Skocz do zawartości
Nerwica.com

Kwadrans poświęcania sobie uwagi

Wylogowany

Rekomendowane odpowiedzi

Dawajcie ze mną kwadrans dla siebie!

Ja nie umiem spędzać czasu ze sobą na spokojnie, bo za bardzo idę w czarne myśli. Muszę zawsze coś robić, żeby zagłuszyć głowę. Aaaale... Dostałem od siostry taką książeczkę: „Kwadrans uważności” o. Werhuna. Reklamuje się to jako ćwiczenia duchowe dla "świętojebliwych", ale tak na dobrą sprawę, jak to przekartkowałem, to stricte religijnych treści tam nie ma.

Mnie takie rzeczy nigdy nie przekonywały. Trochę to dla mnie do tej pory było jak... no, trzymanie ciepłego kubeczka i wmawianie sobie, że jest super. Ale dam temu szansę, skoro już mam tę książkę pod ręką. Pierwsze ćwiczenie właśnie zrobiłem.

Nie będę tu na nielegalu udostępniał chronionych treści, ale same ćwiczenia można przecież odwzorować, przetestować na sobie i o nich opowiedzieć. Taka recenzja i testowanie w czasie rzeczywistym, dzień po dniu.

Ktoś z Was to zna albo chce spróbować pogonić czarne myśli razem ze mną?

DZIEŃ I
Odczuwanie: dotyk
Weź coś ciepłego do picia i usiądź sobie w spokoju na 15 minut. Zamknij oczy. Poczuj kubek i jego temperaturę w rękach, zapach, smak. Zastanów się na koniec jak się z tym czujesz.

1. Opisz przeżycia.
2. Co było trudne?
3. Jakie myśli cię rozpraszały?

"Ja, kurwa jestem, a nie bywam..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ad.1. Na początku kubek mnie parzył w dłonie, ale o dziwo się uspokoiłem.
Ad.2. Trudno się skupić na czymś tak nieistotnym jak kubek i jego temperatura czy kształt. Kubek po prostu jest. Kubek jest mało interesujący.
Ad.3. Początkowo- zażenowanie, bo co to za obmacywanie kubeczka? Był wkurw, bo pierwsze co się pojawiło rano, to wiadomość od W. że nic ze sobą nie robię, tylko narzekam, a robię, tylko słabo idzie. Myśl, że nie wiem jaki sens ma dla mnie teraz obmacywanie kubeczka.

Średnio mi poszło za pierwszym razem.

"Ja, kurwa jestem, a nie bywam..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

48 minut temu, Wylogowany napisał(a):

DZIEŃ I
Odczuwanie: dotyk
Weź coś ciepłego do picia i usiądź sobie w spokoju na 15 minut. Zamknij oczy. Poczuj kubek i jego temperaturę w rękach, zapach, smak. Zastanów się na koniec jak się z tym czujesz.

1. Opisz przeżycia.
2. Co było trudne?
3. Jakie myśli cię rozpraszały?

Doszedłem do myśli że zmarnowałem sobie życie, że mam zajebiste życie, że musze kupić sobie rzeczy bo mi się kończą, że powinienem coś zmienić ale nie wiem co ani jak miałbym to zrobić

A kubek nie wiem, nie działają mi chyba już połączenia dotyku z mózgiem. Owalny był

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi