Skocz do zawartości
Nerwica.com

Wytłumaczcie mi strach przed śmiercią

Dalila_

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, shadow_no napisał(a):

Tu też nie do końca to tak działa. Bo nasze geny po około 10 pokoleniach i tak się rozmyją i nie zostanie z naszych genów już w przyrodzie chyba nic. Albo coś źle rozumiem jak działa ewolucja

No dokładnie. Patrząc na genotyp / fenotyp ludzi masa jest do siebie podobna (w ramach 1 nacji powiedzmy ), do tego jest nas pierdyliard.

ja rozumiem ten pęd i chęć i poczucie wyjątkowości faktu że się stworzyło jakieś dziecko, ale to właśnie nagania instynkt i obiektywnie nie ma w tym fakcie ani w tych potomkach nic wyjątkowego tylko jednostkowo dla danej osoby jego dziecko jest wyjątkowe / przejęło jakieś świetne w swoim

mniemaniu geny i talenty itd 

więc jednostkowo nic specjalnego po nas nie ‚zostaje ‚ jedyne co zostaje to ciągłość gatunku.

Edytowane przez Krejzi1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, Dalila_ napisał(a):

Jesteście jacyś malostkowi, dobre i 10 pokoleń to jest jakieś 500 latxD

Może i nawet być 1900 jakie to ma znaczenie w momencie jak umierasz i cie nie ma?

2 godziny temu, Żaba Monika napisał(a):

Ja jestem zadowolona ze swojego zycia, ale co za roznica czy cos po mnie zostanie czy nie? I tak mnie juz wtedy nie bedzie wiec bedzie mi to obojetne. 

+1 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Dalila_ napisał(a):

Ale w ciągu życia może ci sprawić to jakaś satysfakcję. Nie rozmawiam czy po śmierci coś jest czy nie 

Rozmawialiśmy w kontekście czegoś co ‚pozostaje’ i o to jakie to właściwie ma znaczenie skoro nas już nie ma. w perspektywie indywidualnej bo globalni to wiadomo - przedłużenie gatunku 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

31 minut temu, Żaba Monika napisał(a):

Szczerze mowiac to jakos mnie to nie martwi. Zreszta gdybysmy sie rozmnazali w takim tempie jak dotychczas to by w koncu zabraklo dla nas wody i pozywienia.

Odkąd umiemy leczyć sporo chorób i wydłużyliśmy życie, wystarczy mieć dwójkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, Dalila_ napisał(a):

a się nie zgadzam że większość ludzi rodzi dzieci żeby im miał kto podać szklankę wody. Dziś można zapłacić za opiekunkę lub dom opieki

A ja uwazam ze właśnie  po to. Może nie dosłownie ale żeby mieć rodzine / kogos wokół siebie / kogos do kochania / zeby ktos odwiedził na starość ;) dziecko opiekujące sie jest lepsze niz dps i samotnośc.

nie oceniam tych dążeń, ale trudno zaprzeczyć ze to jest właśnie egoizm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Żaba Monika napisał(a):

Jestem realistka, i tak wiem, ze szybko zostane zapomniana i nie przeszkadza mi to. Nawet gdybym miala 10 dzieci to moje pra pra wnuki i tak juz by o mnie nic nie wiedzialy. Taka kolej rzeczy, moje zycie jest malo warte w skali swiata, jego wartosc sama ustalam tu i teraz.

Dokładnie. Tez mało wiem o pradziadkach a już trudno mówić o wiezi. To se tyle pozostawili ze tak do końca nie kojarzę ich imion 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O właśnie właśnie to. Jak dla kogoś geny dodają coś żadnemu życiu wartości to wtedy się decydują i nie widzą tu egoizmu itp 

Może marnemu miało byc 

Chyba z ich perspektywy to życie i oni nie są tak marni skoro usilnie próbują sie zreplikowac;p

danie szansy na istnienie i zadowolenie z tego nie jest altruistyczne hmm no nie wiem

Ale nie kazdy widzi taka potrzebę dawania istnienia i uszczęśliwiania kogos kogo jeszcze de facto nie ma. Dalej uwazam ze to jest uszczęśliwianie siebie a nie kogos kto nie istnieje.

dzieci miały być argumentem na ‚pozostawienie Czegos po sobie’ a teraz przeszliśmy na dyskusje czy warto i po co mieć dzieci.

Edytowane przez Krejzi1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 minut temu, Krejzi1 napisał(a):

A ja uwazam ze właśnie  po to. Może nie dosłownie ale żeby mieć rodzine / kogos wokół siebie / kogos do kochania / zeby ktos odwiedził na starość ;) dziecko opiekujące sie jest lepsze niz dps i samotnośc.

nie oceniam tych dążeń, ale trudno zaprzeczyć ze to jest właśnie egoizm

Nie wiem kto w ten sposób myśli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, Pieprz w moździerzu napisał(a):

To jest altruizm wobec świata. Wyobraź sobie, że nagle wszyscy decydują, że nie będą mieć dzieci. Jak wtedy wyglądałby taki schyłkowy świat? Zbiorowa depresja i samobójstwo. W imię czego? Żeby dać więcej miejsca na Ziemi wiewiórkom i bakteriom?

A ty znowu chcesz sie ścigać 😀 tak nikogo nie przekonasz 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 minut temu, Elciaa napisał(a):

Nie wiem kto w ten sposób myśli.

Wszystkie osoby z którymi rozmawiałam o motywacji do ‚posiadania’* dzieci.  

*swoja droga to strasznie bekowe posiada sie rzeczy a nie dzieci ale rodzice bardzo chetnie używają tego czasownika w kontekscie dzieci 😀

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 minut temu, shadow_no napisał(a):

Teraz zamieszam.

Dopuszczacie do siebie myśl że skoro liczba ludności się zmienia, to znaczy że inkarnujace się duszę mogą pochodzić z innych cywilizacji? Xd 

Rzeczywiście zamieszałeś :D Teraz będzie rozkminka, ciekawe pytanie.

Odpowiadając napiszę, że tak- dopuszczam do świadomości taką myśl i wcale nie wydaje mi się to abstrakcyjne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

19 minut temu, shadow_no napisał(a):

Teraz zamieszam.

Dopuszczacie do siebie myśl że skoro liczba ludności się zmienia, to znaczy że inkarnujace się duszę mogą pochodzić z innych cywilizacji? Xd 

Dopuszczamy 😀 i ze byliśmy  / będziemy Chińczykami 

Nie wiem tylko jak pieprz to zniesie 😀

Edytowane przez Krejzi1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

22 minuty temu, shadow_no napisał(a):

Teraz zamieszam.

Moze pochodza z wymarlych gatunkow zwierzat. Od tych osobnikow, ktore na to zasluzyly swoimi uczynkami, ma sie rozumiec :D

Swoja droga reinkarnacja ciekawa koncepcja, nigdy nie potrafilam tego zrozumiec. Jesli nie ma naszego ciala, ani naszych mysli, to co sie w nas reinkarnuje i skad wiemy, ze to my?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, Krejzi1 napisał(a):

Dopuszczamy 😀 i ze byliśmy  / będziemy Chińczykami 

Nie wiem tylko jak pieprz to zniesie 😀

Mogę się tylko pośmiać. Dusze są, że tak powiem jednorazowe 😄 A liczba ludności to ciekawy argument za tym. No chyba że chcecie powiedzieć, że liczba istot żywych jest od powstania świata stała i tylko proporcje gatunków się zmieniają. To znaczy, że sporo dusz awansowało ze zwierzątek na ludzi. A jeśli dusze wędrują tylko pomiędzy ludźmi, których jest ogółem coraz więcej,to co decyduje o tym, że Iksiński przy poczęciu otrzymał duszę z recyklingu a Igrekowski nową? I skąd się ona wzięła?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, Pieprz w moździerzu napisał(a):

Z kim o co?

Z zalewem Azjatów czy innych nacji w czasie gdy już dawno nas nie będzie. Nawiązuje do jakiejś dyskusji na ten temat na Kafe brutalnie przerwanej 😀 motywowałaś mnie tym ze musimy pozostać biali bo w czasie w którym nas nie będzie i nikt o nas nie będzie pamietac większości ludzkości może niebyc biała 😀

za iles tam lat (nie pamietam) wszyscy bedziemy Azjatami. I co z tego?:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 minuty temu, Żaba Monika napisał(a):

Moze pochodza z wymarlych gatunkow zwierzat. Od tych osobnikow, ktore na to zasluzyly swoimi uczynkami, ma sie rozumiec :D

Swoja droga reinkarnacja ciekawa koncepcja, nigdy nie potrafilam tego zrozumiec. Jesli nie ma naszego ciala, ani naszych mysli, to co sie w nas reinkarnuje i skad wiemy, ze to my?

Z tych dziwnych świadectw małych dzieci które twierdzą ze były kims innym w latach 60 i rodzice sprawdzają fakty i okazuje sie to prawda 😀

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, Krejzi1 napisał(a):

Z zalewem Azjatów czy innych nacji w czasie gdy już dawno nas nie będzie. Nawiązuje do jakiejś dyskusji na ten temat na Kafe brutalnie przerwanej 😀 motywowałaś mnie tym ze musimy pozostać biali bo w czasie w którym nas nie będzie i nikt o nas nie będzie pamietac większości ludzkości może niebyc biała 😀

za iles tam lat (nie pamietam) wszyscy bedziemy Azjatami. I co z tego?:D

Konkretnie trzeba walczyć demograficznie z tymi, którzy przynoszą dziadostwo a nie rozwój i wolność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi