Skocz do zawartości
Nerwica.com

emoalek

Rekomendowane odpowiedzi

Hej!

Dawno nie bylem na forum, chcialbym na poczatku skrocic moja historie: zmagam sie z nerwica od dobrych paru lat, zdiagnozowano mi OCD i biore z tego wzgledu fluwoksamine (z roznymi skutkami).

Tabletki jako tako mi pomogly, na pewno bardzo narzekac nie moge, ale ostatnio czuje sie tak zle, jak dawno sie jeszcze nie czulem. Mam dużo napadów lęku, a sam lęk czuje prawie ciągle. Matura za 2 tygodnie, a ja nie potrafię się uspokoić i uczyć, czuje się już całkowicie wyczerpany. Dodatkowo ciągle kontroluje oddech i bicie serca z obawy ze przestanie działać, że dostane zawał, udar, przez co boję się zostawać sam w domu z obawy, że coś mi się stanie. Nie potrafię dobrze spać, nie umiem zasnąć lub budzę się w nocy. Ciąglę czuje mrowienie w ciele albo uderzenia gorąca i fale niepokoju. I najgorsze z tego wszystkiego jest to, że wiem, że to wszystko moja głowa, że nic mi nie grozi i nie jestem chory, ale nie potrafię się uspokoić, nie potrafię zatrzymać tej spirali i boje się, że do matury się nie uspokoję. Nie wiem gdzie już szukać pomocy, chodzę na terapię, ale miałem teraz 2 tygodniową przerwę i to wszystko dzieje się właśnie teraz. Jeszcze chorowałem w ostatnie dni na anginę i miałem jakieś obsesje, że leki nie działają i chcą mi zaszkodzić, że coś mi się zaraz stanie. Nie wiem

już jak sobie pomóc, też nie wiem czego oczekuję od forum, może jakiś porad, pocieszeń? czuje się naprawde okropnie i mam już tego dość, chcę się poczuć normalnie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 minut temu, emoalek napisał(a):

Hej!

Dawno nie bylem na forum, chcialbym na poczatku skrocic moja historie: zmagam sie z nerwica od dobrych paru lat, zdiagnozowano mi OCD i biore z tego wzgledu fluwoksamine (z roznymi skutkami).

Tabletki jako tako mi pomogly, na pewno bardzo narzekac nie moge, ale ostatnio czuje sie tak zle, jak dawno sie jeszcze nie czulem. Mam dużo napadów lęku, a sam lęk czuje prawie ciągle. Matura za 2 tygodnie, a ja nie potrafię się uspokoić i uczyć, czuje się już całkowicie wyczerpany. Dodatkowo ciągle kontroluje oddech i bicie serca z obawy ze przestanie działać, że dostane zawał, udar, przez co boję się zostawać sam w domu z obawy, że coś mi się stanie. Nie potrafię dobrze spać, nie umiem zasnąć lub budzę się w nocy. Ciąglę czuje mrowienie w ciele albo uderzenia gorąca i fale niepokoju. I najgorsze z tego wszystkiego jest to, że wiem, że to wszystko moja głowa, że nic mi nie grozi i nie jestem chory, ale nie potrafię się uspokoić, nie potrafię zatrzymać tej spirali i boje się, że do matury się nie uspokoję. Nie wiem gdzie już szukać pomocy, chodzę na terapię, ale miałem teraz 2 tygodniową przerwę i to wszystko dzieje się właśnie teraz. Jeszcze chorowałem w ostatnie dni na anginę i miałem jakieś obsesje, że leki nie działają i chcą mi zaszkodzić, że coś mi się zaraz stanie. Nie wiem

już jak sobie pomóc, też nie wiem czego oczekuję od forum, może jakiś porad, pocieszeń? czuje się naprawde okropnie i mam już tego dość, chcę się poczuć normalnie!

Najlepiej chyba pójść do lekarza psychiatry, może podniesie ci dawkę Fluwo,albo coś dołoży.Pewnie się trochę wypalila fluwo.A może jednak przejdzie ci ten stan.W trakcie jakiegos przeziebienia a mówisz że miałeś angine,to leki tez czasami słabiej dzialaja.Jak dojdziesz do siebie to i może fluwo się zaladuje na nowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

50 minut temu, emoalek napisał(a):

Matura za 2 tygodnie, a ja nie potrafię się uspokoić i uczyć, czuje się już całkowicie wyczerpany.

Zagadaj z lekarzem póki jeszcze jest jeszcze czas na ewentualnie rozkręcenie się leków. Bo jeśli ważny termin jest blisko a nie do końca panujesz nad sobą to trzeba reagować. Na forum możemy pocieszyć dobrym słowem ale same słowa aż tak Ci nie pomogą. Musisz działać i im szybciej tym lepiej. Być może nawet coś doraźnego tu będzie ratunkiem. Na takie właśnie sytuacje są przewidziane niektóre leki ale musisz mieć możliwość je "przetestować" zanim będzie ten dzień 0 także marsz do lekarza

🗨️ Dołącz do naszej grupy na czacie:

💬 Discord

neptron.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tam Cię straszą. Dasz radę napisać naturę nawet z tą nerwicą jestem pewna, myśl jaki jesteś silny dajesz radę mimo wszystko żyć z tą nerwicą. Lekarz faktycznie może ci dac coś na uspokojenie doraźnie, jak od psychiatry to może alprazolam doraźnie czy coś podobnego dostaniesz. Ale ja bym wcześniej spróbowała czy Cię nie zmuli i jak ci się będzie myślało, mnie zmulal. Wygląda na to że nerwica przeszła u Ciebie też w GAD. No cóż to raczej często się zdarza objawy się mieszają. A od jak dawna się uczysz na maturę? Czego boisz się najbardziej? W sumie te 2 tygodnie to też można dac sobie luzu żeby nie iść zmęczonym styrana głowa... chociaż inni do ostatniej chwili kują. Nie wiem co lepsze:) różnie robią. Ale serio jak już 1 egzamin napiszesz to pomyślisz że jakoś przeszło to na 2 już pójdziesz mniej wystraszony A co dopiero na 5 to już relaksik full. U nas nawet zamiast płakać że matme rozszerzona taka dojebali trudna to wszyscy ryli że śmiechu już nad kartką bo nic żeśmy nie umielixD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Dalila_Dzieki za te slowa:D ucze sie tak naprawde od wrzesnia, najbardziej chyba sie boje poprostu tego, ze koncze jakis etap, koncze szkole i juz nigdy do niej nie wroce. Niby wiem, ze glupi nie jestem i ucze sie duzo i umiem duzo, ale wciaz mam jakas niepewnosc i czuje sie winny tego, ze teraz siedze w domu i nic sie nie ucze. No i czuje sie winny tego ze mnie dopadly akurat teraz te lęki. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

18 minut temu, Dalila_ napisał(a):

A tam Cię straszą.

Nie straszę tylko daję radę z własnego doświadczenia z maturami. Gdybym miał taką możliwość to właśnie zrobiłbym tak jak napisałem

19 minut temu, Dalila_ napisał(a):

Dasz radę napisać naturę nawet z tą nerwicą jestem pewna, myśl jaki jesteś silny dajesz radę mimo wszystko żyć z tą nerwicą.

Mi też tak mówili

🗨️ Dołącz do naszej grupy na czacie:

💬 Discord

neptron.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

30 minut temu, emoalek napisał(a):

@Dalila_Dzieki za te slowa:D ucze sie tak naprawde od wrzesnia, najbardziej chyba sie boje poprostu tego, ze koncze jakis etap, koncze szkole i juz nigdy do niej nie wroce. Niby wiem, ze glupi nie jestem i ucze sie duzo i umiem duzo, ale wciaz mam jakas niepewnosc i czuje sie winny tego, ze teraz siedze w domu i nic sie nie ucze. No i czuje sie winny tego ze mnie dopadly akurat teraz te lęki. 

No to prawda że to jest taki specyficzny czas. Jest to dziwne uczucie nie takie jak każdego roku przed wakacjami. Ale to normalne że się tak czujesz dziwnie. Hehe też miałam kaca moralnego że za mało się uczyłam i panika przed końcem, ale napisałam spoko. A jak Ty od września to o panie ja to standardowo po studniówce xd więc jesteś lepiej przygotowany :D A ustnych się boisz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, za rok matura,[O, dużo czasu jeszcze do końca!]Za pół roku.Już niedługo, coraz bliżej,Za pół roku.Minęła studniówka[Zabieram się do pracy.]Z wielkim hukiem.Czas ucieka i maturaCoraz bliżej.Za miesiąc matura,[Tak, zaczynam się już solidnie uczyć.]Dwa tygodnie.Już niedługo, coraz bliżej,Dwa tygodnie.Oj, za dzień matura,[Ojejku! Co to będzie?!]Za godzinę.Już niedługo, coraz bliżej,Już za chwilę!- No, to trzymajcie kciuki, chłopcy!- Dobra, dobra! Idź, trzymamy! Trzymamy, trzymamy.- Idź! Powodzenia!- Dziękuję.- Złam sobie kark!- Nie, no ... powodzenia, powodzenia! ...- No, jak? Chyba zda, Ben, co?- No ... ja uważam, że zda.- Tak, zresztą matmy się ze mną uczył przez cały rok.- A ze mną przez pół roku fizyki.- Nie, no ... tym bardziej, że proste egzaminy są teraz ...- W tym roku.- No, nie będzie miał na pewno żadnych problemów.- A co! Pewnie, że nie!- Chociaż, wiecie, on ostatnio tak troszeczkę się oglądał za dziewczynami- No, dobrze, ale profesora ma znajomego, no ...- A nie! No, to zda! Zda, tak, zda!- I jego piosenkę lubi profesor - "Taką jak Ty" ...- Cicho, cicho! Idzie! Idzie! No, Niuniek, jak tam było? Jak ci poszło? Jak tam? No, co?! Jak tam? No, powiedz tu! Ojejku, gadaj no!- Ach ...]Znów za rok matura,Za rok cały.Już niedługo, coraz bliżej, [ale]Za rok cały.Już niedługo, coraz bliżej, [lecz]Za rok cały.

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://www.youtube.com/watch%3Fv%3D8g7la8uqfRU&ved=2ahUKEwj80sqkn-2TAxUxKxAIHYciHBkQwqsBegQIFBAB&usg=AOvVaw3RquzPZDPLSXNHjnE1jVPB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 minut temu, Dalila_ napisał(a):

No to prawda że to jest taki specyficzny czas. Jest to dziwne uczucie nie takie jak każdego roku przed wakacjami. Ale to normalne że się tak czujesz dziwnie. Hehe też miałam kaca moralnego że za mało się uczyłam i panika przed końcem, ale napisałam spoko. A jak Ty od września to o panie ja to standardowo po studniówce xd więc jesteś lepiej przygotowany :D A ustnych się boisz?

Angielskiego raczej nie, bo nie mam z nim problemow, polskiego moze troche, ale chyba bardziej boje sie samego mowienia i swojej autoprezentacji (mam okropne tiki) niz tego czy bede umial na dany temat cos. Wlasnie teraz najgorsze jest to oczekiwanie, tak bardzo chcialbym miec to juz za soba!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, emoalek napisał(a):

Angielskiego raczej nie, bo nie mam z nim problemow, polskiego moze troche, ale chyba bardziej boje sie samego mowienia i swojej autoprezentacji (mam okropne tiki) niz tego czy bede umial na dany temat cos. Wlasnie teraz najgorsze jest to oczekiwanie, tak bardzo chcialbym miec to juz za soba!

Daj spokój te nauczycielki będą takie zanudzone siedzeniem tam kilka godzin i słuchaniem wypocin maturzystów! Tiki! tikow się nie ocenia tylko to co mówisz:) ubierz się ładnie w garniturek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

44 minuty temu, Dalila_ napisał(a):

Daj spokój te nauczycielki będą takie zanudzone siedzeniem tam kilka godzin i słuchaniem wypocin maturzystów! Tiki! tikow się nie ocenia tylko to co mówisz:) ubierz się ładnie w garniturek

Dzieki, oczywiscie ubiore sie w garniturek;D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi