Skocz do zawartości
Nerwica.com

Wyłączenie przy lekach

Paulapink

Rekomendowane odpowiedzi

Witam od jakiegoś czasu jestem leczona chlorpotixen i antydepresant , czuję się wyłączona z racji tego unikam kontaktów z ludźmi ponieważ nie wiem co mam mówić,pustka w głowie,nie potrafię się śmiać ,nie czuję pożądania do tego anhedonia ,czy ktoś miał z takimi objawami do czynienia i czy to po jakimś czasie minęło? 

Bardzo się martwię 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Paulapink jak długo bierzesz juz leki? Jaki antydepresant? 

To co opisujesz: pustka, wycofanie, brak radości może być skutkiem ubocznym chlorprotiksenu. Jest to lek przeciwlękowy i uspokajający, który spowalnia działanie układu nerwowego. U niektórych może powodować zobojętnienie emocjonalne czy trudność w odczuwaniu przyjemności. To są typowe skutki uboczne neuroleptyków. 

Podobne objawy mogą też wynikać z samej depresji. Warto to omówić z psychiatrą, może trzeba zmodyfikowac leczenie?

Nie jesteś sama z tymi odczuciami. Dużo osób odczuwa właśnie jakby "byli za szybą". 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 minut temu, Paulapink napisał(a):

Dziękuję za odpowiedź. Wcześniej przez około 5 lat leczenie antydepresantami na ten moment od pół roku chlorpotixen i w ostatnim czasie dołączono oriven. 

Martwię się ponieważ zawsze byłam radosną dziewczyną a teraz nie poznaję siebie 

Niestety ale leki ( nie trafione ) potrafią wywołać takie stan o których piszesz. Ten chloroptotixen może też tak działać i wenlafaksyna. Brałem oba leki i nasilały mi się mocno stany depresyjne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Paulapink Chlorprothixen to silny lek o działaniu sedatywnym z grupy leków przeciwpsychotycznych. Moje początki również były ciężkie, byłem jakby nieobecny, wycofany emocjonalnie z pustką w głowie i mam to w sumie do dzisiaj, bo wciąż korzystam z tych leków w celach nasennych. Nauczyłem się z tym żyć i ciągle walczyć, ale wcale nie musi być tak u ciebie. Trudno stwierdzić co ci dolega na odległość, ale chlorprothixen to typowy zamulacz i na pewno jest po części odpowiedzialny za twój stan. Leki przeciwdepresyjne również powodują stępienie emocjonalne. Wenlafaksyna potrzebuje jednak przynajmniej kilku tygodni, aby zaczęła w pełni działać. Daj sobie trochę czasu

Edytowane przez Fobic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi