Skocz do zawartości
Nerwica.com

System Kaucyjny

digital extasy

Rekomendowane odpowiedzi

Co myślicie? 😜 Korzystacie? :D 

Nie czuję się ani biedakiem, ani bogaczem, ale w butelkomacie jeszcze nie byłem. Zwyczajnie głupio jest nieść 5 butelek albo puszek, żeby dostać te 2,5. Jeszcze gorzej jest nieść cały worek różnorakich opakowań i denerwować się, że maszyna wypluwa opakowanie, bo kod kreskowy zamazany, czy coś :D 

Także czuję się podwójnie okradany, po pierwsze podnieśli opłaty za wywóz śmieci i po drugie niechęć do systemu kaucyjnego :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super sprawa ja zawoze całą gigantyczną torbę jak z zakupów. No bo jak dużo pijemy to i dużo butelek więc wygodniej wrzucić hurtowo. Nie mogą być pogniecione butelki dlatego może ci wypluwa no etykiet chyba nie niszczysz no ale to też musi być ok. Nie wiem czego się wstydzić i tak kupujesz te wodę to jak możesz za nie odzyskać część kasy to chyba głupi by tego nie robił ewentualnie jak ktoś milioner to może mieć lenia i dopuszczone :D 

Nie ma sensu się wstydzić za PRL też się oddawalo tylko szklane butelki i nie pamiętam co tam oddawalo mleko? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 minut temu, Dalila_ napisał(a):

Nie wiem czego się wstydzić i tak kupujesz te wodę to jak możesz za nie odzyskać część kasy to chyba głupi by tego nie robił

Szczególnie że przecież podczas zakupu już się zapłaciło kaucje. Więc to nie jest zarobek tylko zwrot swoich pieniędzy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 godzin temu, take napisał(a):

Uważam, że system kaucyjny jest zupełnie niepotrzebny. Jest niewygodny dla ludzi. Uważam, że powinno się pomagać ludziom, zwłaszcza słabszym i biedniejszym, a nie jeszcze ich obciążać.

Zgadzam się, ale spójrz na to z drugiej strony - butelki porozrzucane są po ziemi, dla bezdomnych to nie są śmieci, a pieniądze. W wiadomościach jeden się chwalił, że za 2 godziny zbierania butelek zebrał 200 zł. Sam mam w domu cały wór, jeszcze nie wybrałem się do butelkomatu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super sprawa. Jestem bardzo zadowolony że oprócz pięciu koszy na pięć frakcji odpadów mam teraz jeszcze w swoim mikroapartamcencie 🤣 składowisko butelek. Jak tak dalej pójdzie to 50% mieszkania będzie zajmowała sortownia śmieci 🤣.

Jutro zaraz po pracy jak tylko skończę sortowanie jadę 20 km do pszok żeby oddać olej ze smażenia, przy okazji zawiozę butelki do sklepu i baterie. To będzie chwila moment... Po 20 myślę że już bedzie czas na życie.

Edytowane przez Kris0x0000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi