Skocz do zawartości
Nerwica.com

Co zrobić z natrętnymi myślami

QUEEN24

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, little angel napisał(a):

mam durne myśli w stylu nwm zabicia się

To nie są durne myśli. To są złe myśli.

Btw, nie ma sensu bo naukowcy dowodzą, że jesteśmy pokoleniem które jako pierwsze nie przeżyje swoich rodziców.

https://serwisy.gazetaprawna.pl/zdrowie/artykuly/10570966,koniec-dlugowiecznosci-badanie-pnas.html

Durne myśli kojarzą mi się z innymi, jakimiś głupotkami. Nieszkodliwymi. Typu wyobrażanie sobie, że rzucasz wszystko i wyjeżdżasz do wioski alpejskiej wypasać krowy na pyszne mleko sienne, z którego będzie robiony jakiś pyszny ser.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, mała_mi123 napisał(a):

rzucasz wszystko i wyjeżdżasz do wioski alpejskiej wypasać krowy na pyszne mleko sienne, z którego będzie robiony jakiś pyszny ser.

no to też jest durne, bo takie piękne bajki to sobie można w głowie nakręcić, a rzeczywistość brutalnie zweryfikuje

ale zabicie się też jest durne, bo następne życie wcale może nie być lepszym

ten moment błogości pośmiertnej nie jest wieczny... wraca się potem znowu do życia i tak w kółko i w kółko

taki to sens ma życie

b e z s e n s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, little angel napisał(a):

no to też jest durne, bo takie piękne bajki to sobie można w głowie nakręcić, a rzeczywistość brutalnie zweryfikuje

Niekoniecznie. Jest to często w zasięgu ręki. Praca dostępna przez portale internetowe, najem tez. Dużo łatwiej można zmienić całkowicie życie w dzisiejszych czasach.

Ograniczenia są tylko w nas.

Dawniej ludzie nie bali się wyjechać do Ameryki Północnej czy Południowej bez znajomości języka. Byle za groszem. Taka była bieda. Może jedne buty na lata.

4 minuty temu, little angel napisał(a):

ale zabicie się też jest durne, bo następne życie wcale może nie być lepszym

Może również potem nie być nic. Niewykluczone 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 minut temu, mała_mi123 napisał(a):

Dawniej ludzie nie bali się wyjechać do Ameryki Północnej czy Południowej bez znajomości języka. Byle za groszem. Taka była bieda. Może jedne buty na lata.

dawniej nie było tylu zakazów, pozwoleń na wszystko itd... można było stanąć na ulicy z towarem i sprzedawać, a teraz mandat ci wystawią, bo a to nie masz zarejestrowanej działalności, a to nie drukujesz paragonów, a to nie masz pozwolenia na zajęcie tego metra kwadratowego, a to nie masz pozwolenia na oddychanie tym powietrzem, bo wjechałeś swoim gruzem ty menelu do zielonej strefy! 

Praca dostępna przez portale internetowe

czyli że co? sprzedawanie spoconych majteczek? nie powiem, kiedyś się nad tym zastanawiałam... 🤔 ale jednak nie mogłabym potem spojrzeć w lustro i myśleć, jakie to obleśne, spocone zboki wąchają teraz moje śluzy zamiast poddać się kastracji

innego pomysłu na biznes nie mam! a konkurencji jest od groma, znajomych nie mam, to nawet pocztą pantoflową nic nie pójdzie

najem tez

a, no ta, sorry, że nie mam bogatych starych, którzy mi kupili mieszkanie, i babcię, po której odziedziczyłam dom

a może mam wyczarować mieszkania na wynajem? jestem z pokolenia, które ledwo wiąże koniec z końcem i nie stać mnie na te kilkadziesiąt metrów kwadratowych życia na dobrym poziomie! sama muszę wynajmować zasrany chlew, bo nawet na kredyt mnie nie stać :P 

Dużo łatwiej można zmienić całkowicie życie w dzisiejszych czasach.

dużo łatwiej tak mówić niż robić, a jak zwykle zależy to od danej jednostki, jedna może sobie poradzić w każdej sytuacji, druga mając wiele możliwości, nic nie będzie w stanie osiągnąć

15 minut temu, mała_mi123 napisał(a):

Ograniczenia są tylko w nas.

ale to w sumie tu zawarłaś, to zgoda

Edytowane przez little angel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, little angel napisał(a):

mandat ci wystawią, bo a to nie masz zarejestrowanej działalności, a to nie drukujesz paragonów, a to nie masz pozwolenia na zajęcie tego metra kwadratowego

O, widzę że koleżanka posiada te skomplikowana wiedzę tajemna. Najs najs 😆

2 minuty temu, little angel napisał(a):

czyli że co? sprzedawanie spoconych majteczek? nie powiem, kiedyś się nad tym zastanawiałam... 🤔

Jeżeli ty tylko takie ogłoszenia o pracę widzisz w necie to trafiłam na ciekawą osobę, nie ma co.

Rozważałaś kiedyś jakieś inne zajecia? 

Są różne ogłoszenia "dam pracę".

Nikt ci nie każe od razu zakładać sobie działalności.

6 minut temu, little angel napisał(a):

sama muszę wynajmować zasrany chlew, bo nawet na kredyt mnie nie stać :P 

Słabo się ciebie czyta. Majtki, chlew.

Bardzo słabo.

7 minut temu, little angel napisał(a):

dużo łatwiej tak mówić niż robić, a jak zwykle zależy to od danej jednostki, jedna może sobie poradzić w każdej sytuacji, druga mając wiele możliwości, nic nie będzie w stanie osiągnąć

Mnie inspirują moi pradziadkowie i ich rodziny, którzy nie bali się wyemigrować do USA/ Argentyny chociaż na te kilka/kilkanaście lat żeby zarobić jakiś sensowny grosz. I to bez znajomości języka.

Do pracy na obszarze UE nie potrzeba mieć Bóg wie jakich zezwoleń, jeśli nie mówimy akurat o zawodach typu lekarz czy stomatolog.

Jak widać koleżanka jest na nie i wieczny pesymista.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

38 minut temu, little angel napisał(a):

no... co znaczy w ogóle durne? bo jak mi się nudzi i nic nie robię, to mam durne myśli w stylu nwm zabicia się

Też czasem mam takie myśli, ale nie planuję tego. Wyobrażam sobie tylko jakby to było...

"ten moment błogości pośmiertnej nie jest wieczny... wraca się potem znowu do życia i tak w kółko i w kółko

taki to sens ma życie

b e z s e n s" @little angel

Jak myślisz, czy to Twoje ostatnie życie?

Potem już może być wieczna wolność...

Sama nie wiem w co wierze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 minut temu, mała_mi123 napisał(a):

Rozważałaś kiedyś jakieś inne zajecia?

no to podaj jakie, chyba dawno nie szukałaś pracy, choćby na takim olx jest scam za scamem! a na pracuj.pl na jedno stanowisko masz ponad 100 kandydatów, więc powodzenia!

7 minut temu, mała_mi123 napisał(a):

Słabo się ciebie czyta. Majtki, chlew.

Bardzo słabo.

to mi nie odpisuj, ja pier... z kim ja gadam? jesteś nauczycielką od polskiego?

upatrzyłaś mnie sobie, ale nie martw się, ja ciebie też kocham

8 minut temu, mała_mi123 napisał(a):

Mnie inspirują moi pradziadkowie i ich rodziny, którzy nie bali się wyemigrować do USA/ Argentyny chociaż na te kilka/kilkanaście lat żeby zarobić jakiś sensowny grosz. I to bez znajomości języka.

Do pracy na obszarze UE nie potrzeba mieć Bóg wie jakich zezwoleń, jeśli nie mówimy akurat o zawodach typu lekarz czy stomatolog.

Jak widać koleżanka jest na nie i wieczny pesymista.

nie, nie, to nie tak, ja jeszcze swoje życie wywrócę do góry nogami, ale teraz nie mogę

zamierzam wyjechać zagranicę i pracować jako taksówkarz

będę takim tutejszym uberowcem, tylko w ciepłym kraju

tylko znam realia, znam ludzi, którzy wyjechali i z podkulonym ogonem wrócili do Polski... ale oni akurat trafili na straszne agencje, obozy pracy, okradano ich nawet... za czasów naszych dziadków ten kto zdołał wyjechać do USA czy Kanady, był już ustawiony do końca życia, teraz nie ma tak dużych różnic na tym poziomie...

12 minut temu, Verinia napisał(a):

Jak myślisz, czy to Twoje ostatnie życie?

Potem już może być wieczna wolność...

Sama nie wiem w co wierze.

hmm tylko po śmierci zaburzone jest postrzeganie czasu, go wcale nie ma, ta "wieczność" może trwać sekundę

myślę, że będziemy się tak kręcić od życia do życia z restartem pamięci

taki ostateczny koniec życia chyba byłby jeszcze bardziej bezsensowny...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

14 minut temu, little angel napisał(a):

nie, nie, to nie tak, ja jeszcze swoje życie wywrócę do góry nogami, ale teraz nie mogę

Czyli ograniczenia...

zamierzam wyjechać zagranicę i pracować jako taksówkarz

będę takim tutejszym uberowcem, tylko w ciepłym kraju

Czyli pewnie skończyłaś jakaś szkole branżowa o kierunku kierowca mechanik.

Super. To rzadkość w przypadku dziewcząt.

16 minut temu, little angel napisał(a):

upatrzyłaś mnie sobie, ale nie martw się, ja ciebie też kocham

Wydaje ci się. Po prostu dawno nie było tu takiej ciekawej młodzieńczej energii jak twoja 😀

17 minut temu, little angel napisał(a):

ale oni akurat trafili na straszne agencje, obozy pracy, okradano ich nawet...

haha, w Polsce też możesz trafić na takie miejsca. 

18 minut temu, little angel napisał(a):

za czasów naszych dziadków ten kto zdołał wyjechać do USA czy Kanady, był już ustawiony do końca życia,

Myślę raczej o moich pradziadkach, lata 1920-1960.

19 minut temu, little angel napisał(a):

no to podaj jakie, chyba dawno nie szukałaś pracy, choćby na takim olx jest scam za scamem! a na pracuj.pl na jedno stanowisko masz ponad 100 kandydatów, więc powodzenia!

Czyli już wiem co stoi za sprzedażą ciala/ majteczek/ only fansami młodych lilijek.

Problemy ze znalezieniem innej pracy. Ukryte bezrobocie. Niedostosowanie młodzieży do rynku pracy. Oczekiwania pokolenia Z.

22 minuty temu, little angel napisał(a):

A w regionie pełno ogłoszeń do zbiorów jabłek, sliwek. Całkiem uczciwa kasa, a chętnych brak.

No ale po co jak większa kasa leci za leżenie i wywalanie gołej pipy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 minut temu, mała_mi123 napisał(a):

Czyli ograniczenia...

tak, do tego nie jestem aż takim ryzykantem niestety, żeby bez grosza pojechać w świat, muszę mieć ten komfort w postaci poduszki finansowej... muszę mieć też konkretny plan, wypisany od deski do deski, nawet podróże komunikacją miejską wypisuję sobie na kartce po kolei co jak jedzie, o której, gdzie wysiąść, gdzie skręcić, jakie ulice i obiekty minąć... muszę o wszystkim wiedzieć, zanim gdziekolwiek się udam...

9 minut temu, mała_mi123 napisał(a):

Czyli pewnie skończyłaś jakaś szkole branżowa o kierunku kierowca mechanik.

niestety nie, poszłam w informatykę, ale wypaliłam się już

jak znajdę nie-scamową szkołę policealną, to zrobię sobie kurs mechanika, to dobry pomysł, a mam taki samochód, który bym mogła stuningować i po prostu pouczyć się na nim

wgl takie szkoły to dobra rzecz, ale jestem za dużym leniem i boidudkiem, żeby w końcu coś w tym kierunku zdziałać... myślałam choćby o techniku radiologu, bo taki zawód też by się przydał zawsze i wszędzie, ale mechanik jednak daje większe pole do popisu... dzięki za podsunięcie pomysłu

może jeszcze spawacz czy wykonawca... zawsze też można sprzątać, lubię robić wszystko, co jest namacalne :D 

15 minut temu, mała_mi123 napisał(a):

Wydaje ci się. Po prostu dawno nie było tu takiej ciekawej młodzieńczej energii jak twoja 😀

to przez avatary z anime

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

22 minuty temu, little angel napisał(a):

muszę mieć ten komfort w postaci poduszki finansowej...

Jak ja kocham to nowoczesne określenie "poduszka finansowa". Modne teraz wśród młodzieży 😜

23 minuty temu, little angel napisał(a):

myślałam choćby o techniku radiologu, bo taki zawód też by się przydał zawsze i wszędzie

Raczej masz tam kontakt z promieniowaniem jednak...

23 minuty temu, little angel napisał(a):

dzięki za podsunięcie pomysłu

może jeszcze spawacz czy wykonawca... zawsze też można sprzątać, lubię robić wszystko, co jest namacalne :D 

Sprzątanie grobów jest cool. Szybkie efekty pracy, dużo zleceń i święty spokój.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, mała_mi123 napisał(a):

Jak ja kocham to nowoczesne określenie "poduszka finansowa". Modne teraz wśród młodzieży 😜

fakt, jest modne :D ale i prawdziwe!

ano właśnie z tymi grobami jeszcze... śmierć to zawsze pewny biznes

jest z czego wybierać

tylko na stare lata ciężko będzie fizycznie pracować

ale dobra, mam 3 lata aby się spiąć i zarobić szmal na chatę, a potem sezonowe prace i remont, żeby na starość nic już nie robić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 minut temu, little angel napisał(a):

fakt, jest modne :D

Dałabym sobie rękę uciąć że juz gdzieś to na żywo słyszałam.. ten materac finansowy.

ale dobra, mam 3 lata aby się spiąć i zarobić szmal na chatę

Czemu akurat 3 lata? Dobijasz do 50tki? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, little angel napisał(a):

ten moment błogości pośmiertnej nie jest wieczny... wraca się potem znowu do życia i tak w kółko i w kółko

taki to sens ma życie

b e z s e n s

1 godzinę temu, little angel napisał(a):

myślę, że będziemy się tak kręcić od życia do życia z restartem pamięci

taki ostateczny koniec życia chyba byłby jeszcze bardziej bezsensowny...

Zwykle jestem ostrożny w sprawie czyjeś wiary, ale czasami jestem też bardziej bezpośredni, no i bez urazy.
Takie pytanie mam, jeżeli to w co wierzysz cię unieszczęśliwia i też niczego nie daje innego, chociażby pewnej nadziei na coś lepszego niż to co ci dotąd znane. To dlaczego chcesz w to nadal wierzyć? 
Np. gdy obudzisz się jutro rano, no i gdy już sny o lataniu i przeświadczeniu o takiej plastyczniejszej rzeczywistości odejdą, a zaczniesz sobie znowu przypominać kim jakby jesteś, to dlaczego się tego trzymasz? 

Jakby co nie chcę nawracać na swoje wierzenia, widziałem różnych ludzi i głupio było by mi ich poprawiać w czymś, a bardziej w sobie.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

35 minut temu, little angel napisał(a):

@Relfi ale jakiej wiary...? tak jest i z tym się trzeba pogodzić

niestety nic już nie zmieni mojego spojrzenia na ten temat, choćbym bardzo tego pragnęła...

Każdy w coś wierzy, nie tylko ten kto wierzy w Boga. Kiedyś byłem ateistą, a to też jest wierzenie jak każde inne w umyśle. Buddystą też byłem albo niedualistą i jeszcze inne, new age też długo mnie interesował. A dla niektórych ich bożkiem są po prostu pieniądze. 

Ja zmieniałem często swoje przekonania o życiu bo nie lubiłem gdy coś mi nie pasowało. Gdy byłaś jakaś sprzeczność czy takie poczucie bezsensu też stanowiło by dla mnie bodziec do dalszych poszukiwań.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, mała_mi123 napisał(a):

No ale po co jak większa kasa leci za leżenie i wywalanie gołej pipy.

Loooool

2 godziny temu, Relfi napisał(a):

To dlaczego chcesz w to nadal wierzyć?

5 godzin temu, little angel napisał(a):

czyli że co? sprzedawanie spoconych majteczek? nie powiem, kiedyś się nad tym zastanawiałam... 🤔 ale jednak nie mogłabym potem spojrzeć w lustro i myśleć, jakie to obleśne, spocone zboki wąchają teraz moje śluzy zamiast poddać się kastracji

Można też gówno sprzedawać i są chętni. 

Ogólnie to jest niesprawiedliwe, bo mi nikt za gacie czy też srakę nie zapłaci. Czasem jednak lepiej być kobietą. 

W sumie, jakby się głębiej zastanowić, to sprzedaż własnego ciała czy też wydzielin z tegoż możnaby od biedy uznać za mniej upokarzające niż sprzedaż swojego intelektu dla bezsensownej pracy w korpo. 

@Relfi  ciekawe podejście do wiary, takie dosyć pragmatyczne. Myślałem że wierzy się w to, co wydaje się najbardziej prawdziwe, bez względu na konsekwencje? Chyba, że dokonujemy gwałtu na własnym intelekcie i prawdę mamy za nic. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 minut temu, Mic43 napisał(a):

Loooool

Można też gówno sprzedawać i są chętni. 

Ogólnie to jest niesprawiedliwe, bo mi nikt za gacie czy też srakę nie zapłaci. Czasem jednak lepiej być kobietą. 

W sumie, jakby się głębiej zastanowić, to sprzedaż własnego ciała czy też wydzielin z tegoż możnaby od biedy uznać za mniej upokarzające niż sprzedaż swojego intelektu dla bezsensownej pracy w korpo. 

@Relfi  ciekawe podejście do wiary, takie dosyć pragmatyczne. Myślałem że wierzy się w to, co wydaje się najbardziej prawdziwe, bez względu na konsekwencje? Chyba, że dokonujemy gwałtu na własnym intelekcie i prawdę mamy za nic. 

Chyba właśnie to powiedział. Gdy coś nie pasowało do tego co jest, szukał dalej. To szukał prawdy 

Prawda, spawacze robią gruby szmal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 minut temu, Dalila_ napisał(a):

Chyba właśnie to powiedział. Gdy coś nie pasowało do tego co jest, szukał dalej.

To w takim razie sam sobie przeczy. Albo szukamy tego, co prawdziwe, albo tego, co użyteczne. 

Edytowane przez Mic43

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi