumaczcie mi strach przed śmiercią

Dalila_

Rekomendowane odpowiedzi

49 minut temu, shadow_no napisał(a):

Hmmmm

W sumie ciekawe spostrzeżenie. Jako nałogowiec na wielu płaszczyznach ja ciągle mam jakieś cele i wypruwam se flaki, żeby je realizować. I szczerze nie rozumiem jak można celów nie mieć.

Bez celów życie wydaje się kompletnie pozbawione sensu. Nawet w rozważaniach o tym czy Bóg istnieje czy nie i co jest po śmierci zastanawiam się jaki jest w takim razie cel istnienia i naszego doczesnego życia.

Życie dla wegetacji wydaje mi się koszmarem którego nie umiałbym zaakceptować

No wlasnie dlatego uwazam ze zycie jest bez sensu i mam slaba chec na jego kontynuowanie.

Edytowane przez Grouchy

💙🧡💛  す  I am naff and a dweeb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz, Grouchy napisał(a):

No wlasnie dlatego uwazam ze zycie jest bez sensu i mam slaba checna jego kontynuowanie.

No to wszystkie zwierzęta też żyją bez sensu, bo ich jedynymi celami w życiu jest jedzenie, spanie w bezpiecznym miejscu i kopulacja. Naprawdę nie każdy musi być wielki i robić wielkie rzeczy, patrz na mnichów. 

Klik i robisz, co chcesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

16 minut temu, selenaciowy napisał(a):

Nie można po prostu "być", trzeba być kimś konkretnym, robić coś konkretnego, bo inaczej będą cię nazywać nikim. Dla mnie to chore i bardzo szkoda, że tak jest. 

No i wymyslaja dzieciom szereg zajec dodatkowych az chca sie zesrac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz, selenaciowy napisał(a):

No to wszystkie zwierzęta też żyją bez sensu, bo ich jedynymi celami w życiu jest jedzenie, spanie w bezpiecznym miejscu i kopulacja. Naprawdę nie każdy musi być wielki i robić wielkie rzeczy, patrz na mnichów. 

Ale ja nie wiem co chce robic. Nigdy nie wiedzialem kim chce byc, co robic w zyciu. Jestem po 40 a mentalnie jestem w V klasie podstawowki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Grouchy napisał(a):

Ale ja nie wiem co chce robic. Nigdy nie wiedzialem kim chce byc, co robic w zyciu. Jestem po 40 a mentalnie jestem w V klasie podstawowki.

Uświadom sobie, że nie musisz nic robić, nie musisz być "kimś", po prostu bądź i żyj, rób to co lubisz, tak jak to robiłeś przez ostatnie 40 lat życia. Ja też nie wiem co chcę robić od samego początku i tak sobie bytuję, mam za sobą wiele prac i zrobiony zawód, w którym nie pracuję, i tak samo byłem sfrustrowany, że jeszcze nie odkryłem swojej drogi życiowej, ale powiedziałem "jebać to". Od razu żyje się lżej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakoś większość tylko czeka na emeryturę, żeby odpocząć. A ja wolę odpoczywać całe życie. No ale skonstruowano taki a nie inny system, w którym jeszcze ludzie płaczą, że się nie odnajdują - przypomnę - w wymyślonym systemie. Nabranie dystansu do życia to najlepsze co może spotkać myślącego człowieka. A cele pomniejsze i większe zawsze jakieś wpadną. Choćby były to zakupy albo nauka języka, bo coś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@selenaciowy @Grouchy ale czekajcie, bo gubi mi się tu co jest przyczyną a co skutkiem.

W sensie wg Was przyczyną tego, że jesteście w kiepskim nastroju jest to, że presja i oczekiwania społeczeństwa są zbyt wysokie i tu nie pasujecie?

Bo ja to widzę tak, że przyczyną takiego stanu właśnie jest marazm i brak widocznego celu.

Innymi słowy - nawet jeśli warunki i społeczeństwo byłoby takie jak chcecie to i tak coś by nie zagrało i przeszkadzało.

Przepraszam że piszę tak wprost, ale mam wrażenie, że problem nie jest na zewnątrz. Też nie lubię ciągłego gadania o tym jak ważna jest praca nad sobą no ale... jest. A samorozwój ma wiele postaci 

🗨️ Dołącz do naszej grupy na czacie:

💬 Discord

neptron.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi