Skocz do zawartości
Nerwica.com

Jesteście dobrymi kierowcami?

Dalila_

Rekomendowane odpowiedzi

5 godzin temu, Dalila_ napisał(a):

Drugie pytanie na komisji o orzeczenie mogą zgłosić żeby zawiesili prawko? Teraz tak sobie myślę przecież w końcu mam neurologiczne objawy. Jak było u was? @Noire Panthere @Tibijczyk dzięki z gory

No a jak ktoś ma schizo i np nie bierze leków to też chyba psychiatrą powinien to zgłosić a nie robią takich rzeczy. A kto z was bierze leki po których nie można jeździć? Po benzo można? 

Ja prawka nie mam. Jeżdżę autobusami od 15 lat. Po przeciwpadaczkowych nie można jeździć na tirach.

Listening to: "Keane - Somewhere Only We Know"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, Dalila_ napisał(a):

Drugie pytanie na komisji o orzeczenie mogą zgłosić żeby zawiesili prawko? Teraz tak sobie myślę przecież w końcu mam neurologiczne objawy. Jak było u was? @Noire Panthere @Tibijczyk dzięki z gory

No a jak ktoś ma schizo i np nie bierze leków to też chyba psychiatrą powinien to zgłosić a nie robią takich rzeczy. A kto z was bierze leki po których nie można jeździć? Po benzo można? 

Tyle czasu jeździsz i teraz chcesz zawieszać? Dziwne trochę. No ale jak uważasz. Komisja o przyznaniu stopnia niepełnosprawności nie ma nic do prawa jazdy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, Dalila_ napisał(a):

Up up

@libedty też robiłeś rko. Wszyscy robili masakra. Pijak przeżył? 

@Prince of darknessa Ty brałeś takie leki przecież to mogłeś prowadzić? W sensie lekarz w ogóle o tym pomyślał?

Mam pytanie do was, wozicie że sobą info jakie leki bierzecie? W sumie to może być ważne. W dodatku ja miałam metylo a nie wozilam żadnego info, jakby mnie kontrolowali to jeszcze bym w sądzie musiała się tłumaczyć 

Ja nie robiłam, na szczęście nigdy nie byłam w takiej sytuacji.

Uczestniczyłam w wypadku, ale każdy wyszedł z niego w zasadzie bez szwanku, choć 2 samochody poszły do kasacji. Mi jedynie okulary spadły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, brum.brum napisał(a):

Tyle czasu jeździsz i teraz chcesz zawieszać? Dziwne trochę. No ale jak uważasz. Komisja o przyznaniu stopnia niepełnosprawności nie ma nic do prawa jazdy. 

Oni czy zgłaszają to i z urzędu zabiorą xD

2 godziny temu, Prince of darkness napisał(a):

Nie mogłem prowadzić i nie prowadziłem. Dopiero po określonym czasie od zażycia i ogólnego stanu psychomotorycznego. 

A oki

2 godziny temu, Żaba Monika napisał(a):

Ja nie robiłam, na szczęście nigdy nie byłam w takiej sytuacji.

Uczestniczyłam w wypadku, ale każdy wyszedł z niego w zasadzie bez szwanku, choć 2 samochody poszły do kasacji. Mi jedynie okulary spadły.

Ale wypadek zaliczyłas... miałaś potem stracha?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 minuty temu, Dalila_ napisał(a):

Oni czy zgłaszają to i z urzędu zabiorą xD

A oki

Ale wypadek zaliczyłas... miałaś potem stracha?

W sumie to nie. Może dlatego, że to nie ja kierowałam.

Bardziej mnie zraziły stłuczki, w których uczestniczyłam, bo ich było więcej. Ludzie jeżdżą jak wariaci i jest to stresujące.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 godzin temu, Dalila_ napisał(a):

Mam pytanie do was, wozicie że sobą info jakie leki bierzecie?

Nie

9 godzin temu, Dalila_ napisał(a):

Po benzo można? 

NIE

2 godziny temu, Żaba Monika napisał(a):

Mi jedynie okulary spadły.

Gdybym jeździł w okularach to chyba bym się ciągle bał, że mi poduszka wybuchnie i już ich nigdy nie zdejme

🗨️ Dołącz do naszej grupy na czacie:

💬 Discord

neptron.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

46 minut temu, shadow_no napisał(a):

Nie

NIE

Mi się zdaje że w stanach nie można po alprazolam A takto w pl nie ma zakazu chyba. Myślę że wszyscy jeżdżą. Mam wujka co brał i zawodowo jeździł xd ??

46 minut temu, shadow_no napisał(a):

Gdybym jeździł w okularach to chyba bym się ciągle bał, że mi poduszka wybuchnie i już ich nigdy nie zdejme

O Jezu po oczach 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

56 minut temu, Dalila_ napisał(a):

Mi się zdaje że w stanach nie można po alprazolam A takto w pl nie ma zakazu chyba. Myślę że wszyscy jeżdżą. Mam wujka co brał i zawodowo jeździł xd ??

W Polsce prowadzenie pojazdu po benzodiazepinach lub innych znajdujących się w wykazie środków działających podobnie do alkoholu może skutkować odpowiedzialnością karna w przypadku wykroczenia art. 87 § 1 Kodeksu wykroczeń. 

"Kto, znajdując się w stanie po użyciu alkoholu lub podobnie działającego środka, prowadzi pojazd mechaniczny w ruchu lądowym, wodnym lub powietrznym, podlega karze aresztu albo grzywny nie niższej niż 2500 złotych." 

Dodatkowo sąd orzeka środek karny w postaci zakazu prowadzenia pojazdu od 6 miesięcy do lat 3 i przypisuje 15 punktów karnych - art.29 § 1 Kodeksu wykroczeń. 

W przypadku przestępstwa tj. art. 178a § 1 Kodeksu karnego.

"Kto, znajdując się w stanie nietrzeźwości lub pod wpływem środka odurzającego, prowadzi pojazd mechaniczny w ruchu lądowym, wodnym lub powietrznym, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3."

Ponadto zakaz prowadzenia pojazdu od 3 do 15 lat wynikający wprost z art. 42 § 2 K.K. 

Dodatkowo świadczenie pieniężne (z art. 43a § 2 KK): Obowiązkowa wpłata na rzecz Funduszu Pomocy Pokrzywdzonym oraz Pomocy Postpenitencjarnej w kwocie od 5 000 zł do 60 000 zł.

Edytowane przez Prince of darkness

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

22 minuty temu, Prince of darkness napisał(a):

W Polsce prowadzenie pojazdu po benzodiazepinach lub innych znajdujących się w wykazie środków działających podobnie do alkoholu może skutkować odpowiedzialnością karna w przypadku wykroczenia art. 87 § 1 Kodeksu wykroczeń. 

"Kto, znajdując się w stanie po użyciu alkoholu lub podobnie działającego środka, prowadzi pojazd mechaniczny w ruchu lądowym, wodnym lub powietrznym, podlega karze aresztu albo grzywny nie niższej niż 2500 złotych." 

Dodatkowo sąd orzeka środek karny w postaci zakazu prowadzenia pojazdu od 6 miesięcy do lat 3 i przypisuje 15 punktów karnych - art.29 § 1 Kodeksu wykroczeń. 

W przypadku przestępstwa tj. art. 178a § 1 Kodeksu karnego.

"Kto, znajdując się w stanie nietrzeźwości lub pod wpływem środka odurzającego, prowadzi pojazd mechaniczny w ruchu lądowym, wodnym lub powietrznym, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3."

Ponadto zakaz prowadzenia pojazdu od 3 do 15 lat wynikający wprost z art. 42 § 2 K.K. 

Dodatkowo świadczenie pieniężne (z art. 43a § 2 KK): Obowiązkowa wpłata na rzecz Funduszu Pomocy Pokrzywdzonym oraz Pomocy Postpenitencjarnej w kwocie od 5 000 zł do 60 000 zł.

Nie ma napisane co jest tym środkiem 

Masz gdzieś sprecyzowane?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 minut temu, Dalila_ napisał(a):

Nie ma napisane co jest tym środkiem 

Masz gdzieś sprecyzowane?

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA z dnia 16 lipca 2014 r. w sprawie wykazu środków działających podobnie do alkoholu oraz warunków i sposobu przeprowadzania badań na ich obecność w organizmie

§ 1 

Środkami działającymi podobnie do alkoholu są:

1) opioidy;

2) amfetamina i jej analogi;

3) kokaina;

4) tetrahydrokanabinole;

5) benzodiazepiny.

Edytowane przez Prince of darkness

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Prince of darkness napisał(a):

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA z dnia 16 lipca 2014 r. w sprawie wykazu środków działających podobnie do alkoholu oraz warunków i sposobu przeprowadzania badań na ich obecność w organizmie

§ 1 

Środkami działającymi podobnie do alkoholu są:

1) opioidy;

2) amfetamina i jej analogi;

3) kokaina;

4) tetrahydrokanabinole;

5) benzodiazepiny.

Bzdura 2 i 3 nie działa jak alko

No ale dzięki !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stan nietrzezwosci a stan po spozyciu alkoholu to dwa rozne stany  zalezy ile wypil. z tymi odurzajacymi pewnie bedzie podobnie. 

nie ma wykazu srodkow odurzajacych po ktorych nie mozna jezdzic jakby byl taki wykaz to by mozna jezdzic po dopalaczach albo po tych po ktorych jak sie wezmie 2szt to nie ma sie np. kataru a jak sie wezmie 2 opakowania to sie widzi smoka :D . moim zdaniem po lekach nasennych tez nie mozna mimo ze nie odurzaja. te substancje i ta ustawa pewnie okresla  sposoby badania, jak policja zbada i przekroczy sie jakis wskaznik to wtedy biegly ocenia czy czlowiek byl odurzony czy nie.te testy pewnie badaja stęzenie wlasnie a nie same substancje.  samo posiadanie we krwi takiej substancji nie bedzie przestepstwem bo pewnie niektore sie utrzymuja tam miesiace i to by bylo kuriozalne. badanie sportowców wykazuje substancje zakazane nawet po 6 miesiacach pamietam jak nawrocki te testy robil to tez byla beka bo zrobil ten ktory wykrywa do 24h a sa tam tez testy z wlosa ktore wykrywaja do pol roku wiec to nie chodzi o obecnosc srodka odurzajacego tylko jego konkretne stezenia ktore wlasnie po tych 24h bedzie niewykrywalne dla testuco nie znaczy ze te jakies benzo sie juz z organizmu usuna. 

te art wyzej co czat wypluwa to moim zdaniem nie ma racji nie mozna art 43a$2 interpretowac w oderwaniu od tego co stanowi 43a a on dotyczy odstapienia od wymierzenia kary i kare pieniezna w zamian. wykladnia jezykowa i logika tak wlasnei wskazuje, a w kk wykladnia jezykowa powinna byc podstawowa,  chociaz pewnie jest nagonka na meneli i im czesto wymierzaja kary laczne i zakaz i kase biora i jeszcze samochod pewnie na podstawie jeszcze przepisów o konfiskacie ale ja uwazam ze jak 43a mowi o odstapieniu od wymierzenia kary to dotyczą wszystkie podpunkty przestępstwa i odstapienia od  karania w zamian za nawiazke i np. czas próby a nie kary lacznej.

te chaty w prawie i logice bardzo czesto sie myla jak im wrzucicie jakies zadania do rozwiazania do ktorych macie odpowiedzi zobaczycie ze ich skutecznosc to ze 30% odradzam sie nimi kierowac i jechac po czyms bo czat powie ze mozna po 24h :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

27 minut temu, libed napisał(a):

stan nietrzezwosci a stan po spozyciu alkoholu to dwa rozne stany  zalezy ile wypil. z tymi odurzajacymi pewnie bedzie podobnie. 

Nie ten co wpadł ci pod kolo

nie ma wykazu srodkow odurzajacych po ktorych nie mozna jezdzic jakby byl taki wykaz to by mozna jezdzic po dopalaczach albo po tych po ktorych jak sie wezmie 2szt to nie ma sie np. kataru a jak sie wezmie 2 opakowania to sie widzi smoka :D . moim zdaniem po lekach nasennych tez nie mozna mimo ze nie odurzaja. te substancje i ta ustawa pewnie okresla  sposoby badania, jak policja zbada i przekroczy sie jakis wskaznik to wtedy biegly ocenia czy czlowiek byl odurzony czy nie. te testy pewnie badaja stęzenie wlasnie a nie same substancje.

No właśnie nie ma takiego wykazu A dla mnie to jakieś głupie że sobie stwierdzają bez podkładki, A stężenie jak oceniają A jak będzie na granicy bo przecież wielki chłop i mała osobka odurzy się innym stężeniem to mają takie zajebiste kalkulatory że są sądy sprawiedliwe? No właśnie mi się dlatego zdaje że nie wszystkie benzo, opiaty to na pewno podchodzą. A wgl samo że się czepiaja amfetaminy jak to wyostrza zmysły i się lepiej jedzie masz lepszy reflek

samo posiadanie we krwi takiej substancji nie bedzie przestepstwem bo pewnie niektore sie utrzymuja tam miesiace i to by bylo kuriozalne. badanie sportowców wykazuje substancje zakazane nawet po 6 miesiacach pamietam jak nawrocki te testy robil to tez byla beka bo zrobil ten ktory wykrywa do 24h a sa tam tez testy z wlosa ktore wykrywaja do pol roku wiec to nie chodzi o obecnosc srodka odurzajacego tylko jego konkretne stezenia ktore wlasnie po tych 24h bedzie niewykrywalne dla testuco nie znaczy ze te jakies benzo sie juz z organizmu usuna. 

Ooo, z włosów aż pół roku? Uuu to nie podoba mi się 

te art wyzej co czat wypluwa to moim zdaniem nie ma racji nie mozna art 43a$2 interpretowac w oderwaniu od tego co stanowi 43a a on dotyczy odstapienia od wymierzenia kary i kare pieniezna w zamian. wykladnia jezykowa i logika tak wlasnei wskazuje, a w kk wykladnia jezykowa powinna byc podstawowa,  chociaz pewnie jest nagonka na meneli i im czesto wymierzaja kary laczne i zakaz i kase biora i jeszcze samochod pewnie na podstawie jeszcze przepisów o konfiskacie ale ja uwazam ze jak 43a mowi o odstapieniu od wymierzenia kary to dotyczą wszystkie podpunkty przestępstwa i odstapienia od  karania w zamian za nawiazke i np. czas próby a nie kary lacznej.

Chcesz powiedzieć że jak Cię złapią to odstąpią za 1 razem od ukarania w zamian za nawiązke, znam słowo nie wiem co znaczy w sumie, zbieranie śmieci? I czas próby żeby Cię znowu nie złapali na tym. No ale to jak masz dużo promili to na pewno tak nie jest

Ogolnie libed znów gadasz jak prawnik jesteś prawnikiem? @Prince w sumie też jest trochę 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

19 minut temu, Dalila_ napisał(a):

Nie ten co wpadł ci pod kolo

kto mi wpadł pod koło nie wiem o czym piszesz?

19 minut temu, Dalila_ napisał(a):

No właśnie nie ma takiego wykazu A dla mnie to jakieś głupie że sobie stwierdzają bez podkładki, A stężenie jak oceniają A jak będzie na granicy bo przecież wielki chłop i mała osobka odurzy się innym stężeniem to mają takie zajebiste kalkulatory że są sądy sprawiedliwe? No właśnie mi się dlatego zdaje że nie wszystkie benzo, opiaty to na pewno podchodzą. A wgl samo że się czepiaja amfetaminy jak to wyostrza zmysły i się lepiej jedzie masz lepszy reflek

ty chyba nie rozumiesz co to jest stęzenie procentowe ten sam procent u malego i duzego to jednak dwa rozne poziomy ilosciowe

tak tak wyostrza zmysły :D az mi sie przyponial utwor tlove karuzela :D 

kiedys mi znajomy mowil ze im gosc na kursie jazdy prowadzacy mowil ze "nikt wam tego nie powie ale jazda po niewielkiej ilosci alkoholu wyostrza zmysly" :D nie idz ta droga bo trafisz za kraty wystarczy ze ktos w ciebie wjedzie a i tak bedzie na ciebie bo kto uwierzy cpunce na amfetaminie ? nikt. 

22 minuty temu, Dalila_ napisał(a):

Chcesz powiedzieć że jak Cię złapią to odstąpią za 1 razem od ukarania w zamian za nawiązke, znam słowo nie wiem co znaczy w sumie, zbieranie śmieci?

nei nic takiego nie napsiałem tylko ze ten przepis odnosi sie do zaplaty kase ale w przypadku odstapienia od wymierzenia kary. jazda po alkoholu to art 178 a te 42 i 43 odnosza sie do czego innego i jeden wlasnie do odstapienia od ukarania czesto laczy sie to z nawiazką. nawiązka to przymus wplaty na jakas organizacje jak nie zaplacisz i masz np. zawieszone wykonanie kary to ci kare odwieszaja. to po prostu inna kara. 

jak odstepuja od wymierzenia kary to sa rozne srodki zastepcze okres proby nawiazka czy jeszcze co innego jakies prace spoleczne zalezy co jest przewidziane. 

jak cie zlapia nacpana to masz sanse bliskie zeru do tego zeby ktos odstapil od wymierzenia kary bo szkodliwosc spoleczna tego jest wysoka. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak cie zlapia po piwie z ciezarna zona ktora wieziesz na sor to masz szanse na odstapienia od wymierzenia kary bo chcialas chronic dobro wazniejsze. art 25 albo 26 kk juz nie pamietam albo jak sie nacpasz amfetamina i ktos ci bedzie chcial zabrac telefon i go zabijesz to moim zdaniem tez masz szanse bo telefon jak drogi to dobro chronione prawem i masz prawo go bronic a niespolmiernosc obrony to bylas nacpana i nie zdawalas sobie sprawy :D

Edytowane przez libed

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamiast szukać wytrychów w prawie to lepiej przeczytać ulotkę gdzie napisane, żeby nie obsługiwać maszyn itd. i zapamiętać, że one wpływają na percepcje.

Poza tym benzo wychodzą na testach na substancje psychoaktywne więc nad czym tu debatować

🗨️ Dołącz do naszej grupy na czacie:

💬 Discord

neptron.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powinien byc przepis ze jak zastrzelisz nacpanego to nie podlegasz zadnej karze ani nawet sledztwu czy uzycie bylo zasadne. testy wykazuja ze nacpany to zabiera smieciarka i po sprawie.  jak ktos chce zobaczyc smoka to niech idzie do kina 3d a nie szuka go jadac samochodem czy idac ulica. 

Edytowane przez libed

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

19 minut temu, libed napisał(a):

kto mi wpadł pod koło nie wiem o czym piszesz?

ty chyba nie rozumiesz co to jest stęzenie procentowe ten sam procent u malego i duzego to jednak dwa rozne poziomy ilosciowe

tak tak wyostrza zmysły :D az mi sie przyponial utwor tlove karuzela :D 

kiedys mi znajomy mowil ze im gosc na kursie jazdy prowadzacy mowil ze "nikt wam tego nie powie ale jazda po niewielkiej ilosci alkoholu wyostrza zmysly" :D nie idz ta droga bo trafisz za kraty wystarczy ze ktos w ciebie wjedzie a i tak bedzie na ciebie bo kto uwierzy cpunce na amfetaminie ? nikt. 

nei nic takiego nie napsiałem tylko ze ten przepis odnosi sie do zaplaty kase ale w przypadku odstapienia od wymierzenia kary. jazda po alkoholu to art 178 a te 42 i 43 odnosza sie do czego innego i jeden wlasnie do odstapienia od ukarania czesto laczy sie to z nawiazką. nawiązka to przymus wplaty na jakas organizacje jak nie zaplacisz i masz np. zawieszone wykonanie kary to ci kare odwieszaja. to po prostu inna kara. 

jak odstepuja od wymierzenia kary to sa rozne srodki zastepcze okres proby nawiazka czy jeszcze co innego jakies prace spoleczne zalezy co jest przewidziane. 

jak cie zlapia nacpana to masz sanse bliskie zeru do tego zeby ktos odstapil od wymierzenia kary bo szkodliwosc spoleczna tego jest wysoka. 

A Ok ok. dzięki. Widzę że jesteś coś związany z prawem. Wiem co to stężenie procentowe tylko wolno myślę. Jestem mądra... A co do typa z nauki jazdy to pierdolil, ale na pewno alkohol odstresowuje, ale zmysły zmula

8 minut temu, shadow_no napisał(a):

Zamiast szukać wytrychów w prawie to lepiej przeczytać ulotkę gdzie napisane, żeby nie obsługiwać maszyn itd. i zapamiętać, że one wpływają na percepcje.

Poza tym benzo wychodzą na testach na substancje psychoaktywne więc nad czym tu debatować

Piszą"nie zaleca się prowadzic" 

Teraz, libed napisał(a):

powinien byc przepis ze jak zastrzelisz nacpanego to nie podlegasz zadnej karze ani nawet sledztwu czy uzycie bylo zasadne. testy wykazuja ze nacpany to zabiera smieciarka i po sprawie.  jak ktos chce zobaczyc smoka to niech idzie do kina 3d

Ale Ty wiesz libed że zależnie co zazyjesz to masz inne działanie? Fajnie by było gdyby po wszystkim smoki latały :D

3 minuty temu, Żaba Monika napisał(a):

Po amfetaminie i kokainie ludzie są bardziej nabuzowani i może to wpływać na ich jazdę samochodem.

Jasne i wpływa. Ale to nie ma efektu na Ciebie jak alkohol i tylko o tym mówię że nie wydłuży reakcji co najwyżej znacznie przyspieszy 😂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem że nie wolno jeździć ale wiecie jak to jest. Ja sama tak mówiłam A wy się nie boicie że stłuczka i na testy wezmą was? I nikt się nie boi. Może po prostu musi być nieciekawa sprawa żeby robili narkotesty taka jak wtedy kiedy libed tego pijaka potrącił 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 minut temu, Dalila_ napisał(a):

Wiem że nie wolno jeździć ale wiecie jak to jest. Ja sama tak mówiłam A wy się nie boicie że stłuczka i na testy wezmą was? I nikt się nie boi. Może po prostu musi być nieciekawa sprawa żeby robili narkotesty taka jak wtedy kiedy libed tego pijaka potrącił 

Jak jest stłuczka to nie, ale jeśli ktoś zginie to już tak.

Ja jeżdżę tylko na trzeźwo, nie mam zaufania do siebie i nie wybaczyłabym sobie gdyby coś się stało, a ja bym była pod wpływem czegoś.

Zresztą rzadko kiedy nie jestem trzeźwa, narkotyków też nie biorę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi