Skocz do zawartości
Nerwica.com

Szalone precle z pieprzem i ziemniakami

Krejzi1

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, Chongyun napisał(a):

Seksu można w ogóle nie uprawiać a rozmnażać się przez in-vitro :P

Jeśli ktoś jest aseksualny, to jest to jakieś rozwiązanie,ale poziom trudności i zagrożenia nieadekwatny do sytuacji. Więc prędzej inseminacja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 minut temu, Pokraka napisał(a):

Nie chodzi o to by zdejmować z kogoś odpowedzialność i nie karać. 

Jednak dziecko ma inny umysł niż osoba dorosła.  Ktoś wykorzystując swoją przewagę intelektualna i wynikace z wieku doświadczenie może doprowadzić do tego wyrażenia "przyzwolenia". 

Uważam, że nastolatki powinny zdobywać doświadczenie seksualne stopniowo, adekwatnie do wieku i z osobami w zbliżonym wieku. 

I jestem przeciw usprawianiu  starych pedofili jakimś wiekiem przyzwolenia.  Dorośli niech się bawią z dorosłymi. Nastolatki z nastolatkami. 😊

Jak będzie wiek 17 to znowu pojawią się głosy, że 17 to za mało i nawet 20 + 40 to wykorzystywanie dzieci..:>

No ale mnie głównie chodzi o wiek odpowiedzialności - jeżeli 15latek ma być za młody na seks to czy ma być w odpowiednim wieku na odpowiedzialność karną za gwałt? 

Edytowane przez Chongyun

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Pieprz w moździerzu napisał(a):

Jeśli ktoś jest aseksualny, to jest to jakieś rozwiązanie,ale poziom trudności i zagrożenia nieadekwatny do sytuacji. Więc prędzej inseminacja.

Niech będzie inseminacja byle nie trzeba było wykonywać tych dziwnych czynności ciałem o ciało  :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 minuty temu, Chongyun napisał(a):

Jak będzie wiek 17 to znowu pojawią się głosy, że 17 to za mało i nawet 20 + 40 to wykorzystywanie dzieci..:>

No ale mnie głównie chodzi o wiek odpowiedzialności - jeżeli 15latek ma być za młody na seks to czy ma być w odpowiednim wieku na odpowiedzialność karną za gwałt? 

A czy dorosłych człowiek nie może być molestowany w pracy? Chodzi o wykorzystywanie przewagi swoje w skłonieniu kogoś do czegoś do czego być może nie byłby skłonny. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Pokraka napisał(a):

A czy dorosłych człowiek nie może być molestowany w pracy? Chodzi o wykorzystywanie przewagi swoje w skłonieniu kogoś do czegoś do czego być może nie byłby skłonny. 

No tej przewagi to można tak dopatrywać się w nieskończoność i wymyślać kolejne #metoo

Ale ja mówię o wieku przyzwolenia vs wiek odpowiedzialności. Skoro 15-latek ma być zbyt mało dojrzały aby rozporządzać swoją seksualnością, to czy ma odpowiadać za gwałt, skoro nie jest dojrzały aby rozporządzać swoją seksualnością?

Edytowane przez Chongyun

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skłonienie osoby niepełnosprawnej do czynności seksualnych też jest przestępstwem. I trzeba na to patrzeć podobnie 

No tej przewagi to można tak dopatrywać się w nieskończoność i wymyślać kolejne #metoo

Dlatego jak napisałam dostrzegałam konieczność podania twardej granicy i moim zdaniem to jest te minimalnie 17 lat. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 minut temu, Chongyun napisał(a):

Seksu można w ogóle nie uprawiać a rozmnażać się przez in-vitro :P

Teoretycznie. Dlatego tyle patologii w Kościele :bezradny:Natury nie oszukasz...

Rozumiem, że jednak każdy ma po swojemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, Pokraka napisał(a):

Skłonienie osoby niepełnosprawnej do czynności seksualnych też jest przestępstwem. I trzeba na to patrzeć podobnie 

Dlatego jak napisałam dostrzegałam konieczność podania twardej granicy i moim zdaniem to jest te minimalnie 17 lat. 

A co z 15-16 letnimi gwałcicielami? Mogą odpowiadać za czynności seksualne będąc poniżej wieku przyzwolenia? Za młodzi na zgodę na seks, odpowiednio dojrzali na odpowiedzialność w tym temacie? Jaka Twoja opinia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 minuty temu, Chongyun napisał(a):

A co z 15-16 letnimi gwałcicielami? Mogą odpowiadać za czynności seksualne będąc poniżej wieku przyzwolenia? Za młodzi na zgodę na seks, odpowiednio dojrzali na odpowiedzialność w tym temacie? Jaka Twoja opinia?

A po co mieszać kwestię dobrowolnego współżycia z gwałtem? Za przemoc powinno się odpowiadać niezależnie od wieku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, MicMic napisał(a):

W porządku, niech będzie, że wiek jest jakimś tam zgrubnym kryterium. 

Nie odpowiedziałaś mi o genezie swojej ksywki. 

Sama siebie tak nazwałam jeszcze na kafe jak dostałam baba na starą_głupią_babę. Ma mówić nie jestem atrakcyjna laską, dzięki temu można unikać takiego zainteresowania jakie ma np krejzi. Tak, kafe to dziwne miejsce. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż natura rządzi się swoimi prawami. Z jakiegoś powodu nawet 15 latkowie maja predyspozycje do uprawiania seksu. Tak zostaliśmy zaprogramowani :bezradny:Rola dorosłych aby nauczyć dzieciaki odpowiedzialności. Zwłaszcza teraz gdy dostęp do wszystkiego jest na wyciągnięcie ręki. Czas kiosków i gazet w bocznej szybie typu Playbooy odszedł do lamusa. Kto teraz trzyma świerszczyki pod łóżkiem? :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 minut temu, Chongyun napisał(a):

Tak, bo to całkiem inna kwestia. 

Co innego odpowiadać za przestępstwo a co innego być chronionym przed nadużyciami ze strony innych osób. Jeśli to było by to samo nie można by mówić o oszustwach  i nadużyciach wobec osób dorosłych. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, bo to całkiem inna kwestia. 

Co innego odpowiadać za przestępstwo a co innego być chronionym przed nadużyciami ze strony innych osób. Jeśli to było by to samo nie można by mówić o oszustwach  i nadużyciach wobec osób dorosłych. 

Nie bo nieletni jest chroniony ze względu na wiek i swoja niedojrzałość w stosunku do reszty w sprawach seksualnych. Z tego powodu pytanie, czy niedojrzałość powinna chronić go przed odpowiedzialnością za nielegalne czynności seksualne wobec innych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bo nieletni jest chroniony ze względu na wiek i swoja niedojrzałość w stosunku do reszty w sprawach seksualnych. Z tego powodu pytanie, czy niedojrzałość powinna chronić go przed odpowiedzialnością za nielegalne czynności seksualne wobec innych.

Nie, jego niedojrzałość chroni go przed czynami innych, a nie odpowiedzialnością za swoje czyny. 

Przecież nikt nie ponosi odpowiedzialności za zgodę, tylko pedofili za ten czyn. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, jego niedojrzałość chroni go przed czynami innych, a nie odpowiedzialnością za swoje czyny. 

Przecież nikt nie ponosi odpowiedzialności za zgodę, tylko pedofili za ten czyn. 

No ale nie można skazać kogoś za czyn, którego nie rozumie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 minut temu, Chongyun napisał(a):

No ale nie można skazać kogoś za czyn, którego nie rozumie.

Myślę, że dokonujesz tu pewnej manipulacji. Nie chodzi o nie rozumienie czynu, ale łatwość podlegania manipulacji. 

Jeśli ktoś popełni przestępstwo pod wpływem czyjejś namowy a jest nieletni sąd napewno wezmie to pod uwagę. 😊

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że dokonujesz tu pewnej manipulacji. Nie chodzi o nie rozumienie czynu, ale łatwość podlegania manipulacji. 

Jeśli ktoś popełni przestępstwo pod wpływem czyjejś namowy a jest nieletni sąd napewno wezmie to pod uwagę. 😊

No nie dogadamy się. W każdym razie dziś 15 latek w Polsce może odpowiadać za gwałt jak dorosły, a Ty chcesz, żeby wiek przyzwolenia to było dopiero 17. Czy nie logiczne będzie wtedy podniesienie wieku odpowiedzialności za gwałt również do 17?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz, Chongyun napisał(a):

No nie dogadamy się. W każdym razie dziś 15 latek w Polsce może odpowiadać za gwałt jak dorosły, a Ty chcesz, żeby wiek przyzwolenia to było dopiero 17. Czy nie logiczne będzie wtedy podniesienie wieku odpowiedzialności za gwałt również do 17?

Tak, bo nie widzę związku. Próbowałam pokazać ci ze to 2 różne rzeczy. Co innego odpowiedzialność za swój czyn, a co innego ochrona przed czynami innych ludzi czyli wykorzystywanie czyjejś niedojrzałości by doprowadzić do wspołżycia. Jeśli wykorzystasz inne rodzaje przewagi by doprowadzić nawet dorosłe osoby do tego to też odpowiadasz karnie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 minut temu, Chongyun napisał(a):

A czy gwałt nie jest gwałtem jeśli dokonuje go ktoś młodziutki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, bo nie widzę związku. Próbowałam pokazać ci ze to 2 różne rzeczy. Co innego odpowiedzialność za swój czyn, a co innego ochrona przed czynami innych ludzi czyli wykorzystywanie czyjejś niedojrzałości by doprowadzić do wspołżycia. Jeśli wykorzystasz inne rodzaje przewagi by doprowadzić nawet dorosłe osoby do tego to też odpowiadasz karnie. 

Ale ty cały czas mówisz o wykorzystywaniu a ja mówię o odpowiedzialności karnej osoby, która jest niedojrzała w tej dziedzinie za którą odpowiada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi