Skocz do zawartości
Nerwica.com

Jesteście dobrymi kierowcami?

Dalila_

Rekomendowane odpowiedzi

5 godzin temu, Dalila_ napisał(a):

Drugie pytanie na komisji o orzeczenie mogą zgłosić żeby zawiesili prawko? Teraz tak sobie myślę przecież w końcu mam neurologiczne objawy. Jak było u was? @Noire Panthere @Tibijczyk dzięki z gory

No a jak ktoś ma schizo i np nie bierze leków to też chyba psychiatrą powinien to zgłosić a nie robią takich rzeczy. A kto z was bierze leki po których nie można jeździć? Po benzo można? 

Ja prawka nie mam. Jeżdżę autobusami od 15 lat. Po przeciwpadaczkowych nie można jeździć na tirach.

Listening to: "Keane - Somewhere Only We Know"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, Dalila_ napisał(a):

Drugie pytanie na komisji o orzeczenie mogą zgłosić żeby zawiesili prawko? Teraz tak sobie myślę przecież w końcu mam neurologiczne objawy. Jak było u was? @Noire Panthere @Tibijczyk dzięki z gory

No a jak ktoś ma schizo i np nie bierze leków to też chyba psychiatrą powinien to zgłosić a nie robią takich rzeczy. A kto z was bierze leki po których nie można jeździć? Po benzo można? 

Tyle czasu jeździsz i teraz chcesz zawieszać? Dziwne trochę. No ale jak uważasz. Komisja o przyznaniu stopnia niepełnosprawności nie ma nic do prawa jazdy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, Dalila_ napisał(a):

Up up

@libedty też robiłeś rko. Wszyscy robili masakra. Pijak przeżył? 

@Prince of darknessa Ty brałeś takie leki przecież to mogłeś prowadzić? W sensie lekarz w ogóle o tym pomyślał?

Mam pytanie do was, wozicie że sobą info jakie leki bierzecie? W sumie to może być ważne. W dodatku ja miałam metylo a nie wozilam żadnego info, jakby mnie kontrolowali to jeszcze bym w sądzie musiała się tłumaczyć 

Ja nie robiłam, na szczęście nigdy nie byłam w takiej sytuacji.

Uczestniczyłam w wypadku, ale każdy wyszedł z niego w zasadzie bez szwanku, choć 2 samochody poszły do kasacji. Mi jedynie okulary spadły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, Dalila_ napisał(a):

a Ty brałeś takie leki przecież to mogłeś prowadzić? W sensie lekarz w ogóle o tym pomyślał?

Nie mogłem prowadzić i nie prowadziłem. Dopiero po określonym czasie od zażycia i ogólnego stanu psychomotorycznego. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, brum.brum napisał(a):

Tyle czasu jeździsz i teraz chcesz zawieszać? Dziwne trochę. No ale jak uważasz. Komisja o przyznaniu stopnia niepełnosprawności nie ma nic do prawa jazdy. 

Oni czy zgłaszają to i z urzędu zabiorą xD

2 godziny temu, Prince of darkness napisał(a):

Nie mogłem prowadzić i nie prowadziłem. Dopiero po określonym czasie od zażycia i ogólnego stanu psychomotorycznego. 

A oki

2 godziny temu, Żaba Monika napisał(a):

Ja nie robiłam, na szczęście nigdy nie byłam w takiej sytuacji.

Uczestniczyłam w wypadku, ale każdy wyszedł z niego w zasadzie bez szwanku, choć 2 samochody poszły do kasacji. Mi jedynie okulary spadły.

Ale wypadek zaliczyłas... miałaś potem stracha?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 minuty temu, Dalila_ napisał(a):

Oni czy zgłaszają to i z urzędu zabiorą xD

A oki

Ale wypadek zaliczyłas... miałaś potem stracha?

W sumie to nie. Może dlatego, że to nie ja kierowałam.

Bardziej mnie zraziły stłuczki, w których uczestniczyłam, bo ich było więcej. Ludzie jeżdżą jak wariaci i jest to stresujące.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 godzin temu, Dalila_ napisał(a):

Mam pytanie do was, wozicie że sobą info jakie leki bierzecie?

Nie

9 godzin temu, Dalila_ napisał(a):

Po benzo można? 

NIE

2 godziny temu, Żaba Monika napisał(a):

Mi jedynie okulary spadły.

Gdybym jeździł w okularach to chyba bym się ciągle bał, że mi poduszka wybuchnie i już ich nigdy nie zdejme

🗨️ Dołącz do naszej grupy na czacie:

💬 Discord

neptron.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

46 minut temu, shadow_no napisał(a):

Nie

NIE

Mi się zdaje że w stanach nie można po alprazolam A takto w pl nie ma zakazu chyba. Myślę że wszyscy jeżdżą. Mam wujka co brał i zawodowo jeździł xd ??

46 minut temu, shadow_no napisał(a):

Gdybym jeździł w okularach to chyba bym się ciągle bał, że mi poduszka wybuchnie i już ich nigdy nie zdejme

O Jezu po oczach 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

56 minut temu, Dalila_ napisał(a):

Mi się zdaje że w stanach nie można po alprazolam A takto w pl nie ma zakazu chyba. Myślę że wszyscy jeżdżą. Mam wujka co brał i zawodowo jeździł xd ??

W Polsce prowadzenie pojazdu po benzodiazepinach lub innych znajdujących się w wykazie środków działających podobnie do alkoholu może skutkować odpowiedzialnością karna w przypadku wykroczenia art. 87 § 1 Kodeksu wykroczeń. 

"Kto, znajdując się w stanie po użyciu alkoholu lub podobnie działającego środka, prowadzi pojazd mechaniczny w ruchu lądowym, wodnym lub powietrznym, podlega karze aresztu albo grzywny nie niższej niż 2500 złotych." 

Dodatkowo sąd orzeka środek karny w postaci zakazu prowadzenia pojazdu od 6 miesięcy do lat 3 i przypisuje 15 punktów karnych - art.29 § 1 Kodeksu wykroczeń. 

W przypadku przestępstwa tj. art. 178a § 1 Kodeksu karnego.

"Kto, znajdując się w stanie nietrzeźwości lub pod wpływem środka odurzającego, prowadzi pojazd mechaniczny w ruchu lądowym, wodnym lub powietrznym, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3."

Ponadto zakaz prowadzenia pojazdu od 3 do 15 lat wynikający wprost z art. 42 § 2 K.K. 

Dodatkowo świadczenie pieniężne (z art. 43a § 2 KK): Obowiązkowa wpłata na rzecz Funduszu Pomocy Pokrzywdzonym oraz Pomocy Postpenitencjarnej w kwocie od 5 000 zł do 60 000 zł.

Edytowane przez Prince of darkness

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

22 minuty temu, Prince of darkness napisał(a):

W Polsce prowadzenie pojazdu po benzodiazepinach lub innych znajdujących się w wykazie środków działających podobnie do alkoholu może skutkować odpowiedzialnością karna w przypadku wykroczenia art. 87 § 1 Kodeksu wykroczeń. 

"Kto, znajdując się w stanie po użyciu alkoholu lub podobnie działającego środka, prowadzi pojazd mechaniczny w ruchu lądowym, wodnym lub powietrznym, podlega karze aresztu albo grzywny nie niższej niż 2500 złotych." 

Dodatkowo sąd orzeka środek karny w postaci zakazu prowadzenia pojazdu od 6 miesięcy do lat 3 i przypisuje 15 punktów karnych - art.29 § 1 Kodeksu wykroczeń. 

W przypadku przestępstwa tj. art. 178a § 1 Kodeksu karnego.

"Kto, znajdując się w stanie nietrzeźwości lub pod wpływem środka odurzającego, prowadzi pojazd mechaniczny w ruchu lądowym, wodnym lub powietrznym, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3."

Ponadto zakaz prowadzenia pojazdu od 3 do 15 lat wynikający wprost z art. 42 § 2 K.K. 

Dodatkowo świadczenie pieniężne (z art. 43a § 2 KK): Obowiązkowa wpłata na rzecz Funduszu Pomocy Pokrzywdzonym oraz Pomocy Postpenitencjarnej w kwocie od 5 000 zł do 60 000 zł.

Nie ma napisane co jest tym środkiem 

Masz gdzieś sprecyzowane?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 minut temu, Dalila_ napisał(a):

Nie ma napisane co jest tym środkiem 

Masz gdzieś sprecyzowane?

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA z dnia 16 lipca 2014 r. w sprawie wykazu środków działających podobnie do alkoholu oraz warunków i sposobu przeprowadzania badań na ich obecność w organizmie

§ 1 

Środkami działającymi podobnie do alkoholu są:

1) opioidy;

2) amfetamina i jej analogi;

3) kokaina;

4) tetrahydrokanabinole;

5) benzodiazepiny.

Edytowane przez Prince of darkness

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Prince of darkness napisał(a):

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA z dnia 16 lipca 2014 r. w sprawie wykazu środków działających podobnie do alkoholu oraz warunków i sposobu przeprowadzania badań na ich obecność w organizmie

§ 1 

Środkami działającymi podobnie do alkoholu są:

1) opioidy;

2) amfetamina i jej analogi;

3) kokaina;

4) tetrahydrokanabinole;

5) benzodiazepiny.

Bzdura 2 i 3 nie działa jak alko

No ale dzięki !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi