Skocz do zawartości
Nerwica.com

Co dzisiaj zjadłeś?

Raccoon

Rekomendowane odpowiedzi

22 godziny temu, Żaba Monika napisał(a):

Kolacja: pieczony ziemniak z chili sin carne, pieczoną cebulą, sałatką i serem.

PXL_20260213_191336654.MP.jpg

Wkurza mnie to Twoje dogadzanie żołądkowi😡 

I jeszcze specjalnie innych triggeruje zdjęciami, żeby zazdrościli. A pasztetową z salcesonem żryć! 😛

Edytowane przez MicMic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

35 minut temu, MicMic napisał(a):

Wkurza mnie to Twoje dogadzanie żołądkowi😡 

I jeszcze specjalnie innych triggeruje zdjęciami, żeby zazdrościli. A pasztetową z salcesonem żryć! 😛

No mój ojciec to by raczej wolał salceson z pasztetową :D MicMic ma delikatne podniebienie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, Żaba Monika napisał(a):

A co to za ciasto, bo nie znam?

Takie gdzie główną rolę gra bardzo sztywny kakaowy krem a ciasta jest tylko trochę dla stabilności i smaku. Niektórzy robią z kremówki i żelatyny, ja mam wersję z masła i budyniu z mąki krupczatki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, Pieprz w moździerzu napisał(a):

Takie gdzie główną rolę gra bardzo sztywny kakaowy krem a ciasta jest tylko trochę dla stabilności i smaku. Niektórzy robią z kremówki i żelatyny, ja mam wersję z masła i budyniu z mąki krupczatki.

Aha, wyglada ladnie, nie widzialam takiego, ciekawe czy to regionalne czy po prostu zatrzymalam sie na etapie sernika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 minut temu, Żaba Monika napisał(a):

Aha, wyglada ladnie, nie widzialam takiego, ciekawe czy to regionalne czy po prostu zatrzymalam sie na etapie sernika.

Myślałam, że to popularne ciasto, a okazuje się, że jest tak jak mówisz. W internecie są przepisy pod nazwami brzdąc poznański lub wielkopolski.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

47 minut temu, Pieprz w moździerzu napisał(a):

Myślałam, że to popularne ciasto, a okazuje się, że jest tak jak mówisz. W internecie są przepisy pod nazwami brzdąc poznański lub wielkopolski.

No właśnie też dopiero w Poznaniu to zobaczyłam 😀 i te ciastka muszelki. Wygląda apetycznie.

ja sobie chyba szczele zapiekankę,

bo mam bule, muszę wykorzystać pieczarki które mi zostały z obiadu und cała resztę potrzebnych skladnikow.

Edytowane przez Krejzi1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Pieprz w moździerzu napisał(a):

Takie składane?

Takie kruche przekładane jakimś dżemem. W kształcie muszelki:p mam w związku z tym anegdotę, ale boję się że zostałabym rozpoznana 🤣

cos jak takie ciastka baletki w smaku, nie wiem czy kojarzysz. Okrągłe, kruche, przekładane marmolada, tylko tam jest jeszcze trochę makiem posypane. Ale smakowo podobnie 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 minut temu, Krejzi1 napisał(a):

Takie kruche przekładane jakimś dżemem. W kształcie muszelki:p mam w związku z tym anegdotę, ale boję się że zostałabym rozpoznana 🤣

cos jak takie ciastka baletki w smaku, nie wiem czy kojarzysz. Okrągłe, kruche, przekładane marmolada, tylko tam jest jeszcze trochę makiem posypane. Ale smakowo podobnie 

Znam duże muszle przekładane marmoladą, na wierzchu trochę czekolady. Te z makiem też (smak dzieciństwa), mniejsze są i przypominają hamburgera 😉

Dawaj tę anegdotę 😄

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi