Skocz do zawartości
Nerwica.com

Jezus...

Gość Relfi

Rekomendowane odpowiedzi

@Kiusiu Bóg w wierze katolickiej to Najwyższy Sędzia, który wymaga uwielbienia i modlitw. Po co?

Jeśli pójdziesz do nieba, to będziesz wiecznie szczęśliwy i śpiewający pochwalne pieśni na część swojego Stwórcy?

Czy będąc w niebie będziesz szczęśliwy mimo, że ktoś z Twojej rodziny jest w piekle? 

Po co jest piekło? Bóg jest okrutny?

Tak wiem. To diabeł stworzył piekło.

Ale Bog jest wszechmocny, zatem mógłby zlikwidować pieklo. Wszechwiedzący - więc mógł przewidzieć, że jego dzieci trafia do piekła.

Już chyba lepiej, gdyby ci ludzie się nie rodzili. Piekło to miejsce tortur i wiecznego cierpienia.

Ja totalnie nie rozumiem tej religii. Brak tu logiki. Brak miłości, a gadanie w kościele o tej miłości. Czy Bóg jest miłosierny czy sprawiedliwy? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, Verinia napisał(a):

@Kiusiu Bóg w wierze katolickiej to Najwyższy Sędzia, który wymaga uwielbienia i modlitw. Po co?

Jeśli pójdziesz do nieba, to będziesz wiecznie szczęśliwy i śpiewający pochwalne pieśni na część swojego Stwórcy?

Czy będąc w niebie będziesz szczęśliwy mimo, że ktoś z Twojej rodziny jest w piekle? 

Ale Bog jest wszechmocny, zatem mógłby zlikwidować pieklo. Wszechwiedzący - więc mógł przewidzieć, że jego dzieci trafia do piekła.

Już chyba lepiej, gdyby ci ludzie się nie rodzili. Piekło to miejsce tortur i wiecznego cierpienia.

Ja totalnie nie rozumiem tej religii. Brak tu logiki. Brak miłości, a gadanie w kościele o tej miłości. Czy Bóg jest miłosierny czy sprawiedliwy? 

Według mojej babci która jest największym znawcą wszystkiego co katolickie to w niebie wszyscy zamieniamy się w tak samo wyglądające dusze, świetliste, zaś rodziny mieć nie będziemy bo jako takiego pojęcia nie będzie, chociaż chyba bedziemy mogli w tych swietlistych duszach rozpoznać kogo kiedyś znaliśmy, kto był naszą rodziną itp.

xd so happy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

41 minut temu, Dalila_ napisał(a):

Według mojej babci która jest największym znawcą wszystkiego co katolickie to w niebie wszyscy zamieniamy się w tak samo wyglądające dusze, świetliste, zaś rodziny mieć nie będziemy bo jako takiego pojęcia nie będzie, chociaż chyba bedziemy mogli w tych swietlistych duszach rozpoznać kogo kiedyś znaliśmy, kto był naszą rodziną itp.

xd so happy

Bez sensu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, Verinia napisał(a):

Sama koncepcja nieskończonej kary za skończone przewinienia jest niesprawiedliwa. Tu zgoda. Choć nie wszyscy chrześcijanie są zgodni co do wiecznego potępienia w piekle jako kary.

5 godzin temu, Verinia napisał(a):

Bez sensu jest założenie, że bytem, który wymierza sprawiedliwą ponoć karę grzesznikom i niewiernym, jest ten sam byt, który miałby być głównym sprawcą grzechu i kusicielem. Gdy malarze przedstawiali wizję piekielnych mąk gotowanych potępieńcom przez diabły (w domyśle), Kościół oficjalnie nie wypowiadał się na temat tych dzieł. I wizja, wg której katami potępieńców skazanych na piekło są właśnie diabły, przetrwała.

W ogóle to koncepcja szatana jako upadłego anioła będącego głównym sprawcą grzechu i buntownikiem przeciwko Bogu, jest koncepcją chrześcijańską, obcą chociażby judaizmowi. W judaizmie szatan jest oskarżycielem ludzi, kuszącym ich i testującym ich wiarę, jednak działającym pod nadzorem Boga i niemającym własnej autonomicznej mocy sprzeciwiania się Bogu - vide Księga Hioba.

Judaizmowi obce jest też pojęcie grzechu pierworodnego. Wg judaizmu ludzie grzeszą dlatego, że taka jest ich natura, a nie dlatego, że pierwsi ludzie zgrzeszyli skuszeni przez węża, w domyśle szatana, i że potomkowie pierwsi ludzi odziedziczyli to i urodzili się jako obciążeni grzechem pierworodnym. Ten wątek z Księgi Rodzaju doczekał się reinterpretacji przez teologów.

Ogólnie, warto pamiętać, że Nowy Testament został napisany przez wyznawców innej religii niż Stary. Oraz że chrześcijańscy teolodzy i wierni inaczej interpretują treść Starego Testamentu niż współwyznawcy religii autorów Starego Testamentu, czyli judaizmu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To pojechałeś....

Lubię dyskutować ale czy Ty faktycznie czytałeś Nowy testament, Stary T, Koran, Ewangelie apokryficzne ? Ja czytałem bo szukam. 

Napisałeś że Nowy Testament napisali ludzie innej religii co Stary Testament??? Z skąd czerpiesz takie rewelacje?? Bo na pewno nie z nauki (obiektywnej nauki) ? Jezus Chrystus Twórca Nowego Testamentu i Przymierza był... Żydem, mówił prawdopodobnie po Aramejsku, Hebrajsku i Grece. Jego uczniowie też byli Żydami...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, miL;) napisał(a):

czy Ty faktycznie czytałeś Nowy testament, Stary T, Koran, Ewangelie apokryficzne ?

Czytałem Biblię oraz dwie ewangelie tzw. apokryficzne - ewangelię dzieciństwa Tomasza i protoewangelię Jakuba.

Z Koranu czytałem fragmenty, m.in. pierwszą i czwartą surę, kawałek drugiej i kawałek dziewiątej.

5 minut temu, miL;) napisał(a):

Napisałeś że Nowy Testament napisali ludzie innej religii co Stary Testament???

Nowy Testament napisali chrześcijanie.

Pamiętaj, że ewangelie były pisane anonimowo, i że ich tradycyjne nazwy mające niby odnosić się do ich autorstwa, nie odzwierciedlają ich faktycznego autorstwa. To nie apostołowie napisali ewangelie. Nazwano je ewangeliami Mateusza, Marka, Łukasza i Jana dlatego, że jakimś wczesnym chrześcijanom podobała się myśl, że napisali je właśnie ci ludzie. Że ewangelie Mateusza i Jana napisali apostołowie, a dwie pozostałe ich uczniowie.

https://testimonia.pl/autorzy-ewangelii-kim-byli-tradycja-w-swietle-badan-historycznych/ - polecam. Tak jak i inne teksty z tej strony.

9 minut temu, miL;) napisał(a):

Jezus Chrystus Twórca Nowego Testamentu

Nowy Testament został spisany kilkadziesiąt lat po śmierci Jezusa.

Ewangelie były pisane z punktu widzenia zewnętrznego obserwatora, nie uczestnika wydarzeń.

Wprawdzie istnieje hipoteza o istnieniu wcześniejszego Źródła Q, jednak nie wiadomo o tym nic pewnego.

Nowy Testament napisali chrześcijanie, a Stary wyznawcy judaizmu. To żadne odkrycie, żadna rewelacja. To oczywista oczywistość.

Warto też zaznaczyć, że w Biblii hebrajskiej nie ma nic o tym, że mesjasz po nadejściu na wiele lat lub wieków zniknie, a później pojawi się ponownie. Paruzja została wymyślona dopiero przez chrześcijan. A pierwsi chrześcijanie, w tym św. Paweł, byli przekonani, że paruzja nastąpi jeszcze za ich życia, i że oni nie zaznają śmierci, tylko zostaną wzięci do nieba - co jasno wynika z treści listów Pawła.

Tak, pierwsi chrześcijanie byli Żydami, nigdzie temu nie przeczę. Chrześcijaństwo zaczynało jako sekta w łonie judaizmu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, Verinia napisał(a):

Bez sensu

Dla czego bez sensu... Bo babcia?

Czym jest dusza? Pomyśl o odpowiedź. 

Myślę że babcia widzi więcej ... Bo widzi...

A tak na marginesie, to jest forum dla ludzi którzy zderzyli się z pociągiem towarowym choroby... Są w czarnej d...i w czarnej..  banują pozytywną babcię która "widzi" sens.... Banują bo to bez sensu... Tak jak wszechświat powstał i istnieje bez sensu... Wszechświat o którym nie mamy zielonego pojęcia  (najnowsze wyniki fizyki kwantowej, oficjalnej nauki która rozwija ludzkość...) Życie tak jak Wszechświat ma być przypadkiem... No to nie dziwię się że wielu zostaje w czarnej.... D... Tylko dziwię się że próbują wepchnąć w tę czarną innych... No chyba że chcą mieć z kim gadać i podbijać swoje ego... Ale Jakie ego skoro wszystko jest przypadkiem.... To ego nawet nie otarło się o przypadek istnienia... 

Bez urazy..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15 minut temu, Kiusiu napisał(a):

Czytałem Biblię oraz dwie ewangelie tzw. apokryficzne - ewangelię dzieciństwa Tomasza i protoewangelię Jakuba.

Z Koranu czytałem fragmenty, m.in. pierwszą i czwartą surę, kawałek drugiej i kawałek dziewiątej.

Pamiętaj, że ewangelie były pisane anonimowo, i że ich tradycyjne nazwy mające niby odnosić się do ich autorstwa, nie odzwierciedlają ich faktycznego autorstwa. To nie apostołowie napisali ewangelie. Nazwano je ewangeliami Mateusza, Marka, Łukasza i Jana dlatego, że jakimś wczesnym chrześcijanom podobała się myśl, że napisali je właśnie ci ludzie. Że ewangelie Mateusza i Jana napisali apostołowie, a dwie pozostałe ich uczniowie.

https://testimonia.pl/autorzy-ewangelii-kim-byli-tradycja-w-swietle-badan-historycznych/ - polecam. Tak jak i inne teksty z tej strony.

Ewangelie były pisane z punktu widzenia zewnętrznego obserwatora, nie uczestnika wydarzeń.

Wprawdzie istnieje hipoteza o istnieniu wcześniejszego Źródła Q, jednak nie wiadomo o tym nic pewnego.

Nowy Testament napisali chrześcijanie, a Stary wyznawcy judaizmu. To żadne odkrycie, żadna rewelacja. To oczywista oczywistość.

Warto też zaznaczyć, że w Biblii hebrajskiej nie ma nic o tym, że mesjasz po nadejściu na wiele lat lub wieków zniknie, a później pojawi się ponownie. Paruzja została wymyślona dopiero przez chrześcijan. A pierwsi chrześcijanie, w tym św. Paweł, byli przekonani, że paruzja nastąpi jeszcze za ich życia, i że oni nie zaznają śmierci, tylko zostaną wzięci do nieba - co jasno wynika z treści listów Pawła.

Tak, pierwsi chrześcijanie byli Żydami, nigdzie temu nie przeczę. Chrześcijaństwo zaczynało jako sekta w łonie judaizmu.

Oj.. ta strona na którą się powołujesz to pseudo nauka... No dobra poprawny marketing religijny...

Posłuchaj profesora M Majewskiego, to obiektywny i cholernie wykształcony człowiek w dziedzinie tłumaczeń hebrajskiego, aramejskiego, greki...

A jeżeli chodzi o apokryfy to pominołeś najistotniejsze Filipa i Tomasza... Zanim zaczniesz je komentować to przeczytaj kilka razy... Ja je czytam od 3 lat... I byłbym idiotą gdybym powiedział rozumiem...

21 minut temu, Kiusiu napisał(a):

Przecież negowałeś, że Nowy testament był pisany przez Żydów.

No to, Jezus powinien wziąć za fraki Mateusza posadzić to przy ławce i powiedzieć: pisz słowo w słowo a jak się pomyślisz to piekło... I wówczas w 40 roku naszej ery ( bo druk, prawa autorskie, tantiemy,itp) mielibyśmy napisaną ewangelię z adnotacjami: Piłata, Kajfasza i Heroda.... No i jakimś globalnym cudem Boga...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, miL;) napisał(a):

na marginesie, to jest forum dla ludzi którzy zderzyli się z pociągiem towarowym choroby... Są w czarnej d...i w czarnej..  banują pozytywną babcię która "widzi" sens.... Banują bo to bez sensu... Tak jak wszechświat powstał i istnieje bez sensu... Wszechświat o którym nie mamy zielonego pojęcia  (najnowsze wyniki fizyki kwantowej, oficjalnej nauki która rozwija ludzkość...) Życie tak jak Wszechświat ma być przypadkiem... No to nie dziwię się że wielu zostaje w czarnej.... D... Tylko dziwię się że próbują wepchnąć w tę czarną innych... No chyba że chcą mieć z kim gadać i podbijać swoje ego... Ale Jakie ego skoro wszystko jest przypadkiem.... To ego nawet nie otarło się o przypadek istnienia... 

Bez urazy..

Bez urazy tak...

Zastanów się co piszesz. Nie powiedziałam nigdzie, że nie wierzę w Boga więc Twój argument o czarnej du... Możesz sobie przemyśleć. Czy tam jak chcesz, od razu coś palnąć. 

Nie będę pisać o swojej wierze, bo j tak nie nadazysz. Wierz w to co Ci mówi ksiądz i siedź cicho. No chyba, że masz za zadanie nawracać.

Edytowane przez Verinia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi